Uutiset>Uutiset
27.01.2025

Vaalit 2025: Onnellinen lapsuus on investointi tulevaisuuteen   

Kuormittavien tilanteiden kasautuminen lapsuudessa ja nuoruudessa on vahvasti yhteydessä poikien myöhempään rikollisuuteen, tyttöjen psyykkiseen hyvinvointiin ja kaikilla nuorilla koulumenestykseen. Siksi lapsia, nuoria ja perheitä on tuettava kunnissa ja hyvinvointialueilla kokonaisvaltaisesti. Ajoissa saatu, eri sektorien yhteistyössä toteuttama tuki ehkäisee ongelmien eskaloitumista sekä antaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden opiskella ja osallistua myöhemmin työelämään. Hyvinvoivat lapset ja nuoret ovat kunnille kannattava investointi.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaaminen edellyttää kokonaisvaltaisia uudistuksia nykyiseen palvelujärjestelmään. Tarvitaan hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen, seurakuntien ja yritysten tiivistä yhteistyötä sekä tutkittuun tietoon perustuvia paikallisia ratkaisuja – sen sijaan että ongelmia ratkotaan pistemäisesti, siiloutuneesti ja myöhään.

Lasten ja nuorten mielenterveyttä on tuettava, ongelmat tunnistettava ajoissa ja hoidettava vaikuttavasti. Varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja sosiaali- ja terveydenhuollossa on otettava käyttöön parhaaseen mahdolliseen näyttöön pohjautuvia keinoja, joilla voidaan edistää sosiaalisia taitoja, ehkäistä kiusaamista ja tukea vanhemmuutta.  Tämä on erityisen tärkeää masennuksen, ahdistuneisuuden ja käytöshäiriöiden ehkäisyssä ja vähentää kallista erikoissairaanhoitoa.

Ajoissa saadulla tuella on suuri merkitys muun muassa koulumenestykseen ja koko tulevaan elämään. Suoritettu toisen asteen tutkinto suojaa nuorta syrjäytymiseltä ja tuo yhteiskunnalle verotuloja. Sen sijaanhintalappu siitä, että perheiden vaikeudet kasautuvat ja nuori jää vaille toisen asteen tutkintoa on 680 000 euroa henkilöä kohden*.



Itlan alue- ja kuntavaaliviestit 2025

Vaikuttava palvelujärjestelmä puhaltaa yhteen hiileen.

Lapsia, nuoria ja perheitä tukeva palvelujärjestelmä on uudistettava. Se onnistuu vain eri sektoreiden – järjestöjen, kuntien, seurakuntien & hyvinvointialueiden – yhteistyöllä.

Lapsia, nuoria ja heidän vanhempiaan on tuettava ajoissa, matalalla kynnyksellä, kokonaisvaltaisesti ja riittävän pitkään. Parhaiten se toteutuu kuntien ja hyvinvointialueiden yhteisissä perhekeskuksissa.

Yhteisövaikuttavuus on tapa, jolla järjestöt, kunnat, seurakunnat ja hyvinvointialueet kehittävät tutkittuun tietoon perustuvia paikallisia ratkaisuja lasten, nuorten ja perheiden ongelmiin tiiviissä keskinäisessä yhteistyössä kohta kymmenellä hyvinvointialueella.

Onko sinun päätöksesi lapselle uhka vai mahdollisuus?

Päättäjien on huomioitava ratkaisujen vaikutukset lapsiin ja nuoriin sekä otettava nämä mukaan päätöksentekoon. Lasten ja nuorten elämään liittyviä ilmiöitä on mahdollista ennakoida.   

Lapsia ja nuoria hyvinvointialueella koskettavat ilmiöt on tunnistettava hyvissä ajoinsekäkehitettävä niihin paikallisia ratkaisuja ja otettava käyttöön vaikuttaviksi todettujen keinoja.

Päätösten lapsivaikutukset on arvioitava ja tulokset hyödynnettävä päätöksenteossa. Tietoon perustuva päätös ei aiheuta hukkainvestointeja.

Korvatulehdus tai käytöshäiriö. Angiina tai ahdistus. Kaikkia näitä tulee hoitaa tutkitusti vaikuttavilla menetelmillä.

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat on mahdollista tunnistaa ajoissa ja hoitaa vaikuttavasti.

Erityisesti perustasolle – varhaiskasvatukseen, kouluihin ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon – tarvitaan helposti saatavilla olevia, parhaaseen mahdolliseen näyttöön pohjautuvia toimintatapoja ja menetelmiä. Niillä voidaan mm. edistää sosiaalisia taitoja, ehkäistä kiusaamista ja tukea vanhemmuutta. Menetelmien valinnan tulisi perustua tutkimuksessa todettuun vaikuttavuuteen. Tämä on erityisen tärkeää yleisimpien häiriöiden, kuten masennuksen, ahdistuneisuuden ja käytöshäiriöiden ehkäisyssä ja vähentää kallista erikoissairaanhoitoa.

”Mitä perheellesi kuuluu?” Päättäjä, työttömyys ravistaa koko perhettä. 

Työvoimapalvelut siirtyivät kuntiin vuoden alusta. Asiakkaan koko elämäntilanne tulee huomioida työvoimapalveluissa ja integroida ne tiiviisti perhepalveluihin.

Tarvitaan useiden eri sektoreiden yhteistyötä ja rakenne, jossa tuodaan yhteen esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuolto, koulu ja työllisyyspalvelut. Vanhempien työllisyyttä voidaan parantaa esimerkiksi joustavammilla päivähoitomahdollisuuksilla, lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan kehittämisellä sekä lapsiperheiden kotipalveluilla.

*Syrjäytymisen hinta – case investoinnin kannattavuuslaskemasta. Hilli, Petri; Ståhl, Timo; Merikukka, Marko; Ristikari, Tiina (2017-12-15). Yhteiskuntapolitiikka: 6.

Lisätietoja

Katri Vataja

Toimitusjohtaja

CEO

katri.vataja@itla.fi

040 702 0899

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtumat
Lapset ja nuoret – algoritmien panttivangit -keskustelu SuomiAreenassa
Yksi yhteiskunnan tulevaisuuden tärkeimmistä pääomista ovat lastemme aivot. Lasten ja nuorten keskittymiskyvystä ja huomiosta kilpailevat monikansallisten teknojättien koukuttavat algoritmit. Ovatko lapset ja nuoret algoritmien panttivankeja? Kenen vastuulla on rakentaa lapsille ja nuorille kasvua ja kehitystä tukeva turvallinen digiympäristö?
25.6.2025
15.00–15.45
Eetunaukion lava, Itäpuisto 4, Pori
Digitaalisuus
SuomiAreena
Tapahtumat
Suomi 2040: ”Mitä välii” – vai kaikki on mahdollista nuorille? Itla SuomiAreenassa
Maailman onnellisimmassa maassa nuorten usko tulevaisuuteen on heikentynyt merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Olemme tulleet tienhaaraan: onko tulevaisuus vielä avoinna suomalaisille lapsille ja nuorille? Itla on mukana SuomiAreenassa 25.–26. kesäkuuta.
26.6.2025
13.00-13.45
Eetunaukion lava, Itäpuisto 4, Pori
SuomiAreena
Tulevaisuus
Uutiset
|
20.05.2025
Sinustako visuaalisen viestinnän asiantuntija Itlaan?
Haluatko olla mukana rakentamassa hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa lapset, nuoret ja kaikenlaiset perheet uskaltavat unelmoida ja luottaa hyvään tulevaisuuteen? Haemme visuaalisen viestinnän asiantuntijaa vanhempainvapaan sijaiseksi.
Avoin tehtävä
Blogi
|
19.05.2025
Voisiko tekoäly parantaa tukea tarvitsevien lapsiperheiden palvelujen vaikuttavuutta?
Lasten ja perheiden hyvinvointi edellyttää monialaista tukea. Tietoa vaikuttavista toimintamalleista ja menetelmistä on saatavilla jo varsin paljon. Tarvitaan kuitenkin luotettavia mittausmenetelmiä, jotta vaikuttavuustiedon avulla voitaisiin myös johtaa, ohjata ja kehittää palveluita.
Vaikuttavuus
Uutiset
|
14.05.2025
Implementointitiimien malli auttaa selkiyttämään psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoon liittyviä vastuita
Implementointitiimien mallissa ehdotetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon tiimejä, jotka vastaisivat jatkossa psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton johtamisesta ja menetelmien käytön pitkäjänteisestä tukemisesta. Itla on kehittänyt mallin yhdessä hyvinvointi- ja yhteistyöalueilla toimivien asiantuntijoiden kanssa.
Kasvun tuki
Pöydällä on Kasvun tuki -aikakauslehtiä.
Uutiset
|
13.05.2025
Kirjoittajakutsu: Kirjoita implementoinnista Kasvun tuki -aikakauslehden teemanumeroon
Kasvun tuki -aikakauslehti julkaisee joulukuussa teemanumeron menetelmien ja toimintamallien implementoinnista eli suunnitelmallisesta käyttöönotosta. Numeroon etsitään nyt käsikirjoituksia.
Implementointi
Kasvun tuki
Kasvun tuki -aikakauslehti