Uutiset>Uutiset
22.03.2025

Suosittu menetelmäpankki uudistui – ja samalla Kasvun tuen sisällöt siirtyivät itla.fi:hin

Uudistettu Kasvun tuen menetelmäpankki auttaa tutustumaan lapsille, nuorille ja perheille suunnattujen psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuuteen entistä helpommin. Menetelmäpankki ja muut Itlan Kasvun tuen sisällöt muuttivat samalla Itlan verkkosivuille itla.fi:hin.

Menetelmäpankin käytettävyys parani

Lasten ja nuorten tulisi saada varhaisessa vaiheessa mielenterveyden tukea ja hoitoa, mikä on tutkitusti vaikuttavaa. Sitä varten tarvitaan helposti saatavilla olevaa, luotettavaa ja tutkittua tietoa erilaisten psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuudesta.

Itla on uudistanut Kasvun tuen suosittua menetelmäpankkia, jotta muun muassa hyvinvointialueet ja koulut pystyvät tutustumaan entistä helpommin lasten, nuorten ja vanhempien mielenterveyttä edistävien menetelmien vaikuttavuuteen.

”Paransimme menetelmäpankin käytettävyyttä muun muassa uudistamalla hakutoimintoa ja sujuvoittamalla tekstiä. Menetelmäarviot ovat kuitenkin pysyneet samana”, kertoo Itlan tiedeasiantuntija Marko Merikukka.

Menetelmäpankista löytyy tällä hetkellä jo 34 arviota psykososiaalisten menetelmien vaikuttavuudesta. Kaikki jo arvioidut lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät ovat käytössä Suomessa. Mukana on esimerkiksi menetelmiä, joiden avulla voi tukea vanhemmuuden taitoja tai ennaltaehkäistä kiusaamista.

Tänä vuonna menetelmäpankissa on arvioinnissa jopa 18 menetelmää, mikä on aikaisempaan julkaisutahtiin verrattuna valtava muutos.

”Menetelmäpankin tarjoama tieto auttaa päätöksentekijöitä löytämään helposti tietoa siitä, minkälainen menetelmän tutkimukseen perustuva vaikuttavuusnäyttö on ja mille kohderyhmälle menetelmä on tarkoitettu. Tutkitun tiedon lisäksi päätöksissä on tärkeää huomioida muun muassa menetelmän käytettävyys”, toteaa Itlan kehitysjohtaja Marjo Kurki.

Kasvun tuen sisällöt siirtyivät samalla osaksi itla.fi:tä

Menetelmäpankin uudistuksen yhteydessä Kasvun tuen sisällöt siirtyvät Itlan verkkosivuille itla.fi:hin. Kasvun tuen vanha verkkosivu kasvuntuki.fi toimii jatkossa kurssialustana Kasvun tuen verkkokursseille.

Sisältöjen siirto on vahvasti linjassa Itlan tuoreen strategian kanssa, ja korostaa yhden, yhtenäisen Itlan merkitystä. Kasvun tuki on yksi Itlan keskeisistä toimintakokonaisuuksista, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten vaikuttavien psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa perustason palveluissa.

Kasvun tuen sisällöt kattavat menetelmäpankin lisäksi muun muassa psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoon liittyviä koulutuksia ja materiaaleja, menetelmien käytettävyyteen keskittyviä julkaisuja sekä kouluille ja varhaiskasvatukseen suunnatun kurssikokonaisuuden käyttäytymisen tuesta.

Tervetuloa tutustumaan uudistettuun menetelmäpankkiin ja Kasvun tuen sivuihin


Lisätietoja

Marko Merikukka

Tiedeasiantuntija, Kasvun tuki

marko.merikukka(at)itla.fi

Marjo Kurki

Kehitysjohtaja, Kasvun tuki, YOUNG-ohjelma

marjo.kurki(at)itla

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Artikkelit
|
15.04.2025
Implementoinnin tulosten arviointi mittareilla – kirjallisuuskatsaus
Implementoinnin tulosten arviointiin on useita mittareita, mutta tutkimusta niiden hyödyntämisestä osana laajamittaista psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ei juurikaan ole. Kasvun tuki -aikakauslehden ennakkojulkaisuna ilmestyvässä tutkimusartikkelissa kartoitetaan, millaisia mittareita palvelujärjestelmässä voitaisiin käyttää, kun arvioidaan psykososiaalisten menetelmien juurtumista.
Värikäs keinuhevonen, pöytä ja tuoli.
Blogi
|
14.04.2025
Etelä-Pohjanmaalla on sitouduttu verkostomaiseen perhekeskustoimintaan – uudessa Seinäjoen perhekeskuksessa palvelut myös fyysisesti saman katon alla
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella verkostomainen perhekeskustoiminta on saatu hyvin käyntiin. Seinäjoen uudessa perhekeskuksessa yhteiseen toimintaan kannustaa myös fyysisesti saman katon alla toimiminen. Palvelualuejohtaja Satu Mäki-Fossin mukaan perhekeskustyössä on tärkeää nähdä kokonaiskuva ja se, miten nyt valitut toimet vaikuttavat pitkällä aikavälillä.
Johtamiskoulutus
Yhteisövaikuttavuus
Taapero istuu eduskunnan valtiosalin lattialla.
Uutiset
|
11.04.2025
Lasten hyvän kasvun tukeminen edellyttää sitoutumista, ekosysteemimäistä kehittämistä & hallituskaudet ylittäviä tavoitteita  
Itla kutsui alkuvuonna tutkijoita, johtajia, 3. sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia keskustelemaan Suomen tulevaisuuden avainkysymyksestä: mitä pitäisi tehdä, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja saada siihen tarvitsemaansa tukea? Vastaus tarjoaa konkreettisia keinoja Sotevisio 2030 -työhön, ja se on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriöön.
Sotevisio 2030
Kasvun tuki -aikakauslehtiä pöydällä, yksi selailtavana.
Uutiset
|
10.04.2025
Kasvun tuki -aikakauslehti nousi JUFO-luokkaan
Kasvun tuki -aikakauslehti on saavuttanut tason 1 Julkaisufoorumin luokituksessa. Taso 1 on luokituksen perustaso, jota korkeammalle tasolle nousevat vain harvat julkaisukanavat. Luokitukseen pääseminen nostaa Kasvun tuki -lehden arvostusta tiedeyhteisössä.
Uutiset
|
09.04.2025
Itlan vuosikertomus 2024 on julkaistu – Kohti lapsi- ja perhemyönteistä hyvinvointiyhteiskuntaa
Vuonna 2024 julkaisimme Itlan uuden strategian. Siinä visioksi määriteltiin lapsi- ja perhemyönteinen hyvinvointiyhteiskunta 2040. Tutustu Itlan vuoden 2024 muihin kohokohtiin juuri julkaistusta vuosikertomuksesta.
Strategia
Vuosikertomus
Ihmisiä rivissä Eduskuntatalon portaiden alapäässä.
Vieraskynä
|
08.04.2025
Etuoikeuskävely oli herättelevä kokemus
Järjestämämme etuoikeuskävely-tapahtuma ja sen videointi herättelivät huomaamaan elämänkokemustemme eriarvoisuutta. Tapahtuma oli kokonaisuudessaan onnistunut, vaikkakin erityisesti päättäjiä olisi kaivattu enemmän mukaan. Jatkossa etuoikeuskävelyä kannattaa hyödyntää eri yhteyksissä lapsuuden suojaavien ja haitallisten tekijöiden havainnollistajana.
Johtamiskoulutus