Uutiset>Uutiset
25.05.2023

Samalta viivalta Oulu – yhteisöt ratkaisemassa lapsiperheköyhyyttä

Lapsiperheköyhyys koskettaa Oulussa 5 250 lasta. Millaisia vaikuttavia ratkaisuja lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi voimme löytää yhdessä? Oulun kaupunki ja Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla kutsuvat kaikki oululaiset mukaan 1.6.2023 klo 8.45–15.00 Samalta viivalta Oulu – Yhteisöt ratkaisemassa lapsiperheköyhyyttä -tapahtumaan Aleksinkulmaan.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat jakaa ideansa lapsiperheköyhyyden ratkaisemiseksi ja tehdä hyvää yhteisölleen, erityisesti oululaisille lapsille, nuorille ja perheille. Tilaisuuden avaa kaupunginjohtaja Seppo Määttä. Päivään on lupautunut mukaan agentteja, jotka ovat oman alansa aktiiveja ja jotka haluavat haastaa meistä jokaisen miettimään uusia ideoita. Agentteina mukana ovat toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen Oulun kulttuurisäätiöstä, kehitysjohtaja Mikko Oranen Hoivatie Oy:stä, eduskunta-avustaja Aleksanteri Kekonen, valmentaja Juha Malinen, asiantuntija Niina Jääskeläinen Auta Lasta ry:stä, kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi OSAO:sta sekä Ottawan poliisipäällikkö ja entinen senaattori Vernon White Kanadasta.

Tavoitteena löytää ratkaisuehdotuksia lapsiperheköyhyyden poistamiseksi

Tapahtuman taustalla on Oulun kaupungin päätös vähentää lapsiperheköyhyyttä ja sen negatiivisia vaikutuksia lapsiin ja nuoriin yhteistyössä Itlan kanssa.

Kesäkuun tilaisuudessa kerrotaan lapsiperheköyhyydestä, sen tutkituista vaikutuksista sekä vuonna 2023 käynnistyneestä Samalta viivalta Oulu -ohjelmasta. Oulussa on vuodesta 2019 lähtien kehitetty yhteisövaikuttavuuteen perustuvaa ylisektorista verkostotyön toimintatapaa lapsiperheiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Periaatteena on reagoida varhain ja yhdessä perheessä ilmenneiden haasteiden vaikeutumisen estämiseksi.

Tilaisuuden tavoitteena on kerätä oululaisten kanssa ideoita ja ratkaisuehdotuksia erityisesti lapsiperheköyhyyden poistamiseksi – kutsua yhteisöt mukaan ratkaisemaan lapsiperheköyhyyttä! Luvassa on inspiroiva päivä yhdessä Oulun kaupungin, Itlan, tilaisuuteen kutsuttujen agenttien ja osallistujien kanssa.


”Suomessa yli 10 prosenttia lapsiperheistä elää köyhyydessä. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että köyhyys vaikuttaa negatiivisesti lasten kehitykseen ja lapsiperheiden arkeen. Vaikka meillä on jo paljon tietoa lapsiperheköyhyyden seurauksista, ei meillä ole riittävää ymmärrystä sen taustatekijöistä, ja kaikkein vähiten meillä on kokeiluja ongelman ratkaisemiseksi tai negatiivisten vaikutusten vähentämiseksi”, toteaa Itlan tutkimusprofessori Tiina Ristikari.


Samalta viivalta Oulu on osa Itlassa vuodesta 2021 toiminutta Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen tutkimus- ja kehittämisohjelmaa, jossa selvitetään lapsiperheköyhyyden taustatekijöitä sekä sosiaaliturvan, hyvinvointipalvelujen ja paikallisyhteisöjen mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä ja ehkäistä köyhyydestä aiheutuvia ongelmia.

Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Vieraskynä
|
28.05.2024
Nyt on toiminnan aika – Radanvarsifoorumi vauhdittaa yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen
Pandemian jälkeisessä Suomessa lasten ja nuorten elämää haastaa eri tavoin ilmenevä pahoinvointi. Etelä-Suomen aluehallintoviraston perustama Radanvarsifoorumi pyrkii tukemaan yhteistyötä ja ratkomaan ongelmia yhdessä eri toimijoiden kanssa.
Tapahtuma
|
27.05.2024
Kenen ääni kuuluu kriiseissä?- Hyvin sanottu -keskustelufestivaali
On tärkeää pohtia, millä toimilla pandemian pitkäaikaisvaikutuksiin voitaisiin puuttua.
28.9.2024
10.45–12.15
Sibeliustalo, Lahti
PANDEMICS-ohjelma