Uutiset>Uutiset
15.11.2024

Osallistujien Suomi -ohjelman tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen    

Itla on monipuolisesti mukana uudessa Osallistujien Suomi -toimenpideohjelmassa, jonka tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen sekä osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen laajasti koko maassa.

Yksinäisyyttä kokevien lukumäärä on hälyttävällä tasolla. Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin helmikuussa 2024 julkaiseman yksinäisyysbarometrin mukaan Suomessa 56 prosenttia ihmisistä kokee yksinäisyyttä ainakin joskus.

Eduskunnan yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämisen työryhmän sekä Itlan ja muiden asiantuntijoiden laatima ohjelma sisältää eri sektoreille suunnattuja konkreettisia toimenpiteitä, joiden edistymistä arvioidaan vuosittain. Pääministeri Petteri Orpo vastaanotti ohjelman tänään eduskunnassa.

Tunne-, tietoisuus- ja vuorovaikutustaidot, joustavuus stressaavissa tilanteissa sekä kyky luoda merkityksellisiä suhteita ja toimia ryhmässä ehkäisevät yksinäisyyttä ja tukevat yhteisöllisyyttä. Itla edistää lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa mielenterveystaitoja vaikuttaviksi osoitettujen psykososiaalisten menetelmien avulla. Tavoitteena on myös ehkäistä tutkimuksissa havaittua ilmiötä: yksinäisyyden siirtymistä sukupolvelta toiselle.  

“Itlan Kasvun tuen menetelmäpankissa on useita vaikuttaviksi osoitettuja keinoja, joilla voidaan edistää yhteisöllisyyden tukemisen kannalta oleellisia tunne- ja vuorovaikutustaitoja. On tärkeää tarjota esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja koulun ammattilaisten työn tueksi tutkimuspohjaisia välineitä lasten ja nuorten sosiaalisten taitojen vahvistamiseen”, ohjelmajohtaja Marjo Kurki Itlasta kertoo.  

Yksinäisyys aiheuttaa kärsimystä, uhkaa turvallisuuttamme ja maksaa paljon 

Eduskunnan yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämisen asiantuntijaryhmä on laatinut 21 toimenpidettä sisältävän ohjelman, jonka toimenpiteet kohdistuvat sekä yksilöille, perheille ja lähiverkostoille, julkiselle, yksityiselle ja kolmannelle sektorille että kansalaisyhteiskunnalle. Ryhmän puheenjohtajina toimivat eduskunnan varapuhemies Paula Risikko ja kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta

”Yksinäisyydestä on tullut merkittävä uhka suomalaisten hyvinvoinnille, toimintakyvylle sekä kansalliselle yhtenäisyydelle ja kokonaisturvallisuudelle. Yksinäisyys aiheuttaa paljon kärsimystä ja kustannuksia. Siksi on valtavan tärkeää, että kaikki osallistuvat yksinäisyyden ehkäisemiseen”, kertoo varapuhemies Paula Risikko. 

”Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden suorat ja epäsuorat kustannukset ovat yhteiskunnallisesti merkittävät. Iso-Britannia on arvioinut yksinäisyyden kustannuksiksi henkilöä kohden yli 10 000 puntaa vuodessa. Yhdysvalloissa vastaava luku on noin 6 000 dollaria. Suomen osalta laskelmat ovat vielä tekeillä, mutta ei ole syytä olettaa, että kustannukset olisivat merkittävästi erilaisia. Näin ollen on sekä inhimillisesti että talouden näkökulmasta järkevää puuttua ongelmaan”, korostaa kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta. 



Ohjelmatyön tavoitteena on sitouttaa päättäjät ja eri sidosryhmät yksinäisyyden ehkäisemiseen. Tämän lisäksi tavoitteena on vahvistaa poliittisten päätösten tutkimusperustaisuutta sekä ennakkoarvioida yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden taloudellisia vaikutuksia. Lisäksi tarkoitus on muun muassa selvittää ja puuttua digitalisaation mahdollisiin haittavaikutuksiin, koota yhteen hyviä toimintamalleja kolmannelta sektorilta, tunnistaa yksinäisyys perustason palveluissa sekä sujuvoittaa asiakasohjausta eri sektorien välillä.

  

Työryhmän asiantuntijoiksi on kutsuttu edustajia sosiaali- ja terveysministeriöstä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Opetushallituksesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Kuntaliitosta, Olympiakomiteasta, Itlasta, Kirkkohallituksesta, Right to Belong -tutkimuskonsortiosta sekä järjestöistä.  

Osallistujien Suomi on kansallinen pitkän aikavälin ohjelma, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteenkuuluvuuden, nähdyksi tulemisen ja merkityksellisyyden kokemuksia sekä puuttua Suomen keskeiseen hyvinvointihaasteeseen, yksinäisyyteen. Ohjelmaa koordinoi eduskunnan työryhmän asettama asiantuntijajoukko, johon kuuluu eri alojen edustajia.

Lisätietoja

Marjo Kurki

Kehitysjohtaja

Director of Development

PANDEMICS- ja YOUNG -ohjelmat

Kasvun tuki

marjo.kurki@itla.fi

044 271 0797

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Uutiset
|
17.02.2025
Vanhemmuuden tukeminen on ratkaisevaa Suomen hyvälle tulevaisuudelle    
Raskaus ja pikkulapsiaika ovat kriittisiä ajanjaksoja ihmisen elämässä, sillä silloin syntyy perusta muun muassa tunteiden ja käyttäytymisen säätelylle sekä ihmisen koko elämän mittaiselle terveydelle. ​Siksi vanhemmuuden tukeminen on ratkaisevaa suomalaisen yhteiskunnan hyvän tulevaisuuden rakentamisessa.
1 000 ensimmäistä päivää
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Ihmisiä rivissä Eduskuntatalon portaiden alapäässä.
Uutiset
|
17.02.2025
Etuoikeuskävelyn videotallenne julkaistu
Itlan Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulun osallistujat järjestivät marraskuussa etuoikeuskävelyn, josta on nyt julkaistu videotallenne. Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda esiin lapsuudenkokemusten eroavuutta ja kannustaa huomioimaan lapsuuden suojaavat ja haavoittavat kokemukset entistä paremmin yhteiskunnassa.
Johtamiskoulutus
YOUNG-ohjelma
Uutiset
|
16.02.2025
Etsimme parhaita tapoja tehdä yhteistyötä koulun ja kodin välillä – ilmianna oman koulusi hyvä toimintatapa!
Mikä on teidän koulunne salaisuus onnistuneeseen yhteistyöhön vanhempien ja huoltajien kanssa? Etsimme hyväksi havaittuja toimintatapoja mukaan uuteen mielenterveyden tukea koulussa käsittelevään oppaaseen.
Kasvun tuki
Vieraskynä
|
12.02.2025
Aiheuttaako vanhempien pienituloisuus ahdistusta nuorille?
Vaikea taloustilanne on haastanut entisestään pienituloisia lapsiperheitä 2020-luvulla. Samalla nuorten ahdistuneisuus ja tuen tarve ovat kasvaneet. Maisterintutkielmani pyrki selvittämään systemoidun kirjallisuuskatsauksen keinoin, onko vanhempien pienituloisuus yhteydessä nuorten (11–18-vuotiaiden) ahdistuneisuuteen ja ahdistuneisuushäiriöihin, ja millaisia muita tekijöitä nuorten ahdistuneisuuden taustalta löytyy.
Lapsiperheköyhyys
Mielenterveys
Samalta viivalta
Tapahtumat
Ilmoittaudu arvioitsijakoulutukseen!
Itlan Kasvun tuki tekee psykososiaalisten menetelmien arvioita ja julkaisee ne systemaattisina kirjallisuuskatsauksina menetelmäpankissa sekä Kasvun tuki -aikakauslehdessä. Seuraava menetelmäarvioitsijoiden koulutus järjestetään marraskuussa. Tule mukaan psykososiaalisten menetelmien arvioitsijaksi!
11.11.-25.11.2024
Teams ja läsnä
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Blogi
|
05.02.2025
Kaikki on vaikuttavaa – vai onko?
Kärjistäen voisi sanoa, että kaikki, mitä sosiaali- ja terveydenhuollon, sivistystoimen ja kolmannen sektorin ammattilaiset tarjoavat ja tutkijat tutkivat, on vaikuttavaa – ainakin jos on uskominen useimpien vaikuttavuusraporttien johtopäätöksiä. Voiko kaikki olla vaikuttavaa vai onko kyseessä jotain muuta? Mitä vaikuttavuus on ja miten sitä voidaan tutkia?
Kasvun tuki
Vaikuttavuus