Uutiset>Uutiset
07.06.2024

Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  

Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.

Pidämme erinomaisena hallituksen ehdotusta kansallisesta toimijasta, joka määrittelisi mitä lasten ja nuorten menetelmiä otetaan kansallisesti käyttöön. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, jonka jäsenillä tulisi olla kykyä arvioida monipuolisesti menetelmien vaikuttavuutta, niiden suunnitelmallisen muokkauksen eli adaptoinnin tarvetta sekä kansallisen levityksen ja käyttöönoton eli implementoinnin edellytyksiä.  

”On ilahduttavaa, että hallituksen ehdotuksessa huomioidaan myös arviointiosaamisen merkitys. Itla voi tuottaa kansallisen ja alueellisen päätöksenteon tueksi arviointi- ja käyttöönottotietoa, jolla voidaan edistää vaikuttavien menetelmien suunnitelmallista implementointia. Se on edellytys sille, että terapiatakuulla voidaan saavuttaa sille asetetut tavoitteet mahdollisimman tehokkaasti”, Itlan toimitusjohtaja Katri Vataja sanoo.    

Hallituksen esityksen tulisi kuitenkin kertoa konkreettisemmin, miten yhteistyö- ja hyvinvointialueilla käytettävien psykososiaalisten menetelmien koordinointia vahvistetaan ja miten niiden toimeenpanoa vauhditetaan tietoperustaisesti.  

Hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden välisen yhteistyön vahvistaminen vaatii selkeitä ja pysyviä rakenteita sekä konkreettisia ehdotuksia menetelmien valintaan sekä menetelmäosaamisen ylläpitämiseen. Pysyviä rakenteita menetelmien arviointiin ja osaamisen ylläpitoon ei ole vielä kattavasti olemassa, ja kehittäminen on tapahtunut viime vuosina väliaikaisen hanketyön kautta 


”On ilahduttavaa, että hallituksen ehdotuksessa huomioidaan myös arviointiosaamisen merkitys. Itla voi tuottaa kansallisen ja alueellisen päätöksenteon tueksi arviointi- ja käyttöönottotietoa, jolla voidaan edistää vaikuttavien menetelmien suunnitelmallista implementointia. Se on edellytys sille, että terapiatakuulla voidaan saavuttaa sille asetetut tavoitteet mahdollisimman tehokkaasti”, Itlan toimitusjohtaja Katri Vataja sanoo.


Menetelmien valinta edellyttää vertailukelpoista tietoa niiden vaikuttavuudesta

Terapiatakuuseen liittyvän lainsäädännön valmistelussa tulisi huomioida erityisesti myös se, että lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien valinta, käyttöönotto ja ylläpito edellyttävät vertailukelpoista tietoa eri menetelmien vaikuttavuudesta. Tarvitaan myös osaamista ymmärtää mitkä menetelmät ovat vaikuttavia ja millaisin edellytyksin sekä kykyä arvioida voidaanko menetelmät ottaa käyttöön suomalaiseen palvelujärjestelmään.  

”Keskeisiin mielenterveyden ongelmiin, kuten lasten ja nuorten käytöshäiriöiden ja ahdistuksen hoitoon on olemassa tieteellisesti vaikuttaviksi arvioituja menetelmiä. Käytettävät menetelmät tulisi määritellä kansallisessa yhteistyössä”, johtaja Petra Kouvonen Itlasta toteaa.

Kouvonen johtaa Kansallinen implementointiosaaminen lasten ja nuorten tueksi -hanketta. Se tuottaa uusia välineitä lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointiin ja valintaan sekä tukee ammattilaisten ja päättäjien suunnitelmallista menetelmien käyttöönoton osaamista. ​ 

Sosiaalihuollossa käytettävien psykososiaalisten menetelmien tulisi olla vaikuttavia   

Myös sosiaalihuollossa käytettävät menetelmät tulisi valita siten, että ne perustuvat kansallisiin suosituksiin ja niistä on olemassa mahdollisimman hyvää vaikuttavuusnäyttöä. Sosiaalihuollon palveluita varten tulisi luoda rakenne, jossa palveluiden valikoimaa tarkennetaan. Sosiaalihuollossa käytettävien psykososiaalisilla menetelmien määritelmä kaipaa selkeyttämistä, sosiaalihuollon ominaispiirteet huomioon ottaen.  

”Monet vanhemmuuden ohjaamisen menetelmät tukevat lapsen ja nuoren hyvää kasvua ja kehitystä. Vahvan vaikuttavuusnäytön vanhemmuusohjelmat soveltuvat käytösongelmien hoidossa hyvin sosiaalihuollon palveluihin, kuten perheneuvolaan. Näitä menetelmiä tulisi olla tarjolla riittävästi ja yhdenvertaisesti, koska niiden avulla ennaltaehkäistään tehokkaasti lasten ja nuorten vakavampia käytöshäiriöitä sekä vahvistetaan vanhemmuuden taitoja”, Petra Kouvonen korostaa. 

Lue Itlan lausunto.

 

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi 9.6.2024 mennessä lausuntoja lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevasta hallituksen esityksen luonnoksesta. Esitetyn lainsäädännön tavoite on, että lapset ja nuoret saisivat mielenterveyden häiriöihin ja niiden ehkäisyyn apua nopeasti ja matalalla kynnyksellä.  

Lisätietoja

Petra Kouvonen

Tutkimusjohtaja

Research Director

Forskningsdirektör

IMAGINE-hanke (STN)

041 455 2280

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsia pelaamassa liikuntasalissa.
Uutiset
|
08.01.2025
ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarkoitettu Strategia-menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Strategia-menetelmän, joka on tarkoitettu ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille. Strategia-menetelmä on uudenlainen lisäys Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä se on vanhemmille tarkoitettu kurssi, jolle pääsyn edellytyksenä on lapsen diagnoosi. Tällaisia menetelmiä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Kaksi henkilöä pöydän ääressä vastakkain edessään kannettavat tietokoneet.
Uutiset
|
19.12.2024
Syksyn menetelmäarvioinnin koulutus tuplasi arvioitsijoiden lukumäärän
Marraskuussa järjestetyssä menetelmäarvioitsijoiden koulutuksessa leivottiin 26 uutta arvioitsijaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin aiempien koulutusten osallistujat yhteensä. Kaksipäiväisessä koulutuksessa perehdyttiin arvioinnin osa-alueisiin, mutta aikaa jäi myös keskustelulle. Arviointityönsä ensi vuonna aloittavat arvioitsijat saivat koulutuksesta hyötyä paitsi tutkimukseen myös käytännön työhön.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Blogi
|
18.12.2024
Menetelmien suunnitelmallinen käyttöönotto tarvitsee ympärilleen tiimin
Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa otetaan käyttöön erilaisia psykososiaalisia menetelmiä nykypäivänä runsaasti. Kehitämme yhdessä hyvinvointialueiden kanssa mallia siitä, miten tätä työtä voi tehdä suunnitelmallisesti tiimin johdolla.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehden 2/2024 kansikuva, jossa kultaisia ympyröitä tummansinisellä pohjalla, kaksi tähyilevää lasta ja Kasvun tuen 10-vuotislogo.
Uutiset
|
13.12.2024
Kasvun tuki -aikakauslehti: Kasvun tuessa luotetaan tulevaisuuteen 10-vuotisjuhlavuoden päättyessä
Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa juhlistetaan vielä 10-vuotista historiaa mutta luodaan katse myös tulevaisuuteen. Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä, ja esille pääsevät myös lasten, nuorten ja perheiden sekä ammattilaisten näkökulmat.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
11.12.2024
Uusia kasvoja Itlaan
Marraskuussa Itlassa aloitti kaksi uutta asiantuntijaa, Marjaana Raukola-Lindblom ja Sara Tani. Molemmat tuovat monialaista asiantuntemusta Kasvun tuki KI -hankkeeseen.
Tapahtuma
Raikkaita suuntia – Millainen on hyvinvointiyhteiskunnan seuraava luku?
Helmikuun seminaarissa pureudutaan hyvinvointiyhteiskunnan seuraavaan lukuun: mitä päätöksiä ja tekoja tarvitaan, jotta hyvinvointi on kestävää niin ihmisille kuin yhteiskunnalle? Miten varmistetaan, että jokainen pysyy mukana yhteiskunnassa koko elämänkulun ajan?
13.2.2025
8.30-15.00
Finlandia-talon kongressisiipi, Mannerheimintie 13e, Helsinki