Uutiset>Uutiset
08.06.2021

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö on myöntänyt kaksi tutkimusapurahaa

Itlan ensimmäiset apurahat on myönnetty väitöskirjatutkija Lotta Allemandille Helsingin yliopistosta ja väitöskirjatutkija Johanna Timoselle Oulun yliopistosta

Itlan ensimmäinen apurahahaku suunnattiin Lapsuuden rakentajat haastekilpailuun osallistuneiden toimintamallien tutkimukseen sekä Lapset puheeksi -toimintamallin tutkimukseen osana koulujen ennaltaehkäisevää toimintaa.

Lotta Allemandille apuraha Lapset puheeksi -menetelmän väitöstutkimukselle

Säätiö myönsi 23 668 euron apurahan Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Lotta Allemandin Lapset puheeksi -menetelmän tutkimukselle. Lapset puheeksi -menetelmä on perhekeskeinen, lasten suotuisan kehityksen turvaamiseen tähtäävä interventiomenetelmä. Lapset puheeksi -työn tavoitteena kouluissa on tukea oppilaan hyvinvointia, oppimista ja suotuisaa kehitystä sekä yhteystyötä kodin ja koulun välillä.


”Tutkin väitöskirjassani Lapset puheeksi -menetelmän soveltuvuutta ja koettua hyötyä kouluympäristössä ja menetelmän vaikutusta opettajien ja vanhempien väliseen yhteistyöhön, oppilaiden ja opettajan väliseen suhteeseen sekä oppilaiden hyvinvointiin. Lisäksi tutkimuksessa tutkitaan intervention sekundaarisia vaikutuksia opettajien ja vanhempien hyvinvointiin. Tutkimuksessa tutkitaan ensimmäisen luokan opettajia, oppilaita ja oppilaiden vanhempia useassa eri kunnassa. Tutkimus on satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus”, Allemand kertoo.


Apuraha Johanna Timosen väitöstutkimukselle nuorten harrastustoiminnasta

12 000 euron apuraha myönnettiin väitöskirjatutkija Johanna Timoselle Oulun yliopistosta. Timonen tutkii väitöskirjassaan nuorten harrastustoimintaa. Vapaa-aika muodostaa suuren osan nuorten päivittäisistä rutiineista ja vaikuttaa merkittävästi kehitykseen ja yleiseen hyvinvointiin. Harrastusten kautta nuoret voivat toteuttaa itseään sekä rakentaa identiteettiään ja lisätä sosiaalista pääomaa.


”Väitöstutkimuksessa tarkastellaan nuoruusiän vapaa-ajan harrastustoiminnan vaikutusta koettuun psyykkiseen hyvinvointiin sekä myöhempään mielenterveyteen. Väitöskirjan kaksi ensimmäistä osatutkimusta pohjautuvat Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1986 pitkittäistutkimusaineistoon. Lisäksi väitöskirjan kolmannessa artikkelissa kuvataan yhteisövaikuttavuuden harrastustoimintamallin implementointi ja vaikuttavuus suhteessa lasten ja nuorten harrastustoimintaan osallistumiseen”, Timonen kuvailee.


Itlalla on kahdenlaisia apurahoja: Lapsuuden rakentajat innovaatio- ja tutkimusrahaston apurahat sekä Itlan tutkimusapurahat. Säätiön myöntämät apurahat ovat 12 kuukauden henkilökohtaisia työskentelyapurahoja tieteelliseen tutkimukseen. Apurahoja myönnetään 1-2 kertaa vuodessa.

Lue lisää apurahoista.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
20.05.2024
Itlan vuosikertomus 2023 on julkaistu
Vuoden 2023 aikana Itlan toiminta laajeni etenkin psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton tuen, nuorten mielenterveyden tuen ja tutkimuksen sekä yhteisövaikuttavuustyön osalta. Tutkimustulokset lapsiperheköyhyydestä herättivät laajasti keskustelua.
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Uutiset
|
14.05.2024
Nuori, tule mukaan YOUNG-ohjelman Nuorten neuvottelukuntaan
Oletko 15–18-vuotias nuori ja kiinnostunut tutkimuksesta ja vaikuttamistyöstä? Onko sinulla sanottavaa nuorten hyvinvoinnin ja palveluiden kehittämisestä? Tarvitsemme apuasi!
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
14.05.2024
Hyvin sanottu -keskustelufestivaali
Vähättelyä vai aitoa ymmärrystä? Miten rakennamme arvostettua nuoruutta ja toiveikasta tulevaisuutta?
27.-28.9.2024
Sibeliustalo, Lahti
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
13.05.2024
YOUNG-ohjelman ja SchoolWell-hankkeen sidosryhmäpäivä
YOUNG-ohjelman vuosittainen sidosryhmäpäivä, jonka järjestää tänä vuonna SchoolWell-tutkimuskonsortio.
Ma 11.11.2024
12:00-17:00
Siltasaarenkatu 8-10, Helsinki
YOUNG-ohjelma
Tummahiuksinen tyttö, jolla on valkoinen t-paita ja shortsit kävelee kesäisessä puistossa.
Blogi
|
02.05.2024
Oma Häme valitsi pilottiprojektissa arvioitavat menetelmät 
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti etenee. Projektin ensimmäisessä vaiheessa Oma Hämeessä karsittiin yli 20 menetelmän joukosta seitsemän, joiden vaikuttavuutta ja soveltuvuutta arvioidaan uudella, Suomessa ensimmäistä kertaa käytettävällä työkalulla. 
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki