Yksinäisyydestä yhteisöihin – Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluihin tarvitaan lisää osallisuuden kokemuksia
Right to belong -hankkeen tutkimuksen mukaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen aiheuttamia haasteita voitaisiin pyrkiä lieventämään osallisuuden kokemuksen avulla. Osallisuutta kokeva tuntee kuuluvansa yhteisöön ja pystyy vaikuttamaan omaan arkeensa. Tutkimus tehtiin haastattelemalla kuntien sivistys- ja nuorisopalveluiden johtoa ja esihenkilöitä.
Kompleksiset yhteiskunnalliset ongelmat, kuten yksinäisyys, ovat tyypillisesti laajoja ja moniulotteisia, ja niihin vaikuttavat tarkasteltavan ongelman lisäksi myös muut kytkökset ja tapahtumat. Osallisuudella puolestaan tiedetään olevan paljon hyviä vaikutuksia lapsiin ja nuoriin. Nykyisessä palvelujärjestelmässä yksinäisyyden ja ostrakismin ehkäisyyn ja niissä auttamiseen tarvitaan niin kuntien eri toimialojen kuin kuntien ja hyvinvointialueiden yhteisiä toimia.
”Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa tunnistetaan lasten ja nuorten yksinäisyyttä ja ostrakismia, mutta sen huomioimiseen tarvitaan tulevaisuudessa lisää tietoisuutta ja systemaattisuutta, koska tunnistaminen on toistaiseksi usein yksittäisten ammattilaisten varassa”, sanoo erikoistutkija Anni Kyösti.
”Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja ostrakismin huomioimiseen tarvitaan tulevaisuudessa lisää tietoisuutta ja systemaattisuutta.”
Mikä tekee yksinäisyydestä ja ostrakismista kompleksisen ilmiön?
Yksinäisyyden ja ostrakismin kompleksisuus ilmenee seuraavilla tavoilla:
- Ilmiöiden tunnistaminen on vaikeaa.
- Saatavilla oleva tieto on hajanaista.
- On useita vuorovaikutussuhteita ja osallisia.
- Osallisuuskokemuksen luominen voi olla haastavaa.
- Palveluissa eri tasojen toiminnan yhdistäminen on vaikeaa.
Yksinäisyyden ja ostrakismin tarkastelu kompleksisuuden käsitteen avulla auttaa hahmottamaan ilmiön haastavaa luonnetta kuntapalveluissa, sen kytköksiä muihin hallinnon tasoihin ja organisaatioihin sekä lasten ja nuorten osallisuutta vaikeuttavia tekijöitä.
Aikuisten tehtävänä on huolehtia eri toimialojen ja organisaatioiden välisistä suhteista ja niiden toimivuudesta. Sivistys- ja nuorisopalveluiden välinen yhteistyö on yksi mahdollisuus yksinäisyyttä kokevien tunnistamisessa ja auttamisessa.
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä arkeen
Tutkimuksen perusteella kompleksisen ilmiön, eli tässä tapauksessa yksinäisyyden ja ostrakismin, aiheuttamia haasteita voitaisiin kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa pyrkiä lieventämään osallisuuden kokemuksen avulla.
Yksinäisyys ja ostrakismi ovat usein tunnistettavissa lasten ja nuorten arjessa, jossa heille voidaan luoda myös yhteisöön kuulumisen tunnetta vastavoimaksi yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemukselle. Samaan aikaan lapset ja nuoret olisi hyvä ottaa mukaan pohtimaan ratkaisuja yksinäisyyden ja ulossulkemisen kokemuksiin. Esimerkiksi kouluissa tulisi tuoda edustuksellisten keinojen, kuten oppilaskuntatoiminnan, rinnalle arkisia osallisuuden kokemuksia.
Lapset ja nuoret tulisi ottaa mukaan pohtimaan konkreettisia keinoja, joilla yksinäisyyteen ja ostrakismiin voidaan puuttua arjen yhteisöissä ja joilla heitä voidaan tarvittaessa tukea palveluissa. Näin erilaiset, eri tilanteissa elävät ja eri taustaiset lapset ja nuoret voisivat vaikuttaa nykyistä paremmin heitä koskeviin asioihin.
Osallisuus palveluissa (Services to Belong) -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään palveluja yksinäisyyttä ja sosiaalista ulossulkemista kokeville lapsille ja nuorille. Osallisuus palveluissa on yksi ”Right to Belong: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa” -tutkimuskonsortion viidestä työpaketista. Right to Belong -konsortio on osa strategisen tutkimuksen YOUNG-ohjelmaa. Strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niiden hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.
Lisätietoja

Erikoistutkija
Senior Researcher
Osallisuus palveluissa -tutkimus
anni.kyosti@itla.fi