Uutiset>Uutiset
16.11.2023

Kannustavaan vuorovaikutukseen tähtäävä ICDP-ohjelma arvioitavana Kasvun tuessa

Kasvun tuki arvioi ICDP – Kannustava vuorovaikutus (International Child Development Programme) -ohjelman, joka auttaa aikuisia suhtautumaan lapsiin terveyttä edistävällä tavalla. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä.

ICDP – Kannustava vuorovaikutus -ohjelma (International Child Development Programme) on yleispätevä vanhemmuusohjelma, jota ei ole kehitetty mihinkään tiettyyn ongelmaan, vaan sen tarkoituksena on ennaltaehkäistä ongelmia ja auttaa aikuisia omaksumaan terveyttä edistävän tavan suhtautua lapsiin. Menetelmä on nyt arvioitavana Kasvun tuessa.

Kyseessä on menetelmäarvioinnin päivitys. Menetelmä on arvioitu Kasvun tuessa vuonna 2016, jolloin tehdyssä suppeassa katsauksessa sen näyttö arvioitiin vähäiseksi.

– Menetelmä on tärkeää arvioida uudelleen, koska siitä on tehty vuosien aikana uutta tutkimusta, sanoo Itlan tiedeasiantuntija ja Kasvun tuki -aikakauslehden päätoimittaja Marko Merikukka.

–  Kasvun tuessa arvioitujen menetelmien arviot perustuvat tutkimusnäyttöön. Näytön lisääntyessä tieto menetelmän vaikuttavuudesta voi lisääntyä, joten menetelmäarvion päivittämiselle on tarve.

Parempaa vuorovaikutusta dialogityyppien pohjalta

Menetelmän kohderyhmänä ovat kaikenikäiset lapset ja nuoret vauvoista teini-ikäisiin, heidän vanhempansa ja alaikäisten parissa työskentelevät ammattilaiset. Menetelmä on rakennettu kolmen dialogityypin, tunnepohjaisen, merkityksiä luovan ja säätelevän dialogin ympärille. Ohjelma koostuu viikoittaisista ryhmätapaamisista, joita pidetään kuudesta kahdeksaan kertaa.

ICDP-ohjelman ovat kehittäneet psykologian professorit Karsten Hundeide ja Henning Rye Oslon yliopistossa. Menetelmän tavoitteena on lisätä ymmärrystä ja kunnioitusta toisia kohtaan kehittämällä ja vahvistamalla sensitiivisyyttä ja empatiaa sekä tukea ja edistää laadukasta vuorovaikutusta hoidettavien ja hoivaajien välillä.

Ohjelma perustuu uusimpaan kehityspsykologiseen ja neuropsykologiseen tietämykseen sekä oppimisen ja vuorovaikutuksen teorioihin. Tausta-ajatuksena ovat tutkimuslöydöt, joiden mukaan myönteisestä ja lasta kuuntelevasta vuorovaikutuksesta on lapsen hyvälle kasvulle ratkaisevaa hyötyä.

Arviot systemaattisina katsauksina

Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.

– Katsauksissa arvioidaan menetelmän kuvaus, teoreettinen perusta, vaikuttavuus ja implementointivalmius, kertoo Itlan asiantuntija Lotta Heikkilä.

– Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä haetaan tietokannoista kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.

Menetelmäarvio ICDP-ohjelmasta tullaan julkaisemaan sekä Kasvun tuki -aikakauslehdessä että Kasvun tuen verkkosivuilla.

Tutustu aiempaan menetelmäarvioon

Lue lisää ohjelmasta ICDP Suomi -yhdistyksen verkkosivuilta


Lisätietoja

Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

marko.merikukka@itla.fi

040 647 5565

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nuoria koulun käytävällä, yksi istumassa taustalla, kaksi selin etualalla.
Uutiset
|
08.05.2025
Yksinäisyydestä yhteisöihin – Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluihin tarvitaan lisää osallisuuden kokemuksia
Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemusten vähentämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävän Right to Belong -hankkeen uusi tutkimus tarkastelee, millä tavoin yksinäisyyttä tunnistetaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa. Tutkimus painottaa osallisuuden kokemuksen merkitystä osana yhteisöihin kiinnittymistä ja yksinäisyyden ratkaisuja.
YOUNG-ohjelma
Alakouluikäinen lapsi hymyilee iloisesti koulun käytävällä.
Blogi
|
05.05.2025
Rannikon mallissa perheiden palveluohjaus auttaa sekä asiakkaita että ammattilaisia
Lapsiperheiden uusi palveluohjaus “Rannikon malli” on saanut runsaasti kiitosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteessa, jossa sekä perheet että heitä tukevat ammattilaiset saavat tukea pulmiinsa yhdestä paikasta.
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät