Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö juhlii tänä vuonna 35-vuotista taivaltaan.  

Vietämme juhlavuotta teemalla Tulevaisuuden kuvia – Lasten ja nuorten Suomi 2057

Tulevaisuusteema pitää sisällään sekä lasten näkemyksiä tulevaisuudesta että asiantuntijatietoa. Pohdimme miten suomalainen yhteiskunta sekä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on kehittynyt 35 vuoden aikana. Ennen kaikkea tähyämme kuitenkin tulevaisuuteen ja pohdimme yhdessä lasten ja nuorten kanssa miltä tulevaisuus näyttää. 

Juhlavuosi näkyy Itlan kanavissa ja huipentuu juhlatilaisuuteen marraskuussa 

Juhlavuoden teema on esillä vuoden aikana monin tavoin. Muuttuvaa yhteiskuntaa ja yhdenvertaisuuskehitystä tarkastellaan arjen, ihmissuhteiden, koulutuksen ja työn, luonnon sekä alueellisten muutosten näkökulmasta esimerkiksi Lapsuuden rakentajat podcastissa ja Itlan blogissa.  

Kasvun tuki -aikakauslehdestä ilmestyy juhlanumero, jossa koululaiset visioivat tulevaisuuden koulua. Mitä aineita tai teemoja opiskellaan ja miltä koulu näyttää?  Asiantuntijat esittävät oman näkemyksensä koulun muutoksesta.  

Juhlavuosi huipentuu juhlatilaisuuteen marraskuussa. Juhlatilaisuuden ajankohta ja ohjelma vahvistetaan myöhemmin.  

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii juhlavuoden suojelijana 

Lasten tulevaisuus on Suomen tulevaisuus. Tasavallan presidentin osallistuminen juhlavuoteemme sen suojelijana on kunnia sekä Itlalle että Suomen lasten ja nuorten hyvän tulevaisuuden eteen tehtävälle yhteiselle työlle.  

Itla hyvän lapsuuden rakentajana 

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön perustivat 1987 sosiaali- ja terveysministeriö ja Lastensuojelun Keskusliitto. Vuonna 2017 Itla sai eduskunnan lahjoituspäätöksellä 50 miljoonan euron pääoman ja Itlalle perustettiin kansanedustajista koostuva valtuuskunta.  

Itlan tarkoituksena on edistää ja tukea Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta. Tavoitteenamme on tehdä Suomesta maailman lapsimyönteisin maa.  

Miten lasten hyvinvointi on kehittynyt 35 vuodessa?

Kuuntele Itlan Lapsuuden rakentajat podcastista Petri Virtasen ja Mia Tammelinin keskustelu siitä, mikä 35 vuodessa on muuttunut. Petri Virtanen on Itlan toimitusjohtaja ja Vaasan yliopiston professori. Mia Tammelin on apulaisprofessori Tampereen yliopiston Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus Perlassa.

Lisätietoja 

Professori, toimitusjohtaja Petri Virtanen, petri.virtanen@itla.fi, 050 318 7068