Uutiset>Uutiset
07.12.2021

Vamos-nuortenpalvelu ja siitä tehty vaikuttavuustutkimus valittiin Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden teoksi

Vaikuttavuusseura palkitsi tiistaina 7. joulukuuta ensimmäistä kertaa vuoden vaikuttavuusteot. Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelu sekä Itlan yhteistyökumppaneidensa kanssa toteuttama vaikuttavuustutkimus palvelusta vei voiton kategoriassa Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden teko.

Vamos-nuortenpalvelun vaikuttavuustutkimus osoitti, että Vamos on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille. Vamos-nuoret siirtyivät useammin opiskelemaan kuin vastaavassa tilanteessa olevat nuoret ilman tukea. Tutkimus julkaistiin syyskuussa Itlan tutkimukset –julkaisusarjassa.

Palkinnon perusteluissa kerrottiin Vamos-palvelun olevan edelläkävijä integroidessaan vaikuttavuuden arvioinnin sosiaalipalvelujen toimintaan. Palkittavasta palvelusta tehdyn tutkimuksen myötä saatiin myös todennettua ja osoitettua Vamoksen toiminnan vaikuttavuus.


Tämä palkinto on tulos pitkäjänteisestä työstä. Se kuuluu jokaiselle Vamos-nuorelle, joka miettii omaa elämäänsä ja sen seuraavia vaiheita sekä jokaiselle valmentajalle, joka päivittäin kuuntelee nuoria ja toimii nuorilähtöisesti. Toimimme 100 työntekijän voimin 11 paikkakunnalla, Helsingistä Rovaniemelle, kertoo Vamos-palvelun johtaja Terhi Laine.



Hienoa, että Vaikuttavuusseura antoi arvostusta kompleksisen ilmiön tutkimuksen merkitykselle. Nuorten syrjäytyminen ei ole mikään ihan yksinkertainen ilmiö, sanoo yksi tutkimuksen kirjoittajista, Itlan kehitysjohtaja Tiina Ristikari.


Vaikuttavuusseura haluaa Vaikuttavuusteon valinnalla nostaa esiin toimia, innovaatioita ja onnistumisia, joilla edistetään sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta Suomessa. Palkinnon tarkoituksena on herättää vaikuttavuuskeskustelua valtakunnallisesti ja konkretisoida eri esimerkkien tavoin, miten vaikuttavuutta voidaan parantaa tuloksellisesti. Vaikuttavuusseura on poliittisesti sitoutumaton, yksityishenkilöiden perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää vaikuttavuusperustaisuutta Suomen sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Vuoden vaikuttavuusteon valitsi raati, johon kuuluivat Paula Risikko (puheenjohtaja), Riitta Aejmelaeus, Terhi Laine, Anna-Kaisa Parkkila, Seppo Ranta, Antti Malmivaara, Janne Martikainen ja Timo Seppälä.


Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Lapset leikkivät hiekkalaatikolla
Uutiset
|
20.06.2024
Uusi julkaisu kertoo: psykososiaalisten menetelmien muokkaukseen kaivataan kansallista yhteistyötä
Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät tuodaan Suomeen pääsääntöisesti ulkomailta. Suunnitelmallinen muokkaus on yleensä tarpeen, jotta menetelmät soveltuvat eri kohderyhmille tai toimintaympäristöön kuin mihin ne on alun perin kehitetty. Lasten ja nuorten psykososiaalisia menetelmiä Suomessa muokanneet asiantuntijat korostavat tarvetta laajemmalle kansalliselle yhteistyölle, menetelmien suunnitelmallista muokkausta eli adaptointia koskeviin valintoihin ja rooleihin liittyen.   
Adaptointi
Kasvun tuki
Nainen ja mies nauravat tietokoneiden ääressä.
Blogi
|
12.06.2024
Pirkanmaan perhekeskuksessa uskotaan yhteisölliseen tekemiseen
Yhteisövaikuttavuuden periaatteiden mukaisesti Pirkanmaan perhekeskusverkostossa keskitytään sisällön kehittämiseen, yhteisiin rakenteisiin, kaikkien toimijoiden mukaan ottamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Kehittämispäällikkö Marja Olli ja suunnittelija Katariina Hämäläinen kuvaavat yhteisövaikuttavuusverkostoa lottovoiton kaltaiseksi korkeakouluksi, johon tulee itse aktiivisesti liittyä.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Pieni tummatukkainen lapsi tutkii luontoa aurinkoisessa metsässä.
Uutiset
|
07.06.2024
Lasten ja nuorten terapiatakuu: Itla ehdottaa asiantuntijaryhmän perustamista psykososiaalisten menetelmien kansallista valintaa varten  
Itla on jättänyt lausunnon lasten ja nuorten terapiatakuuta koskevaan hallituksen esityksen luonnokseen. Toteamme lausunnossa, että terapiatakuun toteuttamisen koordinointi sekä psykososiaalisten menetelmien valinta tulee toteuttaa huolella ja menetelmiä olla saatavilla kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisesti. Ehdotamme perustettavaksi kansallista asiantuntijaryhmää, joka tukisi hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden menetelmien suunnitelmallista valintaa ja käyttöönottoa.
Kasvun tuki
Nainen tekee töitä tietokoneella.
Tapahtuma
|
31.05.2024
Implementaatiotutkimus ja käytännön implementointi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa: Kohti kestäviä ratkaisuja
Miten sote-palveluiden vaikuttavuutta voi vahvistaa implementointiin liittyvän tutkimustiedon avulla? Tervetuloa kuulemaan uusista tutkimustuloksista sekä niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa!
Ke 30.10.2024
9:00-15:30
Siltasaarenkatu 10, Helsinki (Itla) ja verkossa
Kasvun tuki
Uutiset
|
30.05.2024
Tutkimus: Sosiaaliturva ei tasaa lapsiperheiden köyhyyseroja Suomessa
Kansainvälisessä lapsiperheköyhyystutkimuksessa selvisi, että Suomessa sosiaaliturvaetuudet vähentävät enemmän kolmilapsisten perheiden kuin yksilapsisten perheiden köyhyyttä. Köyhyys on tästä huolimatta yleisempää monilapsisissa perheissä.
Lapsiperheköyhyys