Uutiset>Uutiset
23.05.2024

Miten saada työrauha kouluun ja päiväkotiin? Uusi verkkokurssi auttaa vahvistamaan yhteisön toivottua käyttäytymistä

Itlan verkkokurssi tarjoaa kattavan tietopaketin koululuokan tai varhaiskasvatusryhmän toivotun käyttäytymisen tukemiseen. Maksuton kurssi on osa Käyttäytymisellään reagoivien lasten ja nuorten tukeminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa -opintokokonaisuutta, ja sen on rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö.

Yksi lapsi ei malta keskittyä tehtävien tekemiseen, toinen huutelee viittaamisen sijaan ja kolmas ajautuu herkästi riitoihin.

Työrauhan saaminen koululuokkaan tai päiväkotiryhmään ei aina ole helppoa.

Itlan verkkokurssi tarjoaa konkreettisia keinoja, jotka auttavat vahvistamaan koko koululuokan tai päiväkotiryhmän toivottua käyttäytymistä. Materiaalit nojaavat uusimpaan tutkimustietoon ja arjessa hyviksi havaittuihin käytäntöihin.

”Lapsi tai nuori voi reagoida vuorovaikutukseen, ympäristötekijöihin ja moniin muihin erilaisiin asioihin vetäytymällä, olemalla levoton tai uhmakas. Verkkokurssin tavoitteena on kasvattaa ymmärrystä käyttäytymisen taustalla olevista tekijöistä sekä sellaisista yleisen tuen keinoista, joilla kasvattajat voivat tukea tilannetta”, kertoo Itlan asiantuntija Päivi Uro.

Erilaisista psykososiaalisista, pedagogisista ja fyysiseen toimintaympäristöön liittyvistä toimintatavoista hyötyy koko koululuokka tai päiväkotiryhmä.

”Kannustava ja turvallinen ilmapiiri, yhdessä sovitut käyttäytymisodotukset, toivotun käyttäytymisen vahvistaminen kehumalla sekä sosioemotionaalisten taitojen opettaminen tukevat tutkitusti jokaisen lapsen ja nuoren toivottua käytöstä ja oppimista. Riippumatta siitä, onko heillä käytöspulmia vai ei”, kiteyttää Uro.

Suosittu täydennyskoulutus jatkuu

Nyt julkaistu verkkokurssi jatkaa Käyttäytymisellään reagoivien lasten ja nuorten tukeminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa -kurssikokonaisuutta. Viidestä kurssista koostuvan kokonaisuuden kaksi ensimmäistä kurssia on julkaistu, ja loput kolme tullaan julkaisemaan vuosien 2024–2025 aikana.

Aiemmin julkaistu johdantokurssi on jo kerännyt suosiota: kurssille on rekisteröitynyt yli 700 opetus- ja kasvatusalan ammattilaista. Johdantokurssin on rahoittanut Opetushallitus ja muut kurssit sosiaali- ja terveysministeriö.

”Kurssit sopivat erittäin hyvin peruskoulun opettajien, varhaiskasvattajien, koulunkäynninohjaajien ja opiskeluhuollon henkilöstön täydennyskoulutukseksi. Ne kannattaa käydä järjestyksessä joko yksin tai yhdessä työkavereiden kanssa”, Itlan kehittämispäällikkö Piia Karjalainen suosittelee.

Rekisteröidy ilmaisille kursseille!

Lisätietoja

Piia Karjalainen, kehittämispäällikkö, Itla
piia.karjalainen[at]itla.fi, puh. 040 662 4821

Päivi Uro, asiantuntija, Itla
paivi.uro[at]itla.fi, puh. 040 531 1428

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Blogi
|
05.02.2025
Kaikki on vaikuttavaa – vai onko?
Kärjistäen voisi sanoa, että kaikki, mitä sosiaali- ja terveydenhuollon, sivistystoimen ja kolmannen sektorin ammattilaiset tarjoavat ja tutkijat tutkivat, on vaikuttavaa – ainakin jos on uskominen useimpien vaikuttavuusraporttien johtopäätöksiä. Voiko kaikki olla vaikuttavaa vai onko kyseessä jotain muuta? Mitä vaikuttavuus on ja miten sitä voidaan tutkia?
Kasvun tuki
Vaikuttavuus
Nuoria istumassa lattialla.
Uutiset
|
04.02.2025
Nuorten yksinäisyys on monitahoinen haaste – Tutkimus paljastaa kahdeksan yksinäisyyden muotoa
Tuore tutkimus perustuu suomalaisten nuorten anonyymeihin keskusteluihin verkossa. Tulokset haastavat palveluntuottajat ja nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ottamaan käyttöön kohdennettuja ja aidosti nuorten omista tarpeista lähteviä keinoja yksinäisyyden lievittämiseen.
YOUNG-ohjelma
Päiväkoti-ikäinen lapsi tekee tehtävää pöydän ääressä.
Uutiset
|
28.01.2025
Uusi opas edistää psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuden arviointia    
Lasten ja nuorten mielenterveyttä tulee tukea parhaaseen mahdolliseen näyttöön pohjautuvilla psykososiaalisilla menetelmillä. Itla on julkaissut oppaan, jonka tavoitteena on tehdä lasten, nuorten ja perheiden menetelmien vaikuttavuuden arviointiprosessi läpinäkyväksi ja tukea resurssien kohdentumista mielenterveyttä parhaiten tukeviin interventioihin.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Hymyilevä alakouluikäinen lapsi istumassa lattialla.
Tapahtuma
Miksi menetelmien vaikuttavuuden arviointi on tärkeää?
Itlan maksuttomassa webinaarissa 26.3.2025 kuulet lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuustiedon yhteiskunnallisesta merkityksestä ja vaikuttavuuden arvioinnista. Pääpuhujana on ylilääkäri, nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala.
Ke 26.3.2025
Klo 8.30-9.30
Etäyhteydellä (Teams)
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Uutiset
|
27.01.2025
Vaalit 2025: Onnellinen lapsuus on investointi tulevaisuuteen   
Kuormittavien tilanteiden kasautuminen lapsuudessa ja nuoruudessa on vahvasti yhteydessä poikien myöhempään rikollisuuteen, tyttöjen psyykkiseen hyvinvointiin ja kaikilla nuorilla koulumenestykseen. Siksi lapsia, nuoria ja perheitä on tuettava kunnissa ja hyvinvointialueilla kokonaisvaltaisesti. Ajoissa saatu, eri sektorien yhteistyössä toteuttama tuki ehkäisee ongelmien eskaloitumista sekä antaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden opiskella ja osallistua myöhemmin työelämään. Hyvinvoivat lapset ja nuoret ovat kunnille kannattava investointi.
Vaalit 2025
Lattialla istuvan nuoren jalat.
Uutiset
|
23.01.2025
Matalan kynnyksen mielenterveysapua nuorille tarjoava Walk in terapia -menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Walk in terapia -menetelmän, joka on tarkoitettu nuorille matalan kynnyksen mielenterveysavuksi. Walk in terapia -menetelmän arvioiminen on tärkeää, sillä nuorten henkinen pahoinvointi on yleistä ja matalan kynnyksen palveluille on suuri tarve. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät