Uutiset>Blogi
02.05.2024

Oma Häme valitsi pilottiprojektissa arvioitavat menetelmät 

Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti etenee. Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Hämeessä karsittiin yli 20 menetelmän joukosta seitsemän, joiden vaikuttavuutta ja soveltuvuutta arvioidaan uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. 

Valintakriteerit olivat selkeät: arvioitavien menetelmien tulee olla käytössä Oma Hämeessä ja yli viiden työntekijän pitää osata käyttää niitä. Lisäksi päätettiin arvioida yksi potentiaalinen uusi menetelmä eli  ahdistuneisuuden lyhytinterventio.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä on tällä hetkellä käytössä 23 lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettua psykososiaalista menetelmää. Itlan ja Oma Hämeen yhteisen pilotin tarkoitus on tuottaa Oma Hämeelle tietoa, jonka pohjalta se voi päättää mitä menetelmiä tullaan jatkossa ylläpitämään koko hyvinvointialueella. Tavoitteena on parantaa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa.  


”Karsinta oli lopulta kohtuullisen yksinkertaista. Pohdimme etukäteen mitä tarpeita meillä on, millaisiin rakenteisiin menetelmiä istutetaan ja miten terapiatakuun mahdollinen tulo vaikuttaa. Myös Oma Hämeen arvot ja strategia helpottivat valintaa”, projektiasiantuntija Saija Suuronen kertoo.  


Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Häme valitsi pilotissa arvioitavat menetelmät. Tavoitteena oli valita menetelmiä eri oireyhtymiin ja eri-ikäisille sekä myös sellaisia, jotka huomioivat koko perheen.

 ”Karsinta oli lopulta kohtuullisen yksinkertaista. Pohdimme etukäteen mitä tarpeita meillä on, millaisiin rakenteisiin menetelmiä istutetaan ja miten terapiatakuun mahdollinen tulo vaikuttaa. Myös Oma Hämeen arvot ja strategia helpottivat valintaa”, projektiasiantuntija Saija Suuronen kertoo.  

Suuronen korostaa keskustelun merkitystä. Oma Hämeessä kuraattoreiden, terveydenhoitajien, sosionomien ja psykiatristen sairaanhoitajien esihenkilöt selvittivät ensin työntekijöiden menetelmäosaamista. Sen jälkeen perhekeskuksen ylilääkäri sekä perhekeskus- ja projektiasiantuntijat tekivät yhteisen keskustelun pohjalta esityksen perhekeskuksen johtotiimille, joka hyväksyi valinnat ja lisäsi dialogin jälkeen mukaan vielä yhden menetelmän. 

Mitä vähemmän rahaa, sitä enemmän on satsattava vaikuttavuuteen

Saija Suuronen odottaa uuden Kuusio-arviointityökalun parantavan palveluiden kehittämistä ja fokusointia Oma Hämeessä. 

”Kuusio antaa esihenkilöille välineen arvioida laajaa ja vaihtelevaa koulutustarjontaa: mitkä menetelmät auttavat lapsia ja nuoria parhaiten, ja miten voimme vahvistaa Oma Hämeessä olevaa korkeatasoista osaamista entisestään.” 

”Mitä vähemmän rahaa hyvinvointialueilla on käytössä, sitä enemmän on satsattava vaikuttavuuteen. Haluamme auttaa asukkaita korkealaatuisilla palveluilla myös tulevaisuudessa ja varmistaa, että sen minkä teemme, teemme laadukkaasti ja hyvin.”

Seuraavaksi vuorossa menetelmäkuvaukset ja testiarviointi 

Pilotin seuraavassa vaiheessa Oma Häme kirjoittaa menetelmäkuvaukset kolmesta valitusta menetelmästä (IPC, Cool-Kids ja ART) ja Itla neljästä (Vahvuutta vanhemmuuteen, Ali, Lapset puheeksi -keskustelu ja Ihmeelliset vuodet).  

Ajankäytön selvittämiseksi Itla ja Oma Häme aikovat myös testiarvioida yhden menetelmän (IPC) soveltuvuutta ja käyttöönoton edellytyksiä Kuusio-työkalulla.  

”Tavoitteena on haarukoida kysymykset, joihin pitäisi valmistautua etukäteen ja selvittää kuinka paljon aikaa yhden menetelmän arviointiin menee. Tämän perusteella suunnittelemme muiden menetelmien arvioinnin aikataulun”, kertoo projektia johtava Itlan asiantuntija Noora Seilo

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa. Siinä arvioidaan mielenterveysongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuutta ja soveltuvuutta uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä Kuusio-työkalulla.   

Kerromme arviointiprosessin etenemisestä verkkosivuillamme sekä Itlan ja Oma Hämeen somekanavissa ensi syksyyn asti. Täältä pääset tutustumaan aiemmin julkaistuihin blogeihin ja videoihin. Hyppää mukaan! 

#OmaHämeOmatMenetelmät

Kirjoittaja
Noora Seilo

Toimin Itlassa kehittämispäällikkönä Kansallinen implementointiosaaminen lasten ja nuorten kasvun tueksi -hankkeessa (Kasvun tuki KI).

Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsia pelaamassa liikuntasalissa.
Uutiset
|
08.01.2025
ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarkoitettu Strategia-menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Strategia-menetelmän, joka on tarkoitettu ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille. Strategia-menetelmä on uudenlainen lisäys Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä se on vanhemmille tarkoitettu kurssi, jolle pääsyn edellytyksenä on lapsen diagnoosi. Tällaisia menetelmiä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Kaksi henkilöä pöydän ääressä vastakkain edessään kannettavat tietokoneet.
Uutiset
|
19.12.2024
Syksyn menetelmäarvioinnin koulutus tuplasi arvioitsijoiden lukumäärän
Marraskuussa järjestetyssä menetelmäarvioitsijoiden koulutuksessa leivottiin 26 uutta arvioitsijaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin aiempien koulutusten osallistujat yhteensä. Kaksipäiväisessä koulutuksessa perehdyttiin arvioinnin osa-alueisiin, mutta aikaa jäi myös keskustelulle. Arviointityönsä ensi vuonna aloittavat arvioitsijat saivat koulutuksesta hyötyä paitsi tutkimukseen myös käytännön työhön.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Blogi
|
18.12.2024
Menetelmien suunnitelmallinen käyttöönotto tarvitsee ympärilleen tiimin
Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa otetaan käyttöön erilaisia psykososiaalisia menetelmiä nykypäivänä runsaasti. Kehitämme yhdessä hyvinvointialueiden kanssa mallia siitä, miten tätä työtä voi tehdä suunnitelmallisesti tiimin johdolla.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehden 2/2024 kansikuva, jossa kultaisia ympyröitä tummansinisellä pohjalla, kaksi tähyilevää lasta ja Kasvun tuen 10-vuotislogo.
Uutiset
|
13.12.2024
Kasvun tuki -aikakauslehti: Kasvun tuessa luotetaan tulevaisuuteen 10-vuotisjuhlavuoden päättyessä
Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa juhlistetaan vielä 10-vuotista historiaa mutta luodaan katse myös tulevaisuuteen. Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä, ja esille pääsevät myös lasten, nuorten ja perheiden sekä ammattilaisten näkökulmat.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
11.12.2024
Uusia kasvoja Itlaan
Marraskuussa Itlassa aloitti kaksi uutta asiantuntijaa, Marjaana Raukola-Lindblom ja Sara Tani. Molemmat tuovat monialaista asiantuntemusta Kasvun tuki KI -hankkeeseen.
Tapahtuma
Raikkaita suuntia – Millainen on hyvinvointiyhteiskunnan seuraava luku?
Helmikuun seminaarissa pureudutaan hyvinvointiyhteiskunnan seuraavaan lukuun: mitä päätöksiä ja tekoja tarvitaan, jotta hyvinvointi on kestävää niin ihmisille kuin yhteiskunnalle? Miten varmistetaan, että jokainen pysyy mukana yhteiskunnassa koko elämänkulun ajan?
13.2.2025
8.30-15.00
Finlandia-talon kongressisiipi, Mannerheimintie 13e, Helsinki