Uutiset>Uutiset
04.02.2025

Nuorten yksinäisyys on monitahoinen haaste – Tutkimus paljastaa kahdeksan yksinäisyyden muotoa

Tuore tutkimus perustuu suomalaisten nuorten anonyymeihin keskusteluihin verkossa. Tulokset haastavat palveluntuottajat ja nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ottamaan käyttöön kohdennettuja ja aidosti nuorten omista tarpeista lähteviä keinoja yksinäisyyden lievittämiseen.

Tutkimuksesta nousi kahdeksan yksinäisyyden kategoriaa:

  1. Nuorten kokemuksissa kiusaamiseen ja väkivaltaan perustuva yksinäisyys syntyy usein koulussa tapahtuvasta pitkäaikaisesta kiusaamisesta ja väkivallasta, jotka johtavat itsetunnon heikkenemiseen ja ahdistukseen.
  2. Emotionaalinen yksinäisyys ilmenee, kun nuori kokee ihmissuhteensa riittämättömiksi tai konfliktien sävyttämiksi.
  3. Kasaantuneisiin ongelmiin liittyvä yksinäisyys johtuu moninaisista ongelmista, esimerkiksi mielenterveysongelmista ja perhevaikeuksista, joiden alle nuori kokee hautautuvansa.
  4. Sosiaalinen yksinäisyys on vertaisten ja ystävien puutetta, mikä usein mielletäänkin yksinäisyyden määritelmäksi ihmisten arkipuheessa.
  5. Ostrakismiin liittyvä yksinäisyys syntyy ryhmästä ulossulkemisen kokemuksista.
  6. Normeista poikkeamiseen liittyvä yksinäisyys juontuu erilaisuuden kokemuksesta, ja voi liittyä muun muassa ulkonäköön, persoonallisuuteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen.
  7. Perheympäristöön liittyvä yksinäisyys voi liittyä perheen taloudellisiin vaikeuksiin, ristiriitaisiin perhesuhteisiin tai vanhempien kontrolloivaan kasvatukseen, jotka estävät sosiaalisten suhteiden muodostumisen.
  8. Eksistentiaalinen yksinäisyys taas kuvastaa syvää erillisyyden tunnetta ja vaikeutta löytää paikkaansa maailmassa.

Oikeanlaista tukea yksinäisyyden syyn mukaan

Yksinäisyys heikentää nuorten hyvinvointia ja lisää sosiaalista eristäytymistä. Pahimmillaan yksinäisyys ajaa itsetuhoisuuteen. Yksinäisyydestä puhutaan usein vain ystävyyssuhteiden puutteena, ja sitä mitataan sen perusteella, miten usein nuori kokee itsensä yksinäiseksi. Olisi tärkeä herätä ymmärtämään, että yksinäisyyden taustalla voi olla moninaisia syitä.

Aiemmin tutkimuksessa syrjään jääneitä syitä ovat muun muassa kokemukset siitä, ettei oma elämä vastaa normatiivisia odotuksia, kasaantuneiden ongelmien aiheuttama yksinäisyys ja perhetilanteeseen liittyvä yksinäisyys.

”Syyt yksinäisyyden taustalla olisi tärkeä tunnistaa, jotta nuorelle voidaan tarjota oikeanlaista tukea. Yksittäisiä ja kaikille skaalautuvia keinoja ei valitettavasti taida olla. Esimerkiksi kavereiden puutteen vuoksi yksinäisyyttä kokeva nuori kaipaa aivan erilaista tukea kuin nuori, joka kokee yksinäisyyttä seksuaalisen suuntautumisensa takia, tai nuori, jonka yksinäisyys kytkeytyy haastavaan perhetilanteeseen”, selventää Suvi-Sadetta Kaarakainen.


”Syyt yksinäisyyden taustalla olisi tärkeä tunnistaa, jotta nuorelle voidaan tarjota oikeanlaista tukea.”


Toimenpidesuositukset

Koulut: 

Tehokas puuttuminen kiusaamiseen ja ostrakismiin sekä kohtaamisen kulttuurin vahvistaminen.

Yhteisöllisyys

Yhteisöllisyyden ja erilaisuuden arvostamisen tukeminen nuorten yhteisöissä. Turvallisten tilojen mahdollistaminen.

Palvelut:

Nuorten mukaan ottaminen palveluiden kehitettämiseen.  

Tutkimus 

Yksinäisyyden mittaamisen ja tutkimusasetelmien uudelleen arviointi.

Nuorten yksinäisyys ei ole vain yksilön haaste, vaan se on yhteiskunnallinen ilmiö, joka vaatii nuorten kanssa työskenteleviltä ammattilaisilta monialaista yhteistyötä, ja ennen kaikkea nuoren ymmärtävää kohtaamista.

”Yksinäisyys ja sen syyt limittyvät monien nuorten kokemien haasteiden kanssa. Tämän takia nuoren tarpeiden kuunteleminen sen sijaan, että ammattilainen keksii ratkaisuja omien tulkintojensa pohjalta, olisi ensisijaisen tärkeää”, Kaarakainen muistuttaa.


”Yksinäisyys ja sen syyt limittyvät monien nuorten kokemien haasteiden kanssa.  ”


Osallisuus palveluissa (Services to Belong) -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään palveluja yksinäisyyttä ja sosiaalista ulossulkemista kokeville lapsille ja nuorille. Osallisuus palveluissa on yksi ”Oikeus osallisuuteen: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa (Right to Belong)” -tutkimuskonsortion viidestä työpaketista. Oikeus osallisuuteen -konsortio on osa strategisen tutkimuksen YOUNG-ohjelmaa. Strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niiden hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.

Lisätietoja

Suvi-Sadetta Kaarakainen

suvisadetta@gmail.com

045 133 5234

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Alakouluikäinen lapsi hymyilee iloisesti koulun käytävällä.
Blogi
|
05.05.2025
Rannikon mallissa perheiden palveluohjaus auttaa sekä asiakkaita että ammattilaisia
Lapsiperheiden uusi palveluohjaus “Rannikon malli” on saanut runsaasti kiitosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteessa, jossa sekä perheet että heitä tukevat ammattilaiset saavat tukea pulmiinsa yhdestä paikasta.
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma