Uutiset>Uutiset
08.05.2025

Yksinäisyydestä yhteisöihin – Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluihin tarvitaan lisää osallisuuden kokemuksia

Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemusten vähentämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävän Right to Belong -hankkeen uusi tutkimus tarkastelee, millä tavoin yksinäisyyttä tunnistetaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa. Tutkimus painottaa osallisuuden kokemuksen merkitystä osana yhteisöihin kiinnittymistä ja yksinäisyyden ratkaisuja.

Right to belong -hankkeen tutkimuksen mukaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen aiheuttamia haasteita voitaisiin pyrkiä lieventämään osallisuuden kokemuksen avulla. Osallisuutta kokeva tuntee kuuluvansa yhteisöön ja pystyy vaikuttamaan omaan arkeensa. Tutkimus tehtiin haastattelemalla kuntien sivistys- ja nuorisopalveluiden johtoa ja esihenkilöitä.

Kompleksiset yhteiskunnalliset ongelmat, kuten yksinäisyys, ovat tyypillisesti laajoja ja moniulotteisia, ja niihin vaikuttavat tarkasteltavan ongelman lisäksi myös muut kytkökset ja tapahtumat. Osallisuudella puolestaan tiedetään olevan paljon hyviä vaikutuksia lapsiin ja nuoriin. Nykyisessä palvelujärjestelmässä yksinäisyyden ja ostrakismin ehkäisyyn ja niissä auttamiseen tarvitaan niin kuntien eri toimialojen kuin kuntien ja hyvinvointialueiden yhteisiä toimia.

”Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa tunnistetaan lasten ja nuorten yksinäisyyttä ja ostrakismia, mutta sen huomioimiseen tarvitaan tulevaisuudessa lisää tietoisuutta ja systemaat­tisuutta, koska tunnistaminen on toistaiseksi usein yksittäisten ammattilaisten varassa”, sanoo erikoistutkija Anni Kyösti.


”Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja ostrakismin huomioimiseen tarvitaan tulevaisuudessa lisää tietoisuutta ja systemaattisuutta.”


Mikä tekee yksinäisyydestä ja ostrakismista kompleksisen ilmiön?

Yksinäisyyden ja ostrakismin kompleksisuus ilmenee seuraavilla tavoilla:

  • Ilmiöiden tun­nistaminen on vaikeaa.
  • Saatavilla oleva tieto on hajanaista.
  • On useita vuorovaikutussuhteita ja osallisia.
  • Osallisuuskokemuksen luominen voi olla haastavaa.
  • Palveluissa eri tasojen toiminnan yhdistä­minen on vaikeaa.

Yksinäisyyden ja ostra­kismin tarkastelu kompleksisuuden käsitteen avulla aut­taa hahmottamaan ilmiön haastavaa luonnetta kuntapalveluissa, sen kytköksiä muihin hallinnon tasoihin ja organisaatioihin sekä lasten ja nuor­ten osallisuutta vaikeuttavia tekijöitä.  

Aikuisten tehtävänä on huolehtia eri toimialojen ja organisaatioiden välisistä suhteista ja niiden toimivuudesta. Sivistys- ja nuorisopalveluiden välinen yhteistyö on yksi mahdollisuus yksinäisyyttä kokevien tunnistamisessa ja auttamisessa.

Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä arkeen

Tutkimuksen perusteella kompleksisen ilmiön, eli tässä tapauksessa yksinäisyyden ja ostrakismin, aiheuttamia haasteita voitaisiin kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa pyrkiä lieventämään osallisuuden kokemuksen avulla.

Yksinäisyys ja ostrakismi ovat usein tunnistettavissa lasten ja nuorten arjessa, jossa heille voidaan luoda myös yhteisöön kuulumisen tunnetta vastavoimaksi yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemukselle. Samaan aikaan lapset ja nuoret olisi hyvä ottaa mukaan pohtimaan ratkaisuja yksinäisyyden ja ulossulkemisen kokemuksiin. Esimerkiksi kouluissa tulisi tuoda edustuksellisten keinojen, kuten oppilaskuntatoiminnan, rinnalle arkisia osallisuuden kokemuksia.

Lapset ja nuoret tulisi ottaa mukaan pohtimaan konkreettisia keinoja, joilla yksinäi­syyteen ja ostrakismiin voidaan puuttua arjen yhteisöissä ja joilla heitä voidaan tarvittaessa tukea palveluissa. Näin erilaiset, eri tilanteissa elävät ja eri taustaiset lapset ja nuoret voisivat vaikuttaa nykyistä paremmin heitä kos­keviin asioihin.

Osallisuus palveluissa (Services to Belong) -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään palveluja yksinäisyyttä ja sosiaalista ulossulkemista kokeville lapsille ja nuorille. Osallisuus palveluissa on yksi ”Right to Belong: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa” -tutkimuskonsortion viidestä työpaketista. Right to Belong -konsortio on osa strategisen tutkimuksen YOUNG-ohjelmaa. Strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niiden hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.


Lisätietoja

Anni Kyösti

Erikoistutkija

Senior Researcher

Osallisuus palveluissa -tutkimus

anni.kyosti@itla.fi

040 538 6959

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nuoria koulun käytävällä, yksi istumassa taustalla, kaksi selin etualalla.
Uutiset
|
08.05.2025
Yksinäisyydestä yhteisöihin – Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluihin tarvitaan lisää osallisuuden kokemuksia
Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemusten vähentämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävän Right to Belong -hankkeen uusi tutkimus tarkastelee, millä tavoin yksinäisyyttä tunnistetaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa. Tutkimus painottaa osallisuuden kokemuksen merkitystä osana yhteisöihin kiinnittymistä ja yksinäisyyden ratkaisuja.
YOUNG-ohjelma
Alakouluikäinen lapsi hymyilee iloisesti koulun käytävällä.
Blogi
|
05.05.2025
Rannikon mallissa perheiden palveluohjaus auttaa sekä asiakkaita että ammattilaisia
Lapsiperheiden uusi palveluohjaus “Rannikon malli” on saanut runsaasti kiitosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteessa, jossa sekä perheet että heitä tukevat ammattilaiset saavat tukea pulmiinsa yhdestä paikasta.
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät