Uutiset>Uutiset
08.02.2023

Tutkimus: Väestönmuutosta tulee ennakoida nyt varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa

Väestönmuutos vaikuttaa merkittävällä tavalla lasten määrään tulevaisuudessa ja vaikutuksia tulee ennakoida nyt. Varhaiskasvatus ja esi- ja perusopetus ovat subjektiivisia oikeuksia, joista säädetään lailla. Itlan, Helsingin yliopiston ja MDI:n monitieteisen Muuttuva väestö -tutkimushankkeen väliraportissa annetaan tutkimusperusteisia suosituksia, joilla väestönmuutokseen voidaan varautua niin kunnissa kuin myös valtion tasolla.

Suuressa osassa maata lasten määrä vähenee

Lasten ja nuorten ikäluokat supistuvat vuoteen 2040 mennessä suurimmassa osassa maata. Maakunnallisesti väestönmuutoksen kehitys alle 7-vuotiaiden osalta on negatiivisinta (yli 20 prosentin suhteellinen väheneminen) Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa.  Lapsiväestö kasvaa odotusten mukaan vain Pirkanmaalla ja Uudellamaalla sekä Lapissa Inarin kunnassa. Vuoteen 2040 mennessä väestönmuutoksen kehitys on 7–14-vuotiaiden osalta negatiivinen kaikissa maakunnissa. Väheneminen on maltillisinta Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla. Maakuntien sisällä on kuitenkin odotettavissa suuria vaihteluja lapsimäärien kehityksessä.

Toinen merkittävä muutos on vieraskielisen väestön kasvu ja sen vaikutukset varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen. Vieraskielinen lapsiväestö kasvaa ennusteiden mukaan huomattavasti pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Tieto kuntien työkaluna

Väestöennusteet osoittavat, että muutos vaikuttaa kuntiin eri tavoin. Väestönmuutoksen ohella on myös muita tekijöitä, kuten paikallinen maantiede, jotka vaikuttavat varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen järjestämiseen. Kokonaisuuden kannalta keskeistä on tunnistaa ero varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lapsimäärien muodostumisessa. Kouluikäisten lasten määrä on sama kuin oppivelvollisuusikäluokkien koko, kun taas varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä kytkeytyy osallistumisasteeseen ja on vaikeammin ennakoitavissa.

Tutkimus osoittaa, että kunnat hyödyntävät saatavilla olevaa tietoa väestönmuutoksesta sekä pyrkivät tuottamaan tarvittaessa lisätietoa paikallisten tietotarpeiden täyttämiseksi. Kunnissa onkin tarpeen ennakoida muutoksia pitkällä aikavälillä, koska esimerkiksi palveluverkon muutosprosessit vievät aikaa.

Suosituksista tukea muutokseen

Väliraporttiin on koottu toimenpidesuosituksia sekä lyhyelle että pidemmälle aikavälille. Suosituksilla halutaan tuoda konkreettisia keinoja väestönmuutoksen haasteisiin vastaamiseksi niin kuntien kuin valtion tasolla. Tulevaisuuden ennakointia ja päätöksentekoa varten on koottu seuraavat suositukset:

  1. Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen laadun ja tarkoituksenmukaisen saatavuuden turvaaminen.
  2. Kuntien muutosvalmiuden tukeminen.
  3. Palveluketjujen toiminnan varmistaminen taitekohdassa.
  4. Lasten kuulemismenettelyn kehittämistarve.
  5. Alueellinen ja koulutuksellinen tasa-arvo ja lasten sivistykselliset oikeudet.
  6. Kuntien ja valtion toiminnan yhteensovittaminen.

”Väestönmuutosten ennakointiin pitäisi kiinnittää kunnissa tulevina vuosina aivan erityistä huomiota, koska väestönmuutokset vaikuttavat kuntien toiminnallisiin edellytyksiin, talouteen ja palveluihin. Olisi tärkeää, että muutoksissa otetaan huomioon YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen ja Suomen kansallisen lapsistrategian vaatimukset lasten kuulemisesta, osallistamisesta ja lasten oikeuksien turvaamisesta”, toteaa professori Petri Virtanen Itlasta.


Vuoden 2023 aikana Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa kehitetään työkaluja väestönmuutokseen vastaamiseksi, luodaan malli lasten kuulemiseen sekä tehdään kansainvälistä vertailua eri maiden toimenpiteistä. Tutkimushanke päättyy vuoden loppuun mennessä, jolloin julkaistaan hankkeen loppuraportti.

Monitieteistä tutkimushanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Tutkimushanke toteutetaan osana opetus- ja kulttuuriministeriön vuosina 2020–2022 toteuttamaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatua ja tasa-arvoa parantavaa Oikeus Oppia – kehittämisohjelmaa.

Lisätietoja

Anni Kyösti

Erikoistutkija

Senior Researcher

Osallisuus palveluissa -tutkimus

anni.kyosti@itla.fi

040 538 6959

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
Ma 26.5.-29.9.2025
Klo 13-15
Teams
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Artikkelit
|
15.04.2025
Implementoinnin tulosten arviointi mittareilla – kirjallisuuskatsaus
Implementoinnin tulosten arviointiin on useita mittareita, mutta tutkimusta niiden hyödyntämisestä osana laajamittaista psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ei juurikaan ole. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan, millaisia mittareita palvelujärjestelmässä voitaisiin käyttää, kun arvioidaan psykososiaalisten menetelmien juurtumista.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Värikäs keinuhevonen, pöytä ja tuoli.
Blogi
|
14.04.2025
Etelä-Pohjanmaalla on sitouduttu verkostomaiseen perhekeskustoimintaan – uudessa Seinäjoen perhekeskuksessa palvelut myös fyysisesti saman katon alla
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella verkostomainen perhekeskustoiminta on saatu hyvin käyntiin. Seinäjoen uudessa perhekeskuksessa yhteiseen toimintaan kannustaa myös fyysisesti saman katon alla toimiminen. Palvelualuejohtaja Satu Mäki-Fossin mukaan perhekeskustyössä on tärkeää nähdä kokonaiskuva ja se, miten nyt valitut toimet vaikuttavat pitkällä aikavälillä.
Johtamiskoulutus
Yhteisövaikuttavuus
Taapero istuu eduskunnan valtiosalin lattialla.
Uutiset
|
11.04.2025
Lasten hyvän kasvun tukeminen edellyttää sitoutumista, ekosysteemimäistä kehittämistä & hallituskaudet ylittäviä tavoitteita  
Itla kutsui alkuvuonna tutkijoita, johtajia, 3. sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia keskustelemaan Suomen tulevaisuuden avainkysymyksestä: mitä pitäisi tehdä, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja saada siihen tarvitsemaansa tukea? Vastaus tarjoaa konkreettisia keinoja Sotevisio 2030 -työhön, ja se on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriöön.
Sotevisio 2030