Lasten ja nuorten hyvinvointi vaaliohjelmissa – mitä puolueet lupaavat arjen tueksi?
Viimeisimpien kannatusmittauksien mukaan suurimmat puolueet ovat SDP, Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset. Kaikkien näiden neljän puolueen vaaliohjelmat lupaavat panostuksia oppimistulosten parantamiseen ja hyvinvointiin koulussa. Ennaltaehkäiseviin ja matalan kynnyksen palveluihin niin terveydenhuollossa kuin sosiaalipalveluissa ovat niin ikään valmiita satsaamaan kaikki.
Sitran hiljattain julkaiseman Tulevaisuusbarometrin mukaan suomalaiset pitävät lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantumista tärkeimpänä asiana, joka Suomessa tulisi tapahtua seuraavan kymmenen vuoden aikana. Sitä painotetaan nyt aiempia vuosia enemmän – ja päättäjät priorisoivat lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantumisen vielä kansalaisiakin korkeammalle.
Otimme tarkasteluun suurimpien puolueiden vaaliohjelmat ja katsoimme, millaisin keinoin ja lupauksin puolueet lähtisivät lasten ja nuorten hyvinvointia parantamaan hyvinvointialueilla ja kunnissa.
Onko Kokoomus oikealla asialla?
Kokoomus on valmis panostamaan varhaiskasvatukseen, koulutuksen laatuun ja turvalliseen oppimisympäristöön.Vaaliohjelmassa korostetaan kulttuurin ja liikunnan merkitystä lasten ja nuorten hyvinvoinnille ja siksi kaikille halutaan tarjota monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Perheille Kokoomus lupaa monipuolisia palveluita ja tukea, jotta arki sujuu joustavasti. Sujuvaa arkea edesauttavat toimiva päivähoito ja perheiden hyvinvointipalvelut.
Hyvinvointialueiden lasten ja perheiden palveluja halutaan kehittää lapsi- ja perhelähtöiseksi kokonaisuudeksi kokoamalla sosiaalipalvelut perhekeskuksiin. Mielenterveyttä luvataan tukea matalan kynnyksen keskusteluavulla ja nopeuttamalla mielenterveyspalveluiden saatavuutta. Kokoomus haluaa varmistaa, että hyvinvointialueilla on käytössä koko lasten ja nuorten terapiatakuun palveluvalikoima.
Kokoomuksen mielestä kuntien ja hyvinvointialueiden hallintojen rajat eivät saa muodostua esteeksi tai tekosyyksi, jonka vuoksi ennaltaehkäisyssä ei tehtäisi kaikkea voitavaa.
Miten SDP tekee kaiken reilummin?
SDP haluaa nostaa lasten ja nuorten oppimistulokset nousuun. Oppimistuloksiin puolue vaikuttaa muun muassa varmistamalla, että koulut ovat rauhallisia ja turvallisia paikkoja, joissa on riittävästi aikuisia ja riittävän pienet ryhmät. Huoltajien vastuuta korostetaan, mutta samalla myös huoltajien tukemista, jotta vanhemmat voivat puolestaan tukea lapsen kulunkäyntiä. Myös SDP on valmis panostamaan harrastusmahdollisuuksiin – jokaiselle lapselle harrastus – ja kulttuuriin.
Lasten ja nuorten lisääntyvään pahoinvointiin ja jakamisen haasteisiin SDP vastaa kehittämällä kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää nuorisotyötä ja parantamalla esimerkiksi mielenterveyspalveluiden saatavuutta. Nopea hoitoon pääsy perusterveydenhuollossa on SDP:n mukaan avain vaikuttaviin mielenterveyspalveluihin.
SDP huomioi, että perheen aikuisten kriisitilanteissa on huolehdittava myös lasten avuntarpeesta ja päinvastoin.
Miten perussuomalaiset äänestävät Suomen terveeksi?
Puolue haluaa turvata neuvola- ja päiväkotipalvelut sekä kyläkoulut. Perussuomalaisten tavoitteena on ehjä ja turvallinen polku päiväkodista peruskouluun ja toisen asteen opintoihin. Peruskoulun tehtävää korostetaan myöhemmän oppimisen ja osallistumisen perustana. Perussuomalaiset painottavat suomalaisten perheiden tukemista ja arjen hyvinvoinnin edistämistä.
Ongelmiin halutaan puuttua ”halvimmalla ja tehokkaimmalla” tavalla, eli varhaisessa vaiheessa ja nopeasti. Tavoitteena tulee perussuomalaisten mielestä olla matalan kynnyksen asiakkuus ja perheen omaan tilanteeseen sopiva tuki, ei ennalta määrätty polku. Myös Perussuomalaiset nostaa ohjelmassa esille hyvinvointialueiden ja kuntien välisen yhteistyön, minkä avulla voidaan vähentää tarvetta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Perussuomalaisten ohjelmassa korostetaan vastuuta omasta elämästä: lisää arjen taitoja, uusavuttomuudesta eroon ja terveelliset elintavat kaikille.
Perussuomalaiset vahvistavat ammatillista koulutusta tarjoamalla enemmän lähiopetusta ja varmistamalla, että koulutusohjelmat vastaavat työmarkkinoiden tarpeisiin.
Miten Keskusta rakentaa turvallisen huomisen koko Suomelle?
Keskusta vastustaa koulujen eriytymistä ja koulushoppailua sekä kannattaa kaupunginosakouluja suurten keskuskoulujen sijaan. Jokaiselle oppilaalle halutaan taata turvallinen koulumatka sekä tasa-arvoiset mahdollisuudet opiskeluun asuinpaikasta riippumatta. Digitalisaatiota hyödynnetään Keskustan ohjelmassa koulutuksen saavutettavuuden turvaamiseksi, mutta sosiaalisen median käytön rajoittamista tuetaan koulurauhan ja keskittymisen vahvistamiseksi.
Puolue tähtää lapsimyönteiseen yhteiskuntaan ja haluaa vahvistaa perhekeskustoimintamallia koko Suomessa. Vanhemmuutta se tukee ja perheiden hyvinvointia vahvistaa takaamalla oikeuden kunnan kotipalveluun kolmeksi tunniksi kuukaudessa sekä tukemalla erityisesti niitä perheitä, joissa tukiverkot ovat ohuet. Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut, ”walk in -terapian hengessä”, ja moniammatilliset tiimit ovat puolueen ehdottamia keinoja vastata lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteisiin. Keskusta haluaa, että lasten ja nuorten mielenterveyttä seurataan säännöllisesti terveystarkastuksissa ja tukea tarjotaan viiveettä.
Keskusta korostaa nuorten mahdollisuutta vaikuttaa itseään koskeviin asioihin ja osallistua yhteiskunnan päätöksentekoon. Tämä on puolueen mukaan tärkeä osa demokratiaa ja mahdollistaa nuorten äänen kuulumisen, mikä hyödyttää sekä nuoria itseään että koko yhteiskuntaa.
Onnellinen lapsuus on itseisarvo – ja välttämätön investointi tulevaisuuteen
Hienoa! Vaaliohjelmien perusteella Suomen lapsille, nuorille ja perheille on luvassa paljon hyvää: varhaista ja matalan kynnyksen tukea, panostuksia kouluun, terveydenhoitoon ja sosiaalipalveluihin sekä monialaisesti jo perustasolla toteutettavia palveluita, jotka sovitetaan yhteen perhekeskuksissa. Sen sijaan vain Keskustan ohjelmassa mainittiin lapsivaikutusten arviointi ja lapsibudjetointi. Terapiatakuu oli mainittu Kokoomuksen ohjelmassa, mutta ei vaikuttavia psykososiaalisia menetelmiä, joilla tarvitaan lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiseksi. Monialaista yhteistyötä korostettiin, mutta työvoimapalveluiden ja perhepalveluiden yhteistyömahdollisuuksiin ei ollut tarttunut kukaan.
Itlassakin me olemme sitä mieltä, että lapsia, nuoria ja perheitä on tuettava kunnissa ja hyvinvointialueilla kokonaisvaltaisesti. Onhan onnellinen lapsuus itseisarvo ja kannattava investointi tulevaisuuteen.
Katso ratkaisumme:
- Vaikuttava palvelujärjestelmä puhaltaa yhteen hiileen – Lapsia, nuoria ja perheitä tukeva palvelujärjestelmä on uudistettava.
- Onko sinun päätöksesi lapsella uhka vai mahdollisuus? Päättäjien on huomioitava ratkaisujen vaikutus lapsiin ja nuoriin, ja otettava nämä mukaan päätöksentekoon.
- Korvatulehdus tai käytöshäiriö. Angiina tai ahdistus. Kaikkia näitä tulee hoitaa tutkitusti vaikuttavilla menetelmillä.
- ”Mitä perheellesi kuuluu?” Päättäjä, työttömyys ravistaa koko perhettä. Asiakkaan koko elämäntilanne tulee huomioida työvoimapalveluissa ja integroida ne tiiviisti perhepalveluihin.
Lapsilla ja nuorilla ei ole omaa ääntä näissä vaaleissa, ja siksi meidän aikuisten tehtävänä on äänestää myös heidän puolestaan. Vaaliohjelmat lupaavat paljon hyvää – ja lupaukset muuttuvat lasten ja nuorten lisääntyneeksi hyvinvoinniksi, kun ne lunastetaan käytännössä. Myös tämä on meidän aikuisten vastuulla.
Kannatusmittaukset Yle 6.3.2025 ja Helsingin sanomat 19.3.2025

Kirjoittaja
Kirsi Campello
Viestintäjohtaja, Itla

Kirjoittaja
Katri Vataja
Toimitusjohtaja, Itla