Uutiset>Uutiset
15.01.2025

Tulipalojen sammuttamisen sijaan pitkäjänteistä hyvän kasvun tukea lapsen arjessa   

Viime syksynä joukko tutkijoita, johtajia, kolmannen sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia kokoontui Itlaan keskustelemaan Suomen tulevaisuuden ydinkysymyksestä: mitä tarvitaan, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat hyvin? Vastaus tarjoaa painokkaita eväitä parhaillaan käynnissä olevaan Sotevisio 2030 -työhön, ja se lähetettiin sosiaali- ja terveysministeriöön joulun alla.

Lasten ja nuorten hyvän kasvun visio 2030: 

Vuonna 2030 Suomessa asuvat lapset ja nuoret elävät kokonaisvaltaista suotuisaa kehitystä tukevassa ympäristössä, jossa he voivat kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja saada siihen tarvitsemaansa tukea. Pienellä lapsella tämä edellyttää hänen tarpeisiinsa myönteisesti vastaavia huoltajia ja muita läheisiä. Iän myötä hyvää kasvua alkavat perheen lisäksi tukea myös varhaiskasvatus, koulu, vapaa-aika ja muut ammattilaiset.

Lapsen huoltajien ja muiden läheisten tukena olevien ammattilaisten työn kehittämisessä on keskeistä kokonaisuutena toimiminen sekä tuen tarjoaminen varhain, yhteistyössä, riittävän pitkään ja vaikuttavasti. Tuki tulee räätälöidä perheiden omien tarpeiden mukaan ja sitä pitäisi olla saatavissa lapsen arjen tutuissa ympäristöissä. Tutkimuksen, johtamisen, kehittämisen ja rahoittamisen tulee lähteä arjen tarpeista ja ratkaista käytännön työn haasteita.

Muutoksen onnistuminen edellyttää lasten ja nuorten näkemysten kuulemista yhteiskunnan kaikilla tasoilla, hallituskausien yli ulottuvaa sitoutumista, strategisen tason kansallista tukea hyvinvointialueiden käytännön työlle sekä tiivistä alueellista yhteistyötä.

Siiloutuneista ja järjestelmäkeskeisistä palveluista perhelähtöiseen tukeen

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia on perinteisesti edistetty Suomessa erillisillä järjestelmillä: koulu lisää sivistystä, terveydenhuolto parantaa sairauksia ja sosiaalihuolto ratkaisee sosiaalisia ongelmia. Jokainen palvelu on ollut aikanaan menestystarina, mutta ne eivät pysty erillään vastaamaan nykymaailman monimutkaisiin haasteisiin.

Tällä hetkellä perheitä tuetaan palvelukriteerien mukaan, eikä tukea välttämättä saa, mikäli nämä eivät täyty. Tulevaisuudessa palvelut tulee toteuttaa perheiden omista tarpeista ja tavoitteista käsin asiakaslähtöisesti ja ennaltaehkäisevästi. Oleellista on rakentaa luottamusta ja perheiden uskoa siihen, että he saavat tarvitsemaansa apua myös jatkossa.

Palvelujärjestelmän tulee tunnistaa lasten ja nuorten eri kehitysvaiheet sekä niiden, perheen elämäntilanteen ja kehitysympäristöjen vaikutus lapsen kasvuun ja kehitykseen. Tuki tulee räätälöidä koko perheen tilanne ja lapsen muut ympäristöt huomioiden.

Tarvitsemme:

  • Lasten ja nuorten näkemyksien kuuntelemista yhteiskunnan kaikilla tasoilla: lähiyhteisöissä, kunnissa, sotepalveluissa, koulutuksessa, tutkimuksessa ja päätöksenteossa. Lasten ja nuorten tulee olla aktiivisesti mukana luomassa niin arjen kuin tulevaisuudenkin ratkaisuja. 
  • Organisaatioiden ja palveluiden rajat ylittävää yhteistyötä, jolla ammattilaiset tukevat lasten, nuorten ja perheiden pärjäämistä varhain, yhdessä ja riittävän pitkään– sen sijaan että eskaloituneita ongelmia ratkotaan pistemäisesti, siiloutuneesti ja myöhään.
  • Palveluverkoston, jossa lapsi ja nuori on keskiössä, ja ammattilaiset toimivat hänen ympärillään joustavana, tarpeen mukaan tehostuvana monialaisena rakenteena. Palveluiden tehtävä on tukea lapsen ja nuoren kasvuympäristöjä lapsen kanssa tehtävässä arjen työssä.  Eri toimijat tarvitsevat yhteisen suunnitelman kokonaisvaltaisen ja samaan suuntaan tehtävän tuen toteutumiseksi.
  • Erilaiset elämäntilanteet huomioivia palveluita lapsen, nuoren ja perheen erilaisten elämäntilanteiden mukaan. Tukea ja apua hyvään kasvuun tulee tarjota jo lapsen tai nuoren elämän tilanteen muuttuessa, ei vasta oireiden ilmaantuessa.
  • Lapsen eri kasvuympäristöjen – varhaiskasvatuksen, opetuksen ja vapaa-ajan -sekä perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden välisen yhteistyön & positiivisen, toisiaan vahvistavan vuorovaikutuksen aktiivista kehittämistä.
  • Tukea, jota tarjotaan lapsen, nuoren ja perheen kannalta sopivassa paikassa – esimerkiksi kodin lähellä tutussa päiväkodissa tai koulussa. Universaaleja lasten ja nuorten hyvää kasvua ja toimivaa vanhemmuutta tukevia palveluita sekä tutkitusti vaikuttaviksi todettuja ennaltaehkäiseviä menetelmiä esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja kouluissa.
  • Tuen tarpeiden systemaattista tunnistamista jo perustasolla sekä kohdennettuja palveluita, kuten vanhemmuuden tukea oikea-aikaisesti, vaikuttavilla menetelmillä. Tämä auttaa ennaltaehkäisemään myöhempiä kalliimpia kustannuksia aiheuttavia ongelmia esimerkiksi lastensuojelussa ja erikoistason palveluissa.


Johtaminen ja rahoitus edistämään yhteisiä päämääriä

Verkostomaisen, monialaisen yhteistyön onnistumista voidaan vauhdittaa ottamalla se lähtökohtaiseksi toimintatavaksi, kehittämällä hyvinvoinnin ja pahoinvoinnin ilmiöihin pureutuvaa tiedolla johtamista ja palvelujen kustannusvaikuttavuuden arviointia.  

Tällä hetkellä valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjät eivät tiedä millaiset panostukset ja investoinnit lasten ja nuorten hyvinvointiin ovat vaikuttavia tai millaisia kuluja leikkaukset lapsi- ja perhepalveluista aiheuttavat myöhemmin. Jatkossa päättäjien on huomioitava sekä palvelun nykyhetken hyvinvointivaikutukset että säästöjen vaikutukset 10, 15 tai 20 vuoden kuluttua:

  • ennakoivat säästöt on sisällytettävä velkaa ja kestävyysvajetta koskeviin laskelmiin.
  • valintojen kustannusvaikuttavuus on tehtävä näkyväksi.
  • hyvinvointi- ja lapsivaikutusten arvioinnin on oltava kiinteä osa paikallista ja kansallista budjetointia.
  • ammattilaisten työ, johtamisen ja henkilöstön osaamisen kehittäminen, luottamuksen rakentaminen ja verkostot on nähtävä investointeina, ei kuluerinä.

Lapsiperheiden palvelujärjestelmä tulisi nähdä ja sitä johtaa poikkihallinnollisesti ja verkostomaisesti organisaatio- ja sektorilähtöisyyden sijaan.  Palveluverkostojen johtajat tarvitsevat valmennusta siihen, että he johtavat muitakin kuin suoria alaisiaan ja ammattilaiset siihen, että heitä voivat johtaa muutkin kuin omat esihenkilöt. Tarvitsemme laajempia ja joustavampia toimenkuvia ja vähemmän toimenkuvia rajoittavia ammattinimikkeitä. “Lupa auttaa” on annettava selkeämmin, useammin ja useammalle, vastuun pallottelun ja ammattilaiselta toiselle siirtelyn sijaan.

Palveluverkoston johtamista ja kehittämistä tulee kehittää asiakkailta ja ammattilaisilta saatavalla palautteella. Palautejärjestelmän avulla käytännön toiminnasta saadaan määrällistä seurantatietoa sekä kertyneisiin kokemuksiin perustuvaa laadullista palautetta. Palauteperustainen johtaminen mahdollistaa yhteisauttamiseen perustuvien toimintamallien kehittämisen ja käyttöönoton sekä alueilla että paikallisesti.

Tutkimuksen ja kehittämisen on noustava arjen tarpeista ja ratkaistava käytännön haasteita

Suomalaisen sosiaalityön pitkäaikainen ongelma on ylhäältä ohjattu, käytännön työstä irrallaan oleva hankekohtainen tutkimus ja kehittäminen. Tutkimuksen ja kehittämisen tulee yhdistyä, nousta arjen tarpeista, tapahtua systeemin sisällä ja auttaa ratkaisemaan käytännön työn haasteita.

Paikallisten kysymysten ratkaisussa tarvitaan käytäntölähtöistä ja translationaalista tutkimusta, jonka aiheet nousevat arjen työstä, tutkimustulokset tuodaan käytännön työn tueksi ja tulokset ovat olennainen osa toiminnan kehittämistä. Tutkimus tulee nykymallien sijaan rahoittaa vaikuttavuuslähtöisellä rahalla: paikallisesti muodostetut koalitiot hakevat rahoitusta käytännön työlle, tutkimukselle ja koulutukselle yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Hyvinvointialueiden, kuntien ja kolmannen sektorin tulisi koota yhdessä tietoa sekä toteuttaa yhteiset hyvinvointisuunnitelmat ja niihin perustuvia kokonaisvaltaisia toimenpiteitä. Perhekeskusverkoston paikallisen ja alueellisen lapsia, nuoria ja perheitä tukevan toimijajoukon yhteinen kehittäminen auttaa ennakoimaan ja rakentamaan toivottua tulevaisuutta. Palvelujen yhteensovittaminen ja uusiin ilmiöihin vastaaminen vaatii:

  • arjen työstä nousevien tietojen ja havaintojen aktiivista keruuta ja hyödyntämistä perhekeskusten johtoryhmissä yhteisten ratkaisujen ja toimintamallien kehittämiseksi.
  • monitieteistä ja -lähteistä tietoa (kuten asiakas-, kokemus-, historia-, vertaisalue- ja ennakointitietoa) ja sen yhteistä tulkintaa ilmiöiden analysoimiseksi.   

Ammattilaisilla on ratkaisujen avaimet – mutta he tarvitsevat arvostusta, kannustusta ja yhteistä koulutusta  

Vaikeisiin kysymyksiin on löydettävissä käytännön ratkaisuja myös kentän ammattilaisten viisaudella. Ammattilaisia on kannustettava tuomaan esiin arjen onnistumisia ja heille on osoitettava arvostusta, joka rohkaisee toimimaan. On pyrittävä systemaattisesti lisäämään eri alojen ammattilaisten ja organisaatioiden keskinäistä luottamusta ja yhteistyötä.

Ammattilaisten koulutusta on uudistettava. Tarvitsemme kaikkia toimialoja koskevan, kaikki tasot läpileikkaavan koulutuskokonaisuuden, jonka suunnitteluun tulisi muodostaa kansallinen konsortio psykoterapiakoulutuksen tapaan. Laaja yhteinen paradigma ja yhteiset määritelmät ovat välttämättömyys vaikuttavan, perhelähtöisen, hyvää arkea ja kasvua tukevan työn kehittämiseksi.

Onnistuminen edellyttää kansallista ohjausta ja tiivistä alueellista yhteistyötä

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujärjestelmän muutos tarvitsee kansallisia linjauksia ja  rakenteita. Uudistustyön tulee ulottua yli hallituskausien, ja sosiaali- ja terveys-, opetus- ja kulttuuri-, oikeus-, työ- ja elinkeino- sekä valtiovarainministeriöiden tulee sitoutua siihen.  

Uudistusten onnistuminen edellyttää tiivistä paikallista ja alueellista yhteistyötä: hyvinvointialueet, kunnat, kolmas sektori ja yritykset tarvitsevat yhteiset, paikalliset lapsia ja perheitä koskevat tavoitteet, rakenteet ja toimintatavat. Paikallisten perhekeskusten kehittämistä on tuettava alueiden välistä oppimista edistämällä.   

Tarvitaan myös pitkäjänteistä käytännön työn toimeenpanon tukea ja seurantaa. Yhteisövaikuttavuus on tutkimukseen perustuva konkreettinen tapa uudistaa lasten, nuorten ja perheiden paikallista palvelujärjestelmää väestö- ja järjestelmätason muutosten aikaansaamiseksi.

Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

tiina.ristikari@itla.fi

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Ihmisiä rivissä Eduskuntatalon portaiden alapäässä.
Vieraskynä
|
08.04.2025
Etuoikeuskävely oli herättelevä kokemus
Järjestämämme etuoikeuskävely-tapahtuma ja sen videointi herättelivät huomaamaan elämänkokemustemme eriarvoisuutta. Tapahtuma oli kokonaisuudessaan onnistunut, vaikkakin erityisesti päättäjiä olisi kaivattu enemmän mukaan. Jatkossa etuoikeuskävelyä kannattaa hyödyntää eri yhteyksissä lapsuuden suojaavien ja haitallisten tekijöiden havainnollistajana.
Johtamiskoulutus
Lapsi skeittaa rampilla, taustalla sininen taivas
Uutiset
|
07.04.2025
Uusi sivusto antaa tilannekuvan psykososiaalisen hoidon saamisesta hyvinvointialueilla 
Itla selvitti tarvetta uudelle seurantajärjestelmälle, jolla tuettaisiin lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa sekä edistettäisiin mielenterveyspalveluiden seurantaa. Selvityksen seurauksena THL:n verkkosivuilla avattiin keväällä mielenterveys- ja päihdepalveluiden tilannekuva.
Kasvun tuki
Psykososiaalinen menetelmä
Seuranta
Blogi
|
04.04.2025
Lasten ja nuorten hyvinvointi vaaliohjelmissa – mitä puolueet lupaavat arjen tueksi?
Jokaisen kunnan ja hyvinvointialueen, ja puolueen, tulevaisuus on lapsissa ja nuorissa. Miten lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi näkyy puolueiden vaaliohjelmissa?
Vaalit 2025
Lapsi juoksee keittiössä kieli ulkona.
Uutiset
|
03.04.2025
Sinustako kehitysjohtaja Itlaan?
Haluatko olla mukana rakentamassa hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa lapset, nuoret ja kaikenlaiset perheet uskaltavat unelmoida ja luottaa hyvään tulevaisuuteen? Haemme kehitysjohtajaa johtamaan innovaatio- ja kehittämistoimintaa.
Avoin tehtävä
Purjevene aurinkoisella merellä.
Vieraskynä
|
02.04.2025
Tekemällä oppiminen johtamisen kehittämisen ytimessä
Johtamisella muunnetaan hyviä ajatuksia käytännön toiminnaksi. Tästä syystä tekemällä oppiminen on ollut tärkeässä roolissa kaikissa Itlan pitkäkestoisissa Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksissa.
Johtaminen
Johtamiskoulutus
Blogi
|
27.03.2025
Lapsi- ja perhemyönteinen Suomi on myös kriisinkestävä – ja toisinpäin
Miten luoda lapsilla ja nuorille toivoa ja tulevaisuudenuskoa? Meidän pitää lisätä luottamusta ja ratkaisuja asioihin, joihin voimme vaikuttaa, ja vahvistaa sitä, mikä Suomessa toimii. Ihminen sopeutuu muutoksiin silloin kun on joustavuutta, selviytymiskykyä ja kimmoisuutta muutosten tai stressin keskellä eli resilienssiä. Sitä tarvitaan yksilöiden lisäksi yhteisön ja yhteiskunnan tasolle.
Strategia