Uutiset>Uutiset
08.06.2021

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö on myöntänyt kaksi tutkimusapurahaa

Itlan ensimmäiset apurahat on myönnetty väitöskirjatutkija Lotta Allemandille Helsingin yliopistosta ja väitöskirjatutkija Johanna Timoselle Oulun yliopistosta

Itlan ensimmäinen apurahahaku suunnattiin Lapsuuden rakentajat haastekilpailuun osallistuneiden toimintamallien tutkimukseen sekä Lapset puheeksi -toimintamallin tutkimukseen osana koulujen ennaltaehkäisevää toimintaa.

Lotta Allemandille apuraha Lapset puheeksi -menetelmän väitöstutkimukselle

Säätiö myönsi 23 668 euron apurahan Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Lotta Allemandin Lapset puheeksi -menetelmän tutkimukselle. Lapset puheeksi -menetelmä on perhekeskeinen, lasten suotuisan kehityksen turvaamiseen tähtäävä interventiomenetelmä. Lapset puheeksi -työn tavoitteena kouluissa on tukea oppilaan hyvinvointia, oppimista ja suotuisaa kehitystä sekä yhteystyötä kodin ja koulun välillä.


”Tutkin väitöskirjassani Lapset puheeksi -menetelmän soveltuvuutta ja koettua hyötyä kouluympäristössä ja menetelmän vaikutusta opettajien ja vanhempien väliseen yhteistyöhön, oppilaiden ja opettajan väliseen suhteeseen sekä oppilaiden hyvinvointiin. Lisäksi tutkimuksessa tutkitaan intervention sekundaarisia vaikutuksia opettajien ja vanhempien hyvinvointiin. Tutkimuksessa tutkitaan ensimmäisen luokan opettajia, oppilaita ja oppilaiden vanhempia useassa eri kunnassa. Tutkimus on satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus”, Allemand kertoo.


Apuraha Johanna Timosen väitöstutkimukselle nuorten harrastustoiminnasta

12 000 euron apuraha myönnettiin väitöskirjatutkija Johanna Timoselle Oulun yliopistosta. Timonen tutkii väitöskirjassaan nuorten harrastustoimintaa. Vapaa-aika muodostaa suuren osan nuorten päivittäisistä rutiineista ja vaikuttaa merkittävästi kehitykseen ja yleiseen hyvinvointiin. Harrastusten kautta nuoret voivat toteuttaa itseään sekä rakentaa identiteettiään ja lisätä sosiaalista pääomaa.


”Väitöstutkimuksessa tarkastellaan nuoruusiän vapaa-ajan harrastustoiminnan vaikutusta koettuun psyykkiseen hyvinvointiin sekä myöhempään mielenterveyteen. Väitöskirjan kaksi ensimmäistä osatutkimusta pohjautuvat Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1986 pitkittäistutkimusaineistoon. Lisäksi väitöskirjan kolmannessa artikkelissa kuvataan yhteisövaikuttavuuden harrastustoimintamallin implementointi ja vaikuttavuus suhteessa lasten ja nuorten harrastustoimintaan osallistumiseen”, Timonen kuvailee.


Itlalla on kahdenlaisia apurahoja: Lapsuuden rakentajat innovaatio- ja tutkimusrahaston apurahat sekä Itlan tutkimusapurahat. Säätiön myöntämät apurahat ovat 12 kuukauden henkilökohtaisia työskentelyapurahoja tieteelliseen tutkimukseen. Apurahoja myönnetään 1-2 kertaa vuodessa.

Lue lisää apurahoista.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Lapset leikkivät hiekkalaatikolla
Uutiset
|
20.06.2024
Uusi julkaisu kertoo: psykososiaalisten menetelmien muokkaukseen kaivataan kansallista yhteistyötä
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät tuodaan Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai toimintaympäristöön kuin mihin ne on alun perin kehitetty. Lasten ja nuorten psykososiaalisia menetelmiä Suomessa muokanneet asiantuntijat korostavat tarvetta laajemmalle kansalliselle yhteistyölle, menetelmien suunnitelmallista muokkausta eli adaptointia koskeviin valintoihin ja rooleihin liittyen.   
Adaptointi
Kasvun tuki
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys