Uutiset>Uutiset
01.03.2022

Itlan aloitteesta koulutetaan osaajia auttamaan lapsia ja perheitä sotaan liittyvien traumojen käsittelyssä

Itla kouluttaa osaajia Teaching recovery techniques -menetelmän käyttöön sotatraumoista kärsivien ukrainalaislasten auttamiseksi ja tuottaa suomalaisille opettajille materiaalia sotaa koskevien asioiden käsittelemiseksi lasten kanssa. Hankkeen materiaaleja tuotetaan suomen, ukrainan ja venäjän kielellä.

Sota altistaa lapset traumaattisille kokemuksille, joilla on yhteys myöhempiin mielenterveyden ongelmiin, kuten traumaperäiseen stressihäiriöön. Sotakokemukselle altistuneita lapsia ja nuoria voidaan auttaa tutkitusti vaikuttavilla menetelmillä, kuten Teaching recovery techniques (TRT) -menetelmällä.

Trauman käsittelyyn voi olla tarvetta akuutisti sota-alueella olevilla lapsilla sekä pidemmällä aikavälillä Suomeen muuttavilla tai pakolaisina saapuvilla lapsilla, nuorilla ja perheillä. Suomessa asuvien lasten kannalta koulun ja opettajan asiantuntemus kriisin käsittelyssä on keskeisessä roolissa.

TRT-menetelmän koulutus Suomessa ja kriisialueella

Teaching recovery techniques on ennaltaehkäisevän mielenterveystyön ryhmäinterventio traumalle altistuneille lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Menetelmän tavoitteena on tukea sotatraumalle altistuneita toipumisessa ja parantaa selviytymistä kertomalla traumaattisen stressin vaikutuksista sekä opettamalla keinoja näiden vaikutusten lievittämiseen ja hallintaan. TRT-ryhmiä ohjaavat koulutuksen saaneet ammattihenkilöt.

Itlan koordinoima asiantuntijaryhmä laatii TRT-menetelmään liittyvän koulutussuunnitelman sekä koordinoi TRT-kouluttajien toimintaa Suomessa. Lisäksi ryhmä kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia Ukrainassa sotatoimialueella olevien lasten auttamiseksi.

TRT-menetelmä perustuu traumakeskeiseen kognitiivisen käyttäytymisterapian malliin. Menetelmän vaikuttavuutta on tutkittu muun muassa Palestiinassa ja sillä on todettu olevan vahva vaikutus masennusoireisiin, mielenterveyden ongelmiin ja traumaattiseen suruun. Kasvun tuki -menetelmäarvioinnissa TRT-menetelmällä on todettu olevan vahva tutkimusnäyttö eli sen avulla saavutetaan myönteisiä muutoksia. 

Tutkimusperustaisen materiaalin kokoaminen ja jakaminen suomalaisille opettajille

Lisäksi Itla tuottaa tutkimusperustaista opetusmateriaalia opettajille Suomen kouluihin yhteistyössä PANDEMICS-ohjelman EduRESCUE-tutkimuskonsortion kanssa, jota rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto. Materiaalilla vahvistetaan opettajien kykyä toimia ja selviytyä poikkeustilanteissa ja valmiutta kertoa sotaan liittyvistä asioista lapsille. Materiaali auttaa käsittelemään ajankohtaisia kriisejä sekä parantaa tuleviin kriiseihin varautumista. Materiaali voidaan tarjota myös vanhemmille.

Itlan tekee yhteistyötä EduRESCUE-tutkimuskonsortion lisäksi Opetushallituksen kanssa.


Lisätietoja

Marjo Kurki

Ohjelmajohtaja

Programme director

PANDEMICS- ja YOUNG -ohjelmat

Kasvun tuki

044 271 0797

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Lapset leikkivät hiekkalaatikolla
Uutiset
|
20.06.2024
Uusi julkaisu kertoo: psykososiaalisten menetelmien muokkaukseen kaivataan kansallista yhteistyötä
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät tuodaan Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai toimintaympäristöön kuin mihin ne on alun perin kehitetty. Lasten ja nuorten psykososiaalisia menetelmiä Suomessa muokanneet asiantuntijat korostavat tarvetta laajemmalle kansalliselle yhteistyölle, menetelmien suunnitelmallista muokkausta eli adaptointia koskeviin valintoihin ja rooleihin liittyen.   
Adaptointi
Kasvun tuki
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys