Uutiset>Uutiset
26.08.2021

Itlan lapsiperheköyhyysohjelma käynnistyy – kokonaisbudjetti 1,2 miljoonaa euroa

Ohjelman tavoitteena on löytää ratkaisuja lapsiperheköyhyyden poistamiseksi Suomesta.

Lapsiperheköyhyys ymmärretään lapsiperheiden taloudellisena niukkuutena, joka haittaa tai estää lasten oikeuksien ja tarpeiden toteutumista. Lähtökohtana on ilmiön ylisukupolvinen luonne sekä lasten eri kehitysvaiheisiin liittyvät erityispiirteet. Lapsiperheköyhyyttä tarkastellaan eri ikäryhmien näkökulmasta.

Ohjelman kolme päätavoitetta

  1.  Jäsentää Suomen lapsiperheköyhyys ilmiönä.
  2. Tunnistaa kansainvälisiä ja kansallisia vaikuttavia toimia, joilla lapsiperheköyhyyttä voidaan vähentää ja joilla sen negatiivisia vaikutuksia lasten hyvinvointiin ja tulevaisuuteen voidaan ehkäistä tai vähentää.
  3. Vauhdittaa ja tukea lapsiperheköyhyyteen kohdistuvaa tutkimus-, kokeilu- ja vaikuttamistoimintaa.

Ohjelmassa tunnistetaan lapsiköyhyyden ratkaisumahdollisuudet julkisessa politiikassa sosiaaliturvaetuuksien, hyvinvointipalvelujen, kasvatuksen, ohjauksen ja koulutuksen näkökulmista.

Lapsiperheköyhyyden professuuri suomalaiseen yliopistoon

Säätiö lahjoittaa vuoden 2022 alusta alkaen yhteen suomalaiseen yliopistoon lapsiperheköyhyyden tutkimukseen liittyvän viisivuotisen professuurin. Lahjoitusprofessuurista on pyydetty ehdotukset kolmesta yliopistosta.

Lahjoitusprofessuurin käynnistämisen lisäksi ohjelman ensimmäisessä vaiheessa perustetaan ohjausryhmä ja rakennetaan yhteistyöverkosto sekä aloitetaan lapsiperheköyhyyden määrittely ilmiönä.

Lisäksi ohjelmaan palkataan 2–3 post-doc-tutkijaa tukemaan ohjelman toimeenpanoa.

Ohjelman vaikuttavuuden ja innovatiivisuuden varmistamiseksi ohjelman toteutukseen kutsutaan mukaan alan keskeisimpiä suomalaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita, päättäjiä ja tutkijoita. Ohjelman toteutuksessa osallistetaan myös vähävaraisten perheiden lapsia.

Tutkimusyhteistyöstä ja verkostojen rakentamisesta liikkeelle

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö teki alustavan päätöksen keväällä 2021 kolmivuotisen tutkimus- ja kehittämisohjelman käynnistämisestä. Säätiön hallitus hyväksyi ohjelman täsmennetyn työsuunnitelman 25.8.2021 sekä 1,2 miljoonan euron budjetin kolmelle vuodelle.

Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari johtaa ohjelmaa ja vastaa sen toimeenpanosta.


”Tämän syksyn aikana lähdemme liikkeelle tutkimusyhteistyöstä. Ohjelma on jo herättänyt paljon kiinnostusta ja tärkeänä tavoitteena on myös nostaa tietoisuutta ongelmasta ja sen ratkaisukeinoista koko yhteiskunnassa”, kertoo Ristikari.


Tutkimus- ja kehittämisohjelma edistää Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön strategista tavoitetta olla sillanrakentaja lasten hyvinvoinnin avaintoimijoiden kanssa ja edistää lasten hyvinvointia Suomessa. Tavoite toteutuu rakentamalla lapsiköyhyyden tutkija- ja toimijaverkostoja Suomessa ja luomalla niille yhteistyölinkkejä kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön. Sillanrakentamisen rooli liittyy tutkimus- ja kehittämisohjelmassa myös siihen, että ohjelman aikana rakennetaan aihealueen keskeisten asiantuntijoiden kotimainen ”oppimispartneriverkosto’ luomaan ratkaisumalleja lapsiköyhyyden tematiikkaan liittyen.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Lapset leikkivät hiekkalaatikolla
Uutiset
|
20.06.2024
Uusi julkaisu kertoo: psykososiaalisten menetelmien muokkaukseen kaivataan kansallista yhteistyötä
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät tuodaan Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai toimintaympäristöön kuin mihin ne on alun perin kehitetty. Lasten ja nuorten psykososiaalisia menetelmiä Suomessa muokanneet asiantuntijat korostavat tarvetta laajemmalle kansalliselle yhteistyölle, menetelmien suunnitelmallista muokkausta eli adaptointia koskeviin valintoihin ja rooleihin liittyen.   
Adaptointi
Kasvun tuki
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys