Uutiset>Uutiset
08.04.2024

Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.

Pilottiprojektissa arvioidaan mielenterveysongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuutta ja soveltuvuutta uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. Kerromme arviointiprosessin etenemisestä verkkosivuillamme sekä Itlan ja Oma Hämeen somekanavissa ensi syksyyn asti. Hyppää mukaan!

Oma Hämeessä on tällä hetkellä käytössä yli 20 lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettua psykososiaalista menetelmää. Niiden käyttöaste vaihtelee ja osan vaikuttavuudesta tai soveltuvuudesta hyvinvointialueen käyttöön on vain vähän tietoa. Pilotin tavoitteena on tuottaa Oma Hämeelle informaatiota, jonka pohjalta se voi päättää mitkä menetelmät otetaan käyttöön ja mitä ylläpidetään koko hyvinvointialueella.


”Haluamme parantaa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoitoa. Ennaltaehkäisyllä on siinä valtava merkitys. Tavoitteemme on, että jatkossa Oma Hämeessä lasten ja nuorten mielenterveysongelmia ennaltaehkäistään ja hoidetaan vain vaikuttaviksi arvioiduilla menetelmillä, joiden käytön ja seurannan voimme toteuttaa huolellisesti”, ylilääkäri Päivi Saari Oma Hämeen Perhekeskuksesta korostaa.


Tutkitusti vaikuttaviksi arvioiduilla menetelmillä voidaan parantaa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoidon laatua. Lisäksi hyvinvointialueen resursseja pystytään kohdentamaan tehokkaammin ja vältytään hukkainvestoinneilta. Myös työhyvinvointi paranee, kun ammattilaisten aika ei kulu tehottomien tai päällekkäisten menetelmien käyttöön.


”Keräämme samalla tietoa mahdollisten uusien menetelmien valinnan tueksi ja varaudumme siihen, että mahdollisesti voimaan tuleva lakisääteinen lasten terapiatakuu toteutuu. Meidän pitää silloin voida osoittaa, että käyttämämme menetelmät vastaavat terapiatakuun vaatimuksia.”


Uusi uraauurtava arviointityökalu hyvinvointialueille

Suomessa ei ole aiemmin arvioitu psykososiaalisia menetelmiä näin nopealla aikataululla. Oma Häme testaa edelläkävijänä uutta arviointityökalua, jonka Itla muokkaa hyvinvointialueiden tarpeisiin.

Projektin aluksi nykyisestä valikoimasta valittiin pilottiin mukaan otettavat menetelmät. Sen jälkeen arvioidaan niiden tarve ja vaikuttavuus. Kolmannessa vaiheessa arviointia syvennetään menetelmien käytettävyyteen ja soveltuvuuteen sekä niiden vaatimaan tukeen. Samalla tarkastellaan Oma Hämeen valmiuksia ottaa menetelmiä käyttöön sekä ylläpitää niitä.

Hyvinvointialue käyttää arvioinnista saatavaa tietoa osana päätöksentekoa, kun valitaan, mitkä menetelmät tulevat osaksi palveluvalikoimaa. Itlan asiantuntija, LT Noora Seilo johtaa arviointipilottia. Hän on innoissaan projektista.


”Meillä on edessä iso, mutta todella uraauurtava työ! Sen aikana opimme paljon uutta ja oleellista tietoa menetelmien arvioimisesta sekä siitä, mitä kaikkea pitää huomioida, kun menetelmä otetaan käyttöön. Tämä tulee hyödyttämään myös muita hyvinvointialueita.”


Myös seurantaa kehitetään

Pilottiprojektin aikana Oma Hämeessä kehitetään myös menetelmien käytön seurantaa. Systemaattinen seuranta on olennainen osa menetelmien onnistunutta käyttöä, sillä sen avulla saatua tietoa voidaan käyttää paikallisesti toiminnan vaikutusten seurantaan, kehittämiseen ja resursointiin ja kansallisesti päätöksentekoon, suunnitteluun ja tutkimukseen.


”Ennen kaikkea menetelmien käytön kirjaamisen avulla voidaan pitkällä tähtäimellä parantaa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoidon laatua. Se tukee myös menetelmiä käyttävien työntekijöiden omaa työtä ja on tärkeä tiedolla johtamisen väline”, Päivi Saari kertoo.


Kerromme arviointipilotin etenemisestä verkkosivuillamme sekä Itlan ja Oma Hämeen somekanavissa ensi syksyyn asti. Luvassa on tunnelmia pilottiprojektin iloista ja suruista sekä tietoa prosessin etenemisestä. Hyppää mukaan!

#OmaHämeOmatMenetelmät


Lisätietoja

Noora Seilo

Kehittämispäällikkö

Development Manager

Kasvun tuki

040 185 3725

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Vieraskynä
|
18.09.2024
”Arvostus kouluyhteisöissä tehtävää työtä kohtaan on entisestään kasvanut” – Johtajat kenttäretkillä
Hyvinvointialueen myllerryksessä johtajien tiedonmuodostus on koetuksella ja vaatii valppautta. Myös johtajalla voi olla monenlaisia odotuksia ja oletuksia, joita on hyvä välillä pölyttää. Kun toimintoja suunnitellaan, millaiseen tilannekuvaan ne pohjautuvat? Keskustelu monialaisissa johtoryhmissä on yksi tapa kuulla ja oppia. Tiedolla johtaminen ja talous kertovat nekin osaltaan jotain. Kokemuksellinen oppiminen ja havainnointi siellä, missä työ tehdään ja asiakkaita palvellaan, antaa kuitenkin kirjoittajien kokemuksen mukaan vielä enemmän.
johtaminen
Johtamiskoulutus
Lapset pelaavat Uno-pelikorteilla pöydän ääressä.
Uutiset
|
17.09.2024
Itsesäätelyn harjoitteluun tarkoitettu Leikitään ja keskitytään -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Leikitään ja keskitytään -menetelmän, joka on tarkoitettu lasten itsesäätelyn ja toiminnanohjauksen vaikeuksiin. Tämän tyyppisiä menetelmiä ei vielä juurikaan ole Kasvun tuen menetelmäpankissa, ja menetelmästä on tehty myös vaikuttavuustutkimusta Suomessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena myöhemmin Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki