Vaikuttavuusseura palkitsi tiistaina 7. joulukuuta ensimmäistä kertaa vuoden vaikuttavuusteot. Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelu sekä Itlan yhteistyökumppaneidensa kanssa toteuttama vaikuttavuustutkimus palvelusta vei voiton kategoriassa Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden teko.

Vamos-nuortenpalvelun vaikuttavuustutkimus osoitti, että Vamos on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille. Vamos-nuoret siirtyivät useammin opiskelemaan kuin vastaavassa tilanteessa olevat nuoret ilman tukea. Tutkimus julkaistiin syyskuussa Itlan tutkimukset –julkaisusarjassa.

Palkinnon perusteluissa kerrottiin Vamos-palvelun olevan edelläkävijä integroidessaan vaikuttavuuden arvioinnin sosiaalipalvelujen toimintaan. Palkittavasta palvelusta tehdyn tutkimuksen myötä saatiin myös todennettua ja osoitettua Vamoksen toiminnan vaikuttavuus.

Tämä palkinto on tulos pitkäjänteisestä työstä. Se kuuluu jokaiselle Vamos-nuorelle, joka miettii omaa elämäänsä ja sen seuraavia vaiheita sekä jokaiselle valmentajalle, joka päivittäin kuuntelee nuoria ja toimii nuorilähtöisesti. Toimimme 100 työntekijän voimin 11 paikkakunnalla, Helsingistä Rovaniemelle, kertoo Vamos-palvelun johtaja Terhi Laine.

Hienoa, että Vaikuttavuusseura antoi arvostusta kompleksisen ilmiön tutkimuksen merkitykselle. Nuorten syrjäytyminen ei ole mikään ihan yksinkertainen ilmiö, sanoo yksi tutkimuksen kirjoittajista, Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari.

Vaikuttavuusseura haluaa Vaikuttavuusteon valinnalla nostaa esiin toimia, innovaatioita ja onnistumisia, joilla edistetään sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta Suomessa. Palkinnon tarkoituksena on herättää vaikuttavuuskeskustelua valtakunnallisesti ja konkretisoida eri esimerkkien tavoin, miten vaikuttavuutta voidaan parantaa tuloksellisesti. Vaikuttavuusseura on poliittisesti sitoutumaton, yksityishenkilöiden perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää vaikuttavuusperustaisuutta Suomen sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Vuoden vaikuttavuusteon valitsi raati, johon kuuluivat Paula Risikko (puheenjohtaja), Riitta Aejmelaeus, Terhi Laine, Anna-Kaisa Parkkila, Seppo Ranta, Antti Malmivaara, Janne Martikainen ja Timo Seppälä.

Tutustu Vamos-nuortenpalvelun vaikuttavuustutkimukseen.

 

Lisätietoja:

Tiina Ristikari, kehitysjohtaja
050 917 7396
tiina.ristikari@itla.fi