Uutiset>Vieraskynä
28.05.2024

Nyt on toiminnan aika – Radanvarsifoorumi vauhdittaa yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen

Pandemian jälkeisessä Suomessa lasten ja nuorten elämää haastaa eri tavoin ilmenevä pahoinvointi. Etelä-Suomen aluehallintoviraston perustama Radanvarsifoorumi pyrkii tukemaan yhteistyötä ja ratkomaan ongelmia yhdessä eri toimijoiden kanssa.

Suomessa lapset ja nuoret elävät historiallisesti poikkeuksellista aikaa. Olemme juuri päässeet erityisesti lapsia ja nuoria kuormittavasta pandemiasta eroon, mutta huolet ja haasteet eivät ole poistuneet. Moni kokee koulun ahdistavana. Kiusaamisesta on tullut paikoin lähes arkea. Mustelmat ja haavat ovat onnekkaita lopputulemia – osa nuorista kamppailee hengissä pysymisestä. Paineet murskaavat monia.

Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät pyytävät apua. Palveluja on liian vähän, eikä lisäämiseen ole resursseja. Tämä johtaa siihen, että avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria jää vaille tukea. Koulujen ammattilaiset uupuvat, opettajat lähtevät.

Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät pyytävät apua. Palveluja on liian vähän, eikä lisäämiseen ole resursseja. Tämä johtaa siihen, että avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria jää vaille tukea. Koulujen ammattilaiset uupuvat, opettajat lähtevät.

Sotepalvelujen järjestämisvastuun siirto kunnista hyvinvointialueille ei ole kaikkien palvelujen osalta ollut täysin selkeää, ja tämä on aiheuttanut katvealueita, tehottomuutta ja epätietoisuutta. Vastuut ovat epäselviä, ja nuorten asioita pallotellaan eri tahojen välillä. Kukaan ei ota vastuuta.

Pahoinvointi näkyy erityisesti Etelä-Suomessa radanvarsikunnissa. Ekaluokkalaisilla saattaa olla puukko repussaan suojautuakseen. Uutiset lasten ja nuorten lisääntyneestä pahanvoinnista ovat olleet jo jonkin aikaan hälyttäviä. Seurauksena nähtiin jo pahin mahdollinen Vantaalla koulussa tapahtuneen ampumisvälikohtauksen muodossa. Miten me olemme yhteiskuntana tulleet tähän pisteeseen? Missä ovat kaikki aikuiset, näiden lasten vanhemmat ja huoltajat? Entä viranomaiset, jotka pystyvät tarttumaan ongelmiin lapsia ja nuoria aidosti kuullen, ja kestäviä ratkaisuja löytäen?

Ongelmien ratkominen vaatii tiivistä yhteistyötä

Nopeasti ajateltuna, eihän se ole juttu eikä mikään määritellä vastuut ja tehtävät, jotta tiedetään, mikä asia kuuluu kenenkin hoidettavaksi. Käytännön yhteistyö monimutkaisten, juurisyiltään vaikeasti hahmottuvien ongelmien äärellä vaatii kuitenkin tiivistä verkostoitumista ja toistemme tuntemista. On vaikea tehdä yhteistyötä, jos ei tiedä edes nimitasolla, kehen ottaa yhteyttä. Sanomattakin on selvää, että johdon rooli on tässä merkittävä monestakin eri näkökulmasta. Ongelmien ratkomiseksi tarvitaan sekä ylätason rakenteita että käytännön tilanteiden vaikuttavaa toimintaa.

Aikuiset eivät voi jättää lapsia ja nuoria oman onnensa nojaan. Meidän ei pidä pelätä heitä tai jättää heitä yksin haasteidensa kanssa. Emme voi kääntää selkäämme ja ajatella, että joku muu hoitaa asiat. Nyt on tekojen aika. Tämä vaatii kaikkien panosta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on perustanut Radanvarsifoorumin tukemaan yhteistyötä. Tavoitteena on tunnistaa lasten ja nuorten ongelmien vaikeus ja koota eri toimijat yli sektoreiden, hallinnon ja toimivaltuuksien rajojen. Ensimmäinen foorumi pidettiin Järvenpäässä 5.4.2024, ja toimintaa jatketaan Vantaalla ja Keravalla. Foorumissa työskenneltiin eri vaunuissa ja eri aiheiden parissa erätaukomenetelmää käyttäen. Jatkossa etsitään ”vaunuille vetureita” ja lunastetaan annettuja lupauksia. Foorumin keskeinen viesti on, että aikuisen tarve on suuri. Monet lapset ja nuoret kokevat, ettei heitä nähdä. Heillä on tarve keskustella aikuisten kanssa. Aikuisten tehtävä on edistää toivoa.

Järvenpään radanvarsifoorumi järjestettiin kaksi päivää Viertolan koulun tapahtumien jälkeen. Monille osallistujille oli lohdullista olla mukana, viettää hiljainen hetki ja surra yhdessä Vantaan kouluampumisen uhreja. Yhteisöllisyys antoi rauhaa ja loi toivoa tulevaan. Lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden tärkein voimavara. Tämä on jakamaton arvo. Toimimme, joten toimithan sinäkin – yhdessä olemme enemmän.

Kirjoittaja

Marja-Liisa Keski-Rauska

Johtaja
opetus- ja kulttuuritoimi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kirjoittaja

Merja Ekqvist

Ylijohtaja
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsi juoksee keittiössä kieli ulkona.
Uutiset
|
03.04.2025
Sinustako kehitysjohtaja Itlaan?
Haluatko olla mukana rakentamassa hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa lapset, nuoret ja kaikenlaiset perheet uskaltavat unelmoida ja luottaa hyvään tulevaisuuteen? Haemme kehitysjohtajaa johtamaan innovaatio- ja kehittämistoimintaa.
Avoin tehtävä
Purjevene aurinkoisella merellä.
Blogi
|
02.04.2025
Tekemällä oppiminen johtamisen kehittämisen ytimessä
Johtamisella muunnetaan hyviä ajatuksia käytännön toiminnaksi. Tästä syystä tekemällä oppiminen on ollut tärkeässä roolissa kaikissa Itlan pitkäkestoisissa Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksissa.
Johtaminen
Johtamiskoulutus
Blogi
|
27.03.2025
Lapsi- ja perhemyönteinen Suomi on myös kriisinkestävä – ja toisinpäin
Miten luoda lapsilla ja nuorille toivoa ja tulevaisuudenuskoa? Meidän pitää lisätä luottamusta ja ratkaisuja asioihin, joihin voimme vaikuttaa, ja vahvistaa sitä, mikä Suomessa toimii. Ihminen sopeutuu muutoksiin silloin kun on joustavuutta, selviytymiskykyä ja kimmoisuutta muutosten tai stressin keskellä eli resilienssiä. Sitä tarvitaan yksilöiden lisäksi yhteisön ja yhteiskunnan tasolle.
Strategia
Lapsi hiekkalaatikolla hiekkalelujen kanssa.
Uutiset
|
25.03.2025
Kuudesta menetelmästä julkaistu uusi arvio
Kasvun tuen menetelmäpankissa on julkaistu päivitetty arvio kuudesta menetelmästä. Päivityksen saivat seuraavien menetelmien arviot: FHille-ohjelma, Vertti-ryhmät, Trappan, Vahvuutta vanhemmuuteen, Vanhempana vahvemmaksi ja VOIKUKKIA-vertaistukimenetelmä. Arviot julkaistaan myöhemmin myös Kasvun tuki -aikakauslehdessä.
Kasvun tuki
Menetelmä
Psykososiaaliset menetelmät
Kasvun tuki -aikakauslehtiä pöydällä, yksi avoinna henkilön käsissä.
Artikkelit
|
24.03.2025
Kasvun tuessa arvioitujen menetelmien teoriaperustaisuus
Menetelmän teoriaperusta luo pohjan muutokselle, jota menetelmällä tavoitellaan, ja on siten keskeinen tekijä psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuudessa. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan Kasvun tuessa arvioitujen lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten menetelmien teoriaperustaisuus.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Psykososiaaliset menetelmät
Teoria
Tutkimusartikkeli
Kaksi nuorta selin kameraan kävelemässä kadulla.
Uutiset
|
24.03.2025
Nuorten vaikeisiin käytösoireisiin tarkoitetusta MDFT-menetelmästä julkaistu uusi arvio
MDFT-menetelmästä eli monimuotoisesta perheterapeuttisesta työskentelystä on julkaistu uusi arvio Kasvun tuen menetelmäpankissa. Arvion mukaan menetelmästä on vahvaa dokumentoitua näyttöä, ja se saa arvion 5/5. MDFT-menetelmä on tarkoitettu 12–18-vuotiaille moninaisista käytös- ja päihdehäiriöistä kärsiville nuorille ja heidän perheilleen. Arvio julkaistaan myös seuraavassa Kasvun tuki -aikakauslehdessä.
Kasvun tuki
Menetelmä
Psykososiaaliset menetelmät