Uutiset>Uutiset
15.06.2022

Raportti: Yhteisövaikuttavuus edistää lapsiperheiden palveluiden integraatiota

Itlassa tutkittiin kokemuksia yhteisövaikuttavuustyöstä alueellisessa oppimisverkostossa. Ero aiempaan kehittämistyöhön on selvä, ja Itlan ja Oulun yliopiston taustatukea pidettiin tärkeänä.

Tänään julkaistua Pitkäkestoinen muutos lapsiperheiden palveluiden integraatiossa -arviointitutkimusta varten haastateltiin alueellisen oppimisverkoston alueilla työskenteleviä ammattilaisia. Verkostossa on neljä aluetta ja haastatteluita tehdiin 16. Haastateltavien mukaan yhteisövaikuttavuustyö on edistänyt alueiden lapsiperheiden palveluiden integraatiota. Eroja aiempaan kehittämistyöhön nähtiin useita.


”Alueilla koettiin, että kehittäminen on pitkäkestoista ja omista tarpeista lähtevää, ei ylhäältä ohjattua”, kertoo projektikoordinaattori Venla Ritola.


Hyvänä koettiin yhteisen tavoitteen muodostuminen ja kommunikaation lisääntyminen sekä järjestöjen tuominen lapsiperhepalveluihin mukaan. Haastavana sen sijaan mainittiin vanhoista toimintamalleista eroon pääseminen sekä alueellisen taustatuen mahdollinen henkilöityminen, jolloin työn juurtuminen organisaatioon olisi vain keskeisten henkilöiden varassa.

Itlan ja Oulun yliopiston taustatuki koettiin onnistuneeksi ja niiden mahdollistama tieteellinen tutkimus ja jalkautuva konsultatiivinen tuki nähtiin erityisen merkityksellisenä.


”Yhteisövaikuttavuus on kaikkien asia. Tutkimuksessa todettiin, että johdon lisäksi myös työntekijöiden tulee omaksua ja edistää yhteisövaikuttavuutta, jotta työ vahvistuu organisaation jokaisella tasolla. Havaintoja ja ilmiöitä lapsiperheiden arjesta tarvitaan”, jatkaa Ritola.


Lisää alueellisesta oppimisverkostosta ja palveluiden integraatiosta webinaarissa elokuussa

Elokuun 17. päivänä järjestetään webinaari Systeeminen ja sisältäpäin lähtevä muutos lapsiperheiden palveluiden integraatiossa. Tilaisuuden ohjelmassa on sekä raportin esittely että alueellisen oppimisverkoston seuraavat askeleet. Paneelikeskustelussa ovat mukana muun muassa Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula, Hämeenlinnan kaupungin opetuspäällikkö Minna Lumme ja sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Andreas Blanco Sequeiros.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Itla ja Oulun yliopisto käynnistivät vuonna 2020 lapsiperheiden pärjäävyyden vahvistamisen ja sujuvan arjen kehittämisen tueksi yhteisövaikuttavuuteen pohjautuvan alueellisen oppimisverkoston. Verkoston tavoitteena on, että mukana olevien alueiden lapsiperheiden kasvuympäristöjen palvelut toimisivat mahdollisimman hyvin yhteen. Alueellisessa oppimisverkostossa ovat mukana Soite, Tampereen kaupunki, Oulun kaupunki ja Siun sote.

Yhteisövaikuttavuus on viitekehys, jonka avulla yhteistyötä voidaan tehdä tavoitteellisesti toimialoista riippumatta. Siinä hyödynnetään systeemiajattelua ihmisten ja yhteiskunnan kompleksisten ja monialaista yhteistyötä vaativien ongelmien ratkaisemiseksi. Malli tarkastelee toimijoiden ja tekojen keskinäisiä riippuvuussuhteita ja vahvistaa toimijoiden yhteisen tavoitteen saavuttamiseen tarvittavia toimia. 

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki