Uutiset>Uutiset
08.02.2023

Tutkimus: Väestönmuutosta tulee ennakoida nyt varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa

Väestönmuutos vaikuttaa merkittävällä tavalla lasten määrään tulevaisuudessa ja vaikutuksia tulee ennakoida nyt. Varhaiskasvatus ja esi- ja perusopetus ovat subjektiivisia oikeuksia, joista säädetään lailla. Itlan, Helsingin yliopiston ja MDI:n monitieteisen Muuttuva väestö -tutkimushankkeen väliraportissa annetaan tutkimusperusteisia suosituksia, joilla väestönmuutokseen voidaan varautua niin kunnissa kuin myös valtion tasolla.

Suuressa osassa maata lasten määrä vähenee

Lasten ja nuorten ikäluokat supistuvat vuoteen 2040 mennessä suurimmassa osassa maata. Maakunnallisesti väestönmuutoksen kehitys alle 7-vuotiaiden osalta on negatiivisinta (yli 20 prosentin suhteellinen väheneminen) Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa.  Lapsiväestö kasvaa odotusten mukaan vain Pirkanmaalla ja Uudellamaalla sekä Lapissa Inarin kunnassa. Vuoteen 2040 mennessä väestönmuutoksen kehitys on 7–14-vuotiaiden osalta negatiivinen kaikissa maakunnissa. Väheneminen on maltillisinta Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla. Maakuntien sisällä on kuitenkin odotettavissa suuria vaihteluja lapsimäärien kehityksessä.

Toinen merkittävä muutos on vieraskielisen väestön kasvu ja sen vaikutukset varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen. Vieraskielinen lapsiväestö kasvaa ennusteiden mukaan huomattavasti pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Tieto kuntien työkaluna

Väestöennusteet osoittavat, että muutos vaikuttaa kuntiin eri tavoin. Väestönmuutoksen ohella on myös muita tekijöitä, kuten paikallinen maantiede, jotka vaikuttavat varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen järjestämiseen. Kokonaisuuden kannalta keskeistä on tunnistaa ero varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lapsimäärien muodostumisessa. Kouluikäisten lasten määrä on sama kuin oppivelvollisuusikäluokkien koko, kun taas varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä kytkeytyy osallistumisasteeseen ja on vaikeammin ennakoitavissa.

Tutkimus osoittaa, että kunnat hyödyntävät saatavilla olevaa tietoa väestönmuutoksesta sekä pyrkivät tuottamaan tarvittaessa lisätietoa paikallisten tietotarpeiden täyttämiseksi. Kunnissa onkin tarpeen ennakoida muutoksia pitkällä aikavälillä, koska esimerkiksi palveluverkon muutosprosessit vievät aikaa.

Suosituksista tukea muutokseen

Väliraporttiin on koottu toimenpidesuosituksia sekä lyhyelle että pidemmälle aikavälille. Suosituksilla halutaan tuoda konkreettisia keinoja väestönmuutoksen haasteisiin vastaamiseksi niin kuntien kuin valtion tasolla. Tulevaisuuden ennakointia ja päätöksentekoa varten on koottu seuraavat suositukset:

  1. Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen laadun ja tarkoituksenmukaisen saatavuuden turvaaminen.
  2. Kuntien muutosvalmiuden tukeminen.
  3. Palveluketjujen toiminnan varmistaminen taitekohdassa.
  4. Lasten kuulemismenettelyn kehittämistarve.
  5. Alueellinen ja koulutuksellinen tasa-arvo ja lasten sivistykselliset oikeudet.
  6. Kuntien ja valtion toiminnan yhteensovittaminen.

”Väestönmuutosten ennakointiin pitäisi kiinnittää kunnissa tulevina vuosina aivan erityistä huomiota, koska väestönmuutokset vaikuttavat kuntien toiminnallisiin edellytyksiin, talouteen ja palveluihin. Olisi tärkeää, että muutoksissa otetaan huomioon YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen ja Suomen kansallisen lapsistrategian vaatimukset lasten kuulemisesta, osallistamisesta ja lasten oikeuksien turvaamisesta”, toteaa professori Petri Virtanen Itlasta.


Vuoden 2023 aikana Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa kehitetään työkaluja väestönmuutokseen vastaamiseksi, luodaan malli lasten kuulemiseen sekä tehdään kansainvälistä vertailua eri maiden toimenpiteistä. Tutkimushanke päättyy vuoden loppuun mennessä, jolloin julkaistaan hankkeen loppuraportti.

Monitieteistä tutkimushanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Tutkimushanke toteutetaan osana opetus- ja kulttuuriministeriön vuosina 2020–2022 toteuttamaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatua ja tasa-arvoa parantavaa Oikeus Oppia – kehittämisohjelmaa.

Lisätietoja

Anni Kyösti

Erikoistutkija

Senior Researcher

Osallisuus palveluissa -tutkimus

anni.kyosti@itla.fi

040 538 6959

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
30.06.2025
Laura Yliruka innovaatio- ja kehittämistoiminnan kehitysjohtajaksi
Elokuussa Itlassa aloittaa uutena kehitysjohtajana VTT, käytäntötutkimuksen dosentti Laura Yliruka. Hän johtaa Itlan innovaatio- ja kehittämistoimintaa ja yhteisövaikuttavuustyötä.
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki
Uutiset
|
27.06.2025
Itlan Marjo Kurki jatkaa YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana
Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki jatkaa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittaman YOUNG-ohjelman ohjelmajohtajana toisen kolmivuotiskauden. Ohjelmajohtajan tavoitteena on edistää korkealaatuisen, monitieteellisen tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen avulla lasten ja nuorten mielenterveyttä, osallisuutta ja hyvää elämää.  
Imagine
Right to Belong
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
18.06.2025
Aleksi Neuvonen Itlan hallitukseen
Itlan valtuuskunta nimitti Aleksi Neuvosen Itlan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi kokouksessaan 3.6.2025.
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki