Uutiset>Blogi
27.08.2021

Sidosryhmätutkimus: Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö on oikealla tiellä

Itla nähdään asiantuntevana, innovatiivisena ja osaavana yhteistyökumppanina. Kehittämiskohteeksi nousi selkeämpi ja kirkkaampi toiminnan fokus ja kumppanuuksien kehittäminen.

Itlan toiminta pähkinänkuoressa

Säätiön tämänhetkinen toiminta koostuu seuraavista kokonaisuuksista:

  • Arvioimme vaikuttavia työmenetelmiä ja tuemme niiden ylläpitoa. Välitämme lapsia ja perheitä koskevaa hyvinvointitietoa.
  • Vahvistamme lasten hyvinvointiin liittyvää oppimaan oppimista, yhteisövaikuttavuutta ja pärjäävyyslähtöistä hyvinvointia.
  • Järjestämme johtamiskoulutusta, joka vahvistaa johtamiskyvykkyyttä sekä systeemistä ja ihmiskeskeistä johtamista.
  • Ennakoimme lasten hyvinvoinnin muutoksia.
  • Teemme tiedeviestintää lasten hyvinvoinnista.
  • Vahvistamme lasten ja perheiden hyvinvointia hankkeilla ja kampanjoilla.

Sidosryhmien näkemyksiä Itlan toiminnasta selvitettiin osana strategiakauden 2019–2022 puolivälitarkastelua. Tutkimuksessa selvitettiin miten keskeiset sidosryhmämme näkevät säätiömme toiminnan suhteessa sen strategisiin tavoitteisiin sekä kuinka hyvin säätiön toiminta tunnetaan, minkälaisia mielikuvia säätiöön liitetään, miten säätiö on asemoitunut osaksi suomalaista lasten ja perheiden hyvinvoinnin kenttää ja kuinka hyödylliseksi säätiön toiminta koetaan.

Itla tutkimuksen ja käytännön kehittämistyön välimaastossa

Tutkimuksen mukaan mielikuva säätiöstä on yhdenmukainen. Itlaa arvostetaan asiantuntemuksesta, toiminnan hyödyllisyydestä, tutkimuslähtöisyydestä, luotettavuudesta tiedon tuottajana ja kokoajana, nopeudesta, ketteryydestä ja innovatiivisuudesta. Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että säätiötä pidetään selvästi kokoaan suurempana. Säätiö on myös haluttu yhteistyökumppani.


“Itla asemoituu alan säätiöiden ja tutkimusmaailman välimaastoon ja tuntuu että siellä on tilaa toimijalle, joka pitää ovia avoinna joka suuntaan.”


Tutkimuksesta käy hyvin ilmi, että säätiön henkilöstön osaamista arvostetaan ja onnistuneet rekrytoinnit nousevat esiin lähes kaikkien yhteistyökumppaneiden näkemyksissä. Samalla tutkimukseen vastaajat kokevat säätiön asemoituneen pääasiassa oikealla tavalla suhteessa alan muihin toimijoihin Suomessa. Säätiöllä nähdään olevan sille annetun lahjoituspääoman myötä erityisasema suhteessa sekä alan järjestöihin että tutkimustoimijoihin, mikä luo sille hyvät toimintamahdollisuudet. Vastausten perusteella säätiö on jo lyhyessä ajassa asemoitunut tutkimuksen ja alan käytännön kehittämistyön välimaastoon.  Säätiön tutkimusprofiilia pidetään korkeatasoisena.

Sisällöllisesti säätiön katsotaan keskittyneen oikeisiin asioihin. Vastaajat pitävät tärkeänä, että säätiön toiminta kohdistuu laaja-alaisesti eri lapsiryhmiin ja erilaisiin perheisiin. Säätiön viestintää arvostetaan ja sitä pidetään ajantasaisena ja ilmeeltään raikkaana.

– Yhteistyökumppanina kokemus on myönteinen. Itla on ollut yhteistyökumppanina luotettava, helposti lähestyttävä.

Kehitettävää silti riittää

Sidosryhmätutkimusten arvo on parhaimmillaan siinä, että ne osoittavat suuntaa uudistumiselle. Nyt valmistunut tutkimus antaa ’kättä pidempää’ myös kehittämiseen:

  • Toiminnan jatkuvuuden turvaaminen. Kehittämishankkeita tulee suunnitella ja toteuttaa riittävällä pitkäjänteisyydellä.
  • Strategisten kumppanuuksien paikantaminen ja säätiön sillanrakentajan roolin vahvistaminen.
  • Viestinnän strategisuutta (ydinviestit) tulee edelleen kirkastaa.
  • Säätiöön kohdistuu paljon odotuksia, rahoitustoiveita ja yhteistyökumppanuuteen liittyvää halukkuutta, mikä on hieno asia. Kaikkea mahdollista emme kuitenkaan pysty – emmekä ehdi – tekemään. Tästä syystä säätiöön kohdistuvien odotusten hallintaan tulee jatkossa kiinnittää enemmän huomiota.

”Toiminnan strategisen fokuksen voisi ilmaista paljon terävämmin ja selkeämmin.”​


Avoimella strategiaprosessilla tulevaan

Säätiö käynnistää seuraavan strategiakauden suunnittelun loppuvuodesta. Tarkoituksemme on toteuttaa avoin strategiaprosessi, johon osallistamme yhteistyökumppaneitamme ja sidosryhmiämme. Tarkoituksena on, että säätiön hallitus tekee päätöksen säätiön vuosien 2023–2026 strategisista prioriteeteista syksyllä 2022.

Strategiamme sisältöajattelu tulee todennäköisesti muuttumaan seuraavalla strategiakaudella. Tulemme kohdentamaan tekemistämme entistä enemmän kahdelle tai kolmelle teema-alueelle, jotka voivat liittyä valittuun kohderyhmään tai toiminnalliseen asiaan. Säätiön hallituksen päätöksellä syksyllä 2021 käynnistettävä kolmevuotinen lapsiperheköyhyysohjelma on tähän liittyvä kehitysaskel.

Strategiamme sisältöajattelu tulee todennäköisesti muuttumaan seuraavalla strategiakaudella. Tulemme kohdentamaan tekemistämme entistä enemmän kahdelle tai kolmelle teema-alueelle, jotka voivat liittyä valittuun kohderyhmään tai toiminnalliseen asiaan. Säätiön hallituksen päätöksellä syksyllä 2021 käynnistettävä kolmevuotinen lapsiperheköyhyysohjelma on tähän liittyvä kehitysaskel.


Kirjoittaja

Petri Virtanen


Sidosryhmätutkimuksen toteuttaminen

Sidosryhmätutkimus toteutettiin touko-elokuussa 2021 ja sitä varten haastateltiin 20 säätiön sidosryhmän edustajaa. Tutkimuksen toinen osa koostui avoimesta sähköisestä kyselystä. Kyselyyn vastasi yhteensä 131 henkilöä. Säätiön sidosryhmätutkimuksen toteutti Owal Group.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsia pelaamassa liikuntasalissa.
Uutiset
|
08.01.2025
ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarkoitettu Strategia-menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Strategia-menetelmän, joka on tarkoitettu ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille. Strategia-menetelmä on uudenlainen lisäys Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä se on vanhemmille tarkoitettu kurssi, jolle pääsyn edellytyksenä on lapsen diagnoosi. Tällaisia menetelmiä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Kaksi henkilöä pöydän ääressä vastakkain edessään kannettavat tietokoneet.
Uutiset
|
19.12.2024
Syksyn menetelmäarvioinnin koulutus tuplasi arvioitsijoiden lukumäärän
Marraskuussa järjestetyssä menetelmäarvioitsijoiden koulutuksessa leivottiin 26 uutta arvioitsijaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin aiempien koulutusten osallistujat yhteensä. Kaksipäiväisessä koulutuksessa perehdyttiin arvioinnin osa-alueisiin, mutta aikaa jäi myös keskustelulle. Arviointityönsä ensi vuonna aloittavat arvioitsijat saivat koulutuksesta hyötyä paitsi tutkimukseen myös käytännön työhön.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Blogi
|
18.12.2024
Menetelmien suunnitelmallinen käyttöönotto tarvitsee ympärilleen tiimin
Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa otetaan käyttöön erilaisia psykososiaalisia menetelmiä nykypäivänä runsaasti. Kehitämme yhdessä hyvinvointialueiden kanssa mallia siitä, miten tätä työtä voi tehdä suunnitelmallisesti tiimin johdolla.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehden 2/2024 kansikuva, jossa kultaisia ympyröitä tummansinisellä pohjalla, kaksi tähyilevää lasta ja Kasvun tuen 10-vuotislogo.
Uutiset
|
13.12.2024
Kasvun tuki -aikakauslehti: Kasvun tuessa luotetaan tulevaisuuteen 10-vuotisjuhlavuoden päättyessä
Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa juhlistetaan vielä 10-vuotista historiaa mutta luodaan katse myös tulevaisuuteen. Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä, ja esille pääsevät myös lasten, nuorten ja perheiden sekä ammattilaisten näkökulmat.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
11.12.2024
Uusia kasvoja Itlaan
Marraskuussa Itlassa aloitti kaksi uutta asiantuntijaa, Marjaana Raukola-Lindblom ja Sara Tani. Molemmat tuovat monialaista asiantuntemusta Kasvun tuki KI -hankkeeseen.
Tapahtuma
Raikkaita suuntia – Millainen on hyvinvointiyhteiskunnan seuraava luku?
Helmikuun seminaarissa pureudutaan hyvinvointiyhteiskunnan seuraavaan lukuun: mitä päätöksiä ja tekoja tarvitaan, jotta hyvinvointi on kestävää niin ihmisille kuin yhteiskunnalle? Miten varmistetaan, että jokainen pysyy mukana yhteiskunnassa koko elämänkulun ajan?
13.2.2025
8.30-15.00
Finlandia-talon kongressisiipi, Mannerheimintie 13e, Helsinki