Uutiset>Uutiset
07.12.2021

Vamos-nuortenpalvelu ja siitä tehty vaikuttavuustutkimus valittiin Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden teoksi

Vaikuttavuusseura palkitsi tiistaina 7. joulukuuta ensimmäistä kertaa vuoden vaikuttavuusteot. Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelu sekä Itlan yhteistyökumppaneidensa kanssa toteuttama vaikuttavuustutkimus palvelusta vei voiton kategoriassa Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden teko.

Vamos-nuortenpalvelun vaikuttavuustutkimus osoitti, että Vamos on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille. Vamos-nuoret siirtyivät useammin opiskelemaan kuin vastaavassa tilanteessa olevat nuoret ilman tukea. Tutkimus julkaistiin syyskuussa Itlan tutkimukset –julkaisusarjassa.

Palkinnon perusteluissa kerrottiin Vamos-palvelun olevan edelläkävijä integroidessaan vaikuttavuuden arvioinnin sosiaalipalvelujen toimintaan. Palkittavasta palvelusta tehdyn tutkimuksen myötä saatiin myös todennettua ja osoitettua Vamoksen toiminnan vaikuttavuus.


Tämä palkinto on tulos pitkäjänteisestä työstä. Se kuuluu jokaiselle Vamos-nuorelle, joka miettii omaa elämäänsä ja sen seuraavia vaiheita sekä jokaiselle valmentajalle, joka päivittäin kuuntelee nuoria ja toimii nuorilähtöisesti. Toimimme 100 työntekijän voimin 11 paikkakunnalla, Helsingistä Rovaniemelle, kertoo Vamos-palvelun johtaja Terhi Laine.



Hienoa, että Vaikuttavuusseura antoi arvostusta kompleksisen ilmiön tutkimuksen merkitykselle. Nuorten syrjäytyminen ei ole mikään ihan yksinkertainen ilmiö, sanoo yksi tutkimuksen kirjoittajista, Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari.


Vaikuttavuusseura haluaa Vaikuttavuusteon valinnalla nostaa esiin toimia, innovaatioita ja onnistumisia, joilla edistetään sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta Suomessa. Palkinnon tarkoituksena on herättää vaikuttavuuskeskustelua valtakunnallisesti ja konkretisoida eri esimerkkien tavoin, miten vaikuttavuutta voidaan parantaa tuloksellisesti. Vaikuttavuusseura on poliittisesti sitoutumaton, yksityishenkilöiden perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää vaikuttavuusperustaisuutta Suomen sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Vuoden vaikuttavuusteon valitsi raati, johon kuuluivat Paula Risikko (puheenjohtaja), Riitta Aejmelaeus, Terhi Laine, Anna-Kaisa Parkkila, Seppo Ranta, Antti Malmivaara, Janne Martikainen ja Timo Seppälä.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Tapahtuma
|
22.04.2024
10 vuotta vaikuttavaa kasvun tukea lapsille, nuorille ja perheille
Tervetuloa Kasvun tuen juhlavuoden seminaariin!
10.6.2024
9.00-16.00
Musiikkitalo, Mannerheimintie 13A, Helsinki
Kasvun tuki
Tapahtuma
|
19.04.2024
Vahvat perheet – vahva työllisyys
Samalta viivalta Oulu -kokeilun tilaisuudessa kuullaan tutkimustietoa työllisyyden ja lapsiperheköyhyyden yhteydestä.
30.05.2024
8:30-12:00
Wegelius-sali, Albertinkatu 16 (0. krs), 90100 Oulu Mahdollista osallistua myös etänä!
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta Oulu
Pitkähiuksinen lapsi painaa päätään pöytää vasten kynä kädessä.
Uutiset
|
17.04.2024
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneiden lasten tilanteet eskaloituvat pahimmillaan kuin lumipallot
Neurokehityksellisen häiriön diagnoosin saaneista lapsista lähes viidennes sijoitetaan kodin ulkopuolelle. Eri taustatekijöistä pitkittynyt toimeentulotuen saanti on vahvimmin yhteydessä sijoituspäätöksiin.
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
17.04.2024
Miten lasten ja nuorten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
Valoisat-ryhmän nuoret kokemusvaikuttajat ovat yhdessä Itlan tutkijoiden kanssa tutkineet nuorten aikuisten kokemuksia lapsuuden köyhyydestä ja köyhyydessä pärjäämisestä. Toukokuussa on aika perehtyä tutkimuksen tuloksiin ja keskustella yhdessä siitä, miltä köyhyys tuntuu ja miten köyhyydessä pärjäämistä voidaan tukea?
21.05.2024
10.00-11.30
Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Helsinki
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Uutiset
|
08.04.2024
Oma Häme ja Itla käynnistivät menetelmien arviointipilotin
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyä, hoitoa ja seurantaa parannetaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Hämeen ja Itlan puoli vuotta kestävässä pilottiprojektissa.
Kasvun tuki
Poika istuu ja katselee älypuhelintaan
Uutiset
|
04.04.2024
Mitä ajattelet Lapsuuden rakentajat podcastista? Vastaa kyselyyn
Mistä aiheista haluaisit kuulla Lapsuuden rakentajat podcastissa? Kaipaatko räväkkää keskustelua ja sähäkkää kommentointia vai analyyttista, punnittua pohdintaa? Auta meitä kehittämään podcastiamme vastaamalla kyselyyn!