Uutiset>Uutiset
23.02.2023

Tutkimus: Lapsiperheköyhyyden taustalla on vanhempien terveysongelmia

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön tutkimuksessa selvitettiin, miten vanhempien sairastuminen liittyy toimeentulotuelle siirtymiseen lapsiperheissä. Tutkimuksessa tarkasteltiin, missä määrin vanhempien erikoissairaanhoidon diagnoosit ennustavat perheen siirtymistä toimeentulotuelle diagnoosin jälkeen.

Toimeentulotuen saanti on luotettava lapsiperheköyhyyden sekä objektiivinen että subjektiivinen mittari. Vuosittain yli 50 000 lapsiperhettä saa toimeentulotukea.

Vanhempien erikoissairaanhoidon diagnoosi edelsi usein toimeentulotuelle siirtymistä. Erityisesti psykiatrisiin syihin liittyvä erikoissairaanhoidon käynti yhdistyi merkittävästi suurempaan riskiin siirtyä toimeentulotuelle lapsiperheissä. Tutkimuksessa havaittiin, että sosioekonomisten ja muiden terveyteen liittyvien taustatekijöiden huomioimisen jälkeen psykiatriset diagnoosit yhdistyivät kaksinkertaiseen riskiin siirtyä toimeentulotuelle.


“Aikaisemmista tutkimuksista tiedetään, että sairaus ja toimeentulotuen saanti liittyvät toisiinsa. Tämä tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, joka koskee lapsiperheitä”, kertoo tutkimuksen johtaja, tutkimusprofessori Tiina Ristikari.


Tutkimuksen rekisteriaineisto sisältää kaikki vuonna 1997 Suomessa syntyneet ja heidän vanhempansa. Tutkimusaineisto on poikkeuksellisen kattava ja sen avulla voitiin ottaa huomioon monta taustatekijää, jotka voivat selittää sekä diagnoosit että toimeentulotuelle siirtymisen.

Myös kansanterveystyöllä voidaan vähentää lapsiperheköyhyyttä

Tutkimuksessa arvioitiin, että noin kymmenyksellä kaikista toimeentulotuelle siirtyneistä lapsiperheistä syynä oli vanhempien erikoissairaanhoidon diagnoosi.

Tutkimustulosten mukaan talousongelmia ehkäiseville interventioille voi olla tarvetta erikoissairaanhoidossa. Tulosten mukaan terveysongelmien ennaltaehkäisy ja kansanterveyden parantaminen ehkäisevät myös toimeentulotuelle siirtymistä.


“Terveyspolitiikka liittyy oleellisesti myös lapsiperheköyhyyden vähentämiseen”, jatkaa Ristikari. “Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin terveyden ja toimeentulotuen yhteyttä, mutta on muistettava, että toimeentulotuelle siirtymiseen on harvoin yhtä syytä. Sen sijaan toimeentulotuelle siirtymiseen vaikuttavat monet pienet ja suuret tekijät samanaikaisesti”, toteaa tutkimusprofessori Ristikari.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki