Tapahtuma

Kuvittele, jos onnistuisimme paremmin nuorten mielenterveyden tukemisessa

Kuvittele jos jokainen lapsi ja nuori saisi tulevaisuudessa tutkitusti vaikuttavaa apua mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen hoitoon. Mitä pitäisi tapahtua, jotta tästä tulisi totta Suomessa?
Ma 22.4.2024
12:00-16:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki

(Tilaisuus täynnä)

Tällä hetkellä lapset ja nuoret eivät saa riittävästi tukea ja hoitoa mielenterveysongelmiin: apua saadaan liian myöhään ja sattumanvaraisesti. Apu voi myös olla vaikuttavuudeltaan puutteellista.

Itlan ja IMAGINE-hankkeen järjestämässä keskustelutilaisuudessa pohditaan, miten lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä ja varhaista hoitoa voisi vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. Tutkimuksella vaikuttaviksi todetut psykososiaaliset menetelmät ja niiden käyttöönoton tukeminen hyvinvointialueilla ovat tässä avainasemassa.

Tapahtumassa pyritään löytämään ratkaisuja siihen, miten lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa kannattaa edistää kansallisesti ja alueellisesti. Keskustelut ovat erityisen ajankohtaisia nyt, kun kansallinen palvelureformi on valmisteilla.

Mukana keskusteluita fasilitoimassa ja toteuttamassa ovat mm. Itlan johtaja Petra Kouvonen, Helsingin yliopiston professori Jari Lahti, THL:n emeritusprofessori Mauri Marttunen ja ylilääkäri Outi Linnaranta sekä Itlan ohjelmajohtaja Marjo Kurki.

Tapahtuma on suunnattu poliittisille päättäjille, hyvinvointialueiden edustajille, psykososiaalisten menetelmien ja implementoinnin tutkijoille sekä muille kiinnostuneille.

Ohjelma

12.00 Tervetuloa! Johtaja Petra Kouvonen, Itla, Kasvun tuki ja professori Jari Lahti, Helsingin yliopisto, IMAGINE-hanke

12.15 Keskustelujen rakenne ja toimintatavat, kehittämispäällikkö Miia Ståhle, Itla

12.30 Keskustelu: Kuvittele, jos Suomessa valittaisiin kansallisesti käyttöön tutkitusti vaikuttavat lasten, nuorten ja perheiden psykososiaaliset menetelmät

13.15 Keskustelu: Kuvittele, jos käyttöönotettavalla menetelmällä olisi kotipesä tai käyttöä ylläpitävä organisaatio

14.00 Kahvitauko ja nuorten bändi

14.25 Keskustelu: Kuvittele, jos menetelmät käyttöönotettaisiin suunnitelmallisesti

15.10 Keskustelu: Kuvittele, jos menetelmien juurtumista ja ylläpitoa seurattaisiin säännönmukaisesti ja yhdenvertaisesti

15.55 Yhteenveto ja loppukeskustelu, emeritusprofessori Mauri Marttunen

16.30 Tilaisuus päättyy

Lisäksi järjestämme klo 16.30–17.30 vapaamuotoisen verkostoitumistilaisuuden tapahtuman jälkeen. Tarjolla on kevyttä syötävää kuohuvan kera. Muistathan ilmoittautua myös siihen mukaan!

Lisätietoja

Miia Ståhle, kehittämispäällikkö, Itla

miia.stahle[at]itla.fi, 040 631 2975