Yhteisövaikuttavuus
Edistämme uranuurtajana Suomessa lasten, nuorten ja perheiden palvelujärjestelmän kokonaisvaltaista uudistamista yhteisövaikuttavuustyöllä. Toimimme yhdessä Oulun yliopiston kanssa yhteisövaikuttavuustyötä toteuttavien alueiden taustatukena sekä edistämme lähestymistavan laajentumista koko maahan.

Pohditko miten alueesi nykyisen palvelujärjestelmän valuvikoja ja pirstalemaisuutta voitaisiin korjata kokonaisvaltaisesti? Tai onko tehtävänäsi saada aikaan valtionhallinnosta käsin merkittäviä väestötason ratkaisuja? 

Itla edistää lasten, nuorten ja perheiden palvelujärjestelmän kokonaisvaltaista uudistamista yhteisövaikuttavuustyöllä. Siinä järjestöt, kunnat, seurakunnat ja hyvinvointialueet kehittävät yhdessä tutkittuun tietoon perustuvia paikallisia ratkaisuja lasten, nuorten ja perheiden ongelmiin. Toimimme yhdessä Oulun yliopiston kanssa yhteisövaikuttavuustyötä toteuttavien alueiden taustatukena sekä edistämme lähestymistavan laajentumista koko maahan.

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia on perinteisesti edistetty Suomessa erillisillä järjestelmillä: koulu lisää sivistystä, terveydenhuolto parantaa sairauksia ja sosiaalihuolto ratkaisee sosiaalisia ongelmia. Jokainen palvelu on ollut aikanaan menestystarina, mutta ne eivät pysty erillään vastaamaan nykymaailman monimutkaisiin haasteisiin. ​

Tarvitaan palveluiden rajat ylittävää yhteistyötä, joka tukee lasten ja nuorten pärjäämistä ennalta ehkäisevästi ja kokonaisvaltaisesti – sen sijaan että ongelmia ratkotaan pistemäisesti, siiloutuneesti ja myöhään. ​ 

Kulmakivinä yhteisesti sovitut toimintatavat ja yhteinen johtoryhmä

Yhteisövaikuttavuus on tutkimukseen perustuva konkreettinen tapa uudistaa palvelujärjestelmää ja saavuttaa kansallisia strategisia tavoitteita. Sitä on sovellettu maailmalla laajojen monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseen nälänhädästä AIDS-epidemiaan. Itla ja Oulun yliopisto hyödyntävät yhteisövaikuttavuutta lapsiperheiden palvelujärjestelmän uudistamiseen lapsi- ja perhelähtöisesti.

Työn kulmakiviä ovat eri alojen ammattilaisten sopimat yhteiset toimintatavat sekä työtä tukeva yhteinen johtoryhmä. Jaettu ymmärrys ratkaisua kaipaavista ilmiöistä sekä toimijoiden yhdessä kehittämät monipuoliset ratkaisut ovat työn ytimessä. Kehittämisen pohjana on yhteisövaikuttavuus-viitekehys (Kania & Kramer, 2011) sekä systeemiteoria (linkki alasivulle 2) ja lasten ja nuorten resilienssin vahvistaminen (linkki alasivulle 1).  

Tervetuloa yhteisövaikuttavuustyön oppimispolulle

​Yhteisövaikuttavuus-verkkosivustomme on tarkoitettu sekä sinulle, joka haluat tietää mistä yhteisövaikuttavuudesta on kyse yleisesti ottaen, että sinulle, joka haluat perehtyä aiheeseen syvällisemmin.  

Voit liikkua sivustolla joko oman kiinnostuksesi mukaan satunnaisessa järjestyksessä tai edetä systemaattisesti tavalla, jota kutsumme yhteisövaikuttavuuden oppimispoluksi. Suosittelemme lämpimästi oppimispolkua etenkin, jos yhteisövaikuttavuustyö on jo käynnissä organisaatiossasi tai sen aloittamista suunnitellaan. Käytännössä perehdyt silloin aineistoihin sivu kerrallaan sisällysluetteloa seuraten.

Antoisia hetkiä yhteisövaikuttavuuden parissa!

Yhteisövaikuttavuus pähkinänkuoressa

Katso video, jolla Itlan tutkimusprofessori, kehitysjohtaja Tiina Ristikari kertoo, miten yhteisövaikuttavuustyöllä uudistetaan palvelujärjestelmää ja saavutetaan kansallisia strategisia tavoitteita.  


Lisätietoja

Kiinnostuitko yhteisövaikuttavuudesta ja haluaisitko tietää siitä lisää?

Ota mielellään yhteyttä Tiina Ristikariin, joka johtaa Itlan yhteisövaikuttavuustyötä ja kansallista taustatukitiimiä.

| Tiina Ristikari

Kehitysjohtaja

Tutkimusprofessori

Director of Development

Research Professor

050 917 7396

Ajankohtaista

Lue yhteisövaikuttavuustyön uutisia ja blogeja.

Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
02.05.2024
Yhteisövaikuttavuudella yhdessä kohti perheiden parempaa arkea
Kehittäjätyöntekijä Eija Viitala vie yhteisövaikuttavuutta eteenpäin Oulun alueella. Vaikka yhteisövaikuttavuustyötä tehdään Suomessa eri alueilla eri tavoin, yhteistä kaikkialla on Viitalan mukaan paikallisuus, sisältäpäin nouseva kehittäminen sekä pitkäjänteinen yhteistyö. Oulussa kaupungin, hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin välistä yhteisövaikuttavuustyötä on tehty jo vuodesta 2019 alkaen.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pitkähiuksinen lapsi painaa päätään pöytää vasten kynä kädessä.
Uutiset
|
17.04.2024
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneiden lasten tilanteet eskaloituvat pahimmillaan kuin lumipallot
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneista lapsista lähes viidennes sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Eri taustatekijöistä pitkittynyt toimeentulotuen saanti on vahvimmin yhteydessä sijoituspäätöksiin.
Yhteisövaikuttavuus
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
27.03.2024
Arjen havainnoista uusiin näkymiin – digityökalu auttaa ilmiöiden tunnistamisessa
Yhteisövaikuttavuudessa sisältäpäin nouseva kehittäminen tarkoittaa, että paikallisten lasten, nuorten ja perheiden arkea koskevista havainnoista tunnistetaan nousevia ilmiöitä, joihin kehitetään vastauksia. Tavoitteena on tunnistaa pinnan alla kuplivia tekijöitä ennakoivasti. Itlan erityisasiantuntija Mari Hirvonen kertoo digitaalisen Näkymä-työkalun käytöstä tämän prosessin tukena.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
15.02.2024
Yhteisövaikuttavuustyö tarvitsee tuekseen toimivat rakenteet
Itlan ja Oulun yliopiston yhteistyössä ylläpitämä Alueellinen oppimisverkosto on muutamassa vuodessa luonut uudenlaisia rakenteita perhepalvelujen kentälle.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus