Uutiset>Uutiset
30.05.2024

Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa

Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin sosiaaliturvaetuuksien köyhyyttä vähentävää vaikutusta monilapsisissa perheissä 31 Euroopan maassa. Köyhyyttä vähentävää vaikutusta verrattiin monilapsisten ja yhden lapsen perheiden välillä.

Tutkimuksessa havaittiin eri maiden välillä eroja siinä, vähentävätkö sosiaaliturvaetuudet enemmän monilapsisten perheiden kuin yhden lapsen perheiden köyhyysastetta. Noin yhdessä kolmasosasta maista sosiaaliturvaetuudet vähentävät suhteellisesti eli prosentuaalisesti monilapsisten perheiden köyhyyttä pieniä perheitä enemmän, mutta yhdessä kolmasosassa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän yhden lapsen perheiden köyhyysastetta.

Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät kolmilapsisten perheiden köyhyyttä enemmän suhteessa yksilapsisiin perheisiin. Etuudet eivät kuitenkaan vähennä köyhyyttä enemmän, jos perheessä on lapsia useampi kuin kolme.

Köyhyyden vähentämisen kannalta lapset tulisi huomioida useissa etuuksissa

Vaikka tutkimustulosten mukaan sosiaaliturvaetuudet vähentävät köyhyyttä enemmän kolmilapsisissa perheissä, pysyivät ne silti yhden lapsen perheitä köyhempinä.


”Tutkimustulokset viittaavat siihen, että vaikka monessa maassa sosiaaliturvaetuudet vähentävät suhteellisesti enemmän monilapsisten perheiden köyhyyttä, eivät sosiaaliturvaetuudet pysty tasaamaan kaikkia eroja”, Itlan projektitutkija Lauri Mäkinen toteaa.  


Tutkimuksessa tarkasteltiin erilaisia sosiaaliturvaetuuksia. Monissa maissa perhe-etuudet, kuten lapsilisä ja vanhempainpäiväraha ovat tärkeimpiä köyhyyden vähentämisen kannalta, mutta myös muilla etuuksilla voi olla merkittäviä köyhyyttä vähentäviä vaikutuksia.


”Mikäli isojen perheiden köyhyyttä halutaan vähentää, on syytä kiinnittää huomiota siihen, miten lapset huomioidaan etuuksissa, esimerkiksi sisaruskorotuksissa”, Lauri Mäkinen huomauttaa.


Tutkimuksessa monilapsisella perheellä tarkoitetaan kotitaloutta, jossa on vähintään kolme lasta. Sosiaaliturvaetuuksien köyhyyttä vähentävää vaikutusta tarkasteltiin vähentämällä kotitalouden tuloista sosiaaliturvaetuudet ja vertaamalla näin laskettua köyhyysastetta kaikkien kotitalouden tulojen perusteella laskettuun köyhyysasteeseen. Analyysit tehtiin erikseen kolmen lapsen ja vähintään neljän lapsen perheille. Tutkimuksessa hyödynnettiin vuosien 2014–2019 yhdistettyjä EU-Silc-aineistoja.


Lisätietoja

Olethan yhteydessä, jos sinulla on kysyttävää tutkimuksesta.

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Ihminen kävelee lumisella kadulla talvivaatteissa, selin kameraan.
Artikkelit
|
21.11.2024
Lähisuhde- ja kunniaan liittyvän väkivallan seulonta Pohjoismaissa     
Raskaus ja elämän ensimmäiset vuodet ovat tärkeä ajanjakso lähisuhteeseen ja kunniaan liittyvän väkivallan seulontaan. Ruotsissa järjestelmällinen seulonta raskauden aikana aloitettiin vuonna 2008, ja nyt kaikissa Pohjoismaissa on kansalliset ohjeet lähisuhdeväkivallan seulonnasta raskauden ja lapsen ensimmäisen kahden ikävuoden eli ensimmäisten 1 000 päivän aikana.
1000 ensimmäistä päivää
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Blogi
|
21.11.2024
Yhteistyöllä kohti lapsi- ja perhemyönteistä Suomea
Itlan uusi strategia suuntaa toimintamme kohti hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa lapset, nuoret ja perheet voivat kasvaa, kukoistaa ja osallistua aktiivisesti tulevaisuuden rakentamiseen.
Artikkelit
|
18.11.2024
Millaiseen tulevaisuuteen lapsilla on oikeus?
Megatrendit muuttavat maailmaa ja niillä on vaikutusta meidän kaikkien elämään. Mutta miltä juuri lasten ja nuorten tulevaisuudet näyttävät megatrendien valossa ja miten voisimme rakentaa parempaa tulevaisuutta nykyisille ja tuleville lapsille ja nuorille?
Tummatukkainen tyttö pelailee pallolla kesäisessä puistossa.
Uutiset
|
15.11.2024
Osallistujien Suomi -ohjelman tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen    
Itla on monipuolisesti mukana uudessa Osallistujien Suomi -toimenpideohjelmassa, jonka tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen sekä osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen laajasti koko maassa.
1000 ensimmäistä päivää
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
YOUNG-ohjelma
Tapahtuma
|
14.11.2024
 Rekisteritutkijoiden aamukahviwebinaari 
YOUNG-ohjelman toisessa rekisteritutkijoille suunnatussa aamukahviwebinaarissa teemana koodin tehokas jäsentäminen, versionhallinta ja analyysien uusittavuus R-ympäristössä.
20.12.2024
8.30-9.30
Teams
YOUNG-ohjelma
Tyhjä keltainen kolmipyöräinen päiväkodin pihalla
Uutiset
|
04.11.2024
Koronapandemian opit: lasten ja nuorten hyvinvointi kriiseissä on varmistettava
Koronapandemian seuraukset oppimiseen ja hyvinvointiin näkyvät edelleen. Yksilöiden ja yhteiskunnan resilienssiä vahvistavat keinot, kuten palveluiden saatavuus ja osallisuuden lisääminen, parantavat elinympäristöjä myös normaalioloissa.
PANDEMICS-ohjelma
Strateginen tutkimus