Uutiset>Uutiset
25.05.2023

Samalta viivalta Oulu – yhteisöt ratkaisemassa lapsiperheköyhyyttä

Lapsiperheköyhyys koskettaa Oulussa 5 250 lasta. Millaisia vaikuttavia ratkaisuja lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi voimme löytää yhdessä? Oulun kaupunki ja Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla kutsuvat kaikki oululaiset mukaan 1.6.2023 klo 8.45–15.00 Samalta viivalta Oulu – Yhteisöt ratkaisemassa lapsiperheköyhyyttä -tapahtumaan Aleksinkulmaan.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat jakaa ideansa lapsiperheköyhyyden ratkaisemiseksi ja tehdä hyvää yhteisölleen, erityisesti oululaisille lapsille, nuorille ja perheille. Tilaisuuden avaa kaupunginjohtaja Seppo Määttä. Päivään on lupautunut mukaan agentteja, jotka ovat oman alansa aktiiveja ja jotka haluavat haastaa meistä jokaisen miettimään uusia ideoita. Agentteina mukana ovat toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen Oulun kulttuurisäätiöstä, kehitysjohtaja Mikko Oranen Hoivatie Oy:stä, eduskunta-avustaja Aleksanteri Kekonen, valmentaja Juha Malinen, asiantuntija Niina Jääskeläinen Auta Lasta ry:stä, kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi OSAO:sta sekä Ottawan poliisipäällikkö ja entinen senaattori Vernon White Kanadasta.

Tavoitteena löytää ratkaisuehdotuksia lapsiperheköyhyyden poistamiseksi

Tapahtuman taustalla on Oulun kaupungin päätös vähentää lapsiperheköyhyyttä ja sen negatiivisia vaikutuksia lapsiin ja nuoriin yhteistyössä Itlan kanssa.

Kesäkuun tilaisuudessa kerrotaan lapsiperheköyhyydestä, sen tutkituista vaikutuksista sekä vuonna 2023 käynnistyneestä Samalta viivalta Oulu -ohjelmasta. Oulussa on vuodesta 2019 lähtien kehitetty yhteisövaikuttavuuteen perustuvaa ylisektorista verkostotyön toimintatapaa lapsiperheiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Periaatteena on reagoida varhain ja yhdessä perheessä ilmenneiden haasteiden vaikeutumisen estämiseksi.

Tilaisuuden tavoitteena on kerätä oululaisten kanssa ideoita ja ratkaisuehdotuksia erityisesti lapsiperheköyhyyden poistamiseksi – kutsua yhteisöt mukaan ratkaisemaan lapsiperheköyhyyttä! Luvassa on inspiroiva päivä yhdessä Oulun kaupungin, Itlan, tilaisuuteen kutsuttujen agenttien ja osallistujien kanssa.


”Suomessa yli 10 prosenttia lapsiperheistä elää köyhyydessä. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että köyhyys vaikuttaa negatiivisesti lasten kehitykseen ja lapsiperheiden arkeen. Vaikka meillä on jo paljon tietoa lapsiperheköyhyyden seurauksista, ei meillä ole riittävää ymmärrystä sen taustatekijöistä, ja kaikkein vähiten meillä on kokeiluja ongelman ratkaisemiseksi tai negatiivisten vaikutusten vähentämiseksi”, toteaa Itlan tutkimusprofessori Tiina Ristikari.


Samalta viivalta Oulu on osa Itlassa vuodesta 2021 toiminutta Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen tutkimus- ja kehittämisohjelmaa, jossa selvitetään lapsiperheköyhyyden taustatekijöitä sekä sosiaaliturvan, hyvinvointipalvelujen ja paikallisyhteisöjen mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä ja ehkäistä köyhyydestä aiheutuvia ongelmia.

Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

tiina.ristikari@itla.fi

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
Ma 26.5.-29.9.2025
Klo 13-15
Teams
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Artikkelit
|
15.04.2025
Implementoinnin tulosten arviointi mittareilla – kirjallisuuskatsaus
Implementoinnin tulosten arviointiin on useita mittareita, mutta tutkimusta niiden hyödyntämisestä osana laajamittaista psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ei juurikaan ole. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan, millaisia mittareita palvelujärjestelmässä voitaisiin käyttää, kun arvioidaan psykososiaalisten menetelmien juurtumista.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Värikäs keinuhevonen, pöytä ja tuoli.
Blogi
|
14.04.2025
Etelä-Pohjanmaalla on sitouduttu verkostomaiseen perhekeskustoimintaan – uudessa Seinäjoen perhekeskuksessa palvelut myös fyysisesti saman katon alla
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella verkostomainen perhekeskustoiminta on saatu hyvin käyntiin. Seinäjoen uudessa perhekeskuksessa yhteiseen toimintaan kannustaa myös fyysisesti saman katon alla toimiminen. Palvelualuejohtaja Satu Mäki-Fossin mukaan perhekeskustyössä on tärkeää nähdä kokonaiskuva ja se, miten nyt valitut toimet vaikuttavat pitkällä aikavälillä.
Johtamiskoulutus
Yhteisövaikuttavuus
Taapero istuu eduskunnan valtiosalin lattialla.
Uutiset
|
11.04.2025
Lasten hyvän kasvun tukeminen edellyttää sitoutumista, ekosysteemimäistä kehittämistä & hallituskaudet ylittäviä tavoitteita  
Itla kutsui alkuvuonna tutkijoita, johtajia, 3. sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia keskustelemaan Suomen tulevaisuuden avainkysymyksestä: mitä pitäisi tehdä, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja saada siihen tarvitsemaansa tukea? Vastaus tarjoaa konkreettisia keinoja Sotevisio 2030 -työhön, ja se on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriöön.
Sotevisio 2030