Kasvun tuki > Menetelmäpankki > Vanhempana vahvemmaksi

Vanhempana vahvemmaksi

Lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen vahvistamiseen.
2/5
Jonkin verran tutkimusta
Kasvun tuki > Menetelmäpankki > Vanhempana vahvemmaksi
Isä ja poika nauravat metsässä.
Menetelmäarvio
5
Vahvaa vaikuttavuus­tutkimusta
4
Hyvää vaikuttavuus­tutkimusta
3
Tuloksellisuus- tai vaikuttavuus­tutkimusta
2
Jonkin verran tutkimusta
1
Kuvattu ja teoreettisesti perusteltu
Tietoa menetelmästä
Kohderyhmä
Alakoululaiset, Leikki-ikäiset, Vanhemmat
Ilmiöt
Pärjäävyys, Vanhemmuustaidot
Toteutuspaikka
Kolmannen sektorin palvelut, Sosiaali- tai terveydenhuolto
Toteutusmuoto
Lähitapaamiset, Ryhmämuotoinen

Arviointitapa

Systemaattinen katsaus

 

Arviointiversio

2. versio

 

Arviointi päivitetty

24.3.2025

Materiaali
Menetelmän yhteystiedot

Satu Korhonen

psykologi, psykoterapeutti

 

Laura Holopainen

psykologi

 

vanhempana.vahvemmaksi@gmail.com

Menetelmän verkkosivut

Yhteenveto

Mistä menetelmässä on kyse?

Menetelmän tavoitteena on vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä myönteistä vuorovaikutusta ja vanhemmuutta arjen tilanteissa. Vertaisryhmät sopivat 3–9-vuotiaiden lasten vanhemmille, jotka kokevat haasteita vanhemmuudessaan. Se ei kuitenkaan sovellu vanhemmille, jotka ovat elämäntilanteeseen liittyvässä akuutissa kriisissä.

Menetelmää voivat hyödyntää esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.

Menetelmä on kuvattu ja teoreettisesti perusteltu

Menetelmä saa menetelmäarvion 2/5, eli menetelmä on hyvin kuvattu, teoreettisesti perusteltu. Lisäksi siitä on julkaistu vertaisarvioitu tutkimus. Menetelmästä ei ole vielä vaikuttavuusnäyttöä, eli menetelmän vaikuttavuudesta ei ole toistaiseksi tietoa.

Mihin menetelmäarvio perustuu?

Menetelmäarvio koostuu kolmesta osa-alueesta: menetelmän kuvauksen arvioinnista, menetelmästä tehtyjen vaikuttavuustutkimusten arvioinnista ja menetelmän käyttöönoton tuen arvioinnista. Voit tutustua osa-alueiden arviointeihin tarkemmin sivun seuraavissa osioissa.

Menetelmäarvio löytyy kokonaisuudessaan systemaattisena katsauksena (pdf). Tutustu myös arviointiprosessiin ja eri menetelmäarvioiden tasoihin.

Menetelmän kuvaus

Psykososiaalisen menetelmän tulee olla hyvin kuvattu, jotta sen vaikuttavuutta voidaan arvioida. Menetelmästä tehdyn kirjallisen kuvauksen avulla voidaan todentaa, että vaikuttavuustutkimuksissa on tutkittu samaa menetelmää kuin mitä Suomessa käytetään. Menetelmän selkeä kuvaus helpottaa myös sen käyttöönottoa ja käyttöä lapsille, nuorille sekä perheille suunnatuissa palveluissa.

Yhteenveto Vanhempana vahvemmaksi -menetelmän kuvauksen arvioinnista

Miten menetelmää on kuvattu?

1. Kohderyhmä

Vanhempana vahvemmaksi -menetelmän kohderyhmänä on 3–9-vuotiaiden lasten vanhemmat. Ryhmä sopii parhaiten matalan kynnyksen varhaisen tuen menetelmäksi vanhemmille, joilla on kykyä ja halua pohtia vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä, ja jotka kokevat tarvitsevansa tukea vanhemmuuteen. Ryhmään voi osallistua yksi tai molemmat vanhemmista. Ryhmä ei sovi vanhemmille, joilla on vakavaa traumatisoitumista tai akuutti kriisitilanne, tai mikäli vanhemmat käyttävät fyysistä kurittamista lapsen kasvatuskeinona.


2. Ilmiö

Menetelmän taustalla olevat ilmiöt liittyvät vanhemmuustaitoihin ja vanhemman sekä lapsen väliseen myönteiseen vuorovaikutukseen. Menetelmä vastaa vanhemmuuden tuen tarpeeseen vanhemmille, jotka kokevat haasteita vanhemmuudessaan. Vahvuutta vanhemmuuteen -menetelmä on suunnattu varhaisen tuen menetelmäksi ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen palveluihin. Tavoitteena on, että ryhmä tavoittaa mahdollisimman monta vanhempaa jo siinä vaiheessa, kun lapsi ei vielä oirehdi käytöksellään vakavasti. Menetelmä toteutetaan ryhmämuotoisena menetelmänä, jonka tavoitteena on vahvistaa myönteistä vuorovaikutusta vanhemman ja lapsen välillä sekä lisätä vanhemman kykyä asettaa lapselle rajoja turvallisella ja lapsen kehitystä edistävällä tavalla.

Vanhempien toiveena voi olla saada selkeitä toimintaohjeita tilanteisiin, joissa lapsi käyttäytyy haastavasti. Kun huomiota kiinnitetään vanhempien ja lapsen väliseen vuorovaikutukseen, voidaan yksisuuntaisesta kasvatuksesta päästä vuorovaikutteisempaan suhteeseen lapsen kanssa. Myönteinen vuorovaikutus vanhemman kanssa luo lapselle tunteen, että häntä rakastetaan sellaisena, kuin hän on, ja tämän herättäminen lapsessa on vanhemmuuden tukemisen tavoitteena. Kun vuorovaikutus lapsen ja vanhemman välillä toimii, vapauttaa se vanhemman voimavaroja myönteiseen vuorovaikutukseen lapsen kanssa. Menetelmän tavoitteena on vaikuttaa kokonaisuudessaan myönteisesti vanhemman mielikuvaan omasta lapsestaan lisäämällä vanhemman omaa kykyä tarkastella itseään ja lastaan tutkivalla otteella. Ryhmäkeskustelut, kotitehtävät ja toiminnalliset leikkihetket tarjoavat kukin hieman erilaisen näkökulman omaan itseen ja lapseen.


3. Tavoitteet ja vastemuuttujat

Vanhempana vahvemmaksi -menetelmän tavoitteena on tukea myönteistä vuorovaikutusta lapsen ja vanhemman välillä sekä lisätä vanhemman auktoriteettia kasvatustilanteissa. Ryhmässä vanhemmilla on mahdollisuus saada vertaistukea muilta vanhemmilta. Tavoitteena on, että työntekijän tapa ohjata ryhmää tukee vanhemman omaa toimijuutta: olennaista on, että jokainen ohjaaja kykenee löytämään tavan olla aidossa vuorovaikutuksessa ryhmäläisten kanssa ja että hänellä on keinot tukea vertaistuen kokemuksen syntymistä.

Menetelmässä pyritään vahvistamaan turvalliseen kiintymyssuhteeseen yhteydessä olevia tekijöitä, kuten vanhemman myönteistä mielikuvaa lapsesta ja vanhemman reflektiivistä kykyä. Tarkoituksena ei ole opettaa vanhemmalle reflektiivistä kykyä taitona, mutta tavoitteena on reflektointia tukevan asenteen herättäminen (Fearon ym., 2006). Osana kehittämiseen tarkoitettua kyselytutkimusta päävasteena käytettiin vanhemman kokemusta ilon lisääntymisestä vanhemmuudessa, myönteisemmän käsityksen lisääntymistä lapsesta, vuorovaikutusleikkien soveltamista arjessa sekä havaittua positiivista muutosta lapsen käytöksessä (Korhonen, 2017). Toissijaisia vasteita ei ole erikseen määritelty.


4. Teoriaperusta

Vanhempana vahvemmaksi -menetelmän teoreettinen perusta rakentuu kiintymyssuhde- ja neurotieteellisen tutkimukseen, myönteisen vuorovaikutuksen merkitykseen turvallisen kiintymyssuhteen rakentumisessa, vanhemman reflektiiviseen kykyyn ja sen tukemiseen, vanhemman mielikuviin ja suhteeseen lapseen sekä ekologiseen näkökulmaan vanhemmuudesta.

  • Modernin kiintymyssuhdeteorian mukaan kiintymyssuhteen tarkoituksena on tunteiden säätelyn tukeminen (Schore & Schore, 2008). Siinä vanhempi rauhoittaa lasta pelon ja voimakkaan raivon tunteiden ilmaisussa mutta toisaalta auttaa kestämään myös voimakkaita ilon ja innostuksen kokemuksia. Lapselle rakentuva kiintymyssuhdetyyli heijastaa näiden vuorovaikutuskokemusten siirtymistä osaksi aivojen biologista rakennetta (Cozolino, 2014). Tutkimuksen perusteella vanhemman ja lapsen välinen vuorovaikutus vaikuttaa merkittävästi aivojen kehittymiseen (Siegel, 2001; Schore, 2001).
  • Lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksessa iloiset fyysiset kokemukset, tunteiden yhteensovittaminen ja riemulliset jaetun tarkkaavuuden hetket tukevat sitä, että lapsi kiinnittyy turvallisesti vanhempaansa (Mäkelä, 2003).
  • Reflektiivisellä kyvyllä ja sen tukemisella pyritään siihen, että vanhempi ymmärtäisi paremmin mitä lapsi ajattelee ja tuntee sekä osaisi tulkita lapsen käyttäytymisen syitä (Fonagy, 2008; Sharp & Fonagy, 2008; Katznelson, 2014). Tutkimusten mukaan hyvä reflektiivinen kyky on edellytys sille, että vanhempi pystyy toimimaan sensitiivisesti lapsensa kanssa (Bernier & Dozier, 2003). Kyky reflektiivisyyteen on ominaisuus, jota voi kehittää aktiivisesti esimerkiksi tarkastelemalla vanhemman omia kokemuksia omasta lapsuudestaan ja sitä, miten ne vaikuttavat hänen suhtautumiseensa lapseen tai omaan vanhemmuuteensa.
  • Ekologisella näkökulmalla vanhemmuuteen tarkoitetaan sitä, että vanhemmuus ymmärretään moniulotteisesti, mutta se käytännössä toteutuu vuorovaikutuksessa tietyn lapsen kanssa. Menetelmässä katsotaan, että vanhemmuuteen vaikuttavat kolmenlaiset tekijät: vanhemman psyykkiset voimavaarat, kontekstuaaliset tekijät sekä lapsen ominaisuudet (Belsky, 1984). Tämä näkökulma auttaa vanhempaa laajentamaan vanhemmuuteen liittyvää mielikuvaa ja huomaamaan toimivia osa-alueita omassa vanhemmuudessaan.

5. Ydinelementit ja joustavuus

Menetelmän kannalta keskeiset elementit ovat tapa, jolla sitä toteutetaan, refleksiivisyyden lisääminen sekä vuorovaikutusleikit kotitehtävinä.

Hyvin toteutettu menetelmä noudattaa terapiatyössä yleisiä vaikuttaviksi todettuja tekijöitä (ks. esim. Sprenkle ym., 2009). Näitä ovat esimerkiksi asiakkaan tarpeiden huomioiminen ja niihin sovittautuminen, hyvä yhteistyösuhde, toivon luominen ja työntekijän luottamus oman työnsä vaikuttavuuteen.  Kyky rakentaa hyvää yhteistyösuhdetta ryhmäläisten kanssa on olennainen osa ryhmän ohjaajan taitoja, mikä mahdollistaa menetelmän onnistumisen. Ryhmän ohjaajan terapeuttisista valmiuksista hyödyllisiä ovat erilaiset voimavara- ja ratkaisukeskeiset sekä perheterapeuttiset lähestymistavat kuten dialoginen työote (ks. Seikkula & Arnkill, 2009; Olson ym., 2014), narratiivisuus (esim. White & Mähönen, 2008) ja reflektiiviset työtavat (ks. Andersen, 1987). Työntekijä hyötyy systeemisesti orientoituneesta ajattelutavasta. Kiintymyskeskeisen perheterapian ja kehityksellisen vuorovaikutusterapian näkökulmista vanhemmassa tapahtuva muutos edellyttää, että työntekijällä on vanhempaa kohtaan PACE-asenne (Hughes, 2015; Hughes & Baylin, 2012), joka sisältää leikkisyyttä (Playfulness), hyväksyntää (Acceptance), uteliaisuutta (Curiosity) ja empatiaa (Empathy) yhdistettynä terapeutin kykyyn luoda turvallisuuden tunnetta.

Menetelmässä pyritään vahvistamaan turvalliseen kiintymyssuhteeseen yhteydessä olevia tekijöitä, kuten vanhemman myönteistä mielikuvaa lapsesta ja vanhemman reflektiivistä kykyä. Tarkoituksena ei ole opettaa vanhemmalle reflektiivistä kykyä taitona, mutta tavoitteena on reflektointia tukevan asenteen herättäminen (Fearon ym., 2006). Yhtenä keinona vanhemman ja lapsen välisen myönteisen vuorovaikutuksen vahvistamiseksi lähes jokaisella kerralla kotitehtävänä on Theraplay-vuorovaikutusterapiaan (Jernberg & Booth, 2003) pohjautuvien leikkien kokeileminen lasten kanssa kotona. Tässä vanhempia tukee Iloa vanhemmuuteen -vuorovaikutusleikkiopas (Korhonen, 2008) ja siihen liittyvä ohjaus (ks. Korhonen & Holopainen, 2015).

Yksi sovellustapa on, että ohjaaja kokeilee leikkejä toiminnallisesti vanhemman kanssa, jotta vanhempi voi roolileikin kautta luoda itselleen korjaavia kokemuksia ja on paremmin tavoitettavissa tunnetasolla lapsen kanssa leikkiessä.

Leikkejä voi sovelletusti leikkiä myös yhdessä kaikkien vanhemman lapsien kanssa, mikäli se edistää lapsen kykyä nauttia vanhemman seurasta ja auttaa vanhempaa olemaan läsnä usealle lapselle. Vaikka elämäntilannekriisissä oleminen on esteenä koko menetelmään osallistumiselle, opasta voidaan käyttää myös tällaisessa tilanteessa olevan vanhemman kanssa niin, että vanhempi yrittää leikkiä vuorovaikutusleikkejä lapsen kanssa hetken, mikä saattaa tukea lapsen selviytymistä perheen kriisissä. (Korhonen, 2017.)


6. Menetelmän muokkaus

Menetelmän pohjana olivat vanhemmuusryhmät, joita toteutettiin 1990-luvulta lähtien (Tasola & Lajunen, 1997). Kuvauksesta ei käy selväksi, onko Vanhempana vahvemmaksi näistä vanhemmuusryhmistä kehitetty vai muokattu versio.


7. Toteuttajat

Ohjaajilla tulee olla sosiaali- ja terveysalan pohjakoulutus, jota on tarpeen täydentää soveltuvalla psykoterapeuttisia valmiuksia vahvistavalla koulutuksella, mutta tätä ei määritellä tarkemmin.  Menetelmän toteuttajilta ei vaadita sertifiointia.


8. Toteutustavat

Menetelmää toteutetaan ryhmämuotoisena menetelmänä, jossa ryhmäkoko on ihanteellisesti kahdeksan henkeä, maksimissaan 12. On suositeltavaa, että perheen molemmat aikuiset osallistuvat ryhmään tai ainakin molemmat sitoutuvat esimerkiksi kotitehtävien tekemiseen, vaikka vain toinen pääsisi mukaan ryhmätapaamisille. Ryhmän kokoaminen on ohjeistettu oppaassa (Korhonen & Holopainen, 2015).

Ryhmä kokoontuu kahdeksan kertaa, ja kerran kesto on 90–120 minuuttia. Ryhmään osallistujan tulisi sitoutua osallistumaan jokaiselle ryhmäkerralle. Kyseessä on prosessinomainen kokonaisuus, jossa edellisellä kerralla käsitelty teema nivoutuu seuraavalla kerralla käsiteltävään teemaan, kuten Taulukossa 1 on kuvattu. Tapaamisten tiheyttä tai menetelmän kokonaiskestoa ei ole määritelty.  Ryhmää ohjaa mieluiten työpari, jotta dialogisuus mahdollistuu.

Ryhmätapaamisten sisällöt: 

1. Vanhemman oma jaksaminen Mistä voimavaroja vanhemmuuteen? 
2. Hyvän huomaaminen Myönteinen palaute 
3. Myönteinen vuorovaikutus Jaetun ilon kokemukset 
4. Lapsi tarvitsee rajoja Omien tunteiden hallinta 
5. Palkkiojärjestelmä Arjen kasvatustilanteet 
6. Tunteiden tunnistaminen ja säätely Vanhemman reflektiivinen kyky 
7. Rajojen asettaminen Kasvatuskeinot ja seuraamukset 
8. Miten tästä eteenpäin? Vanhempien oma toiveteema 

9. Keinot

Vanhempana vahvemmaksi -menetelmän keinot sisältävät psykoedukaatiota, ryhmäkeskusteluita ja kotitehtäviä. Ryhmä tarjoaa vanhemmille psykoedukaation kautta tietoa muun muassa kasvatuskeinoista, vuorovaikutusleikkien merkityksestä, lapsen ja vanhemman tunteiden säätelystä ja vanhemman reflektiivisestä kyvystä. 

Ryhmäkeskusteluissa käsitellään tapaamiskerran mukaisia teemoja, kuten vanhemman omaa jaksamista, myönteistä vuorovaikutusta arjessa, rajojen asettamista sekä tunteiden säätelyä. Keskustelua kuljetetaan ajoittain myös nykyhetkestä vanhemman omaan lapsuuteen ja sen merkitykseen, jotta vanhemman kyky reflektoida ja yhdistää vuorovaikutteisen leikin merkitystä lapsen ja vanhemman väliselle suhteelle voidaan vahvistaa. Olennaista ryhmäkeskusteluissa on ryhmän vertaistuki ja keskustelun mahdollisuus.

Kotitehtävissä vanhemmat pääsevät pohtimaan omia vahvuuksiaan, asettavat realistisen muutostavoitteen, tarkastelevat omia kiintymyssuhteitaan, harjoittelevat hyvän huomaamista arkisissa kasvatustilanteissa, kokeilevat esimerkiksi palkkiojärjestelmän käyttämistä ja opettelevat havainnoimaan omaa toimintaansa arkisissa vuorovaikutustilanteissa.  Yhtenä keinona vanhemman ja lapsen välisen myönteisen vuorovaikutuksen vahvistamiseksi lähes jokaisella kerralla kotitehtävänä on Theraplay-vuorovaikutusterapiaan (Jernberg & Booth, 2003) pohjautuvien leikkien kokeileminen lasten kanssa kotona. Tässä vanhempia tukee Iloa vanhemmuuteen -vuorovaikutusleikkiopas (Korhonen, 2008) ja siihen liittyvä ohjaus (Korhonen & Holopainen, 2015).


10. Opas toteuttajille

Ohjaajille on olemassa suomenkielinen käsikirja (Korhonen & Holopainen, 2015). Käsikirja tarjoaa hyvin yksityiskohtaisen rungon jokaisen ryhmäkerran toteuttamiseen ja toimii koulutusmateriaalina ryhmän ohjaajalle.


11. Materiaalit menetelmän saajille

Opas sisältää materiaaleja menetelmän saajille, kuten kutsun ryhmään, ilmoittautumislomakkeen, infolomakkeita, tehtäviä ja diplomipohjan (Korhonen & Holopainen, 2015).


12. Kustannukset

Minimissään kustannuksia tulee vain ryhmän ohjaamisessa tarvittavan kirjan ja muun materiaalin hankkimisesta (kertaluontoinen kustannuserä 42–150 e) sekä työntekijöiden palkkakuluista ja mahdollisista tilakustannuksista. Menetelmän kehittäjät voivat tarvittaessa tarjota myös kertaluonteista tukea tai yksittäistä koulutuspäivää. Kertaluonteinen sähköpostikonsultaatio on ilmainen.


Menetelmän kuvaus pohjautuu käsikirjaan (Korhonen & Holopainen, 2015) sekä kotipesäkyselyyn ja muihin materiaaleihin, jota menetelmän kotipesältä on saatu.

Käyttöönoton tuki

Lapset, nuoret ja perheet hyötyvät vaikuttavasta psykososiaalisesta menetelmästä vasta kun se on käytössä heille suunnatuissa palveluissa. Mitä enemmän menetelmää ylläpitävä organisaatio tarjoaa tukea menetelmän käyttöönottoon eri palveluissa, sitä todennäköisemmin menetelmän käyttöönotto myös onnistuu.

Käyttöönoton tuki auttaa siis saavuttamaan menetelmän vaikuttavuuden, ja siksi sen arviointi on olennainen osa menetelmäarviota. Käyttöönoton tuesta voidaan puhua myös implementoinnin tukena tai implementoinnin valmiutena.

Yhteenveto Vanhempana vahvemmaksi -menetelmän käyttöönoton tuen arvioinnista

Millaista tukea menetelmän käyttöönottoon tarjotaan?

Vanhempana vahvemmaksi -menetelmän kohderyhmä on määritelty, ja menetelmälle on kohderyhmään liittyvät poissulkukriteerit, joiden pohjalta voidaan sanoa, että menetelmä ei sovellu tietyillä ehdoilla. Poissulkukriteerit liittyvät kohderyhmään, ja ne on määritelty selkeästi niin lasten kuin vanhempien osalta.   Rekrytointiprosessi menetelmään on kuvattu oppaassa, mutta menetelmään osallistumiselle ei ole määritelty esimerkiksi oirepisterajaa. Menetelmän toteuttajan taustakoulutus ja soveltuva psykoterapeuttisia valmiuksia vahvistava koulutus on mainittu. Tarkempia vähimmäisvaatimuksia ei ole määritelty.  Menetelmä on rakennettu niin, että tarvittaessa menetelmää pystyy käyttämään soveltuvan taustakoulutuksen perusteella seuraamalla opasta.​ Menetelmälle ei ole olemassa sertifiointiprosessia tai -kriteereitä.

​Menetelmän kehittäjät antavat tarvittaessa kertaluonteista työnohjausta tai koulutusta menetelmää käyttöönottavalle organisaatiolle. Implementoinnin tuelle on pieni valmius mutta ei pitkäaikaista mahdollisuutta. Menetelmän tarjoajalla ei ole kirjallista kuvausta tehtävistä suhteessa toteuttajaorganisaatioon. ​Menetelmään on mahdollista saada kertaluonteista konsultointia menetelmän kehittäjiltä, mutta työnohjaus ei suoraan kuulu menetelmään, eikä menetelmäohjauksen sisältöä ole kuvattu tarkasti.

​Menetelmän toteuttajilla ei ole olemassa välineitä, joilla menetelmän käyttöä seurataan. Myöskään menetelmän kehittäjillä ei ole omaa seurantajärjestelmää, joiden avulla menetelmän käyttöä dokumentoitaisiin. ​Menetelmän tarjoaja ei seuraa tai valvo toistotarkkuutta tai menetelmän toteuttamisen laatua. Käyttöönoton tuen arviointi on kuvattu taulukossa.

Vaikuttavuusnäyttö

Psykososiaalisen menetelmän vaikuttavuudesta saadaan luotettavaa tietoa tieteellisten tutkimusten avulla. Menetelmästä tehtyjen vaikuttavuustutkimusten määrän ja erityisesti niiden laadun arviointi on menetelmäarvion kulmakivi.

Millaista näyttöä menetelmän vaikuttavuudesta on?

Kirjallisuushaussa ei löytynyt Maailman pankin korkean tulotason maan vaikuttavuustutkimusta.

Tutkimukset

Menetelmäarvio perustuu psykososiaalisesta menetelmästä tehtyjen tutkimusten ja erityisesti vaikuttavuustutkimusten luotettavuuden arviointiin.

Löydät alempana eriteltynä menetelmäarvioon vaikuttaneet tutkimukset, tiedoksi annettavat tutkimukset ja kaikki systemaattisessa katsauksessa hyödynnetyt lähteet. Tiedoksi annettavat tutkimukset ovat muita tärkeitä menetelmästä tehtyjä tutkimuksia, jotka eivät kuitenkaan vaikuta vaikuttavuusnäyttöön.

Mitä tutkimuksia VOIKUKKIA-menetelmän arvioinnissa hyödynnettiin?

Menetelmäarvioon vaikuttavat tutkimukset

Ei tutkimusta.


Menetelmän vaikuttavuusnäytön arvioon vaikuttavat, mutta arvioimattomat tutkimukset 

Ei tutkimusta.


Tiedoksi annettavat tutkimukset

Korhonen, S. (2017). Vanhempana vahvemmaksi - kohti myönteistä vuorovaikutusta: Työmalli ja ryhmäinterventio vanhempien kokemana. Perheterapia-lehti 3.


Kaikki systemaattisen katsauksen lähteet

Andersen, T. (1987). The reflecting team: Dialogue and meta‐dialogue in clinical work. Family Process, 26(4), 415–428. https://doi.org/10.1111/j.1545-5300.1987.00415.x

Barkley, R. A. (1987). Defiant children: A clinicians manual for parent training. Guilford.

Belsky, J. (1984). The determinants of parenting: A process model. Child Development, 55(1), 83–96. https://doi.org/10.2307/1129836

Bernier, A. & Dozier, M. (2003). Bridging the attachment transmission gap: The role of maternal mind-mindedness. International Journal of Behavioral Development, 27(4), 355–365. https://doi.org/10.1080/01650250244000399

Cozolino, L. (2014). The Neuroscience of Human Relationships: Attachment and the Developing Social Brain. WW Norton & Company.

Fearon, P., Target, M., Sargent, J., Williams, L., McGregor, J., Breiberg, E. & Fonagy, P. (2006). Short-term mentalization and relational therapy (smart): an integrative family therapy for children and adolescents. Teoksessa J. Allen & P. Fonagy (toim.), Handbook of mentalization based treatment (s. 201–222). John Wiley & Sons.

Fonagy, P. (2008). The mentalization-focused approach to social development. Teoksessa F. Busch (toim.), Mentalization: theoretical considerations, research findings, and clinical implications (s. 3–56). Analytic Press.

Hughes, D. & Baylin, J. (2012). Brain‐based parenting: The neuroscience of caregiving for healthy attachment. WW Norton & Company.

Hughes, D. (2015). Kiintymyskeskeinen perheterapia - vuorovaikutteinen kehityspsykoterapia. PT-Kustannus.

Jernberg, A. & Booth, P. (2003). Theraplay. Vuorovaikutusterapian käsikirja. Psykologien kustannus.

Katznelson, H. (2014). Reflective functioning: A review. Clinical psychology review, 34(2), 107–117.

Korhonen, S. & Holopainen, L. (2015). Vanhempana vahvemmaksi – kohti myönteistä vuorovaikutusta. Kirja vanhemmuudesta ja sen tukemisesta. Grano Oy.

Korhonen, S. (2008). Lapsen ja vanhemman välisen myönteisen vuorovaikutuksen vahvistaminen: Vuorovaikutusleikkioppaan käyttö kasvatusneuvonnan ja –ohjauksen välineenä. Kasper -lehti 3.

Korhonen, S. (2017). Vanhempana vahvemmaksi - kohti myönteistä vuorovaikutusta: Työmalli ja ryhmäinterventio vanhempien kokemana. Perheterapia-lehti 3.

Merikukka, M., Backman, H., Heikkilä, L. & Kurki, M. (2025). Lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävien psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuus – Opas näytön systemaattiseen arviointiin. Itlan oppaat ja käsikirjat 2025:1.

Mäkelä, J. (2003). Vanhempi-vauva- ja pikkulapsipsykoterapiat. Teoksessa P. Niemelä, P. Siltala & T. Tamminen (toim.), Äidin ja vauvan varhainen vuorovaikutus. WSOY.

Olson, M., Seikkula, J. & Ziedonis, D. (2014). The key elements of dialogic practice in Open dialogue. The University of Massachusetts Medical School.

Page, M. J., McKenzie, J. E., Bossuyt, P. M., Boutron, I., Hoffmann, T. C., Mulrow, C. D., … & Moher, D. (2021). The PRISMA 2020 statement: an updated guideline for reporting systematic reviews. BMJ (Clinical research ed.), 372, n71. https://doi.org/10.1136/bmj.n71

Peters, M., Godfrey, C., McInerney, P., Munn, Z., Tricco, A. & Khalil, H. (2020). Scoping reviews (2020 version). Teoksessa E. Aromataris & Z. Munn (toim.), Joanna Briggs Institute reviewer's manual, JBI. https://doi.org/10.46658/JBIMES-20-12  

Schore, A. N. (2001). Effects of a secure attachment relationship on right brain development, affect regulation, and infant mental health. Infant Mental Health Journal, 22, 7–66. https://doi.org/10.1002/1097-0355(200101/04)22:1<7::AID-IMHJ2>3.0.CO;2-N

Schore, J. R. & Schore, A. N. (2008). Modern attachment theory: The central role of affect regulation in development and treatment. Clinical Social Work Journal, 36(1), 9–20. https://doi.org/10.1007/s10615-007-0111-7

Seikkula, J. & Arnkill, T. E. (2009). Dialoginen verkostotyö. Tammerprint.

Sharp, C. & Fonagy, P. (2008). The parent's capacity to treat the child as a psychological agent: Constructs, measures and implications for developmental psychopathology. Social Development, 17(3), 737–754. https://doi.org/10.1111/j.1467-9507.2007.00457.x

Siegel, D. J. (2001). Toward an interpersonal neurobiology of the developing mind: Attachment relationships, "mindsight," and neural integration. Infant Mental Health Journal, 22(1-2), 67–94. https://doi.org/10.1002/1097-0355(200101/04)22:1<67::AID-IMHJ3>3.0.CO;2-G

Sprenkle, D., Davis, S. & Lebow, J. L. (2009). Common factors in couple and family therapy. The overlooked foundation for effective practice. Guilford.

Tasola, S. & Lajunen, K. (1997). Käsikirja ”Vanhempana vahvemmaksi – ylivilkkaiden ja keskittymättömien lasten vanhemmille tarkoitettu valmennusohjelma”. Uusittu painos. Kopijyvä Oy.

White, M., & Mähönen, K. (2008). Karttoja narratiiviseen työskentelyyn / Michael White ; [suomennos: Katriina Mähönen]. Kuva ja Mieli.