Uutiset>Uutiset
28.01.2025

Uusi opas edistää psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuden arviointia    

Lasten ja nuorten mielenterveyttä tulee tukea parhaaseen mahdolliseen näyttöön pohjautuvilla psykososiaalisilla menetelmillä. Itla on julkaissut oppaan, jonka tavoitteena on tehdä lasten, nuorten ja perheiden menetelmien vaikuttavuuden arviointiprosessi läpinäkyväksi ja tukea resurssien kohdentumista mielenterveyttä parhaiten tukeviin interventioihin.

Lasten ja nuorten mielenterveyttä voidaan tukea ennaltaehkäisevästi heidän kaikissa kasvuympäristöissään – kotona, päiväkodissa, koulussa ja vapaa-ajalla. On olemassa tutkitusti vaikuttavia psykososiaalisia menetelmiä, joilla voidaan muun muassa edistää sosiaalisia taitoja, ehkäistä kiusaamista ja tukea vanhemmuutta. Niiden käyttäminen on erityisen tärkeää yleisimpien häiriöiden, kuten masennuksen, ahdistuneisuuden ja käytöshäiriöiden ehkäisyssä, ja siksi hyvinvointialueilla käytettävien menetelmien valinnan tulisi perustua tutkimuksessa todettuun vaikuttavuuteen.

Tällä hetkellä lapset ja nuoret sekä heidän vanhempansa saavat tukea mielenterveyteen sattumanvaraisesti ja liian myöhään, kun ongelmat ovat pahentuneet. Tuki on vaikuttavuudeltaan puutteellista ja vaihtelee alueellisesti. Erityisesti perustasolle tarvitaan helposti saatavilla olevia varhaisen vaiheen vaikuttavia menetelmiä. 

”Kaikilla lapsilla, nuorilla ja heidän vanhemmillaan on oikeus saada hyvissä ajoin parasta mahdollista tukea mielenterveyteen, yhdenvertaisesti. Vaikuttavien menetelmien käytöstä on hyötyä palvelujärjestelmälle ja koko yhteiskunnalle: kun asiakkaat saavat tutkitusti tehokasta apua varhain, heidän tarvitsee hakeutua palveluihin uudelleen harvemmin”, korostavat kehitysjohtaja Marjo Kurki, tiedeasiantuntija Marko Merikukka ja erityisasiantuntija Heidi Backman Itlasta.   

”Kansallinen menetelmien vaikuttavuuden arviointi tarjoaa alueellisen päätöksenteon tueksi luotettavaa tietoa menetelmän tehokkuudesta: se kokoaa kansainvälisen tutkimusnäytön sekä kertoo missä kohderyhmässä ja käyttöympäristössä vaikuttavuus on saatu. Itlan arviointi kohdistuu Suomessa jo käytössä oleviin menetelmiin, joten se antaa tietoa myös implementoinnista eli menetelmien käyttöönotosta ja juurruttamisesta. Vaikuttavien interventioiden käyttö säästää aikaa ja rahaa niin hyvinvointialueilla kuin kunnissakin.”   

Itlan uuden oppaan tavoitteena on tehdä psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuden arvioinnista mahdollisimman järjestelmällistä ja läpinäkyvää. Myös arviointien vertailu helpottuu, kun ne on toteutettu saman rakenteen mukaisesti. Opas on tarkoitettu ensisijaisesti menetelmien arvioitsijoille ja niitä ylläpitäville organisaatioille, mutta myös hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja päättäjille sekä sivistysalan ja järjestöjen asiantuntijoille. 



Itlan arviointijärjestelmä mahdollistaa tiiviin pohjoismaisen yhteistyön  

Psykososiaalisen menetelmän luotettava ja systemaattinen arviointi edellyttää arviointijärjestelmää. Itlan kehittämän mallin esikuvana on norjalaisen Ungsinnin järjestelmä. Tämä mahdollistaa muun muassa lapsia ja nuoria koskettavien yhteisten ilmiöiden tunnistamisen, samankaltaisten haasteiden ratkaisemisen yhdessä sekä menetelmien vaikuttavuuden ja palvelujärjestelmien vertailun Suomen ja Norjan välillä.  

Itla on tähän mennessä julkaissut yhteensä 34 lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten menetelmien arviota ja kouluttanut 53 arvioitsijaa, jotka arvioivat menetelmät ja kirjoittavat niistä systemaattisen katsauksen oppaan sekä Kasvun tuen arvioinnin asiantuntijoiden ohjeiden tuella. Jatkossa arvioita on tarkoitus julkaista enemmän ja nopeammin.  

Menetelmäarviot julkaistaan vertaisarvioituina systemaattisina kirjallisuuskatsauksina Kasvun tuki -menetelmäpankissa ja Kasvun tuki -aikakauslehdessä. Työtä tukee ja ohjaa eri tieteenalojen asiantuntijoista koostuva toimituskunta, joka varmistaa katsausten laadun ja hyväksyy niiden julkaisun.  Asiantuntijoilla on laaja-alainen kokemus näyttöön perustuvista menetelmistä ja palveluista sekä lapsipolitiikan kentästä Suomessa. 

Tutustu arviointioppaaseen täällä.

Osallistu maksuttomaan webinaariimme ke 26.3.2025 klo 8.30-9.30, ja kuule lisää siitä, miksi menetelmien vaikuttavuustieto on tärkeää. Pääpuhujana ylilääkäri, nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Lisätietoja

Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija

Tutkimusetiikan tukihenkilö

Science Specialist

Research Integrity Adviser

Kasvun tuki

marko.merikukka@itla.fi

040 647 5565
Heidi Backman.
Heidi Backman

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Kasvun tuki

heidi.backman@itla.fi

050 330 4644
Marjo Kurki

Kehitysjohtaja

Director of Development

YOUNG -ohjelma

Kasvun tuki

marjo.kurki@itla.fi

044 271 0797

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
Ma 26.5.-29.9.2025
Klo 13-15
Teams
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Artikkelit
|
15.04.2025
Implementoinnin tulosten arviointi mittareilla – kirjallisuuskatsaus
Implementoinnin tulosten arviointiin on useita mittareita, mutta tutkimusta niiden hyödyntämisestä osana laajamittaista psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ei juurikaan ole. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan, millaisia mittareita palvelujärjestelmässä voitaisiin käyttää, kun arvioidaan psykososiaalisten menetelmien juurtumista.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Värikäs keinuhevonen, pöytä ja tuoli.
Blogi
|
14.04.2025
Etelä-Pohjanmaalla on sitouduttu verkostomaiseen perhekeskustoimintaan – uudessa Seinäjoen perhekeskuksessa palvelut myös fyysisesti saman katon alla
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella verkostomainen perhekeskustoiminta on saatu hyvin käyntiin. Seinäjoen uudessa perhekeskuksessa yhteiseen toimintaan kannustaa myös fyysisesti saman katon alla toimiminen. Palvelualuejohtaja Satu Mäki-Fossin mukaan perhekeskustyössä on tärkeää nähdä kokonaiskuva ja se, miten nyt valitut toimet vaikuttavat pitkällä aikavälillä.
Johtamiskoulutus
Yhteisövaikuttavuus
Taapero istuu eduskunnan valtiosalin lattialla.
Uutiset
|
11.04.2025
Lasten hyvän kasvun tukeminen edellyttää sitoutumista, ekosysteemimäistä kehittämistä & hallituskaudet ylittäviä tavoitteita  
Itla kutsui alkuvuonna tutkijoita, johtajia, 3. sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia keskustelemaan Suomen tulevaisuuden avainkysymyksestä: mitä pitäisi tehdä, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja saada siihen tarvitsemaansa tukea? Vastaus tarjoaa konkreettisia keinoja Sotevisio 2030 -työhön, ja se on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriöön.
Sotevisio 2030