Uutiset>Uutiset
17.09.2024

Itsesäätelyn harjoitteluun tarkoitettu Leikitään ja keskitytään -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa

Kasvun tuki arvioi Leikitään ja keskitytään -menetelmän, joka on tarkoitettu lasten itsesäätelyn ja toiminnanohjauksen vaikeuksiin. Tämän tyyppisiä menetelmiä ei vielä juurikaan ole Kasvun tuen menetelmäpankissa, ja menetelmästä on tehty myös vaikuttavuustutkimusta Suomessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena myöhemmin Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.

Leikitään ja keskitytään eli LeKe-menetelmä on kehitetty ennaltaehkäisemään ja hoitamaan itsesäätelyn ja toiminnanohjauksen vaikeuksia kolme–kuusivuotiailla lapsilla. Se on nyt arvioitavana Kasvun tuessa.

Kyseessä on menetelmän ensimmäinen arviointi, eli sitä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa.

– Leikitään ja keskitytään -menetelmä pääsi arviointiin, koska siitä on tehty Suomessa vaikuttavuustutkimusta ja samantapaisia menetelmiä ei juurikaan ole Kasvun tuen menetelmäpankissa, sanoo Kasvun tuen menetelmäarvioista vastaava erityisasiantuntija Heidi Backman.

Arvio julkaistaan viimeistään keväällä 2025.

– Odotamme innostuneina, että arvioitsijat pääsevät vauhtiin. Viimeistään keväällä pääsemme sitten näkemään, millainen arviosta kokonaisuudessaan tulee, Backman kertoo.

Itsesäätelyä harjoitellaan leikin kautta

Itsesäätely on tärkeä taito, jota tarvitaan päivittäin ja joka vaikuttaa moniin elämänhallinnan kannalta tärkeisiin asioihin, kuten oppimiseen, ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin. Lapsi tarvitsee itsesäätelyn oppimiseen harjoitusta ja ohjausta. Harjoittelu onnistuu parhaiten lapsen arkiympäristöissä, kuten kotona ja varhaiskasvatuksessa.

Leikitään ja keskitytään -menetelmä tarjoaa perheille ja varhaiskasvatukseen välineitä itsesäätelyn harjoitteluun leikin avulla. Menetelmästä on olemassa kaksi rinnakkaista versiota, joista toinen on suunnattu perheille ja toinen varhaiskasvatukseen.

Vanhemmille suunnattu LeKe -menetelmä on ryhmämenetelmä, jossa vanhemmat ja lapset kokoontuvat omiin ryhmiinsä yhteensä kuusi kertaa. Menetelmää voidaan soveltaa myös työskentelyyn yksittäisen perheen kanssa sekä etäohjauksessa. Ohjauksessa keskitytään lapsen ja vanhemman yhteisen leikin tukemiseen, ja päivittäinen leikki kotona onkin keskeistä menetelmässä.

Leikitään ja keskitytään -menetelmä on adaptoitu eli mukautettu Suomeen uusiseelantilaisesta Engage-ohjelmasta sekä muista leikkipohjaisista menetelmistä. LeKe-menetelmä on kehitetty Niilo Mäki -instituutissa, joka tarjoaa myös koulutusta menetelmään.

Arviot systemaattisina katsauksina

Kasvun tuen menetelmäarviot tehdään systemaattisina katsauksina. Systemaattisten katsausten avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä niissä haetaan tietokannoista kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta.

Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.

– Systemaattisissa kirjallisuuskatsauksissa arvioitsijat käyvät huolellisesti läpi menetelmästä tehdyt vaikuttavuustutkimukset ja pisteyttävät ne tarkasti, Backman kertoo.

– Menetelmän kokonaisarvio muodostuu vaikuttavuuden lisäksi menetelmän kuvauksen ja teoreettisen perustan tasosta sekä menetelmän tarjoamasta implementoinnin tuesta.

Leikitään ja keskitytään -menetelmän arvio valmistuu viimeistään ensi keväänä, ja se julkaistaan sekä Kasvun tuki -aikakauslehdessä että Kasvun tuen verkkosivuilla.

Lisätietoja

Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja arvioinnista.

Heidi Backman

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Kasvun tuki

heidi.backman@itla.fi

050 330 4644

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtumat
Kisakatsomo: Tulevaisuusbarometri 2025
Millaisia ajatuksia Tulevaisuusbarometri 2025 herättää lasten ja nuorten erilaisista tulevaisuuksista? Mitä barometrin tulokset kertovat suhteessa tuleviin vaaleihin? Tule 13. maaliskuuta Itlan kisakatsomoon seuraamaan julkistusta ja keskustelemaan barometrin annista!
13.3.2025
13.00-15.00
Arena, 2. krs, Siltasaarenkatu 8-10
Ennakointi
Tulevaisuus
Tapahtumat
Osallistujien Suomi -ohjelman yleisötilaisuus
Tervetuloa ohjelman ensimmäiseen yleisötilaisuuteen kuulemaan, keskustelemaan ja verkostoitumaan!
29.4.2025
11.00-13.30
Eduskuntatalon, A-auditorio
Kasvun tuki
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
04.03.2025
Tutkimus: Nuorten pitkäaikaisen toimeentulotuen käytön syyt moninaisempia kuin ajatellaan
Nuorten pitkäaikainen toimeentulotuen käyttö on monisyinen ilmiö, joka vaatii uusia lähestymistapoja. Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman tutkimus valottaa, että pitkäaikaisen toimeentulotuen käytön keskeisiä syitä työllisyyden ja koulutuksen lisäksi ovat muun muassa lapsuuden kokemukset, syrijintä ja harrastustoiminta.
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Kaksi ihmistä istuu vierekkäin ja keskustelee.
Uutiset
|
03.03.2025
Hae aktoriksi Lapsuuden rakentajat -johtamisen mentorointiohjelmaan
Itlan Lapsuuden rakentajat -johtamisen mentorointiohjelma tukee kehittymistä johtajan roolissa hyvän lapsuuden rakentajana. Haku aktoriksi on auki maaliskuun ajan.
Johtaminen
Johtamiskoulutus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Uutiset
|
17.02.2025
Vanhemmuuden tukeminen on ratkaisevaa Suomen hyvälle tulevaisuudelle    
Raskaus ja pikkulapsiaika ovat kriittisiä ajanjaksoja ihmisen elämässä, sillä silloin syntyy perusta muun muassa tunteiden ja käyttäytymisen säätelylle sekä ihmisen koko elämän mittaiselle terveydelle. ​Siksi vanhemmuuden tukeminen on ratkaisevaa suomalaisen yhteiskunnan hyvän tulevaisuuden rakentamisessa.
1 000 ensimmäistä päivää
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Ihmisiä rivissä Eduskuntatalon portaiden alapäässä.
Uutiset
|
17.02.2025
Etuoikeuskävelyn videotallenne julkaistu
Itlan Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulun osallistujat järjestivät marraskuussa etuoikeuskävelyn, josta on nyt julkaistu videotallenne. Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda esiin lapsuudenkokemusten eroavuutta ja kannustaa huomioimaan lapsuuden suojaavat ja haavoittavat kokemukset entistä paremmin yhteiskunnassa.
Johtamiskoulutus
YOUNG-ohjelma