Uutiset>Uutiset
07.04.2025

Uusi sivusto antaa tilannekuvan psykososiaalisen hoidon saamisesta hyvinvointialueilla 

Itla selvitti tarvetta uudelle seurantajärjestelmälle, jolla tuettaisiin lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa sekä edistettäisiin mielenterveyspalveluiden seurantaa. Selvityksen seurauksena THL:n verkkosivuilla avattiin keväällä mielenterveys- ja päihdepalveluiden tilannekuva.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtajan työssä on välttämätöntä tarkastella palveluiden sisältöä ja kohdentumista suhteessa tarpeeseen. Suomalaiset terveydenhuollon rekisterit tarjoavat poikkeuksellisen hyvät edellytykset tiedon keräämiselle, mutta luotettavaa kokonaiskuvaa on ollut vaikea saada. 

Itla selvitti tarvetta uudelle seurantajärjestelmälle, jolla tuettaisiin kansallista lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa sekä edistettäisiin mielenterveyspalveluiden laadun ja kustannusvaikuttavuuden seurantaa. Selvityksen seurauksena THL:n verkkosivuilla on tänä keväänä avattu uuden mielenterveys- ja päihdepalveluiden ajantasaisen tilannekuvan pilottiversio. 

Suomessa mielenterveys- ja päihdepalveluiden toteutumista voi seurata toimenpidekoodeilla, joilla voidaan erotella tutkitusti vaikuttavaksi osoitetut ja muut psykososiaaliset menetelmät. Tieto on kertynyt pääosin julkiselta sektorilta, joka on vain pieni osa mielenterveyspalveluita. Tietopohja on laajenemassa ja luotettavuus paranee nopeasti. 

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden tilannekuva kokoaa yhteen hoidon sisältöä koskevan tiedon. Sivustolla voi tarkastella kunkin hyvinvointialueen tai ikäryhmän käyntien sisältöä ja toteutustapaa, ajallista muutosta kävijöiden ja käyntien määrässä sekä jatkossa myös hoitoon pääsyyn kuluvan ajan. 

”Mielenterveyspalveluiden johtamisessa ja kehittämisessä voidaan hyödyntää asiakkaan tai potilaan hoidosta rekistereihin kertyvää tietopohjaa. Tilannekuvasivustolla tieto esitetään strategisesti tärkeinä kokonaisuuksina, mikä auttaa nykyistä paremmin kehittämään palveluita kansallisella, yhteistyö- tai hyvinvointialueen tasolla”, kertovat asiantuntija Katja Hautamäki Itlasta ja ylilääkäri Outi Linnaranta THL:stä.   

Tilannekuvasivustoa edelsi laaja selvitys mielenterveys- ja päihdepalveluista kertyvän tiedon käytöstä Suomessa   

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden tilannekuvasivusto on Itlan Kansallinen Implementointiosaaminen lasten ja nuorten kasvun tueksi (KI) -hankkeessa tehdyn selvityksen tulos.  


Mielenterveys- ja päihdepalveluiden tilannekuvasivustolla voi tarkastella kunkin hyvinvointialueen tai ikäryhmän käyntien sisältöä ja toteutustapaa, ajallista muutosta kävijöiden ja käyntien määrässä, sekä jatkossa myös hoitoon pääsyyn kuluvan ajan.  


Selvityksessä analysoitiin tarvetta lasten ja nuorten psykososiaalisten menetelmien osaajarekisterille tai muulle seurantajärjestelmälle, jolla tuettaisiin kansallista menetelmien käyttöönottoa eli implementointia. Selvitystyöhön kuului asiantuntijahaastatteluja, kirjallisuuskatsaus, tietojen kerääminen hyvinvointialueilta sekä kuulemistilaisuuksia.  

Tutkimuspohjaiset psykososiaaliset menetelmät ja toimintamallit ovat tärkeä osa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Menetelmien käytöstä kertyvän seurantatiedon avulla voidaan arvioida uuden osaamisen tarvetta, seurata implementointia sekä arvioida onnistumista. Tiedon hyödyntäminen auttaa käyttämään entistä viisaammin organisaation taloudellisia ja ajallisia resursseja. 

Menetelmien käyttöönottoa voidaan toimenpidekoodien lisäksi seurata implementointia tarkastelevilla mittareilla. Itlan katsauksessa tunnistettiin useita implementoinnin tulosten seurannan mittareita, mutta tutkimusta niiden hyödyntämisestä osana laajamittaista psykososiaalisten interventioiden käyttöönottoa ei juurikaan ole.   

“Lisäselvitykselle on ilmeinen tarve. Teemme töitä tuodaksemme Suomeen psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa ja seurantaa tukevia implementointimittareita.  Ne voisivat palvella palveluiden kehittämistä kliinisen tiedon lisänä. Tulemme Itlassa kehittämään muualla käytössä olevia mittareita vuoden 2025 aikana”, asiantuntija Sara Tani Itlasta kertoo. 


Lisätietoja

Katja Hautamäki

Asiantuntija

Specialist

Kasvun tuki KI

katja.hautamaki@itla.fi

040 186 9759
Sara Tani.
Sara Tani

Asiantuntija

Specialist

Kasvun tuki KI

sara.tani@itla.fi

040 168 4283

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Uutiset
|
14.05.2025
Implementointitiimien malli auttaa selkiyttämään psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoon liittyviä vastuita
Implementointitiimien mallissa ehdotetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon tiimejä, jotka vastaisivat jatkossa psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton johtamisesta ja menetelmien käytön pitkäjänteisestä tukemisesta. Itla on kehittänyt mallin yhdessä hyvinvointi- ja yhteistyöalueilla toimivien asiantuntijoiden kanssa.
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Uutiset
|
13.05.2025
Kirjoittajakutsu: Kirjoita implementoinnista Kasvun tuki -aikakauslehden teemanumeroon
Kasvun tuki -aikakauslehti julkaisee joulukuussa teemanumeron menetelmien ja toimintamallien implementoinnista eli suunnitelmallisesta käyttöönotosta. Numeroon etsitään nyt käsikirjoituksia.
Implementointi
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti
Nuoria koulun käytävällä, yksi istumassa taustalla, kaksi selin etualalla.
Uutiset
|
08.05.2025
Yksinäisyydestä yhteisöihin – Kuntien sivistys- ja nuorisopalveluihin tarvitaan lisää osallisuuden kokemuksia
Lasten ja nuorten yksinäisyyden ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemusten vähentämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävän Right to Belong -hankkeen uusi tutkimus tarkastelee, millä tavoin yksinäisyyttä tunnistetaan kuntien sivistys- ja nuorisopalveluissa. Tutkimus painottaa osallisuuden kokemuksen merkitystä osana yhteisöihin kiinnittymistä ja yksinäisyyden ratkaisuja.
YOUNG-ohjelma
Alakouluikäinen lapsi hymyilee iloisesti koulun käytävällä.
Blogi
|
05.05.2025
Rannikon mallissa perheiden palveluohjaus auttaa sekä asiakkaita että ammattilaisia
Lapsiperheiden uusi palveluohjaus “Rannikon malli” on saanut runsaasti kiitosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteessa, jossa sekä perheet että heitä tukevat ammattilaiset saavat tukea pulmiinsa yhdestä paikasta.
Uutiset
|
29.04.2025
Sitra avaa yhteistyössä Itlan kanssa rahoitushaun nuorten arjen hyvinvointia vahvistaville ratkaisuille
Sitran ja Itlan yhteistyössä toteuttamassa rahoitushaussa haetaan nuorten hyvinvointia ja arjen toimijuutta parantavia ratkaisuja. Hakuaika päättyy 30.5.2025 kello 12.
Rahoitus
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää