Uutiset>Uutiset
26.08.2021

Itlan lapsiperheköyhyysohjelma käynnistyy – kokonaisbudjetti 1,2 miljoonaa euroa

Ohjelman tavoitteena on löytää ratkaisuja lapsiperheköyhyyden poistamiseksi Suomesta.

Lapsiperheköyhyys ymmärretään lapsiperheiden taloudellisena niukkuutena, joka haittaa tai estää lasten oikeuksien ja tarpeiden toteutumista. Lähtökohtana on ilmiön ylisukupolvinen luonne sekä lasten eri kehitysvaiheisiin liittyvät erityispiirteet. Lapsiperheköyhyyttä tarkastellaan eri ikäryhmien näkökulmasta.

Ohjelman kolme päätavoitetta

  1.  Jäsentää Suomen lapsiperheköyhyys ilmiönä.
  2. Tunnistaa kansainvälisiä ja kansallisia vaikuttavia toimia, joilla lapsiperheköyhyyttä voidaan vähentää ja joilla sen negatiivisia vaikutuksia lasten hyvinvointiin ja tulevaisuuteen voidaan ehkäistä tai vähentää.
  3. Vauhdittaa ja tukea lapsiperheköyhyyteen kohdistuvaa tutkimus-, kokeilu- ja vaikuttamistoimintaa.

Ohjelmassa tunnistetaan lapsiköyhyyden ratkaisumahdollisuudet julkisessa politiikassa sosiaaliturvaetuuksien, hyvinvointipalvelujen, kasvatuksen, ohjauksen ja koulutuksen näkökulmista.

Lapsiperheköyhyyden professuuri suomalaiseen yliopistoon

Säätiö lahjoittaa vuoden 2022 alusta alkaen yhteen suomalaiseen yliopistoon lapsiperheköyhyyden tutkimukseen liittyvän viisivuotisen professuurin. Lahjoitusprofessuurista on pyydetty ehdotukset kolmesta yliopistosta.

Lahjoitusprofessuurin käynnistämisen lisäksi ohjelman ensimmäisessä vaiheessa perustetaan ohjausryhmä ja rakennetaan yhteistyöverkosto sekä aloitetaan lapsiperheköyhyyden määrittely ilmiönä.

Lisäksi ohjelmaan palkataan 2–3 post-doc-tutkijaa tukemaan ohjelman toimeenpanoa.

Ohjelman vaikuttavuuden ja innovatiivisuuden varmistamiseksi ohjelman toteutukseen kutsutaan mukaan alan keskeisimpiä suomalaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita, päättäjiä ja tutkijoita. Ohjelman toteutuksessa osallistetaan myös vähävaraisten perheiden lapsia.

Tutkimusyhteistyöstä ja verkostojen rakentamisesta liikkeelle

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö teki alustavan päätöksen keväällä 2021 kolmivuotisen tutkimus- ja kehittämisohjelman käynnistämisestä. Säätiön hallitus hyväksyi ohjelman täsmennetyn työsuunnitelman 25.8.2021 sekä 1,2 miljoonan euron budjetin kolmelle vuodelle.

Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari johtaa ohjelmaa ja vastaa sen toimeenpanosta.


”Tämän syksyn aikana lähdemme liikkeelle tutkimusyhteistyöstä. Ohjelma on jo herättänyt paljon kiinnostusta ja tärkeänä tavoitteena on myös nostaa tietoisuutta ongelmasta ja sen ratkaisukeinoista koko yhteiskunnassa”, kertoo Ristikari.


Tutkimus- ja kehittämisohjelma edistää Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön strategista tavoitetta olla sillanrakentaja lasten hyvinvoinnin avaintoimijoiden kanssa ja edistää lasten hyvinvointia Suomessa. Tavoite toteutuu rakentamalla lapsiköyhyyden tutkija- ja toimijaverkostoja Suomessa ja luomalla niille yhteistyölinkkejä kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön. Sillanrakentamisen rooli liittyy tutkimus- ja kehittämisohjelmassa myös siihen, että ohjelman aikana rakennetaan aihealueen keskeisten asiantuntijoiden kotimainen ”oppimispartneriverkosto’ luomaan ratkaisumalleja lapsiköyhyyden tematiikkaan liittyen.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

Yhteisövaikuttavuus

Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen

tiina.ristikari@itla.fi

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Kaksi henkilöä pöydän ääressä vastakkain edessään kannettavat tietokoneet.
Uutiset
|
19.12.2024
Syksyn menetelmäarvioinnin koulutus tuplasi arvioitsijoiden lukumäärän
Marraskuussa järjestetyssä menetelmäarvioitsijoiden koulutuksessa leivottiin 26 uutta arvioitsijaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin aiempien koulutusten osallistujat yhteensä. Kaksipäiväisessä koulutuksessa perehdyttiin arvioinnin osa-alueisiin, mutta aikaa jäi myös keskustelulle. Arviointityönsä ensi vuonna aloittavat arvioitsijat saivat koulutuksesta hyötyä paitsi tutkimukseen myös käytännön työhön.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Blogi
|
18.12.2024
Menetelmien suunnitelmallinen käyttöönotto tarvitsee ympärilleen tiimin
Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa otetaan käyttöön erilaisia psykososiaalisia menetelmiä nykypäivänä runsaasti. Kehitämme yhdessä hyvinvointialueiden kanssa mallia siitä, miten tätä työtä voi tehdä suunnitelmallisesti tiimin johdolla.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehden 2/2024 kansikuva, jossa kultaisia ympyröitä tummansinisellä pohjalla, kaksi tähyilevää lasta ja Kasvun tuen 10-vuotislogo.
Uutiset
|
13.12.2024
Kasvun tuki -aikakauslehti: Kasvun tuessa luotetaan tulevaisuuteen 10-vuotisjuhlavuoden päättyessä
Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa juhlistetaan vielä 10-vuotista historiaa mutta luodaan katse myös tulevaisuuteen. Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä, ja esille pääsevät myös lasten, nuorten ja perheiden sekä ammattilaisten näkökulmat.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
11.12.2024
Uusia kasvoja Itlaan
Marraskuussa Itlassa aloitti kaksi uutta asiantuntijaa, Marjaana Raukola-Lindblom ja Sara Tani. Molemmat tuovat monialaista asiantuntemusta Kasvun tuki KI -hankkeeseen.
Tapahtuma
Raikkaita suuntia – Millainen on hyvinvointiyhteiskunnan seuraava luku?
Helmikuun seminaarissa pureudutaan hyvinvointiyhteiskunnan seuraavaan lukuun: mitä päätöksiä ja tekoja tarvitaan, jotta hyvinvointi on kestävää niin ihmisille kuin yhteiskunnalle? Miten varmistetaan, että jokainen pysyy mukana yhteiskunnassa koko elämänkulun ajan?
13.2.2025
8.30-15.00
Finlandia-talon kongressisiipi, Mannerheimintie 13e, Helsinki
Lattialla istuva nuori taustalla, etualalla kaksi henkilöä selin kameraan.
Blogi
|
05.12.2024
Kaikilla on keinoja puuttua yksinäisyyteen 
Blogisarjan viimeisessä osassa vedämme yhteen tutkimushankkeen tähänastisia tuloksia ja pohdimme tulevaisuutta.
YOUNG-ohjelma