Uutiset>Blogi
05.12.2024

Kaikilla on keinoja puuttua yksinäisyyteen 

Blogisarjan viimeisessä osassa vedämme yhteen tutkimushankkeen tähänastisia tuloksia ja pohdimme tulevaisuutta.

Services to Belong -tutkimushankkeessa olemme kartoittaneet laajasti yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen ilmiöitä nuorten elämässä. Tutkimushankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota palveluihin sekä palvelujärjestelmään. Ymmärrystä ja ratkaisuja on etsitty kuulemalla nuoria ja eri alojen ammattilaisia kuntien sivistys- ja nuorisopalveluista, lastensuojelusta, hyvinvointialueilta sekä kansalliselta tasolta. Tulokset ovat selkeitä: vaikka yksinäisyys ja ostrakismi tunnistetaan ongelmina, tarvitaan käytännön keinoja ja yhdessä tekemistä sen ratkaisemiseksi.  


”Tulokset ovat selkeitä: vaikka yksinäisyys ja ostrakismi tunnistetaan ongelmana, tarvitaan käytännön keinoja ja yhdessä tekemistä sen ratkaisemiseksi.  ”


Yhteiset viestit yksinäisyyden ja ostrakismin ratkaisuista 

1. Ilmiöt tunnistetaan, mutta miksi ei toimita? 

Yksinäisyys ja ostrakismi tunnistetaan laajasti ilmiöinä, jotka vaikuttavat lasten ja nuorten hyvinvointiin. Tunnistaminen on tärkeä lähtökohta toimimiselle ja auttamiselle. Tällä hetkellä kuitenkin monet ammattilaiset kokevat, että heillä ei ole riittäviä keinoja yksinäisyyteen ja ostrakismiin puuttumiseen. Seuraavaksi tulisikin keskittyä siihen, että lapsia ja nuoria kohtaavat ammattilaiset yhdessä muiden sektoreiden ja toimijoiden kanssa tunnistavat, millä tavoilla juuri he voivat toimia yhdessä auttaakseen lapsia ja nuoria.  

2. Yksinäisyys on monimuotoinen ilmiö, mutta siihen on uskallettava tarttua 

Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja ostrakismin kokemukset ovat moninaisia. Yksinäisyydellä on useita eri muotoja. Se, millaista yksinäisyyttä koetaan ja miksi sitä koetaan, vaikuttaa siihen, miten kokemuksessa voidaan auttaa. Yksinäisyys on ongelmana kompleksinen. Yksinäisyydessä auttaminen vaatii yhteistyötä eri toimijoiden ja organisaatioiden välillä. Nämä haasteet on ratkaistava lasten ja nuorten auttamiseksi. 

3. Muutokset tehdään yhdessä lasten ja nuorten kanssa 

Lapset ja nuoret haluavat olla mukana ratkaisuissa, ja aikuiset tarvitsevat heidät mukaan, jotta ratkaisut todella auttavat ja kohtaavat tarpeen. Yksinäisyyden ja ostrakismin ratkaisuissa on tunnistettava yhteisen ymmärryksen merkitys. Auttaminen ja toimivat ratkaisut voidaan saavuttaa, kun lasten ja nuorten kokemukset heidän maailmastaan yhdistetään aikuisten ymmärrykseen ja keinoihin sovittaa ratkaisut palvelujärjestelmäämme. 

4. Arjen pienetkin teot luovat yhteenkuuluvuutta  

Arjen pienillä teoilla voi olla suuri merkitys lapsille ja nuorille. Kohtaaminen ja huomatuksi tuleminen ei aina vaadi paljon aikaa tai resursseja. Se voi tarkoittaa kuulumisten kysymistä tai aikuisen hyväksyvää katsetta. Voimme luoda arjessa välittäviä yhteisöjä ja tunnetta yhteenkuuluvuudesta.  


”Tutkimuksellamme voimme tukea käytännön toimijoita yksinäisyyden ymmärtämisessä ja ratkaisujen kokoamisessa.”


Suomessa on juuri hyväksytty Osallistujien Suomi -toimenpideohjelma. Se on merkittävä askel laajassa yksinäisyystyön edistämisessä kansallisesti. Tulevaisuudessa tarvitsemme tekoja, joilla yksinäisyyteen puuttuminen viedään strategiasta käytäntöön. Tutkimus on tässä apuna. Se on vuoropuhelua käytännön ja tieteen välillä. Tutkimuksellamme voimme tukea käytännön toimijoita yksinäisyyden ymmärtämisessä ja ratkaisujen kokoamisessa. Samalla kuuntelemme käytännöstä kumpuavia tarpeita ja nostoja. Parhaimmillaan tämä yhteistyö ja vuorovaikutus parantavat mahdollisuuksiamme lasten ja nuorten yksinäisyyden vähentämisessä.  

Syksyllä 2024 olemme julkaisseet blogisarjan lasten ja nuorten yksinäisyydestä sekä ratkaisuehdotuksista siihen. Osallisuus palveluissa (Services to Belong) -hankkeessa tutkitaan ja kehitetään palveluja yksinäisyyttä ja sosiaalista ulossulkemista kokeville lapsille ja nuorille. Osallisuus palveluissa on yksi ”Oikeus osallisuuteen: Yksinäisyyden ja ostrakismin vähentäminen lapsuudessa ja nuoruudessa (Right to Belong)” -tutkimuskonsortion viidestä työpaketista. Oikeus osallisuuteen -konsortio on osa strategisen tutkimuksen YOUNG-ohjelmaa. Strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niiden hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.

Kirjoittaja
Anni Kyösti

Olen projektitutkija Osallisuus palveluissa -tutkimuksessa (STN/Right to Belong -konsortio). Tutkimuksessa tarkastellaan yksinäisyyttä ja ostrakismia palvelujärjestelmän näkökulmasta.

Aloitin Itlassa vuoden 2022 alussa Muuttuva väestö -tutkimushankkeessa (2021-2023), jossa tarkasteltiin väestönmuutoksen vaikutuksia varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen. Aiemmin olen tehnyt monipuolisesti tutkimusta kuntien toiminnasta ja johtamisesta.

Tutustu asiantuntijaan
Kirjoittaja
Suvi-Sadetta Kaarakainen
Tutustu asiantuntijaan

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtumat
TRT-menetelmäohjaaja, syvennä osaamistasi trauman kohtaamisessa
Koulutuksessa asiantuntijat tarjoavat ajankohtaista tietoa ja käytännön taitoja Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmäohjaajille lasten ja nuorten traumaattisen surun, menetyksen ja traumakokemuksista toipumisen tukemiseen.
7.11.2025
8.30-15.00
Teams
Kasvun tuki
TRT-menetelmä
Lapsi soittaa kitaraa koululuokassa.
Blogi
|
11.06.2025
Terapiatakuun onnistuminen sosiaalihuollossa vaatii vielä viilausta
Terapiatakuun toimeenpano sosiaalihuollossa on vaarassa kompastua takuun asiakasprosessiin aiheuttamiin muutoksiin, jotka vaikeuttavat käytännön työtä. Nämä haasteet tulisi ratkaista mahdollisimman pian, jotta muun muassa koulukuraattorit pystyisivät vaivattomasti osallistumaan toteutukseen.
Sosiaalihuolto
Terapiatakuu
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Tapahtumat
Kuvittele, jos… kokemukset psykososiaalisten menetelmien käyttöönotosta olisivat olleet tiedossa jo viisi vuotta sitten
Miten nuorille suunnattu psykososiaalinen menetelmä saadaan onnistuneesti käyttöön koko Suomessa? Tervetuloa kuulemaan opeista, joita kansallisesta käyttöönotosta on kertynyt viime vuosien aikana!
Ke 1.10.2025
Klo 12.00-16.00
Webinaari
Kasvun tuki
Uutiset
|
10.06.2025
Kasvun tuki -aikakauslehti: Menetelmien teoriaperustaisuuden varmistaminen on erityisen tärkeää, kun on kyse lapsista
Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa ovat vahvasti läsnä psykososiaaliset menetelmät ja niiden arviointi. Artikkeleissa tarkastellaan eri näkökulmista myös vuorovaikutuksen merkitystä lasten ja perheiden hyvinvoinnille.
Joukko ihmisiä on kokoontunut pöydän ympärille läppäreiden kanssa.
Blogi
|
02.06.2025
Näkymä tukee tiedolla johtamista Tampereella ja Oulussa
Tampereella ja Oulussa on käytössä digitaalinen Näkymä-työkalu, jolla ammattilaiset voivat kertoa anonyymejä havaintoja lasten hyvinvoinnista. Havainnot jalostetaan johtamista tukevaksi tiedoksi, jonka avulla kehitetään lapsia ja nuoria tukevia paikallisia ratkaisuja.
Näkymä
Yhteisövaikuttavuus
Ryhmä henkilöitä, joiden jalat kuvassa.
Uutiset
|
30.05.2025
Nuorten aggression hallintaan tarkoitetut ART- ja A-ART-menetelmät arvioitavina Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Aggression Replacement Training (ART) -menetelmän, jonka avulla aggressiivisesti tai vetäytyvästi käyttäytyville nuorille voidaan opettaa valmiuksia rakentavaan vuorovaikutukseen. Nyt tehtävässä arvioinnin päivityksessä otetaan huomioon myös A-ART, joka on Pohjoismaissa muokattu versio ART-menetelmästä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät