Uutiset>Blogi
18.11.2021

Samalta viivalta – Ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelma on käynnistynyt – Seuraa etenemistä blogista

Tänä syksynä käynnistynyt Samalta viivalta -ohjelma pureutuu lapsiperheköyhyyteen ja sen ratkaisemiseen. Ojelman etenemistä voi seurata Mitä tiedämme lapsiperheköyhyydestä? -blogista. 

Blogisarjan lisäksi ohjelmaa voi seurata verkkosivujen ja Itlan sosiaalisen median kanavien kautta. Ohjelman omat sivut löytyvät osoitteesta samaltaviivalta.fi.

Samalta viivalta – Ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelmalla on kolme tavoitetta:

  1. Selvittää lapsiperheköyhyyden laajuus, kohdentuminen ja syvyys Suomessa.
  2. Tunnistaa vaikuttavia toimia, joilla lapsiperheköyhyyttä voidaan vähentää ja joilla sen negatiivisia vaikutuksia lasten hyvinvointiin ja tulevaisuuteen voidaan ehkäistä.
  3. Vauhdittaa lapsiperheköyhyyteen kohdistuvaa tutkimus-, kokeilu- ja vaikuttamistoimintaa.

Yhteistyöstä näkökulmia ohjelman toteutukseen

Syksyn aikana olemme kertoneet ohjelmasta sidosryhmille ja kuulleet erilaisia näkökulmia. Saimme tilaisuuden esitellä ohjelmaa myös ministeri Hanna Sarkkiselle, joka toivotti ohjelman tervetulleeksi ja esitti näkökulmia tutkimustiedon hyödyntämisestä päätöksenteossa.

Ohjelmassa otetaan alusta alkaen vahva osallistava lähestymistapa. Itlan kokemusasiantuntijoiden pyöreässä pöydässä pohdittiin ohjelmalle osallistavia elementtejä. Lasten ja nuorten oikeudet tulla kuulluksi ovat ohjelman keskiössä.

Kansainvälisten yhteistyökumppanien, Canberran yliopiston tutkijoiden kanssa keskusteltiin ohjelman tutkimuskysymyksistä ja niiden metodeista.

Nämä keskustelut ovat olleet arvokkaita. Esittelemme ohjelmaa sidosryhmille myös jatkossa.

Mitä tiedämme lapsiperheköyhyydestä?

Ohjelman alkuvaiheessa selvitämme systemaattisesti, mitä jo tiedämme lapsiperheköyhyydestä. Kokoamme Mitä tiedämme lapsiperheköyhyydestä? -blogisarjaan aikaisempaa tutkimusta lapsiperheköyhyydestä helposti ymmärrettävään muotoon. Blogisarja tulee sisältämään tekstejä muun muassa lapsiperheköyhyyden mittareista, lapsiperheköyhyyden kohdentumisesta ja velkaongelmien heijastumisesta lapsiin.

Hyödynnämme myös ilmiöpöytäpohjaista työskentelymallia, jossa tutkimustietoa tiivistetään ilmiökohtaisesti, ja tunnistetaan keskeiset tietoaukot. Ensimmäinen ilmiöpöytä järjestettiin marraskuun alussa Helsingin kaupungin museossa. Pöydässä keskusteltiin perhetaustan yhteydestä koulutuslopputulemiin aiheen tutkijoiden kanssa. Keskustelun pohjalta tehdään tietosynteesi, jota esitellään seuraavassa pyöreässä pöydässä.

Missä menemme ja mitä voisimme tehdä toisin?

Seuraavassa vaiheessa aloitamme sarjan tutkimuksia, jotka täydentävät lapsiperheköyhyyden kuvaa Suomessa ja tutkivat sitä, mitä voisimme tehdä toisin. Selvitämme, miten lapsiperheköyhyys ilmenee arjessa, palveluissa ja sosiaaliturvassa sekä edellä mainittujen risteyskohtia, ja miten voimme vähentää lapsiperheköyhyyttä ja sen negatiivisia vaikutuksia. Tutkimusta tehdään yhteistyössä yliopistojen, tutkimuslaitosten ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Ohjelmassa julkaistaan säännöllisesti yleistajuisia tekstejä, tieteellisiä artikkeleita, esityksiä sekä raportteja.

Ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi Itla on

Ohjelmaa johtaa yhteiskuntatieteiden tohtori, Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari.


Kirjoittaja

Aapo Hiilamo

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Blogi
|
05.02.2025
Kaikki on vaikuttavaa – vai onko?
Kärjistäen voisi sanoa, että kaikki, mitä sosiaali- ja terveydenhuollon, sivistystoimen ja kolmannen sektorin ammattilaiset tarjoavat ja tutkijat tutkivat, on vaikuttavaa – ainakin jos on uskominen useimpien vaikuttavuusraporttien johtopäätöksiä. Voiko kaikki olla vaikuttavaa vai onko kyseessä jotain muuta? Mitä vaikuttavuus on ja miten sitä voidaan tutkia?
Kasvun tuki
Vaikuttavuus
Nuoria istumassa lattialla.
Uutiset
|
04.02.2025
Nuorten yksinäisyys on monitahoinen haaste – Tutkimus paljastaa kahdeksan yksinäisyyden muotoa
Tuore tutkimus perustuu suomalaisten nuorten anonyymeihin keskusteluihin verkossa. Tulokset haastavat palveluntuottajat ja nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ottamaan käyttöön kohdennettuja ja aidosti nuorten omista tarpeista lähteviä keinoja yksinäisyyden lievittämiseen.
YOUNG-ohjelma
Päiväkoti-ikäinen lapsi tekee tehtävää pöydän ääressä.
Uutiset
|
28.01.2025
Uusi opas edistää psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuden arviointia    
Lasten ja nuorten mielenterveyttä tulee tukea parhaaseen mahdolliseen näyttöön pohjautuvilla psykososiaalisilla menetelmillä. Itla on julkaissut oppaan, jonka tavoitteena on tehdä lasten, nuorten ja perheiden menetelmien vaikuttavuuden arviointiprosessi läpinäkyväksi ja tukea resurssien kohdentumista mielenterveyttä parhaiten tukeviin interventioihin.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Hymyilevä alakouluikäinen lapsi istumassa lattialla.
Tapahtuma
Miksi menetelmien vaikuttavuuden arviointi on tärkeää?
Itlan maksuttomassa webinaarissa 26.3.2025 kuulet lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuustiedon yhteiskunnallisesta merkityksestä ja vaikuttavuuden arvioinnista. Pääpuhujana on ylilääkäri, nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala.
Ke 26.3.2025
Klo 8.30-9.30
Etäyhteydellä (Teams)
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
27.01.2025
Vaalit 2025: Onnellinen lapsuus on investointi tulevaisuuteen   
Kuormittavien tilanteiden kasautuminen lapsuudessa ja nuoruudessa on vahvasti yhteydessä poikien myöhempään rikollisuuteen, tyttöjen psyykkiseen hyvinvointiin ja kaikilla nuorilla koulumenestykseen. Siksi lapsia, nuoria ja perheitä on tuettava kunnissa ja hyvinvointialueilla kokonaisvaltaisesti. Ajoissa saatu, eri sektorien yhteistyössä toteuttama tuki ehkäisee ongelmien eskaloitumista sekä antaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden opiskella ja osallistua myöhemmin työelämään. Hyvinvoivat lapset ja nuoret ovat kunnille kannattava investointi.
Vaalit 2025
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Uutiset
|
23.01.2025
Matalan kynnyksen mielenterveysapua nuorille tarjoava Walk in terapia -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Walk in terapia -menetelmän, joka on tarkoitettu nuorille matalan kynnyksen mielenterveysavuksi. Walk in terapia -menetelmän arvioiminen on tärkeää, sillä nuorten henkinen pahoinvointi on yleistä ja matalan kynnyksen palveluille on suuri tarve. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät