Uutiset>Blogi
27.03.2024

Arjen havainnoista uusiin näkymiin – digityökalu auttaa ilmiöiden tunnistamisessa

Yhteisövaikuttavuudessa sisältäpäin nouseva kehittäminen tarkoittaa, että paikallisten lasten, nuorten ja perheiden arkea koskevista havainnoista tunnistetaan nousevia ilmiöitä, joihin kehitetään vastauksia. Tavoitteena on tunnistaa pinnan alla kuplivia tekijöitä ennakoivasti. Itlan erityisasiantuntija Mari Hirvonen kertoo digitaalisen Näkymä-työkalun käytöstä tämän prosessin tukena.

Yhteisövaikuttavuustyössä avainroolissa ovat kentän (lapsia, nuoria ja perheitä kohtaavien ammattilaisten ja yhteisön) toimijoiden arjen havainnot alueensa tapahtumista ja pienistä muutoksista. Merkittäviä ovat havainnot, jotka kertovat lasten, nuorten ja perheiden elämään vaikuttavista haasteista tai hyvinvointia edistävistä tekijöistä.

Miten tällaisia havaintoja kerätään nopeasti, notkeasti ja järjestelmällisesti laajalta ja monialaiselta joukolta?

Itla on kehittänyt arjen havaintojen keräämistä varten digitaalisen Näkymä-työkalun, joka otettiin käyttöön keväällä 2023 kahdella perhekeskusalueella Tampereella. Viime syksynä käyttöä laajennettiin kaikille Tampereen perhekeskusalueille.

Joukkoistetut, anonyymit havainnot

Näkymä jakautuu kentän toimijoiden ja pääkäyttäjien käyttöliittymiin. Kentän toimijoille Näkymä on appi ja sivusto, joiden kautta voi kertoa omia havaintoja lasten, nuorten ja perheiden arkea koskevista asioista.

“Havainto voi olla jotain, minkä huomaa työmatkalla ja kertoisi työkaverille kahvipöydässä, tai asia josta kuulee asiakastapaamisessa perheeltä“, Hirvonen selventää. “Kaikki havainnot ovat merkityksellisiä.”

Havainnot ovat anonyymejä, eivätkä kirjaajat näe toistensa havaintoja. Näin varmistetaan tasapuolinen käsittely ja vältetään tilanne, jossa jo tehdyt havainnot alkavat ohjata muiden huomioita.

Havaintoja tekevät kaikki perhekeskustyössä mukana olijat. Sivistys- ja sotetoimijoiden ja kolmannen sektorin lisäksi mukana on aktiivisia yhteisön edustajia – vaikkapa kauppiaita, apteekkareita tai vartijoita, joilla on halu edistää lasten ja nuorten asiaa.

Havainnoista ilmiöitä tekoälyn avulla

Näkymällä on perhekeskusalueilla pääkäyttäjät, joiden työnkuvaan kuuluu tiedolla johtamisen tuki tai kehitys. Näkymässä he pystyvät tarkastelemaan kertyneitä havaintoja ja löytämään tekoälyn avulla yhteyksiä muihin samankaltaisiin havaintoihin sekä tekemään ehdotuksia niihin liittyvistä Sotkanetin indikaattoreista ja paikallisuutisten otsikoista.

“Tekoälyavusteinen laaja haku on teknisesti nopea prosessi, mutta käyttäjän on analysoitava haun tulokset ja valittava niistä oleellinen tieto. Tekoäly ehdottaa, mutta ihminen valitsee ja yhdistää merkitykselliset kokonaisuudet ilmiöksi”, korostaa Hirvonen.

Tarvittaessa pääkäyttäjät voivat pyytää Näkymän avulla lisähavaintoja. Silloin havaintojen jättäjät saavat ilmoituksen, jossa pyydetään lisähavaintoja tietystä aiheesta laajasti tai rajatusti esimerkiksi varhaiskasvatuksesta tai nuorten vapaa-ajan piiristä.

Indikaattoritietoa, uutisia ja havaintoja yhdistämällä nähdään, millaisesta ilmiöstä on kyse. Näkymän pääkäyttäjä vie ilmiöt perhekeskustyön monialaisen johtotiimin käsittelyyn, jossa sitä tarkastellaan ilmiön rikastamista ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Johtotiimi voi Näkymän välityksellä kertoa suunnittelevansa aloitetta ilmiöön liittyen, pyytää ideoita, kommentteja ja palautetta toimenpiteiden etenemisestä tai onnistumisesta sekä seurata ilmiön kehittymistä.


“Havaintojen jättämisestä on sanottu, että se on yhtä helppoa kuin Whatsappiin kirjoittaminen.”


Nopea reitti arjen ja johdon vuorovaikutukseen

Yhteisövaikuttavuustyön periaatteisiin sopivasti idea havaintojen keräämisestä syntyi yhteiskehittämisessä Tampereen alueen toimijoiden kanssa. Tavoite oli päästä varhain kiinni nouseviin alueellisiin signaaleihin, jotta resursseja voidaan kohdentaa suunnitelmallisesti ja ennakoivasti.

Uuden työkalun käyttöönotto vaatii uusien tapojen omaksumista. Välineen on oltava helppokäyttöinen ja motivoiva, ja siitä on viestittävä aktiivisesti eri tavoin. Näkymää kehitetään jatkuvasti käyttäjien palautteen perusteella. Tähän asti saatu palaute on ollut positiivista.

“Havaintojen jättämisestä on sanottu, että se on yhtä helppoa kuin Whatsappiin kirjoittaminen”, Hirvonen hymyilee.

Uudet ratkaisut eivät aina vaadi isoa rahoitusta

Jotta uusi työkalu jää aktiiviseen käyttöön myös alkuinnostuksen jälkeen, tulisi työkalun juurtua osaksi arjen työtä ja käyttäjien on koettava työkalun käyttö merkitykselliseksi ja mielekkääksi.

Viestinnän on tavoitettava havaintojen jättäjät – heidän tulee saada tietää, miten jätettyjä havaintoja on käsitelty, millaisia ilmiöitä alueella on tunnistettu ja mitä toimenpiteitä niistä on seurannut.

Tampereella on todettu, että Näkymän tulisi olla osa esimerkiksi tiimi- ja viikkopalavereita, työpaikoilla käytäviä keskusteluja sekä perehdytystä. Kun työkalu on saatavilla kaikille perhekeskustyössä mukana oleville sekä sidosryhmille, on työntekijällä aidosti mahdollisuus saada äänensä kuuluviin. Anonyymit havainnot menevät varmasti perille, ja jokainen niistä käsitellään.

“Ratkaisut eivät aina vaadi isoa rahoitusta. Havaintojen kautta voidaan huomata, että jokin toiminta kannattaa kohdentaa eri tavalla tai tehostaa sen viestintää. Osa ratkaisuista hoituu pienilläkin toimilla, laajemmat ilmiöt on mahdollista viedä kaupungin, kunnan tai hyvinvointialueen rakenteissa eteenpäin”, Hirvonen summaa.aisena.


Kirjoittaja: Ninnu Koskenalho

Teksti on julkaistu Yhteisövaikuttavuustyön uutisia -uutiskirjeessä. Uutiskirje ilmestyy noin kahdeksan kertaa vuodessa. Voit tilata sen sivun alalaidasta.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Nuori mies istumassa kalliolla kesäisessä ympäristössä.
Blogi
|
10.09.2024
Nuoret tarvitsevat keinoja ja aikuisten apua yksinäisyyden vähentämiseksi
Nuorena koettu yksinäisyys on monella tavalla haitallista. Nuoret eivät tiedä, mistä apua saisi, ja kynnys aikuisten puoleen kääntymiseen on korkea. Nuoret kuitenkin haluavat aikuisten apua yksinäisyyden torjuntaan ja toivovat, että huomiota kiinnitettäisiin myös turvallisten yhteisöjen luomiseen.
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
05.09.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelma aloittaa rekisteritutkijoille suunnatut aamukahviwebinaarit. Teemana on rekisteriaineistojen yhdistäminen etäkäyttöympäristössä.
4.10.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
19.08.2024
Köyhyyden kierre: Ylisukupolvinen köyhyys Suomessa ja Euroopassa
Ylisukupolvinen köyhyys on monitahoinen ongelma. Niin Suomessa kuin maailmalla on näyttöä köyhyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle, mutta ongelmaa ei ole vielä pystytty ratkaisemaan. 22. lokakuuta tarkastelemme sekä Euroopan että Suomen tasolla niitä mekanismeja, jotka tutkimuksen mukaan selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tule Kulttuurikasarmille löytämään ratkaisuja yhdessä!
22.10.2024
12.00-15.30
Kulttuurikasarmi, Narinkka 2, Helsinki tai etänä
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
07.08.2024
Miten psykososiaalisia menetelmiä voidaan muokata? Adaptointi tutuksi
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät on tuotu Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai uuteen toimintaympäristöön. Tervetuloa oppimaan uutta menetelmien adaptoinnista eli suunnitelmallisesta muokkaamisesta! 
Ma 28.10.
Klo 12:00-15:00
Siltasaarenkatu 8–10, Helsinki tai etänä (Teams)
Kasvun tuki
Pitkähiuksiset koululaiset kävelevät rinnakkain selin käytävällä.
Uutiset
|
07.08.2024
Perheenjäsenen sairastuessa vakavasti kaivataan räätälöityä tukea   
Sairauden tyypistä tai muusta elämäntilanteesta riippumatta kaikki perheet kaipaavat mm. tietoa, keskustelua, vertaistukea ja tilaa tunteiden käsittelylle, mutta tuen painotukset tulee räätälöidä kunkin perheen erityisten tarpeiden mukaan. Tämä ilmenee vakavasti sairastuneen psykososiaalista tukea koskevasta katsauksestamme.
Kasvun tuki
Yhteisövaikuttavuus
Blogi
|
Pihla Markkanen
|
06.08.2024
Nuorten ahdistuneisuusoireilu vaatii myös kouluyhteisöltä aktiivista panosta
Nuorten ahdistuneisuusoireilu on merkittävä haaste oppimiselle, koulunkäynnille ja hyvinvoinnille. Kouluyhteisöllä on laajasti tunnistettu, tärkeä rooli nuorten mielenterveyden tukemisessa, mistä myös ahdistunut nuori voi hyötyä.
Kasvun tuki