Uutiset>Uutiset
23.08.2022

Tukea kouluyhteisöjen hyvinvoinnin ja kriisinkestävyyden vahvistamiseen

Uusi verkkosivu kokoaa yhteen materiaalia lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi. Aineisto on suunnattu erityisesti varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten aikuisille. Aineisto sisältää keinoja kriisitilanteissa toimimiseen lasten ja nuorten kanssa sekä tukea kouluyhteisön työhön.

Tänä syksynä koulut ovat käynnistyneet jälleen poikkeuksellisissa oloissa. Koronapandemiasta palautuminen on meneillään samalla, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu ja eri puolella Suomea moni sotaa paennut ukrainalaislapsi, -nuori ja -perhe hakee paikkaansa kouluyhteisöissä.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen johto ja henkilöstö ovat onnistuneet toimimaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja hyvän arjen turvaamiseksi. Tukimateriaalia tuottavat monet eri tahot.


Olemme koonneet ja jäsennelleet sitä yhdelle sivustolle: Tukimateriaalia lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja kriisinkestävyyden vahvistamiseen.


Sivustolla oleva tieto tukee aikuisia kohtaamaan lapset ja nuoret paremmin kuormittavassa tilanteessa. Materiaalia on jäsennetty erityisesti kahdesta näkökulmasta: 1) oppilaan ja 2) koulun aikuisen, kuten opettajan, kuraattorin tai oppilashuoltoryhmän jäsenen. Vaikka materiaalissa puhutaan oppilaasta, se on tarkoitettu sovellettavaksi varhaiskasvatuksessa, toisella asteella ja harrastustoiminnassa. Materiaalit soveltuvat monilta osin myös perheille ja huoltajille antaen eväitä lapsen ja nuoren tukemiseen. Tarve perheiden tukemiselle osana kouluyhteisöä koskee aivan erityisesti Ukrainasta Venäjän hyökkäystä paenneita perheitä.

Sivuston ovat toteuttaneet Itla ja EduRESCUE-tutkimuskonsortio. EduRESCUE on osa PANDEMICS-ohjelmaa, jota rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto.


”Haluamme omalta osaltamme tukea kouluyhteisöjen kykyä toimia ja selviytyä poikkeustilanteissa sekä käsitellä ajankohtaisia kriisejä ja parantaa tuleviin kriiseihin varautumista”, kertoo PANDEMICSin ohjelmajohtaja, Itlan erikoistutkija Marjo Kurki.


Sivustoa päivitetään ja kehitetään palautteen perusteella. Itla tekee yhteistyötä EduRESCUE-tutkimuskonsortion lisäksi Opetushallituksen ja muiden sidosryhmien kanssa materiaalin kokoamiseksi ja jakelemiseksi.

Lisätietoja

Marjo Kurki

Ohjelmajohtaja

Programme director

PANDEMICS- ja YOUNG -ohjelmat

Kasvun tuki

044 271 0797

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Blogi
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Vieraskynä
|
28.05.2024
Nyt on toiminnan aika – Radanvarsifoorumi vauhdittaa yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen
Pandemian jälkeisessä Suomessa lasten ja nuorten elämää haastaa eri tavoin ilmenevä pahoinvointi. Etelä-Suomen aluehallintoviraston perustama Radanvarsifoorumi pyrkii tukemaan yhteistyötä ja ratkomaan ongelmia yhdessä eri toimijoiden kanssa.
Tapahtuma
|
27.05.2024
Kenen ääni kuuluu kriiseissä?- Hyvin sanottu -keskustelufestivaali
On tärkeää pohtia, millä toimilla pandemian pitkäaikaisvaikutuksiin voitaisiin puuttua.
28.9.2024
10.45–12.15
Sibeliustalo, Lahti
PANDEMICS-ohjelma