Uutiset>Uutiset
07.06.2024

Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  

Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.

Pidämme erinomaisena hallituksen ehdotusta kansallisesta toimijasta, joka määrittelisi mitä lasten ja nuorten menetelmiä otetaan kansallisesti käyttöön. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, jonka jäsenillä tulisi olla kykyä arvioida monipuolisesti menetelmien vaikuttavuutta, niiden suunnitelmallisen muokkauksen eli adaptoinnin tarvetta sekä kansallisen levityksen ja käyttöönoton eli implementoinnin edellytyksiä.  

”On ilahduttavaa, että hallituksen ehdotuksessa huomioidaan myös arviointiosaamisen merkitys. Itla voi tuottaa kansallisen ja alueellisen päätöksenteon tueksi arviointi- ja käyttöönottotietoa, jolla voidaan edistää vaikuttavien menetelmien suunnitelmallista implementointia. Se on edellytys sille, että terapiatakuulla voidaan saavuttaa sille asetetut tavoitteet mahdollisimman tehokkaasti”, Itlan toimitusjohtaja Katri Vataja sanoo.    

Hallituksen esityksen tulisi kuitenkin kertoa konkreettisemmin, miten yhteistyö- ja hyvinvointialueilla käytettävien psykososiaalisten menetelmien koordinointia vahvistetaan ja miten niiden toimeenpanoa vauhditetaan tietoperustaisesti.  

Hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden välisen yhteistyön vahvistaminen vaatii selkeitä ja pysyviä rakenteita sekä konkreettisia ehdotuksia menetelmien valintaan sekä menetelmäosaamisen ylläpitämiseen. Pysyviä rakenteita menetelmien arviointiin ja osaamisen ylläpitoon ei ole vielä kattavasti olemassa, ja kehittäminen on tapahtunut viime vuosina väliaikaisen hanketyön kautta 


”On ilahduttavaa, että hallituksen ehdotuksessa huomioidaan myös arviointiosaamisen merkitys. Itla voi tuottaa kansallisen ja alueellisen päätöksenteon tueksi arviointi- ja käyttöönottotietoa, jolla voidaan edistää vaikuttavien menetelmien suunnitelmallista implementointia. Se on edellytys sille, että terapiatakuulla voidaan saavuttaa sille asetetut tavoitteet mahdollisimman tehokkaasti”, Itlan toimitusjohtaja Katri Vataja sanoo.


Menetelmien valinta edellyttää vertailukelpoista tietoa niiden vaikuttavuudesta

Terapiatakuuseen liittyvän lainsäädännön valmistelussa tulisi huomioida erityisesti myös se, että lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien valinta, käyttöönotto ja ylläpito edellyttävät vertailukelpoista tietoa eri menetelmien vaikuttavuudesta. Tarvitaan myös osaamista ymmärtää mitkä menetelmät ovat vaikuttavia ja millaisin edellytyksin sekä kykyä arvioida voidaanko menetelmät ottaa käyttöön suomalaiseen palvelujärjestelmään.  

”Keskeisiin mielenterveyden ongelmiin, kuten lasten ja nuorten käytöshäiriöiden ja ahdistuksen hoitoon on olemassa tieteellisesti vaikuttaviksi arvioituja menetelmiä. Käytettävät menetelmät tulisi määritellä kansallisessa yhteistyössä”, johtaja Petra Kouvonen Itlasta toteaa.

Kouvonen johtaa Kansallinen implementointiosaaminen lasten ja nuorten tueksi -hanketta. Se tuottaa uusia välineitä lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointiin ja valintaan sekä tukee ammattilaisten ja päättäjien suunnitelmallista menetelmien käyttöönoton osaamista. ​ 

Sosiaalihuollossa käytettävien psykososiaalisten menetelmien tulisi olla vaikuttavia   

Myös sosiaalihuollossa käytettävät menetelmät tulisi valita siten, että ne perustuvat kansallisiin suosituksiin ja niistä on olemassa mahdollisimman hyvää vaikuttavuusnäyttöä. Sosiaalihuollon palveluita varten tulisi luoda rakenne, jossa palveluiden valikoimaa tarkennetaan. Sosiaalihuollossa käytettävien psykososiaalisilla menetelmien määritelmä kaipaa selkeyttämistä, sosiaalihuollon ominaispiirteet huomioon ottaen.  

”Monet vanhemmuuden ohjaamisen menetelmät tukevat lapsen ja nuoren hyvää kasvua ja kehitystä. Vahvan vaikuttavuusnäytön vanhemmuusohjelmat soveltuvat käytösongelmien hoidossa hyvin sosiaalihuollon palveluihin, kuten perheneuvolaan. Näitä menetelmiä tulisi olla tarjolla riittävästi ja yhdenvertaisesti, koska niiden avulla ennaltaehkäistään tehokkaasti lasten ja nuorten vakavampia käytöshäiriöitä sekä vahvistetaan vanhemmuuden taitoja”, Petra Kouvonen korostaa. 

Lue Itlan lausunto.

 

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi 9.6.2024 mennessä lausuntoja lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevasta hallituksen esityksen luonnoksesta. Esitetyn lainsäädännön tavoite on, että lapset ja nuoret saisivat mielenterveyden häiriöihin ja niiden ehkäisyyn apua nopeasti ja matalalla kynnyksellä.  

Lisätietoja

Petra Kouvonen.
Petra Kouvonen

Tutkimusjohtaja

Research Director

Forskningsdirektör

IMAGINE-hanke (STN)

041 455 2280

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus