Uutiset>Blogi
02.10.2024

Näkymä tuo lasten ja nuorten tueksi koko kylän  

Näkymä on digitaalinen työkalu, jonka avulla tamperelaisten ja oululaisten lasten ja nuorten arjessa mukana olevat ammattilaiset voivat kertoa anonyymejä havaintoja ja muutosehdotuksia lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Havainnot auttavat lapsiperhepalveluiden johtoa tunnistamaan pinnan alla kuplivia hiljaisia signaaleja ja kehittämään lapsia tukevia paikallisia ratkaisuja tarvittaessa hyvinkin nopeasti.

”Näkymän avulla saamme tietää mitä paikallisille lapsille, nuorille ja perheille juuri nyt kuuluu. Pystymme tunnistamaan lapsiin ja nuoriin liittyviä ilmiöitä hyvissä ajoin sekä kehittämään heitä tukevia ratkaisuja tarvittaessa hyvinkin nopeasti”, kehittämisasiantuntija Tanja Jurvanen ja valvontakoordinaattori Pia-Christine Montin Tampereen kaupungista kertovat.  

”Näkymä on herättänyt henkiin vanhan hyväksi havaitun viisauden, jonka mukaan lasten kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Lasten arjessa on mukana paljon erilaisia aikuisia, joista jokainen voi tuoda heille turvaa ja joiden on tärkeä kertoa havaitsemistaan asioista eteenpäin. Työkalu on tarkoitettu paitsi opettajille sekä sosiaalityöntekijöille, myös esimerkiksi kerhojen ohjaajille, koulujen vahtimestareille ja kirjastotyöntekijöille.”  

Näkymään kirjattujen havaintojen, erilaisten indikaattori- ja seurantatietojen sekä paikallisuutisten avulla muodostuu tilannekuva paikallisten lasten ja nuorten voinnista. Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan, Tampereen kaupungin ja Oulun yliopiston yhdessä kehittämän Näkymä-työkalun käyttö aloitettiin Tampereella vuonna 2022 ja Oulussa kahdella alueella tänä syksynä. 



Myös positiivisten asioiden kertominen on tärkeää 

Jurvanen ja Montin korostavat positiivisten asioiden kirjaamisen merkitystä haasteiden lisäksi. ”Lasten ja nuorten elämässä tapahtuu paljon hyvää, mutta se hautautuu helposti ongelmien alle. Positiivisten asioiden huomaaminen on tärkeää myös ammattilaisten oman jaksamisen kannalta.”  

”Jos työpaikan kahvihuoneessa aletaan ihastella tai voivotella jotain, se kannattaa kirjoittaa Näkymään. Sen avulla saat viestisi eteenpäin suunnittelijoille ja johtajille, joista usein sanotaan, etteivät he kuuntele kenttää. Kaikki havainnot ovat plussaa, sillä mitä enemmän Näkymään kertyy havaintoja, sitä tarkempi tilannekuva syntyy”, tiivistää Tanja Jurvanen Näkymän toiminta-ajatuksen.  

”Näkymä on myös todella helppokäyttöinen ja nopea. Jos osaat käyttää whatsappia, osaat käyttää Näkymää!”   

Eri perhekeskusten johtoryhmät käyvät säännöllisesti läpi omalta alueeltaan muodostuneen tilannekuvan ja päättävät jatkotoimenpiteistä. Jos jokin ilmiö vaikuttaa esiintyvän kaikilla alueilla, se nostetaan laajempaan keskusteluun kaupungin ja/tai maakunnan tasolle ratkaistavaksi.  

Näkymän avulla on saatu aikaan konkreettisia muutoksia

Näkymä on ollut käytössä Tampereella pari vuotta, ja sen avulla on jo toteutettu konkreettisia muutoksia: kaupunginosan yhteisöllisyyttä tukevia tapahtumia, parannuksia lapsiperhepalveluissa sekä vanhemmille suunnatun viestinnän tehostamista.   

”Havaitsimme, että eteläisen alueen lapset ja nuoret olivat alkaneet viettää jo hyvin varhain aikaa keskustassa. Yhteisöllisyys oli alueella vähentynyt kohtaamispaikkojen puutteessa. Lähdimme yhdessä alueen järjestöjen, kulttuurialan yritysten ja vanhempainyhdistysten kanssa rakentamaan yhteistä kohtaamispaikkaa ja tapahtumaa”, Pia-Christine Montin kertoo esimerkkinä Näkymän seurauksena toteutetusta muutoksesta.  

Näkymän avulla havaittiin myös, että lapsiperheitä on tärkeä tukea heidän omassa tutussa ympäristössään, sen sijaan että perheiden pitää hakeutua palveluihin keskustaan. Tämä poiki pilottihankkeen, jossa perheet voivat saada mielen hyvinvointiin tukea tutun päiväkodin tiloissa.    

Kaikki havainnot ovat plussaa 

Joskus havainnot ovat poikineet pieneltä tuntuvia, mutta vaikutuksiltaan merkittäviä muutoksia.

”Huomasimme, että tieto lasten kesäloman aikaisista toimintamahdollisuuksista ei ollut saavuttanut perheitä. Kokosimme usean eri perhekeskusalueen yhteisen tapahtumakalenterin, joka jaettiin perheille. Havaitsimme myös, että loma-aikana lasten ja nuorten palveluita ei voi sulkea, sillä juuri silloin niitä tarvitaan eniten”, Jurvanen ja Montin kertovat.   

”Vaikka kaupunki ja hyvinvointialue ovat rakenteellisesti eriytyneet, työskentelemme edelleen yhdessä samojen lapsiperheiden kanssa. Näillä hupenevillakin resursseilla olemme vahvoja, kun meillä on yhteinen näkemys ja edistämme asioita yhdessä ja nopeasti.” 

Oletko työsi puolesta lasten, nuorten tai perheiden kanssa tekemisissä oleva tamperelainen tai oululainen? Ota Näkymä käyttöön! Lue lisää täällä.    

Lisätietoja

Mari Hirvonen

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

044 363 7276

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Kaksi lasta leikkii lelulinnalla maton päällä.
Blogi
|
15.10.2024
Pohjois-Karjalassa rakennetaan haaveiden perhekeskusverkostoa   
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotessa on rakennettu uutta perhekeskusverkostoa seitsemän vuoden ajan, viime vuosina yhteisövaikuttavuusperiaatteiden mukaisesti.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Uutiset
|
14.10.2024
Tutkimus: Matala tulotaso ja stressi lisäävät ylisukupolvisen köyhyyden riskiä
Matala tulotaso ja stressi lisäävät ylisukupolvisen köyhyyden riskiä, kertovat Irene Bucelli ja Abigail McKnight tutkimuksessaan, jossa he tarkastelivat köyhyyden siirtymistä sukupolvelta toiselle. Tutkimus on tehty osana Itlan Samalta viivalta -ohjelmaa, ja siinä tarkasteltiin keskeisimpiä mekanismeja ja malleja, jotka selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tutkimus antaa myös suosituksia siitä, mitä toimia Suomessa kannattaisi tehdä ylisukupolvisen köyhyyden katkaisemiseksi.
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
09.10.2024
Lasten ja nuorten traumojen käsittelyyn sopivan TRT-menetelmän koulutus
Tervetuloa oppimaan uutta Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmän hyödyntämisestä traumojen käsittelyssä! Olitpa sitten TRT-menetelmän konkari tai menetelmän käytöstä vasta kiinnostunut, saat koulutuksesta mukaasi uusia näkökulmia, tietoa ja käytännön vinkkejä.
8.11.2024
9.00-16.00
Helsinki ja etänä
Kasvun tuki
Kupillinen lattekahvia ja läppäri puisella pöydällä
Tapahtuma
|
09.10.2024
Alueellisen oppimisverkoston aamukahvit
Oletko hyvinvointialueen, kunnan tai kolmannen sektorin toimija, joka unelmoit vahvasti yhteen integroiduista palveluista? Merkitse kalenteriisi Itlan Alueellisen oppimisverkoston tämän syksyn ja ensi kevään huippukiinnostavat virtuaaliaamukahvit, jotka nautitaan kerran kuukaudessa perjantaisin.
22.11.2024-23.5.2025
8.15-9.00
Teams
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
04.10.2024
 PANDEMICS-ohjelman päätöstilaisuus 
Tilaisuudessa esitellään ohjelman tuloksia ja toimenpidesuosituksia ja pohditaan sitä, miten seuraava koko yhteiskuntaa koskeva kriisi hallitaan Suomessa.
4.11.2024
13.00–15.00
Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki
PANDEMICS-ohjelma
Alakouluikäiset lapset leikkivät syksyisessä puistossa keltaisilla lehdillä.
Blogi
|
02.10.2024
Näkymä tuo lasten ja nuorten tueksi koko kylän  
Näkymä on digitaalinen työkalu, jonka avulla tamperelaisten ja oululaisten lasten ja nuorten arjessa mukana olevat ammattilaiset voivat kertoa anonyymejä havaintoja ja muutosehdotuksia lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista.
Näkymä
Yhteisövaikuttavuus