Uutiset>Uutiset
04.03.2025

Tutkimus: Nuorten pitkäaikaisen toimeentulotuen käytön syyt moninaisempia kuin ajatellaan

Nuorten pitkäaikainen toimeentulotuen käyttö on monisyinen ilmiö, joka vaatii uusia lähestymistapoja. Samalta viivalta – ratkaisuja lapsiperheköyhyyteen -ohjelman tutkimus valottaa, että pitkäaikaisen toimeentulotuen käytön keskeisiä syitä työllisyyden ja koulutuksen lisäksi ovat muun muassa lapsuuden kokemukset, syrijintä ja harrastustoiminta.

Nuorten aikuisten toimeentulotuen käyttö on keskeinen köyhyyden ylisukupolvisuuteen liittyvä ilmiö. Vanhempien toimeentulotuen käyttö ennustaa vahvasti nuorten toimeentulotuen käyttöä. Noin 16 prosenttia nuorista aikuisista saa toimeentulotukea, ja usein tuen saajat ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella.

”Nuorten aikuisten toimeentulotuen käyttö kertoo vakavista haasteista, jotka liittyvät esimerkiksi koulutukseen ja työllistymiseen,” toteaa Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari.

Osallistava mallinnus valottaa ilmiön monimutkaisuutta

Vaikka nuorten toimeentulotuen käyttöä on tutkittu paljon, aiemmissa tutkimuksissa ei ole huomioitu ilmiön monimutkaisuutta, eikä otettu sidosryhmiä mukaan tutkimusprosessiin.

”Usein määrällisissä tutkimuksissa keskitymme kahden muuttujan väliseen suhteeseen. Tämä yksinkertaistaa todellisuutta liikaa, sillä monisyiset ilmiöt vaativat myös sidosryhmien hiljaisen tiedon huomioimista”, Ristikari selittää.

Osallistava mallinnus toi sidosryhmät osaksi tutkimusprosessia. Kolmessa työpajassa tutkijat, asiantuntijat ja kokemusasiantuntijat loivat kausaalikartan, joka kuvasi toimeentulotuen käytön taustalla vaikuttavia tekijöitä ja niiden välisiä yhteyksiä. Karttaan tunnistettiin 95 ilmiötä, joita yhdisti 429 vaikutussuhdetta. Suuri osa tekijöistä vaikutti toimeentulotuen käyttöön välillisesti.

Toimeentulotuen käytöllä hyvin moninaisia syitä

Kausaalikartan pohjalta tehtyjen verkostoanalyysien avulla toimeentulotuen käytön monimutkaisuus konkretisoitiin. Analyysi osoitti, että toimeentulotuen käyttö ei liity vain perinteisiin politiikka-alueisiin, kuten työllisyyteen, koulutukseen ja mielenterveyteen. Keskeisiä juurisyitä ovat myös lapsuuden kokemukset, itseluottamus ja -tuntemus sekä tekijät, jotka eivät näy rekistereissä, kuten syrjintä, harrastustoiminta ja positiiviset kokemukset.


”Aikaisemmat tutkimukset ovat keskittyneet pääasiassa helposti mitattaviin rekisterimuuttujiin. Osallistava mallinnus paljasti, että monia merkittäviä tekijöitä jää usein huomioimatta, mikä kaventaa ymmärrystämme ilmiöstä”, Ristikari kertoo.


Päättäjät, nyt tarvitaan kauaskantoista päätöksentekoa

Tutkimuksen johtopäätös on selkeä: pitkäaikaisen toimeentulotuen käytön ehkäisy edellyttää monialaista ja kokonaisvaltaista otetta. Verkostoanalyysien perusteella tarvitaan niin sanottuja interventiopaketteja, jotka tarttuvat useisiin juurisyihin samanaikaisesti.

”Päättäjille tärkein viesti on, että yksittäisten politiikkamuutosten sijaan tarvitaan ratkaisuja, jotka yhdistävät useita toimenpiteitä ja vaikutusten arviointia”, Ristikari korostaa.

Tutkimusprojekti toteutettiin yhteistyössä Canberran yliopiston kanssa, ja sen tulokset julkaistiin Itlan raporttina. Projekti tuotti myös useita luentoja yleisölle. Itlan tutkijat kiittävät lämpimästi kaikkia sidosryhmiä yhteistyöstä ja arvokkaista näkemyksistä.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
26.5.-29.9.2025
13.00-15.00
Teams
Kasvun tuki