Uutiset>Uutiset
27.01.2025

Vaalit 2025: Onnellinen lapsuus on investointi tulevaisuuteen   

Kuormittavien tilanteiden kasautuminen lapsuudessa ja nuoruudessa on vahvasti yhteydessä poikien myöhempään rikollisuuteen, tyttöjen psyykkiseen hyvinvointiin ja kaikilla nuorilla koulumenestykseen. Siksi lapsia, nuoria ja perheitä on tuettava kunnissa ja hyvinvointialueilla kokonaisvaltaisesti. Ajoissa saatu, eri sektorien yhteistyössä toteuttama tuki ehkäisee ongelmien eskaloitumista sekä antaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden opiskella ja osallistua myöhemmin työelämään. Hyvinvoivat lapset ja nuoret ovat kunnille kannattava investointi.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaaminen edellyttää kokonaisvaltaisia uudistuksia nykyiseen palvelujärjestelmään. Tarvitaan hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja yritysten tiivistä yhteistyötä sekä tutkittuun tietoon perustuvia paikallisia ratkaisuja – sen sijaan että ongelmia ratkotaan pistemäisesti, siiloutuneesti ja myöhään.

Lasten ja nuorten mielenterveyttä on tuettava, ongelmat tunnistettava ajoissa ja hoidettava vaikuttavasti. Varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja sosiaali- ja terveydenhuollossa on otettava käyttöön parhaaseen mahdolliseen näyttöön pohjautuvia keinoja, joilla voidaan edistää sosiaalisia taitoja, ehkäistä kiusaamista ja tukea vanhemmuutta.  Tämä on erityisen tärkeää masennuksen, ahdistuneisuuden ja käytöshäiriöiden ehkäisyssä ja vähentää kallista erikoissairaanhoitoa.

Ajoissa saadulla tuella on suuri merkitys muun muassa koulumenestykseen ja koko tulevaan elämään. Suoritettu toisen asteen tutkinto suojaa nuorta syrjäytymiseltä ja tuo yhteiskunnalle verotuloja. Sen sijaanhintalappu siitä, että perheiden vaikeudet kasautuvat ja nuori jää vaille toisen asteen tutkintoa on 680 000 euroa henkilöä kohden*.



Itlan alue- ja kuntavaaliviestit 2025

Vaikuttava palvelujärjestelmä puhaltaa yhteen hiileen.

Lapsia, nuoria ja perheitä tukeva palvelujärjestelmä on uudistettava. Se onnistuu vain eri sektoreiden – järjestöjen, kuntien, seurakuntien & hyvinvointialueiden – yhteistyöllä.

Lapsia, nuoria ja heidän vanhempiaan on tuettava ajoissa, matalalla kynnyksellä, kokonaisvaltaisesti ja riittävän pitkään. Parhaiten se toteutuu kuntien ja hyvinvointialueiden yhteisissä perhekeskuksissa.

Yhteisövaikuttavuus on tapa, jolla järjestöt, kunnat, seurakunnat ja hyvinvointialueet kehittävät tutkittuun tietoon perustuvia paikallisia ratkaisuja lasten, nuorten ja perheiden ongelmiin tiiviissä keskinäisessä yhteistyössä kohta kymmenellä hyvinvointialueella.

Onko sinun päätöksesi lapselle uhka vai mahdollisuus?

Päättäjien on huomioitava ratkaisujen vaikutukset lapsiin ja nuoriin sekä otettava nämä mukaan päätöksentekoon. Lasten ja nuorten elämään liittyviä ilmiöitä on mahdollista ennakoida.   

Lapsia ja nuoria hyvinvointialueella koskettavat ilmiöt on tunnistettava hyvissä ajoinsekäkehitettävä niihin paikallisia ratkaisuja ja otettava käyttöön vaikuttaviksi todettujen keinoja.

Päätösten lapsivaikutukset on arvioitava ja tulokset hyödynnettävä päätöksenteossa. Tietoon perustuva päätös ei aiheuta hukkainvestointeja.

Korvatulehdus tai käytöshäiriö. Angiina tai ahdistus. Kaikkia näitä tulee hoitaa tutkitusti vaikuttavilla menetelmillä.

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat on mahdollista tunnistaa ajoissa ja hoitaa vaikuttavasti.

Erityisesti perustasolle – varhaiskasvatukseen, kouluihin ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon – tarvitaan helposti saatavilla olevia, parhaaseen mahdolliseen näyttöön pohjautuvia toimintatapoja ja menetelmiä. Niillä voidaan mm. edistää sosiaalisia taitoja, ehkäistä kiusaamista ja tukea vanhemmuutta. Menetelmien valinnan tulisi perustua tutkimuksessa todettuun vaikuttavuuteen. Tämä on erityisen tärkeää yleisimpien häiriöiden, kuten masennuksen, ahdistuneisuuden ja käytöshäiriöiden ehkäisyssä ja vähentää kallista erikoissairaanhoitoa.

”Mitä perheellesi kuuluu?” Päättäjä, työttömyys ravistaa koko perhettä. 

Työvoimapalvelut siirtyivät kuntiin vuoden alusta. Asiakkaan koko elämäntilanne tulee huomioida työvoimapalveluissa ja integroida ne tiiviisti perhepalveluihin.

Tarvitaan useiden eri sektoreiden yhteistyötä ja rakenne, jossa tuodaan yhteen esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuolto, koulu ja työllisyyspalvelut. Vanhempien työllisyyttä voidaan parantaa esimerkiksi joustavammilla päivähoitomahdollisuuksilla, lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan kehittämisellä sekä lapsiperheiden kotipalveluilla.

*Syrjäytymisen hinta – case investoinnin kannattavuuslaskemasta. Hilli, Petri; Ståhl, Timo; Merikukka, Marko; Ristikari, Tiina (2017-12-15). Yhteiskuntapolitiikka: 6.

Lisätietoja

Katri Vataja

Toimitusjohtaja

CEO

katri.vataja@itla.fi

040 702 0899

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Lapsi silittää raskaana olevan naisen vatsaa.
Tapahtumat
Nordic Marcé Congress 2025 – Preventing and treating perinatal mental health problems
We invite you to Turku to meet new and familiar faces to get inspired and discuss with Nordic colleagues. The topic of the congress is preventing and treating perinatal mental health problems.
23-24 September 2025
8.30-16.00
Radisson Blu Marina Palace, Turku, Finland
1000 ensimmäistä päivää
Tapahtumat
Miltä näyttää vauvaperheiden tulevaisuus Suomessa? Aamiaistilaisuus asiantuntijoille ja päättäjille
Miten voimme yhdessä tukea vauvaperheiden tulevaisuutta? Mitkä tekijät vahvistavat hyvinvointia ja mitkä luovat haasteita? Tervetuloa 3. kesäkuuta Lasipalatsiin nauttimaan aamiaista ja keskustelemaan vauvaperheiden tulevaisuudesta!
3.6.2025
9.00-11.00
Lasipalatsi, Palmusali, Mannerheimintie 22–24, Helsinki
Vanhemmuus
Vauvaperheet
Neljä iloista lasta juoksemassa käytävällä.
Uutiset
|
22.04.2025
Hyvinvointia ja suotuisaa kehitystä tukeva Lapset puheeksi  -keskustelu arvioitavana Kasvun tuessa
Kasvun tuki arvioi Lapset puheeksi -keskustelun, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten suotuisaa kehitystä ja ehkäistä mahdollisia ongelmia. Lapset puheeksi -keskustelun arvioiminen on tärkeää, sillä aiempi arvio on vuodelta 2017 ja menetelmä on laajasti käytössä. Arvio julkaistaan systemaattisena katsauksena Kasvun tuki -aikakauslehdessä ja Kasvun tuen menetelmäpankissa.
Kasvun tuki
Psykososiaaliset menetelmät
Tapahtumat
YOUNG-ohjelman tutkijatapaaminen
Tapaamisen tavoitteena on tukea tutkijoiden verkostoitumista, lisätä keskustelua eri tutkimusaiheista ja oppia toisten tutkimuksesta.
07.05.2025
12.00-16.00
Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki
YOUNG-ohjelma
Vaaleatukkainen lapsi leikkii autoilla liikennematon päällä
Blogi
|
16.04.2025
Yhteisövaikuttavuustyössä tärkeintä on säilyttää asiakas keskiössä
Yhteisövaikuttavuustyö etenee mainiosti Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeessä. Yhteisjohtamisen käytäntöjen kanssa on päästy vauhtiin, ja parhaillaan käynnistetään asiakastyön yhteisiä rakenteita. Haastavinta muutoksen toteuttamisessa on erilaisten näkökulmien kohtaaminen. Ratkaisu on vuorovaikutus.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtumat
Psykososiaalisten menetelmien onnistunut käyttöönotto lasten ja nuorten palveluissa
Onnistuneen implementoinnin eli käyttöönoton webinaarisarja toteutuu jälleen! Tällä kertaa tutustumme konkreettisiin työkaluihin, jotka helpottavat psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa lasten ja nuorten palveluissa. Luvassa on myös inspiroivia puheenvuoroja muutoksen johtamisesta!
26.5.-29.9.2025
13.00-15.00
Teams
Kasvun tuki