Uutiset>Uutiset
26.08.2021

Itlan lapsiperheköyhyysohjelma käynnistyy – kokonaisbudjetti 1,2 miljoonaa euroa

Ohjelman tavoitteena on löytää ratkaisuja lapsiperheköyhyyden poistamiseksi Suomesta.

Lapsiperheköyhyys ymmärretään lapsiperheiden taloudellisena niukkuutena, joka haittaa tai estää lasten oikeuksien ja tarpeiden toteutumista. Lähtökohtana on ilmiön ylisukupolvinen luonne sekä lasten eri kehitysvaiheisiin liittyvät erityispiirteet. Lapsiperheköyhyyttä tarkastellaan eri ikäryhmien näkökulmasta.

Ohjelman kolme päätavoitetta

  1.  Jäsentää Suomen lapsiperheköyhyys ilmiönä.
  2. Tunnistaa kansainvälisiä ja kansallisia vaikuttavia toimia, joilla lapsiperheköyhyyttä voidaan vähentää ja joilla sen negatiivisia vaikutuksia lasten hyvinvointiin ja tulevaisuuteen voidaan ehkäistä tai vähentää.
  3. Vauhdittaa ja tukea lapsiperheköyhyyteen kohdistuvaa tutkimus-, kokeilu- ja vaikuttamistoimintaa.

Ohjelmassa tunnistetaan lapsiköyhyyden ratkaisumahdollisuudet julkisessa politiikassa sosiaaliturvaetuuksien, hyvinvointipalvelujen, kasvatuksen, ohjauksen ja koulutuksen näkökulmista.

Lapsiperheköyhyyden professuuri suomalaiseen yliopistoon

Säätiö lahjoittaa vuoden 2022 alusta alkaen yhteen suomalaiseen yliopistoon lapsiperheköyhyyden tutkimukseen liittyvän viisivuotisen professuurin. Lahjoitusprofessuurista on pyydetty ehdotukset kolmesta yliopistosta.

Lahjoitusprofessuurin käynnistämisen lisäksi ohjelman ensimmäisessä vaiheessa perustetaan ohjausryhmä ja rakennetaan yhteistyöverkosto sekä aloitetaan lapsiperheköyhyyden määrittely ilmiönä.

Lisäksi ohjelmaan palkataan 2–3 post-doc-tutkijaa tukemaan ohjelman toimeenpanoa.

Ohjelman vaikuttavuuden ja innovatiivisuuden varmistamiseksi ohjelman toteutukseen kutsutaan mukaan alan keskeisimpiä suomalaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita, päättäjiä ja tutkijoita. Ohjelman toteutuksessa osallistetaan myös vähävaraisten perheiden lapsia.

Tutkimusyhteistyöstä ja verkostojen rakentamisesta liikkeelle

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö teki alustavan päätöksen keväällä 2021 kolmivuotisen tutkimus- ja kehittämisohjelman käynnistämisestä. Säätiön hallitus hyväksyi ohjelman täsmennetyn työsuunnitelman 25.8.2021 sekä 1,2 miljoonan euron budjetin kolmelle vuodelle.

Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari johtaa ohjelmaa ja vastaa sen toimeenpanosta.


”Tämän syksyn aikana lähdemme liikkeelle tutkimusyhteistyöstä. Ohjelma on jo herättänyt paljon kiinnostusta ja tärkeänä tavoitteena on myös nostaa tietoisuutta ongelmasta ja sen ratkaisukeinoista koko yhteiskunnassa”, kertoo Ristikari.


Tutkimus- ja kehittämisohjelma edistää Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön strategista tavoitetta olla sillanrakentaja lasten hyvinvoinnin avaintoimijoiden kanssa ja edistää lasten hyvinvointia Suomessa. Tavoite toteutuu rakentamalla lapsiköyhyyden tutkija- ja toimijaverkostoja Suomessa ja luomalla niille yhteistyölinkkejä kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön. Sillanrakentamisen rooli liittyy tutkimus- ja kehittämisohjelmassa myös siihen, että ohjelman aikana rakennetaan aihealueen keskeisten asiantuntijoiden kotimainen ”oppimispartneriverkosto’ luomaan ratkaisumalleja lapsiköyhyyden tematiikkaan liittyen.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtuma
|
19.04.2024
Vahvat perheet – vahva työllisyys
Samalta viivalta Oulu - kokeilun tilaisuudessa kuullaan tutkimustietoa työllisyyden ja lapsiperheköyhyyden yhteydestä.
30.05.2024
8:30-12:00
Wegelius-sali, Albertinkatu 16 (0. krs), 90100 Oulu Mahdollista osallistua myös etänä!
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta Oulu
Pitkähiuksinen lapsi painaa päätään pöytää vasten kynä kädessä.
Uutiset
|
17.04.2024
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneiden lasten tilanteet eskaloituvat pahimmillaan kuin lumipallot
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneista lapsista lähes viidennes sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Eri taustatekijöistä pitkittynyt toimeentulotuen saanti on vahvimmin yhteydessä sijoituspäätöksiin.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
17.04.2024
Miten lasten ja nuorten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
Valoisat-ryhmän nuoret kokemusvaikuttajat ovat yhdessä Itlan tutkijoiden kanssa tutkineet nuorten aikuisten kokemuksia lapsuuden köyhyydestä ja köyhyydessä pärjäämisestä. Toukokuussa on aika perehtyä tutkimuksen tuloksiin ja keskustella yhdessä siitä, miltä köyhyys tuntuu ja miten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
21.05.2024
10.00-11.30
Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Helsinki
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Uutiset
|
08.04.2024
Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.
Kasvun tuki
Poika istuu ja katselee älypuhelintaan
Uutiset
|
04.04.2024
Mitä ajattelet Lapsuuden rakentajat podcastista? Vastaa kyselyyn
Mistä aiheista haluaisit kuulla Lapsuuden rakentajat podcastissa? Kaipaatko räväkkää keskustelua ja sähäkkää kommentointia vai analyyttista, punnittua pohdintaa? Auta meitä kehittämään podcastiamme vastaamalla kyselyyn!
Kaksi nuorta hymyilevät kameralle kesäpäivänä.
Tapahtuma
|
25.03.2024
Kuvittele, jos onnistuisimme paremmin nuorten mielenterveyden tukemisessa
Kuvittele jos jokainen lapsi ja nuori saisi tulevaisuudessa tutkitusti vaikuttavaa apua mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen hoitoon. Mitä pitäisi tapahtua, jotta tästä tulisi totta Suomessa?
Ma 22.4.2024
12:00-16:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki
Kasvun tuki