Itlan vuosikertomus 2024 on julkaistu – Kohti lapsi- ja perhemyönteistä hyvinvointiyhteiskuntaa
Laadimme viime vuonna Itlalle uuden strategian, joka suuntaa toimintamme kohti hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa lapset, nuoret ja kaikki perheet voivat kasvaa, kukoistaa ja osallistua aktiivisesti tulevaisuuden rakentamiseen. Visiomme on lapsi- ja perhemyönteinen hyvinvointiyhteiskunta vuonna 2040.
Visioon tarvittavaa muutosta edistämme toiminnassamme kolmen vaikuttavuustavoitteen kautta:
- Lapsi- ja perhemyönteinen Suomi: Lapset, nuoret ja vanhemmat ovat aktiivisia tulevaisuuden tekijöitä. Lasten, nuorten, perheiden ja tulevien sukupolvien arvostus näkyy asenteissa, julkisessa keskustelussa, päätöksenteossa sekä käytännön teoissa.
- Lapsinäkökulmainen tieto käyttöön: Laadukas ja monipuolinen lapsinäkökulmainen tieto lisää ymmärrystä päätöksenteossa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi muuttuvassa maailmassa.
- Lapsilähtöiset kasvuympäristöt ja palvelut: Lapsilähtöiset kasvuympäristöt ja palvelut tukevat lasten, nuorten ja perheiden pärjäävyyttä yhteistyössä, vaikuttavasti ja uudistuen.
”Visiomme lapsi- ja perhemyönteisestä hyvinvointiyhteiskunnasta 2040 toimii meille paitsi johtotähtenä, myös laajempana keskustelunavauksena, millaista tulevaisuutta ja hyvinvointiyhteiskuntaa Suomessa halutaan rakentaa”, kertoo Itlan toimitusjohtaja Katri Vataja.
Mielenterveyden tukea, laajenevaa yhteisövaikuttavuustyötä ja oppeja tutkimuksesta
Kasvun tuki -työssä keskityimme vaikuttavan mielenterveyden tuen edistämiseen. Kehitimme ja pilotoimme muun muassa psykososiaalisten menetelmien arviointityökalu Kuusion, jonka avulla voidaan tuottaa tietoa menetelmien käyttöympäristöön sopivuudesta hyvinvointialueille menetelmien valinnan tueksi.
Yhteisövaikuttavuustyössä uudistimme lapsiperheiden palveluita ja tuimme hyvää arkea ja resilienssiä. Yhteisövaikuttavuustyössä on mukana viisi aluetta ja mukaan liittymistä valmisteltiin neljän uuden hyvinvointialueen kanssa: Keski-Suomi, Varsinais-Suomi, Länsi-Uusimaa ja Kymenlaakso.
Vahvistimme ihmislähtöistä hyvinvointijohtamista, jossa päätöksenteko ja palvelutoiminta kykenevät uudistumaan yhdessä ja tarvelähtöisesti. Johtamiskoulutusten kurssilaiset hakivat innostusta ja inspiraatiota hyvinvoinnin ja palveluiden kehittämiseen Skotlannista, missä on onnistuttu siirtymään organisaatiokeskeisestä palveluntuottamisesta ihmislähtöiseen malliin ja rakentamaan myös osallisuutta.
Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman viimeisenä vuonna toteutettu tutkimus porautuu köyhyyden ylisukupolvisuuteen ja toimiin, joilla lapsiperheköyhyyttä voidaan vähentää. Myös strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelma päättyi, ja sen tulokset taas kertovat, miten varautua paremmin kriiseihin ja kriisinhallintaan tulevaisuudessa.
Itlan vuosi 2024 lukuina

Lisätietoja
