Uutiset>Uutiset
05.03.2021

Itla ja Tiina ja Antti Herlinin säätiö perustavat yhteisen innovaatio- ja tutkimusrahaston

Itlan alueellinen oppimisverkosto kehittää lasten, nuorten ja perheiden palveluja. Rahasto tukee verkoston paikallisista tarpeista nousevaa tutkimusta ja uusien toimintatapojen kokeiluja.

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö ja Tiina ja Antti Herlinin säätiö perustavat uuden Lapsuuden rakentajat innovaatio- ja tutkimusrahaston vauhdittamaan lapsiperhepalveluiden uudistumista Suomessa.

Rahaston avulla vahvistetaan kehittämistyön ja tutkimuksen integrointia lapsiperheiden psykososiaalisen hyvinvoinnin tukemisessa. Rahasto liittyy Itlan alueellisen oppimisverkoston  toimintaan ja rahoittaa uusia kokeiluja ja alueellisista tarpeista nousevaa tutkimusta. Rahoituskohteet valitaan ajankohtaisista, lapsiperheiden tukemiseen liittyvän työn arjesta nousevista aiheista.

Verkosto toimii neljällä alueella

Itla on käynnistänyt Lapsuuden rakentajat alueellisen oppimisverkoston syksyllä 2020. Paikallisen kehittämisen pohjana on niin kutsuttu yhteisövaikuttavuus-viitekehys (collective impact) sekä systeemiteoreettinen ajattelu. Alueellisessa oppimisverkostossa on mukana Oulun ja Tampereen kaupungit ja Siun soten ja Soiten kuntayhtymät. Näillä alueilla lapsi-, nuoriso- ja perhepalveluja kehitetään eri sektoreiden yhteistyönä. Tavoitteena on varmistaa lapsen sujuva arki kehitysympäristöjen, kuten kodin ja koulun, sekä palvelujen yhteistoimintana.

Yhteisövaikuttavuusajatteluun perustuva palvelujärjestelmän kehittäminen on Itlan strategian keskiössä. Itla ja sen kumppanit tukevat pitkäjänteistä kehittämistä, joka nousee palvelujärjestelmän sisältä ja jota tehdään verkostoon kuuluvien alueiden perustyönä.  


”Uskomme, että yhteisövaikuttavuuteen ja jatkuvaan oppimiseen perustuva kehittäminen voi tulevaisuudessa luoda mallin lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämiseen laajemminkin”, sanoo Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari.


Paikallisen tutkimuksen ja arjen työstä nousevien kokeilujen mahdollistaminen on tärkeä osa alueellisen oppimisverkoston kehittämistyötä. Tieteellinen tutkimus valjastetaan vastaamaan sellaisiin kysymyksiin, joihin palvelujärjestelmän kehittäjät etsivät työssään vastauksia. Kokeiluiden kautta puolestaan etsitään ratkaisuja arjen työn tueksi käytännössä.


”Lapsuuden rakentajat innovaatio- ja tutkimusrahasto käynnistää uudenlaisen tavan rahoittaa tutkimusta. Rahaston perustamisella vastataan paikallisista tarpeista lähtevään kehittämiseen ja kurotaan umpeen tieteellisen tutkimuksen ja paikallisen kehittämisen välistä kuilua. Olemme iloisia tästä yhteistyömahdollisuudesta ja toivomme sen viitoittavan tietä uudenlaiselle tavalle rahoittaa ja toteuttaa lapsiperheiden hyvinvointiin liittyvää tutkimusta ja kehittämistä,” kertoo Tiina Herlin.


Rahoitushaku avautuu maaliskuussa 2021

Rahoitushaku Lapsuuden rakentajat innovaatio- ja tutkimusrahastosta avataan maaliskuussa 2021. Rahoitusta voivat hakea alueelliseen oppimisverkostoon kuuluvien kuntien toimijat kaikilta eri sektoreilta.

Rahastoa hallinnoi Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö.  


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
20.05.2024
Itlan vuosikertomus 2023 on julkaistu
Vuoden 2023 aikana Itlan toiminta laajeni etenkin psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton tuen, nuorten mielenterveyden tuen ja tutkimuksen sekä yhteisövaikuttavuustyön osalta. Tutkimustulokset lapsiperheköyhyydestä herättivät laajasti keskustelua.
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Uutiset
|
14.05.2024
Nuori, tule mukaan YOUNG-ohjelman Nuorten neuvottelukuntaan
Oletko 15–18-vuotias nuori ja kiinnostunut tutkimuksesta ja vaikuttamistyöstä? Onko sinulla sanottavaa nuorten hyvinvoinnin ja palveluiden kehittämisestä? Tarvitsemme apuasi!
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
14.05.2024
Hyvin sanottu -keskustelufestivaali
Vähättelyä vai aitoa ymmärrystä? Miten rakennamme arvostettua nuoruutta ja toiveikasta tulevaisuutta?
27.-28.9.2024
Sibeliustalo, Lahti
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
13.05.2024
YOUNG-ohjelman ja SchoolWell-hankkeen sidosryhmäpäivä
YOUNG-ohjelman vuosittainen sidosryhmäpäivä, jonka järjestää tänä vuonna SchoolWell-tutkimuskonsortio.
Ma 11.11.2024
12:00-17:00
Siltasaarenkatu 8-10, Helsinki
YOUNG-ohjelma
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Blogi
|
02.05.2024
Oma Häme valitsi pilottiprojektissa arvioitavat menetelmät 
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti etenee. Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Hämeessä karsittiin yli 20 menetelmän joukosta seitsemän, joiden vaikuttavuutta ja soveltuvuutta arvioidaan uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. 
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki