Uutiset>Uutiset
13.12.2024

Kasvun tuki -aikakauslehti: Kasvun tuessa luotetaan tulevaisuuteen 10-vuotisjuhlavuoden päättyessä

Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa juhlistetaan vielä 10-vuotista historiaa mutta luodaan katse myös tulevaisuuteen. Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä, ja esille pääsevät myös lasten, nuorten ja perheiden sekä ammattilaisten näkökulmat.

Kasvun tuki -aikakauslehden kahdeksas numero on ilmestynyt. Myös vuoden jälkimmäinen numero juhlistaa Kasvun tuki -toiminnan 10-vuotista historiaa, mutta katsoo myös tulevaisuuteen. Historiakatsauksen jälkimmäisessä osassa kerrotaan muun muassa Kasvun tuki -aikakauslehden alkuvaiheista. Kasvun tuen tulevaisuus nähdään valoisana.

– Tiedolle, jota Kasvun tuessa tuotetaan, on valtavasti tarvetta tällä hetkellä. Eikä kyse ole pelkästään tiedon tarjoamisesta, vaan yhteiskehittämisestä ja vuoropuhelusta hyvinvointialueiden kanssa, kehitysjohtaja Marjo Kurki sanoo historiikissa.


”Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä tässäkin numerossa.”


– Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä tässäkin numerossa, lehden päätoimittaja Marko Merikukka toteaa.

Antti Malmivaaran puheenvuorossa käsitellään psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuden arviointia. Anne Karhun, Karoliina Liikalan, Siiri Vuorisen ja Erkko Soinnun puheenvuorossa esitellään Lapset Puheeksi -menetelmän hyötyjä koulussa. Tomi Bergströmin tutkimusartikkelissa käsitellään avoimen dialogin mielenterveyshoitomallia. Sirkku Lähdesmäki, Heli Niemi, Minna Maunula, Heidi Harju-Luukkainen ja Aila-Leena Matthies käsittelevät tutkimusartikkelissaan systeemistä toimintamallia opetus- ja sosiaalialan moniammatillisessa yhteistyössä.

Esillä lasten, nuorten ja perheiden sekä ammattilaisten näkökulmia

Monissa lehden artikkeleissa esille pääsevät lasten, nuorten ja perheiden sekä heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten näkökulmat. Ilkka Virmasalon, Suvi-Sadetta Kaarakaisen ja Anni Kyöstin tutkimusartikkeli tuo esiin nuorten näkemyksiä yksinäisyyden ratkaisuista ja Aino Sarkian väitöskirjaan pohjautuva lektio vanhempien ja lasten kokemuksista taloudellisesta avusta.

Muissa tutkimusartikkeleissa esillä on muun muassa sosiaali- ja opetusalan ammattilaisten sekä terveydenhoitajien näkemykset. Lisäksi lehdessä kerrotaan keinoista väkivallan ehkäisyyn sekä sukupuolidysforian hoidosta.

Ilman vertaisarvioitsijoita ei ole tiedettä

Kasvun tuki -aikakauslehti on mukana tiedeyhteisön yhteisessä #Vertaisarvioin-kampanjassa, joka tekee näkyväksi vertaisarvioitsijoiden mittaamattoman arvokasta työtä tutkimuksen laadunvarmistajana. Olemme mukana, jotta laadukas tutkittu tieto olisi jatkossakin lapsia, nuoria ja perheitä koskevan päätöksenteon perustana.

Tutustu lehteen!

Lisätietoja

Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

marko.merikukka@itla.fi

040 647 5565

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Uutiset
|
23.01.2025
Matalan kynnyksen mielenterveysapua nuorille tarjoava Walk in terapia -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Walk in terapia -menetelmän, joka on tarkoitettu nuorille matalan kynnyksen mielenterveysavuksi. Walk in terapia -menetelmän arvioiminen on tärkeää, sillä nuorten henkinen pahoinvointi on yleistä ja matalan kynnyksen palveluille on suuri tarve. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Vieraskynä
|
17.01.2025
The future of health and social care: Perspectives from Finland and Scotland
Last autumn, students from the Childhood Builders leadership training programme visited Scotland. Through this exchange, leaders from Finland and Scotland shared valuable lessons and experiences in advancing equitable, inclusive, and resilient leadership in health and social care. The lessons learned in Scotland and Finland offer a clear call to action: the future of health and social care depends on leaders willing to listen, collaborate, and lead with courage.
johtaminen
Johtamiskoulutus
Puisella pöydällä erivärisiä palapelin osia.
Blogi
|
17.01.2025
Psykososiaalisten menetelmien valinta on iso muutosjohtamisen haaste
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti toi esiin paitsi tärkeää tietoa menetelmistä, myös isoja muutosjohtamisen haasteita. Menetelmät on usein otettu käyttöön osana hanketyötä, irrallaan operatiivisesta johtamisesta, tiukassa aikataulussa ja lyhyellä varoitusajalla. Jatkossa hyvinvointialueella tarvitaan yhteinen suunnitelma siitä, mitä, miten ja missä menetelmiä käytetään.
Kasvun tuki
Nuori nainen ja kaksi lasta laskevat iloisina pulkalla mäkeä aurinkoisena päivänä.
Uutiset
|
15.01.2025
Tulipalojen sammuttamisen sijaan pitkäjänteistä hyvän kasvun tukea lapsen arjessa   
Viime syksynä joukko tutkijoita, johtajia, kolmannen sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia kokoontui Itlaan keskustelemaan Suomen tulevaisuuden ydinkysymyksestä: mitä tarvitaan, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat hyvin? Vastaus tarjoaa painokkaita eväitä parhaillaan käynnissä olevaan Sotevisio 2030 -työhön, ja se lähetettiin sosiaali- ja terveysministeriöön joulun alla.
Sotevisio 2030
Blogi
|
15.01.2025
Eletään lapsen lailla – huolenpitoa, rakkautta ja liikkumisen iloa 
Lapsen hyvä elämä on riippuvainen aikuisten toimista. Ensimmäiset tuhat päivää ovat erityisen tärkeitä ja voivat vaikuttaa aikuisuuteen asti. Itlan visiona on lapsiystävällinen Suomi. Sitä rakennetaan huolehtimalla niin lasten kuin vanhempien hyvinvoinnista – unohtamatta lapsenmielisyyttä aikuisenakaan!
Strategia
Lapsia pelaamassa liikuntasalissa.
Uutiset
|
08.01.2025
ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarkoitettu Strategia-menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Strategia-menetelmän, joka on tarkoitettu ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille. Strategia-menetelmä on uudenlainen lisäys Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä se on vanhemmille tarkoitettu kurssi, jolle pääsyn edellytyksenä on lapsen diagnoosi. Tällaisia menetelmiä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät