Uutiset>Vieraskynä
28.05.2024

Nyt on toiminnan aika – Radanvarsifoorumi vauhdittaa yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen

Pandemian jälkeisessä Suomessa lasten ja nuorten elämää haastaa eri tavoin ilmenevä pahoinvointi. Etelä-Suomen aluehallintoviraston perustama Radanvarsifoorumi pyrkii tukemaan yhteistyötä ja ratkomaan ongelmia yhdessä eri toimijoiden kanssa.

Suomessa lapset ja nuoret elävät historiallisesti poikkeuksellista aikaa. Olemme juuri päässeet erityisesti lapsia ja nuoria kuormittavasta pandemiasta eroon, mutta huolet ja haasteet eivät ole poistuneet. Moni kokee koulun ahdistavana. Kiusaamisesta on tullut paikoin lähes arkea. Mustelmat ja haavat ovat onnekkaita lopputulemia – osa nuorista kamppailee hengissä pysymisestä. Paineet murskaavat monia.

Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät pyytävät apua. Palveluja on liian vähän, eikä lisäämiseen ole resursseja. Tämä johtaa siihen, että avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria jää vaille tukea. Koulujen ammattilaiset uupuvat, opettajat lähtevät.

Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät pyytävät apua. Palveluja on liian vähän, eikä lisäämiseen ole resursseja. Tämä johtaa siihen, että avun tarpeessa olevia lapsia ja nuoria jää vaille tukea. Koulujen ammattilaiset uupuvat, opettajat lähtevät.

Sotepalvelujen järjestämisvastuun siirto kunnista hyvinvointialueille ei ole kaikkien palvelujen osalta ollut täysin selkeää, ja tämä on aiheuttanut katvealueita, tehottomuutta ja epätietoisuutta. Vastuut ovat epäselviä, ja nuorten asioita pallotellaan eri tahojen välillä. Kukaan ei ota vastuuta.

Pahoinvointi näkyy erityisesti Etelä-Suomessa radanvarsikunnissa. Ekaluokkalaisilla saattaa olla puukko repussaan suojautuakseen. Uutiset lasten ja nuorten lisääntyneestä pahanvoinnista ovat olleet jo jonkin aikaan hälyttäviä. Seurauksena nähtiin jo pahin mahdollinen Vantaalla koulussa tapahtuneen ampumisvälikohtauksen muodossa. Miten me olemme yhteiskuntana tulleet tähän pisteeseen? Missä ovat kaikki aikuiset, näiden lasten vanhemmat ja huoltajat? Entä viranomaiset, jotka pystyvät tarttumaan ongelmiin lapsia ja nuoria aidosti kuullen, ja kestäviä ratkaisuja löytäen?

Ongelmien ratkominen vaatii tiivistä yhteistyötä

Nopeasti ajateltuna, eihän se ole juttu eikä mikään määritellä vastuut ja tehtävät, jotta tiedetään, mikä asia kuuluu kenenkin hoidettavaksi. Käytännön yhteistyö monimutkaisten, juurisyiltään vaikeasti hahmottuvien ongelmien äärellä vaatii kuitenkin tiivistä verkostoitumista ja toistemme tuntemista. On vaikea tehdä yhteistyötä, jos ei tiedä edes nimitasolla, kehen ottaa yhteyttä. Sanomattakin on selvää, että johdon rooli on tässä merkittävä monestakin eri näkökulmasta. Ongelmien ratkomiseksi tarvitaan sekä ylätason rakenteita että käytännön tilanteiden vaikuttavaa toimintaa.

Aikuiset eivät voi jättää lapsia ja nuoria oman onnensa nojaan. Meidän ei pidä pelätä heitä tai jättää heitä yksin haasteidensa kanssa. Emme voi kääntää selkäämme ja ajatella, että joku muu hoitaa asiat. Nyt on tekojen aika. Tämä vaatii kaikkien panosta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on perustanut Radanvarsifoorumin tukemaan yhteistyötä. Tavoitteena on tunnistaa lasten ja nuorten ongelmien vaikeus ja koota eri toimijat yli sektoreiden, hallinnon ja toimivaltuuksien rajojen. Ensimmäinen foorumi pidettiin Järvenpäässä 5.4.2024, ja toimintaa jatketaan Vantaalla ja Keravalla. Foorumissa työskenneltiin eri vaunuissa ja eri aiheiden parissa erätaukomenetelmää käyttäen. Jatkossa etsitään ”vaunuille vetureita” ja lunastetaan annettuja lupauksia. Foorumin keskeinen viesti on, että aikuisen tarve on suuri. Monet lapset ja nuoret kokevat, ettei heitä nähdä. Heillä on tarve keskustella aikuisten kanssa. Aikuisten tehtävä on edistää toivoa.

Järvenpään radanvarsifoorumi järjestettiin kaksi päivää Viertolan koulun tapahtumien jälkeen. Monille osallistujille oli lohdullista olla mukana, viettää hiljainen hetki ja surra yhdessä Vantaan kouluampumisen uhreja. Yhteisöllisyys antoi rauhaa ja loi toivoa tulevaan. Lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden tärkein voimavara. Tämä on jakamaton arvo. Toimimme, joten toimithan sinäkin – yhdessä olemme enemmän.

Kirjoittaja

Marja-Liisa Keski-Rauska

Johtaja
opetus- ja kulttuuritoimi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kirjoittaja

Merja Ekqvist

Ylijohtaja
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
26.5.-29.9.2025
13.00-15.00
Teams
Kasvun tuki