Uutiset>Blogi
12.12.2023

Huomaako kukaan yksinäistä? Lasten ja nuorten yksinäisyyden tunnistaminen palvelujärjestelmässä

Yksinäisyyden kokemukset lapsilla ja nuorilla korostuivat korona-aikana. Merkittävää parannusta ei ole tapahtunut, vaikka arki on palautunut jokseenkin ennalleen. Lasten ja nuorten yksinäisyys on vakava ongelma niin yksilöiden kuin yhteiskunnan näkökulmasta. Osallisuus palveluissa (Services to Belong) -tutkimushankkeessa etsitään ratkaisuja yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen vähentämiseen lapsuudessa ja nuoruudessa erityisesti palvelujärjestelmän näkökulmasta. Tutkimus on osa Right to Belong -tutkimuskonsortiota.

Maailman paras maa kasvaa?

Suomessa on kattava palvelujärjestelmä, jonka piiriin jokainen lapsi ja nuori jossain elämänvaiheessa kuuluu. Tarjolla on niin ennalta ehkäiseviä kuin korjaaviakin sote-palveluita lapsille ja nuorille aina lastenneuvolasta lastensuojeluun. Esi- ja perusopetuspalvelumme ovat maailmankin mittakaavassa kattavat ja tavoittavat lähes jokaisen Suomessa asuvan lapsen.

Hyvinvointiyhteiskunnan luonteeseen kuuluu, että tarjolla on myös monipuolisia nuoriso- ja muita vapaa-ajan palveluita. Tiedämme kuitenkin toistaiseksi vielä vähän siitä, millä tavalla palvelujärjestelmässämme tunnistetaan lasten ja nuorten yksinäisyyttä tai onnistutaan auttamaan yksinäisyyttä ja ostrakismia kokevia lapsia ja nuoria.

Ratkaisuja yksinäisyyden tunnistamiseen

Osana Right to Belong -tutkimuskonsortiota Itlassa tutkitaan erityisesti sitä, millä tavalla lasten ja nuorten yksinäisyyttä ja ostrakismia tunnistetaan palveluissa, ja millä tavalla lasten ja nuorten näkemyksiä huomioidaan palveluiden kehittämisessä – tai ollaan tunnistamatta ja huomioimatta.

Tutkimuksessa kerätään ja hyödynnetään laajaa aineistoa, joka sisältää:

  • kolmena peräkkäisenä vuotena toistettavan digitaalisen aivoriihen 15 vuotta täyttäneille yläkoululaisille yksinäisyyden vähentämisen ratkaisuista
  • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetti-keskusteluaineiston v. 2010–2023
  • havainnoinnin lastensuojeluyksikössä
  • haastattelut ja kyselyn lasten ja nuorten yksinäisyyskokemuksista lastensuojelussa
  • haastattelut kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa
  • hyvinvointialueiden haastattelut
  • kansallisen tason haastattelut (eri ministeriöt, AVI).

Tutkimuksen tavoitteena on kehittää tapoja, joiden avulla lasten ja nuorten yksinäisyyttä voidaan tunnistaa eri palveluissa. Lisäksi pyritään kehittämään tapoja, joilla yksinäisyyttä tai ostrakismia kokevia lapsia ja nuoria voidaan auttaa. Erityisen keskeisessä asemassa on lasten ja nuorten äänen vahvistaminen palveluissa. Jotta palvelut voivat aidosti auttaa lapsia ja nuoria, tarvitsemme tietoa siitä, millaista apua ja tukea lapset ja nuoret tarvitsevat ja toivovat saavansa yksinäisyyden ja ostrakismin kokemuksiin.

Sen lisäksi että keräämme tietoa lapsilta ja nuorilta heidän tarpeistaan, tarvitsemme aikuisia, jotka palvelujärjestelmän eri kohdissa pysähtyvät kuulemaan lasten ja nuorten kokemuksia ja etsivät ratkaisuja yhdessä heidän kanssaan. Tarvitsemme tietoisuuden lisäämistä ja ilmiön tunnistamista. Jokaisen lasten ja nuorten kanssa työskentelevän aikuisen vastuulla on puuttua yksinäisyyteen ja sosiaaliseen ulossulkemiseen.

Osallisuus palveluissa (Services to Belong) -hankkeessa, jossa Itlan on mukana, tutkitaan ja kehitetään palveluja yksinäisyyttä ja sosiaalista ulossulkemista kokeville lapsille ja nuorille. Osallisuus palveluissa on yksi Oikeus osallisuuteen: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa (Right to Belong) -tutkimuskonsortion viidestä työpaketista. Oikeus osallisuuteen -konsortio on osa strategisen tutkimuksen YOUNG-ohjelmaa. Strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niiden hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.


Kirjoittaja
Anni Kyösti

Olen projektitutkija Osallisuus palveluissa -tutkimuksessa (STN/Right to Belong -konsortio). Tutkimuksessa tarkastellaan yksinäisyyttä ja ostrakismia palvelujärjestelmän näkökulmasta.

Aloitin Itlassa vuoden 2022 alussa Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa (2021-2023), jossa tarkasteltiin väestönmuutoksen vaikutuksia varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen. Aiemmin olen tehnyt monipuolisesti tutkimusta kuntien toiminnasta ja johtamisesta.

Tutustu asiantuntijaan
Kirjoittaja
Suvi-Sadetta Kaarakainen

Toimin projektitutkijana Osallisuus palveluissa -tutkimuksessa (STN/Right to Belong -konsortio). Tutkimuksessa tarkastellaan lasten ja nuorten yksinäisyyttä ja ostrakismia palvelujärjestelmän näkökulmasta.

Aloitin Itlassa helmikuussa 2022 Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa (2021-2023), jossa tarkasteltiin väestönmuutoksen vaikutuksia varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen järjestämiseen sekä sivistyksellisen tasa-arvon toteutumiseen.

Taustaltani olen kulttuurihistorijoitsija ja olen tehnyt monitieteistä tutkimusta yhteiskunnan ja kulttuurin digitalisoitumiseen liittyen.

Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsia pelaamassa liikuntasalissa.
Uutiset
|
08.01.2025
ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarkoitettu Strategia-menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Strategia-menetelmän, joka on tarkoitettu ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille. Strategia-menetelmä on uudenlainen lisäys Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä se on vanhemmille tarkoitettu kurssi, jolle pääsyn edellytyksenä on lapsen diagnoosi. Tällaisia menetelmiä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Kaksi henkilöä pöydän ääressä vastakkain edessään kannettavat tietokoneet.
Uutiset
|
19.12.2024
Syksyn menetelmäarvioinnin koulutus tuplasi arvioitsijoiden lukumäärän
Marraskuussa järjestetyssä menetelmäarvioitsijoiden koulutuksessa leivottiin 26 uutta arvioitsijaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin aiempien koulutusten osallistujat yhteensä. Kaksipäiväisessä koulutuksessa perehdyttiin arvioinnin osa-alueisiin, mutta aikaa jäi myös keskustelulle. Arviointityönsä ensi vuonna aloittavat arvioitsijat saivat koulutuksesta hyötyä paitsi tutkimukseen myös käytännön työhön.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Blogi
|
18.12.2024
Menetelmien suunnitelmallinen käyttöönotto tarvitsee ympärilleen tiimin
Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa otetaan käyttöön erilaisia psykososiaalisia menetelmiä nykypäivänä runsaasti. Kehitämme yhdessä hyvinvointialueiden kanssa mallia siitä, miten tätä työtä voi tehdä suunnitelmallisesti tiimin johdolla.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehden 2/2024 kansikuva, jossa kultaisia ympyröitä tummansinisellä pohjalla, kaksi tähyilevää lasta ja Kasvun tuen 10-vuotislogo.
Uutiset
|
13.12.2024
Kasvun tuki -aikakauslehti: Kasvun tuessa luotetaan tulevaisuuteen 10-vuotisjuhlavuoden päättyessä
Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa juhlistetaan vielä 10-vuotista historiaa mutta luodaan katse myös tulevaisuuteen. Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä, ja esille pääsevät myös lasten, nuorten ja perheiden sekä ammattilaisten näkökulmat.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
11.12.2024
Uusia kasvoja Itlaan
Marraskuussa Itlassa aloitti kaksi uutta asiantuntijaa, Marjaana Raukola-Lindblom ja Sara Tani. Molemmat tuovat monialaista asiantuntemusta Kasvun tuki KI -hankkeeseen.
Tapahtuma
Raikkaita suuntia – Millainen on hyvinvointiyhteiskunnan seuraava luku?
Helmikuun seminaarissa pureudutaan hyvinvointiyhteiskunnan seuraavaan lukuun: mitä päätöksiä ja tekoja tarvitaan, jotta hyvinvointi on kestävää niin ihmisille kuin yhteiskunnalle? Miten varmistetaan, että jokainen pysyy mukana yhteiskunnassa koko elämänkulun ajan?
13.2.2025
8.30-15.00
Finlandia-talon kongressisiipi, Mannerheimintie 13e, Helsinki