Uutiset>Blogi
02.04.2025

Tekemällä oppiminen johtamisen kehittämisen ytimessä

Johtamisella muunnetaan hyviä ajatuksia käytännön toiminnaksi. Tästä syystä tekemällä oppiminen on ollut tärkeässä roolissa kaikissa Itlan pitkäkestoisissa Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksissa.

Johtajan on tärkeä omata monenlaista tietoa ja avarakatseisuutta. Ennen muuta johtaminen on kuitenkin taitolaji. Sitä tehdään ihmisten kanssa, vaihtuvissa verkostoissa. Hyvällä johtajalla on taitoa katsoa pitkälle tulevaisuuteen, rakentaa yhteisiä tavoitteita sekä aikaansaada innostusta ja koordinoitua toimintaa erilaisten asianosaisten kesken.  

Johtamisella muunnetaan hyviä ajatuksia käytännön toiminnaksi. Tästä syystä tekemällä oppiminen on ollut tärkeässä roolissa kaikissa Itlan pitkäkestoisissa Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksissa. Kaikissa johtamiskoulutuksissa osallistujat on jaettu ”venekuntiin”, jotka ovat valinneet itselleen lasten, nuorten tai perheiden hyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta merkityksellisen tehtävän. Monilla kursseilla nämä tehtävät ovat liittyneet palvelujen tarvelähtöisyyden vahvistamiseen ja organisaatiorajat ylittävän yhteisjohtamisen käytäntöihin esimerkiksi soten, koulun ja päiväkodin välillä. Koulutuksen aikana venekunnat ovat paneutuneet omaan teemaansa nimenomaan käytännön kokeilun tai muun toisintekemisen kautta. 

Ei omissa siiloissa vaan yhdessä 

Venekuntien kokoonpanoissa on simuloitu sektorit ylittävää yhteistyötä niin, että kussakin venekunnassa on ollut osallistujia valtion ja kuntien organisaatioista, järjestöistä ja muista yleishyödyllisistä yhteisöistä. Ammattikuntarajat ja sektorit ylittävään yhdessä tekemiseen panostamalla saadaan aikaan palveluita ja päätöksiä, joissa lähdetään lasten ja nuorten aidoista tarpeista. Samalla ylitetään ajatuksellisia ja asenteisiin liittyviä rajoja ja avataan uusia mahdollisuuksia. Yksi osallistuja kuvasikin tämän ekosysteemisen yhdessä tekemisen avainkysymystä ”Mikä teitä yhdistää? Mitä haluatte yhdessä saada aikaan?” koulutuksen vaikeimmaksi ja opettavaisimmaksi johtamisen näkökulmasta. 

Tekemällä oppimisessa yhdistyvät kompleksisen ajan johtamisen eri puolet eli muutoksen tekemisen tiedolliset, taidolliset, sosiaaliset, kokeilulliset ja motivaatioon liittyvät ulottuvuudet. Käytännön toisintekeminen aktivoi osallistujien oman toimijuuden, jota on aina käytettävissä tiukoissakin rakenteellisissa tai taloudellisissa reunaehdoissa.  

Mikä muuttuu lasten, nuorten ja perheiden elämässä? 

Reaaliympäristön kokeilujen kautta saadaan suoraan mukaan myös lapset, nuoret tai muut aiheen kannata keskeiset avainryhmät. Kokeiluilla muokataan tulevaisuuden mahdollisuuksia toiminnan kautta, ja samalla vahvistuu tärkeä johtamisen metataito eli käytäntöön viemisen taito. 


”Kokeiluilla muokataan tulevaisuuden mahdollisuuksia toiminnan kautta, ja samalla vahvistuu tärkeä johtamisen metataito eli käytäntöön viemisen taito. ”


Pienten, parempaa tulevaisuuden toimintatapaa mallintavien kokeilujen opit eroavat merkittävällä tavalla ilmeisten tai valmiina hyllyltä otettavien ”parhaiden käytäntöjen” soveltamisesta. Kokeilullinen yhdessäluominen tarkoittaa ajattelun, oppimisen ja luovuuden aktivoimista niin, että taito hyödyntää ihmisten ja organisaatioiden erilaisia vahvuuksia lisääntyy ja kyky moninäkökulmaisuuteen ja tutun asia uusin silmin katsomiseen kasvaa.  

Tavoitteena ovat aina opit siitä, miten lapsi- ja perhelähtöisyyttä voi edistää arjen johtamisessa ja muissa käytännöissä helposti käyttöönotettavalla tavalla. 

Venekuntien tuoreet materiaalit kaikille käyttöön 

”Haloo… kuuluuko ääni?” -venekunta jalkautui nuorisotaloille ja muihin paikkoihin, joissa nuoret viettävät aikaa, ja kysyi nuorilta milloin he ovat kokeneet tulleensa aikuisten taholta kuulluksi. Kokemuksia saattoi kertoa omalla nimellään tai anonyymisti, ja niitä saa jakaa haluamallaan tavalla – kirjoituksina, videoina, kuvina, piirroksina… Hyvien kuulluksi tulemisen kokemusten kautta koottiin muun muassa pääviestit johtajille siitä, kuinka voit varmistaa, että organisaatiosi tukee nuorten hyvinvointia ja osallisuutta, ja nuoret kokevat tulevansa kuulluiksi. Nuoret myös haastoivat mukaan tunnettuja aikuisia vaikuttamaan siihen, että nuorten ääni tulisi yhteiskunnassa aiempaa paremmin kuuluviin. 

Neptunus-venekunta järjesti etuoikeuskävelyn Eduskuntatalon portailla. Kävelyllä nostettiin esiin lapsuuden ja nuoruuden haavoittavia ja suojaavia tekijöitä, joiden toteutumiseen on yhteiskunnan toimilla mahdollista vaikuttaa. Etuoikeuskävely on esimerkki siitä, kuinka tutkittua tietoa voidaan tuoda esiin havainnollisella ja oivalluttavalla tavalla, kehollisen kokemuksen kautta. Jokunen kansanedustajankin ennätti Eduskuntatalon portaille tämän kokemaan.  

Jos et vielä ole ollut etuoikeuskävelyllä, ei hätää, sellaisen voi järjestää myös itse. Venekunta mallinsi etuoikeuskävelyn ja teki videon sen toteutuksesta Eduskuntatalolla. Olisiko etuoikeuskävely hyvä tapa aloittaa esimerkiksi uusi valtuustokausi kunnassanne? 


”Olisiko etuoikeuskävely hyvä tapa aloittaa esimerkiksi uusi valtuustokausi kunnassanne?”


Arkivaikuttajat-venekunta koosti myös tärkeää materiaalia kaikille päättäjille. Niilon tarinaan on koottu lyhyen videon muotoon miksi päätöksenteossa kannattaa katsoa sekä pitkälle eteenpäin että sivuille. Eli tarkastella koko perheen tilannetta, tarttua tuen tarpeisiin silloin kuin ongelmat ovat vielä pieniä ja ottaa tuen tarjoamiseen mukaan koko ekosysteemi koulusta terveydenhuoltoon ja vapaa-ajan toimintaan. Näillä toimilla on hintalappunsa, mutta monin verroin pienempi kuin korjaavien palvelujen hintalappu, jos ongelmat pääsevät pahenemaan. Taloudellisten vaikutusten tarkasteleminen yli hallitus- tai valtuustokausien on monille päättäville elimille haaste. Niilon tarinan avulla kannattaa antaa vauhtia paremmille päätöksille, jotka ottavat huomioon todellisen kustannusvaikuttavuuden. 

#TulevaisuudenSuojelijat-venekunta haastoi kaikkia mukaan ”leipienheittoon” eli näkemään sen, miten suuri merkitys arkisilla teoilla on hyvän lapsuuden ja nuoruuden rakentumisessa. Me kaikki voimme omasta roolistamme käsin olla hyväntekijöitä lasten ja nuorten elämässä – huomaamalla, auttamalla, arvostamalla, ennaltaehkäisemällä sekä panostamalla rahaa, aikaa ja toimenpiteitä. Kun hyvät teot lisääntyvät, lisääntyy myös hyvinvointi. Lue #Tulevaisuudensuojelijoiden haaste näiltä verkkosivuilta ja käy toimeen omassa toimintaympäristössäsi. Hyvä teko huomattu -sivuilta voit katsoa kenelle tulevaisuudensuojelijan tunnustus on jo annettu. Voit myös ilmiantaa itsesi, tuttavasi, yhteisösi tai mediassa bongaamasi teon, joka vastaa tunnusmerkkejä! 

Johtamista vaihtuvissa tilanteissa 

Johtamiskoulutuksen venekuntien materiaalit ovat syntyneet siinäkin mielessä aidossa johtamistyön simulaatiossa, että koulutusvuoden aikana ennätti tapahtua paljon. Oli poissaloja ja vaihdoksia eli elämä tapahtui, mutta visionäärisesti jatkettiin. Lisääkin venekuntien materiaaleja on siis tulossa Itlan sivuille sitä mukaa kun saamme niistä muillekin julkaistavia versioita. Mitään erillistä rahaa kokeiluihin ei ollut, mutta olemassa olevat voimavarat ja verkostot aktivoimalla onnistuttiin.  

Yksi lapsuuden rakentajista kiteytti yhdessä tekemällä oppimisen opit upeasti: ”Näemmä mitä vaan voi tehdä, kun ryhtyy sitä tekemään”. 


Lisätietoja

Kirjoittaja on Itlan kehitysjohtaja ja kouluttaja-coach, joka on suunnitellut ja vetänyt Itlan pitkäkestoiset johtamiskoulutukset 

Marika Tammeaid

Kehitysjohtaja

Director of Development

Johtamiskoulutus

marika.tammeaid@itla.fi

050 340 9798

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Purjevene aurinkoisella merellä.
Blogi
|
02.04.2025
Tekemällä oppiminen johtamisen kehittämisen ytimessä
Johtamisella muunnetaan hyviä ajatuksia käytännön toiminnaksi. Tästä syystä tekemällä oppiminen on ollut tärkeässä roolissa kaikissa Itlan pitkäkestoisissa Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksissa.
Johtaminen
Johtamiskoulutus
Blogi
|
27.03.2025
Lapsi- ja perhemyönteinen Suomi on myös kriisinkestävä – ja toisinpäin
Miten luoda lapsilla ja nuorille toivoa ja tulevaisuudenuskoa? Meidän pitää lisätä luottamusta ja ratkaisuja asioihin, joihin voimme vaikuttaa, ja vahvistaa sitä, mikä Suomessa toimii. Ihminen sopeutuu muutoksiin silloin kun on joustavuutta, selviytymiskykyä ja kimmoisuutta muutosten tai stressin keskellä eli resilienssiä. Sitä tarvitaan yksilöiden lisäksi yhteisön ja yhteiskunnan tasolle.
Strategia
Lapsi hiekkalaatikolla hiekkalelujen kanssa.
Uutiset
|
25.03.2025
Kuudesta menetelmästä julkaistu uusi arvio
Kasvun tuen menetelmäpankissa on julkaistu päivitetty arvio kuudesta menetelmästä. Päivityksen saivat seuraavien menetelmien arviot: FHille-ohjelma, Vertti-ryhmät, Trappan, Vahvuutta vanhemmuuteen, Vanhempana vahvemmaksi ja VOIKUKKIA-vertaistukimenetelmä. Arviot julkaistaan myöhemmin myös Kasvun tuki -aikakauslehdessä.
Kasvun tuki
Menetelmä
Psykososiaaliset menetelmät
Kasvun tuki -aikakauslehtiä pöydällä, yksi avoinna henkilön käsissä.
Artikkelit
|
24.03.2025
Kasvun tuessa arvioitujen menetelmien teoriaperustaisuus
Menetelmän teoriaperusta luo pohjan muutokselle, jota menetelmällä tavoitellaan, ja on siten keskeinen tekijä psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuudessa. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan Kasvun tuessa arvioitujen lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten menetelmien teoriaperustaisuus.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Psykososiaaliset menetelmät
Teoria
Tutkimusartikkeli
Kaksi nuorta selin kameraan kävelemässä kadulla.
Uutiset
|
24.03.2025
Nuorten vaikeisiin käytösoireisiin tarkoitetusta MDFT-menetelmästä julkaistu uusi arvio
MDFT-menetelmästä eli monimuotoisesta perheterapeuttisesta työskentelystä on julkaistu uusi arvio Kasvun tuen menetelmäpankissa. Arvion mukaan menetelmästä on vahvaa dokumentoitua näyttöä, ja se saa arvion 5/5. MDFT-menetelmä on tarkoitettu 12–18-vuotiaille moninaisista käytös- ja päihdehäiriöistä kärsiville nuorille ja heidän perheilleen. Arvio julkaistaan myös seuraavassa Kasvun tuki -aikakauslehdessä.
Kasvun tuki
Menetelmä
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
22.03.2025
Suosittu menetelmäpankki uudistui – ja samalla Kasvun tuen sisällöt siirtyivät itla.fi:hin
Uudistettu Kasvun tuen menetelmäpankki auttaa tutustumaan lapsille, nuorille ja perheille suunnattujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuteen entistä helpommin. Menetelmäpankki ja muut Itlan Kasvun tuen sisällöt muuttivat samalla Itlan verkkosivuille itla.fi:hin.
Kasvun tuki