Uutiset>Uutiset
17.02.2025

Etuoikeuskävelyn videotallenne julkaistu

Itlan Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulun osallistujat järjestivät marraskuussa etuoikeuskävelyn, josta on nyt julkaistu videotallenne. Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda esiin lapsuudenkokemusten eroavuutta ja kannustaa huomioimaan lapsuuden suojaavat ja haavoittavat kokemukset entistä paremmin yhteiskunnassa.

Itlan Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksen osallistujat Susanna Kalliola, Leena Lehikoinen, Annika Mattila, Katja Rautiainen ja Onni Westlund järjestivät Etuoikeuskävely-tapahtuman Helsingissä Eduskuntatalon portailla 6.11.2024. Tapahtuman järjestämiseen osallistui myös YOUNG-ohjelma.

Etuoikeuskävelyssä osallistujat asettuivat riviin Eduskuntatalon portaiden eteen ja ottivat askeleita portailla sen mukaan, pätivätkö Onni Westlundin luettelemat väittämät heihin. Käytetyt väittämät perustuvat tutkittuun tietoon lapsuutta suojaavista ja haavoittavista tekijöistä.

Tarkoituksena tuoda esiin lapsuudenkokemusten eroavuutta

Etuoikeuskävelyn tarkoituksena oli tuoda kehollisesti esiin sitä, miten erilaisia lapsuudenkokemuksia eri ihmisillä on. Toisilla on ollut enemmän suojaavia tekijöitä, jotka ovat auttaneet selviytymään elämän haasteista, kun taas toiset ovat kohdanneet enemmän haitallisia tekijöitä, jotka ovat vaikeuttaneet selviytymistä.

Etuoikeuskävely on nyt katsottavissa videotallenteena. Järjestäjät toivovat videon herättelevän ihmisiä pohtimaan etuoikeuksia ja niiden puutteita niin omassa elämässään kuin suomalaisessa yhteiskunnassa. Tapahtuman järjestämisestä on myös tehty julkaisu, johon on koottu järjestäjien kokemukset etuoikeuskävelyn toteuttamisesta. Itla on julkaissut etuoikeuskävelystä myös osallistujan näkökulmasta kirjoitetun blogitekstin.


”Etuoikeuskävelyn tarkoituksena oli tuoda kehollisesti esiin sitä, miten erilaisia lapsuudenkokemuksia eri ihmisillä on.”


Suojaavat ja haavoittavat kokemukset huomioitava nykyistä paremmin yhteiskunnassa

”Kokeilumme perusteella haluamme jatkaa tietoisuuden lisäämistä lapsuuden ajan suojaavista ja haavoittavista tekijöistä, jotta ne osattaisiin tulevaisuudessa ottaa paremmin huomioon niin poliittisessa päätöksenteossa, palvelujärjestelmässä kuin yhteiskunnassa laajemminkin”, järjestäjät kertovat.

”Kannustamme tämän tietoisuuden lisäämiseksi myös etuoikeuskävely-menetelmän uusintamiseen eri yhteisöissä.”


”Kannustamme myös etuoikeuskävely-menetelmän uusintamiseen eri yhteisöissä.”


Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksen osallistujat järjestivät tapahtuman yhteistyössä Itlan, YOUNG-ohjelman sekä Acelife-, Imagine- ja Ulos epätoivosta -tutkimushankkeiden kanssa.

Lisätietoja

Onni Westlund

Kehittämispäällikkö

Pesäpuu ry, lastensuojelun kehittämisyhteisö

+358 45 886 3326

onni.westlund@pesapuu.fi

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
Ma 26.5.-29.9.2025
Klo 13-15
Teams
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Artikkelit
|
15.04.2025
Implementoinnin tulosten arviointi mittareilla – kirjallisuuskatsaus
Implementoinnin tulosten arviointiin on useita mittareita, mutta tutkimusta niiden hyödyntämisestä osana laajamittaista psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ei juurikaan ole. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan, millaisia mittareita palvelujärjestelmässä voitaisiin käyttää, kun arvioidaan psykososiaalisten menetelmien juurtumista.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Värikäs keinuhevonen, pöytä ja tuoli.
Blogi
|
14.04.2025
Etelä-Pohjanmaalla on sitouduttu verkostomaiseen perhekeskustoimintaan – uudessa Seinäjoen perhekeskuksessa palvelut myös fyysisesti saman katon alla
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella verkostomainen perhekeskustoiminta on saatu hyvin käyntiin. Seinäjoen uudessa perhekeskuksessa yhteiseen toimintaan kannustaa myös fyysisesti saman katon alla toimiminen. Palvelualuejohtaja Satu Mäki-Fossin mukaan perhekeskustyössä on tärkeää nähdä kokonaiskuva ja se, miten nyt valitut toimet vaikuttavat pitkällä aikavälillä.
Johtamiskoulutus
Yhteisövaikuttavuus
Taapero istuu eduskunnan valtiosalin lattialla.
Uutiset
|
11.04.2025
Lasten hyvän kasvun tukeminen edellyttää sitoutumista, ekosysteemimäistä kehittämistä & hallituskaudet ylittäviä tavoitteita  
Itla kutsui alkuvuonna tutkijoita, johtajia, 3. sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia keskustelemaan Suomen tulevaisuuden avainkysymyksestä: mitä pitäisi tehdä, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja saada siihen tarvitsemaansa tukea? Vastaus tarjoaa konkreettisia keinoja Sotevisio 2030 -työhön, ja se on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriöön.
Sotevisio 2030