Uutiset>Blogi
10.11.2022

Havainnoista tiedolla johtamiseen – sisältäpäin lähtevän muutoksen tukeminen

Paremmin yhteen toimivia ja oikea-aikaisia lasten, nuorten ja perheiden palveluja varten tarvitaan sekä ajantasaista tilannekuvaa että ennakointitietoa. Itlan Alueellisessa oppimisverkostossa on kehitetty tiedolla johtamisen tueksi tekoälyä hyödyntävä Näkymä-työkalu.

Itlassa toimii Alueellinen oppimisverkosto, jonka tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman hyvin yhteen toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut. Kiinnostuksen kohteena on erityisesti lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi.

Osana Alueellisen oppimisverkoston työtä on viimeisen kahden vuoden aikana rakennettu digitaalista ennakoinnin tilannekuvatyökalua. Tavoitteena on Näkymäksi nimetyn työkalun avulla tukea lapsiperheiden palveluiden tiedolla johtamista ja palvelutarpeen ennakointia paikallisesti.

Lisäksi tavoitteena on, että kuntien ja hyvinvointialueiden palvelujentarjoajat tulevat tietoisiksi ajankohtaisista ilmiöistä omalla alueellaan ja pystyvät muodostamaan yhteisen tilannekuvan. Näkymä-työkalun avulla on myös helpompi käsitellä indikaattoritietoa. Näkymän tavoite on auttaa toimijoita tunnistamaan, mikä tieto on oleellista ja mitä lukuja palveluissa tulisi seurata, sekä auttaa ennakoimaan ja järjestämään palvelut alueen asukkaiden tarvitsemalla tavalla.

Joukkoistettu havaintojen kerääminen

Työkalun avulla joukkoistetaan esimerkiksi paikallisen perhekeskuksen alueella lasten ja perheiden arjesta kertovien havaintojen kerääminen. Näkymä hyödyntää tekoälyä ja muodostaa semanttisen haun avulla ilmiöitä samankaltaisten havaintojen perusteella. Lisäksi Näkymän käyttäjä voi tekoälyn ehdotuksesta yhdistää indikaattoritietoa ajankohtaisiin ilmiöihin.

Työkalu mahdollistaa havaintojen karttumisen ja havaintojen avulla paikallisesti merkittävien ilmiöiden tunnistamisen.

On ensiarvoisen tärkeää huomioida, että kiinnostuksen ja havaintojen kohteena ovat sekä hyvinvointia haastavat että hyvinvointia vahvistavat ja hyvinvoinnin hyvästä suunnasta kertovat asiat.

Tilannekuva syntyy havaintoja ja tietoa yhdistämällä

Näkymä-työkalu sisältää paikallisten havaintojen lisäksi avointa seuranta- ja indikaattoritietoa lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisesta hyvinvoinnista THL:n Sotkanetin 600 indikaattorin pohjalta. Näkymän taustajärjestelmässä mobiilisovelluksen kautta kerätyt havainnot ja niiden avulla muodostetut ilmiöt yhdistetään olemassa olevaan seuranta- ja indikaattoritietoon. Ilmiöitä on mahdollista rikastaa kunnan omilla tietovarannoilla ja asiantuntijatiedolla.

Käyttö alkaa 2023

Näkymän taustajärjestelmä ja mobiilisovellus ovat nyt valmiita käyttäjien testattaviksi. Perhekeskukset Alueelliseen oppimisverkostoon kuuluvilla yhteistyöalueille voivat ottaa Näkymän käyttöön vuoden 2023 aikana. Lisäksi Näkymää voidaan hyödyntää tutkimuskäyttöön. Näkymää kehitetään käyttäjäpalautteen avulla. Muun muassa tekoälyn hakutoimintoja sujuvoitetaan ja mahdollisesti rakennetaan rajapintoja palvelujärjestelmän ulkopuoliseen tietoon. Esimerkiksi paikallisuutisista voidaan saada tietoa ajankohtaisten ilmiöiden tunnistamiseksi.

Näin Näkymä toimii

Esimerkki: Asuinalueelta kertyy havaintoja, joiden mukaan lapset ja nuoret osallistuvat aktiivisesti koulun jälkeiseen harrastustoimintaan. Havainnot kertovat, että toimintaa on tärkeää vahvistaa ja jatkuvuus alueella varmistaa. Esimerkiksi kouluterveyskyselyn tulokset vapaa-ajan harrastusten määrästä ja kerroista sekä mielialan kokemuksista ovat tekoälyn ehdottamaa indikaattori- ja seurantatietoa.

Havainnosta ja indikaattoritiedosta muodostuu ilmiö, johon voidaan lisäksi liittää paikallista tietoa kysymällä sovelluksen kautta alueen toimijoilta tarkemmin ilmiöstä ja siihen liittyvistä käytännöistä.

Näkymä-työkaluun kootun tiedon avulla alueen toimijoiden on mahdollista muodostaa yhteinen tilannekuva oman alueensa lasten ja perheiden hyvinvoinnista. Tunnistettuihin alueellisiin ilmiöihin rakennetaan monialainen aloite vahvistamaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja arkea.

Työkalun avulla pystytään systemaattisesti keräämään palautetta alueen toimijoilta meneillään olevista aloitteista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä sekä tarkasteltavan ilmiön kehityksen suunnasta. Kentän toimijoiden havainnot ja palaute toimivat datan ohella jatkuvana johtamisen välineenä ja auttavat suuntaamaan paikallista työtä ajantasaisesti. Lisäksi havainnot, ilmiöt ja palautetieto muodostavat rikkaan tutkimusaineiston, jota hyödynnetään ajankohtaisen tutkimustiedon tuottamiseksi.

Kirjoittaja
Mari Hirvonen

Toimin erityisasiantuntijana lasten, nuorten ja perheiden palveluiden systeemisen uudistamisen parissa.

Olen osa yhteisövaikuttavuustyön taustatukitiimiä. Vastaan Näkymä-tilannekuvatyökalusta  ja tuen sen käyttöönottoa. Vastaa myös Alueellisen oppimisverkoston yhteiskehittämisestä ja oppimisen tuesta (mm.  verkkoaamukahvit, verkosto- ja kehittämispäivät ja uutiskirje). Lisäksi olen mukana yhteisövaikuttavuustyön käynnistämisessä uusilla yhteistyöalueilla ja  toimialoilla.

Työskentelen myös Samalta viivalta -ohjelmassa, jossa muun muassa fasilitoin nuorten kokemusvaikuttajien Valoisat -ryhmän toimintaa.

Olen toiminut Itlan työsuojeluvaltuutettuna vuodesta 2020 alkaen. Aloitin työni Itlassa vuonna 2019, jolloin työ painottui missiolähtöiseen ennakoivaan innovaatiotoimintaan. Olen koulutukseltani sosionomi (YAMK) ja lisäkoulutusta omaan johtamisen, organisaatio- ja henkilöstön kehittämisen sekä palvelumuotoilun saralta. Nykyisten tehtävien lisäksi minulla on yli 10 vuoden kokemus lastensuojelun sijaishuollon erilaisista asiakas-, kehittämis- ja esihenkilötyön tehtävistä.

Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki