Uutiset>Uutiset
01.03.2022

Itlan aloitteesta koulutetaan osaajia auttamaan lapsia ja perheitä sotaan liittyvien traumojen käsittelyssä

Itla kouluttaa osaajia Teaching recovery techniques -menetelmän käyttöön sotatraumoista kärsivien ukrainalaislasten auttamiseksi ja tuottaa suomalaisille opettajille materiaalia sotaa koskevien asioiden käsittelemiseksi lasten kanssa. Hankkeen materiaaleja tuotetaan suomen, ukrainan ja venäjän kielellä.

Sota altistaa lapset traumaattisille kokemuksille, joilla on yhteys myöhempiin mielenterveyden ongelmiin, kuten traumaperäiseen stressihäiriöön. Sotakokemukselle altistuneita lapsia ja nuoria voidaan auttaa tutkitusti vaikuttavilla menetelmillä, kuten Teaching recovery techniques (TRT) -menetelmällä.

Trauman käsittelyyn voi olla tarvetta akuutisti sota-alueella olevilla lapsilla sekä pidemmällä aikavälillä Suomeen muuttavilla tai pakolaisina saapuvilla lapsilla, nuorilla ja perheillä. Suomessa asuvien lasten kannalta koulun ja opettajan asiantuntemus kriisin käsittelyssä on keskeisessä roolissa.

TRT-menetelmän koulutus Suomessa ja kriisialueella

Teaching recovery techniques on ennaltaehkäisevän mielenterveystyön ryhmäinterventio traumalle altistuneille lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Menetelmän tavoitteena on tukea sotatraumalle altistuneita toipumisessa ja parantaa selviytymistä kertomalla traumaattisen stressin vaikutuksista sekä opettamalla keinoja näiden vaikutusten lievittämiseen ja hallintaan. TRT-ryhmiä ohjaavat koulutuksen saaneet ammattihenkilöt.

Itlan koordinoima asiantuntijaryhmä laatii TRT-menetelmään liittyvän koulutussuunnitelman sekä koordinoi TRT-kouluttajien toimintaa Suomessa. Lisäksi ryhmä kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia Ukrainassa sotatoimialueella olevien lasten auttamiseksi.

TRT-menetelmä perustuu traumakeskeiseen kognitiivisen käyttäytymisterapian malliin. Menetelmän vaikuttavuutta on tutkittu muun muassa Palestiinassa ja sillä on todettu olevan vahva vaikutus masennusoireisiin, mielenterveyden ongelmiin ja traumaattiseen suruun. Kasvun tuki -menetelmäarvioinnissa TRT-menetelmällä on todettu olevan vahva tutkimusnäyttö eli sen avulla saavutetaan myönteisiä muutoksia. 

Tutkimusperustaisen materiaalin kokoaminen ja jakaminen suomalaisille opettajille

Lisäksi Itla tuottaa tutkimusperustaista opetusmateriaalia opettajille Suomen kouluihin yhteistyössä PANDEMICS-ohjelman EduRESCUE-tutkimuskonsortion kanssa, jota rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto. Materiaalilla vahvistetaan opettajien kykyä toimia ja selviytyä poikkeustilanteissa ja valmiutta kertoa sotaan liittyvistä asioista lapsille. Materiaali auttaa käsittelemään ajankohtaisia kriisejä sekä parantaa tuleviin kriiseihin varautumista. Materiaali voidaan tarjota myös vanhemmille.

Itlan tekee yhteistyötä EduRESCUE-tutkimuskonsortion lisäksi Opetushallituksen kanssa.


Lisätietoja

Marjo Kurki

Ohjelmajohtaja

Programme director

PANDEMICS- ja YOUNG -ohjelmat

Kasvun tuki

044 271 0797

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
19.04.2024
Vahvat perheet – vahva työllisyys
Samalta viivalta Oulu -kokeilun tilaisuudessa kuullaan tutkimustietoa työllisyyden ja lapsiperheköyhyyden yhteydestä.
30.05.2024
8:30-12:00
Wegelius-sali, Albertinkatu 16 (0. krs), 90100 Oulu Mahdollista osallistua myös etänä!
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta Oulu
Pitkähiuksinen lapsi painaa päätään pöytää vasten kynä kädessä.
Uutiset
|
17.04.2024
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneiden lasten tilanteet eskaloituvat pahimmillaan kuin lumipallot
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneista lapsista lähes viidennes sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Eri taustatekijöistä pitkittynyt toimeentulotuen saanti on vahvimmin yhteydessä sijoituspäätöksiin.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
17.04.2024
Miten lasten ja nuorten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
Valoisat-ryhmän nuoret kokemusvaikuttajat ovat yhdessä Itlan tutkijoiden kanssa tutkineet nuorten aikuisten kokemuksia lapsuuden köyhyydestä ja köyhyydessä pärjäämisestä. Toukokuussa on aika perehtyä tutkimuksen tuloksiin ja keskustella yhdessä siitä, miltä köyhyys tuntuu ja miten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
21.05.2024
10.00-11.30
Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Helsinki
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Uutiset
|
08.04.2024
Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.
Kasvun tuki
Poika istuu ja katselee älypuhelintaan
Uutiset
|
04.04.2024
Mitä ajattelet Lapsuuden rakentajat podcastista? Vastaa kyselyyn
Mistä aiheista haluaisit kuulla Lapsuuden rakentajat podcastissa? Kaipaatko räväkkää keskustelua ja sähäkkää kommentointia vai analyyttista, punnittua pohdintaa? Auta meitä kehittämään podcastiamme vastaamalla kyselyyn!