Uutiset>Uutiset
14.09.2022

Ensimmäinen osallistava mallinnus nuorten koulusta työelämään siirtymisen kipupisteistä Suomessa

Itla toteuttaa ensimmäistä kertaa Suomessa osallistavan mallinnuksen, jossa tutkijat mallintavat yhdessä nuorten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa nuorten koulusta työelämään siirtymisen kipupisteitä. Lokakuussa aiheesta järjestetään myös julkinen luento.

Mallinnusprojektin tavoitteena on erityisesti pitkäaikaisen toimeentulotuen käytön ehkäisy nuorilla aikuisilla.


”Tieteellisessä tutkimuksessa tutkijat ovat usein kaukana arjesta, mikä voi johtaa epärealistisiin oletuksiin ihmisten käyttäytymisestä. Osallistava mallinnus on metodi, jossa tilanne voidaan kääntää päälaelleen huomioimalla tutkijoiden näkemysten lisäksi nuorten ja järjestöjen tieto”, kertoo Itlan erikoistutkija Aapo Hiilamo.


Projekti toteutetaan yhteistyössä Canberran yliopiston kanssa, ja sen englanninkielinen nimi on Itla’s Computational Social Science Model of Child Wellbeing and Social Assistance Pathways (CHERISH).

Projektin ensimmäisessä vaiheessa on osallistava kartoitus, eli kartan rakentaminen tekijöistä, jotka suorasti tai epäsuorasti liittyvät nuorten aikuisten pitkäaikaiseen toimeentulotuen käyttöön.

Keväällä Itla kokosi yhteen aiheen tutkijat, joiden kanssa piirrettiin ensimmäinen versio pitkäaikaiseen toimeentulotuen käyttöön vaikuttavien tekijöiden kartasta. Syyskuussa karttaa validoitiin ja parannettiin kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Seuraavaksi Itlan tutkijat keskustelevat kartasta nuorten kanssa.

Projektin toisessa vaiheessa rakennetaan mallinnus, jossa testaan erilaisten toimenpiteiden vaikutusta toimeentulotuen käyttöön. Tavoitteena on löytää strategisesti tehokkaita toimenpiteitä, joissa pienellä muutoksella voidaan vaikuttaa mahdollisimman moneen pitkäaikaisen toimeentulotuen käytön taustatekijään.

Projekti tuottaa päätöksentekijöille konkreettisia suosituksia

Projektin tuotoksena syntyy paitsi tieteellisiä julkaisuja myös interaktiivinen toimenpiteiden simulaatiotyökalu. Työkalun avulla päättäjät voivat kokeilla mahdollisten toimenpiteiden toivottuja ja ei-toivottuja vaikutuksia.


”Olemme innoissamme uudesta tavasta lähestyä vaikeaa ongelmaa. Meillä on paljon tutkimusta toimeentulotuen käytöstä mutta perinteisillä mallinnustyökaluilla on rajoitteensa, silloin kun ilmiöön liittyy monimutkaisia kausaalisuhteita”, jatkaa Hiilamo.


Projekti kestää alkuvuoteen 2023 asti ja on osa Itlan kolmivuotista Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelmaa.

Julkinen luento osallistavasta mallinnuksesta lokakuussa

Osallistavan mallinnuksen pioneeri Juan Costa-Rho Canberran yliopistosta vierailee Suomessa lokakuussa. Osana vierailua järjestetään julkinen luento osallistavasta mallinnuksesta, tavataan yhteistyökumppaneita sekä järjestetään työpaja. Julkisesta luennosta tiedotetaan myöhemmin lisää.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki