Uutiset>Uutiset
21.10.2024

Menetelmiä arvioitavana ennätysmäärä Kasvun tuessa

Kasvun tuessa on arvioitavana tänä syksynä 12 menetelmää. Suurin osa näistä on aiempien menetelmäarvioiden päivityksiä. Kasvun tuki uudisti 2022 arviointijärjestelmänsä aiempaa tarkemmaksi. Menetelmäarviot julkaistaan systemaattisina katsauksina Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.

Kasvun tuki on julkaissut arvioita lapsille, nuorille ja lapsiperheille suunnatuista psykososiaalisista menetelmistä vuodesta 2016 lähtien. Tavoitteena on tuottaa menetelmistä tutkimukseen perustuvaa tietoa päätöksenteon ja menetelmien käyttöönoton tueksi. Tänä syksynä käynnissä on ennätysmäärä arviointeja: arvioitavana on 12 menetelmää.

Aiemmat arviot päivitetään uuden järjestelmän mukaisiksi

Arviointeja on käynnissä erityisen paljon siksi, että Kasvun tuen arviointijärjestelmä uudistettiin vuonna 2022 ja sitä aiemmat arviot halutaan uudistaa nykyisen arviointijärjestelmän mukaisiksi.

Nykyisin arviot tehdään systemaattisina kirjallisuuskatsauksina, joissa on tavoitteena koota menetelmää koskevat tiedot kattavasti ja käydä läpi kaikki vertaisarvioitu tutkimus. Aiemmin arviot tehtiin suppeina katsauksina eli rapid review -katsauksina. Nykyisen arviointijärjestelmän avulla saadaan luotettavampaa tietoa, sillä tietokannoista haetaan järjestelmällisesti kaikkea menetelmästä tehtyä tutkimusta. Monista menetelmistä on myös tehty uutta tutkimusta viime vuosina.

Nykyinen arviointijärjestelmä huomioi myös menetelmien käyttöönoton tuen ja seurannan eli menetelmän mahdollisuudet juurtua niin, että mahdollinen vaikuttavuus saavutetaan. Aiemmin tätä ei huomioitu, ja keskenään hyvin erilaisissa kehitysvaiheissa olevat menetelmät saattoivat saada hyvän kokonaisarvion.

– Muutamme vanhemmalla arviointisysteemillä tehtyjä arvioita systemaattisiksi kirjallisuuskatsauksiksi ja haemme samalla niistä systemaattisella kirjallisuushaulla vaikuttavuustutkimuksia, implementointitutkimuksia, kustannusvaikuttavuustutkimuksia ja muita vertaisarvioituja tutkimuksia, kertoo Kasvun tuen menetelmäarvioista vastaava erityisasiantuntija Heidi Backman.

Työn alla kymmenen arvioinnin päivitystä ja kaksi uutta arviointia

Tänä syksynä päivitettävinä ovat nuorten vaikeisiin käytösongelmiin tarkoitettu MDFT ja alle kouluikäisten lasten käytösongelmiin tarkoitettu Voimaperheet. Lisäksi päivityksen saa useampi menetelmä, joista edellisessä arvioinnissa ei saatu riittävää tutkimusnäyttöä tai dokumentoitua vaikuttavuusnäyttöä. Tällaisia ovat:

  • kouluvalmiuksien tukemiseen tarkoitettu FHille-ohjelma
  • lastensuojelussa käytetty, lapsiperheille tarkoitettu Läheisneuvonpito
  • haastavasti käyttäytyvän lasten vanhempien tukemiseen tarkoitettu Perhekoulu POP
  • mielenterveysongelmista kärsivien vanhempien perheille vertaistueksi tarkoitettu Toimiva lapsi & perhe -menetelmät: Vertti-ryhmät
  • väkivaltaa perheessään tai lähisuhteissaan kokeneille lapsille tarkoitettu Trappan – Portaat
  • lapsen ja vanhempien myönteisen vuorovaikutuksen edistämiseen ja vanhempien mentalisaatiokyvyn vahvistamiseen tarkoitettu Vahvuutta vanhemmuuteen
  • vanhemman ja lapsen välisen myönteisen vuorovaikutuksen vahvistamiseen tarkoitettu Vanhempana vahvemmaksi
  • lapsen sijoituksen vanhemmalle aiheuttaman kriisin läpikäyntiin tarkoitettu VOIKUKKIA-vertaistukimenetelmä.

– Olemme kiitollisia, että olemme saaneet materiaalit ja menetelmän kuvaukset näiden menetelmien kotipesiltä eli paikoilta, joista käsin menetelmiä pyritään levittämään ja juurruttamaan, Backman sanoo.

Arviointipäivitysten lisäksi työn alla ovat myös ensimmäistä kertaa arvioitavana olevat menetelmät: ahdistuneisuuden ja masennuksen vähentämiseen sekä resilienssin lisäämiseen tarkoitettu FRIENDS-ohjelma sekä itsesäätelyn harjoitteluun tarkoitettu Leikitään ja keskitytään -menetelmä.

Haussa näyttöön perustuva vaikuttavuus

Arvioinneissa selvitetään, onko arvioitavana olevalla psykososiaalisella menetelmällä suoraa tai välillistä näyttöön perustuvaa vaikuttavuutta johonkin tiettyyn lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään tutkimuskohteeseen suomalaisessa kontekstissa.

– Systemaattisissa kirjallisuuskatsauksissa arvioitsijat käyvät huolellisesti läpi menetelmästä tehdyt vaikuttavuustutkimukset ja pisteyttävät ne tutkimusten luotettavuuden mukaan, Backman kertoo.

– Menetelmäarvio muodostuu vaikuttavuuden lisäksi menetelmän kuvauksen ja teoreettisen perustan tasosta sekä käyttöönoton tuesta ja seurannasta.

Valmiit menetelmäarviot julkaistaan sekä Kasvun tuki -aikakauslehdessä että Kasvun tuen verkkosivuilla.  

Lisätietoja

Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja arvioinneista.

Heidi Backman

Erityisasiantuntija

Senior Specialist

Kasvun tuki

heidi.backman@itla.fi

050 330 4644

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Kaksi henkilöä pöydän ääressä vastakkain edessään kannettavat tietokoneet.
Uutiset
|
19.12.2024
Syksyn menetelmäarvioinnin koulutus tuplasi arvioitsijoiden lukumäärän
Marraskuussa järjestetyssä menetelmäarvioitsijoiden koulutuksessa leivottiin 26 uutta arvioitsijaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin aiempien koulutusten osallistujat yhteensä. Kaksipäiväisessä koulutuksessa perehdyttiin arvioinnin osa-alueisiin, mutta aikaa jäi myös keskustelulle. Arviointityönsä ensi vuonna aloittavat arvioitsijat saivat koulutuksesta hyötyä paitsi tutkimukseen myös käytännön työhön.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Blogi
|
18.12.2024
Menetelmien suunnitelmallinen käyttöönotto tarvitsee ympärilleen tiimin
Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa otetaan käyttöön erilaisia psykososiaalisia menetelmiä nykypäivänä runsaasti. Kehitämme yhdessä hyvinvointialueiden kanssa mallia siitä, miten tätä työtä voi tehdä suunnitelmallisesti tiimin johdolla.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehden 2/2024 kansikuva, jossa kultaisia ympyröitä tummansinisellä pohjalla, kaksi tähyilevää lasta ja Kasvun tuen 10-vuotislogo.
Uutiset
|
13.12.2024
Kasvun tuki -aikakauslehti: Kasvun tuessa luotetaan tulevaisuuteen 10-vuotisjuhlavuoden päättyessä
Kasvun tuki -aikakauslehden uusimmassa numerossa juhlistetaan vielä 10-vuotista historiaa mutta luodaan katse myös tulevaisuuteen. Erilaiset menetelmät ovat vahvasti läsnä, ja esille pääsevät myös lasten, nuorten ja perheiden sekä ammattilaisten näkökulmat.
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
11.12.2024
Uusia kasvoja Itlaan
Marraskuussa Itlassa aloitti kaksi uutta asiantuntijaa, Marjaana Raukola-Lindblom ja Sara Tani. Molemmat tuovat monialaista asiantuntemusta Kasvun tuki KI -hankkeeseen.
Tapahtuma
Raikkaita suuntia – Millainen on hyvinvointiyhteiskunnan seuraava luku?
Helmikuun seminaarissa pureudutaan hyvinvointiyhteiskunnan seuraavaan lukuun: mitä päätöksiä ja tekoja tarvitaan, jotta hyvinvointi on kestävää niin ihmisille kuin yhteiskunnalle? Miten varmistetaan, että jokainen pysyy mukana yhteiskunnassa koko elämänkulun ajan?
13.2.2025
8.30-15.00
Finlandia-talon kongressisiipi, Mannerheimintie 13e, Helsinki
Lattialla istuva nuori taustalla, etualalla kaksi henkilöä selin kameraan.
Blogi
|
05.12.2024
Kaikilla on keinoja puuttua yksinäisyyteen 
Blogisarjan viimeisessä osassa vedämme yhteen tutkimushankkeen tähänastisia tuloksia ja pohdimme tulevaisuutta.
YOUNG-ohjelma