Uutiset>Uutiset
30.05.2024

Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa

Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin sosiaaliturvaetuuksien köyhyyttä vähentävää vaikutusta monilapsisissa perheissä 31 Euroopan maassa. Köyhyyttä vähentävää vaikutusta verrattiin monilapsisten ja yhden lapsen perheiden välillä.

Tutkimuksessa havaittiin eri maiden välillä eroja siinä, vähentävätkö sosiaaliturvaetuudet enemmän monilapsisten perheiden kuin yhden lapsen perheiden köyhyysastetta. Noin yhdessä kolmasosasta maista sosiaaliturvaetuudet vähentävät suhteellisesti eli prosentuaalisesti monilapsisten perheiden köyhyyttä pieniä perheitä enemmän, mutta yhdessä kolmasosassa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän yhden lapsen perheiden köyhyysastetta.

Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät kolmilapsisten perheiden köyhyyttä enemmän suhteessa yksilapsisiin perheisiin. Etuudet eivät kuitenkaan vähennä köyhyyttä enemmän, jos perheessä on lapsia useampi kuin kolme.

Köyhyyden vähentämisen kannalta lapset tulisi huomioida useissa etuuksissa

Vaikka tutkimustulosten mukaan sosiaaliturvaetuudet vähentävät köyhyyttä enemmän kolmilapsisissa perheissä, pysyivät ne silti yhden lapsen perheitä köyhempinä.


”Tutkimustulokset viittaavat siihen, että vaikka monessa maassa sosiaaliturvaetuudet vähentävät suhteellisesti enemmän monilapsisten perheiden köyhyyttä, eivät sosiaaliturvaetuudet pysty tasaamaan kaikkia eroja”, Itlan projektitutkija Lauri Mäkinen toteaa.  


Tutkimuksessa tarkasteltiin erilaisia sosiaaliturvaetuuksia. Monissa maissa perhe-etuudet, kuten lapsilisä ja vanhempainpäiväraha ovat tärkeimpiä köyhyyden vähentämisen kannalta, mutta myös muilla etuuksilla voi olla merkittäviä köyhyyttä vähentäviä vaikutuksia.


”Mikäli isojen perheiden köyhyyttä halutaan vähentää, on syytä kiinnittää huomiota siihen, miten lapset huomioidaan etuuksissa, esimerkiksi sisaruskorotuksissa”, Lauri Mäkinen huomauttaa.


Tutkimuksessa monilapsisella perheellä tarkoitetaan kotitaloutta, jossa on vähintään kolme lasta. Sosiaaliturvaetuuksien köyhyyttä vähentävää vaikutusta tarkasteltiin vähentämällä kotitalouden tuloista sosiaaliturvaetuudet ja vertaamalla näin laskettua köyhyysastetta kaikkien kotitalouden tulojen perusteella laskettuun köyhyysasteeseen. Analyysit tehtiin erikseen kolmen lapsen ja vähintään neljän lapsen perheille. Tutkimuksessa hyödynnettiin vuosien 2014–2019 yhdistettyjä EU-Silc-aineistoja.


Lisätietoja

Olethan yhteydessä, jos sinulla on kysyttävää tutkimuksesta.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Vieraskynä
|
17.01.2025
The future of health and social care: Perspectives from Finland and Scotland
Last autumn, students from the Childhood Builders leadership training programme visited Scotland. Through this exchange, leaders from Finland and Scotland shared valuable lessons and experiences in advancing equitable, inclusive, and resilient leadership in health and social care. The lessons learned in Scotland and Finland offer a clear call to action: the future of health and social care depends on leaders willing to listen, collaborate, and lead with courage.
johtaminen
Johtamiskoulutus
Puisella pöydällä erivärisiä palapelin osia.
Blogi
|
17.01.2025
Psykososiaalisten menetelmien valinta on iso muutosjohtamisen haaste
Oma Hämeen ja Itlan lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien arviointipilotti toi esiin paitsi tärkeää tietoa menetelmistä, myös isoja muutosjohtamisen haasteita. Menetelmät on usein otettu käyttöön osana hanketyötä, irrallaan operatiivisesta johtamisesta, tiukassa aikataulussa ja lyhyellä varoitusajalla. Jatkossa hyvinvointialueella tarvitaan yhteinen suunnitelma siitä, mitä, miten ja missä menetelmiä käytetään.
Kasvun tuki
Nuori nainen ja kaksi lasta laskevat iloisina pulkalla mäkeä aurinkoisena päivänä.
Uutiset
|
15.01.2025
Tulipalojen sammuttamisen sijaan pitkäjänteistä hyvän kasvun tukea lapsen arjessa   
Viime syksynä joukko tutkijoita, johtajia, kolmannen sektorin edustajia ja käytännön ammattilaisia kokoontui Itlaan keskustelemaan Suomen tulevaisuuden ydinkysymyksestä: mitä tarvitaan, jotta lapsemme ja nuoremme voisivat hyvin? Vastaus tarjoaa painokkaita eväitä parhaillaan käynnissä olevaan Sotevisio 2030 -työhön, ja se lähetettiin sosiaali- ja terveysministeriöön joulun alla.
Sotevisio 2030
Blogi
|
15.01.2025
Eletään lapsen lailla – huolenpitoa, rakkautta ja liikkumisen iloa 
Lapsen hyvä elämä on riippuvainen aikuisten toimista. Ensimmäiset tuhat päivää ovat erityisen tärkeitä ja voivat vaikuttaa aikuisuuteen asti. Itlan visiona on lapsiystävällinen Suomi. Sitä rakennetaan huolehtimalla niin lasten kuin vanhempien hyvinvoinnista – unohtamatta lapsenmielisyyttä aikuisenakaan!
Strategia
Lapsia pelaamassa liikuntasalissa.
Uutiset
|
08.01.2025
ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarkoitettu Strategia-menetelmä arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Strategia-menetelmän, joka on tarkoitettu ADHD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille. Strategia-menetelmä on uudenlainen lisäys Kasvun tuen menetelmäpankkiin, sillä se on vanhemmille tarkoitettu kurssi, jolle pääsyn edellytyksenä on lapsen diagnoosi. Tällaisia menetelmiä ei ole aiemmin arvioitu Kasvun tuessa. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Kaksi henkilöä pöydän ääressä vastakkain edessään kannettavat tietokoneet.
Uutiset
|
19.12.2024
Syksyn menetelmäarvioinnin koulutus tuplasi arvioitsijoiden lukumäärän
Marraskuussa järjestetyssä menetelmäarvioitsijoiden koulutuksessa leivottiin 26 uutta arvioitsijaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin aiempien koulutusten osallistujat yhteensä. Kaksipäiväisessä koulutuksessa perehdyttiin arvioinnin osa-alueisiin, mutta aikaa jäi myös keskustelulle. Arviointityönsä ensi vuonna aloittavat arvioitsijat saivat koulutuksesta hyötyä paitsi tutkimukseen myös käytännön työhön.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät