Uutiset>Blogi
15.10.2024

Pohjois-Karjalassa rakennetaan haaveiden perhekeskusverkostoa   

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotessa on rakennettu uutta perhekeskusverkostoa seitsemän vuoden ajan, viime vuosina yhteisövaikuttavuusperiaatteiden mukaisesti.

Perhekeskusverkoston rakentamisen ohessa on käynnistetty yhden kontaktin periaatteella toimiva terveydenhuollon maakunnallinen palvelunumero ammattilaisille. Lisäksi on kehitetty lapsen koko elämäntilanteen huomioivaa ennakoivaa lähestymistapaa esimerkiksi ADHD-diagnostiikan selkiyttämiseksi.

”Vaikka haaveilemamme palvelujärjestelmän toteutumiseen on vielä matkaa, on monta tärkeää etappia saavutettu”, kertovat yhteisövaikuttavuustyötä Pohjois-Karjalassa edistävät Sonja Hartikainen, Tuija Klingberg ja Sanni Penttilä.

Siun soten perhekeskus on yhdessä kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kanssa rakennettu maakunnan eri toimijoiden verkosto. Se kokoaa yhteen muun muassa lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuspalveluja sekä järjestöjen ja seurakuntien toimintaa.  Verkostojohtamisen rakenne, alueelliset johtoryhmät ja maakunnallinen ohjausryhmä ovat nyt vakiintuneet, ja niiden toimintaa kehitetään edelleen.  

“Perhekeskuksemme on toiminut hyvässä kyläsairaalan hengessä jo pidemmän aikaa. Se tarkoittaa verkostoitumista, yhteistyökumppaneiden löytämistä ja heidän työnsä kunnioittamista”, palvelupäällikkö Sonja Hartikainen kuvailee. 

Seuraavaksi osassa kuntia käynnistetään työntekijätason perhekeskustiimit.  

“Tiimien avulla saamme vietyä lasten arkeen yhdessä sovittuja, nykyiset organisaatiorajat ylittäviä toimintatapoja. Testaamme niitä käytännössä ja saamme työn kehittämisen kannalta erittäin tärkeää palautetta”, yhteisövaikuttavuustyön kehittäjätyöntekijä Tuija Klingberg kertoo.     



Ammattilaisten yhteiselle palvelunumerolle on ollut paljon kysyntää  

Siun sotessa käynnistettiin vuosi sitten maakunnallinen terveydenhuollon puhelinnumero, johon lasten ja perheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset voivat soittaa tarvitessaan muiden palveluiden apua. Kokemukset ovat olleet myönteisiä.  

Myös sosiaalihuollossa on käytössä vastaava palvelunumero lapsista tehtäviä sosiaalihuoltolain mukaisia yhteydenottoja ja lastensuojeluilmoituksia sekä niistä konsultointia varten. Tällä hetkellä näiden työskentelytapoja sovitetaan yhteen, jotta lapsen koko elämäntilanne huomioitaisiin, tulipa yhteydenotto kumpaa reittiä pitkin tahansa. 

”Yhteiselle palvelunumerolle on selvästi ollut kysyntää. Olemme myös huomanneet, että tilanteet, joissa pyydetään yhteistä asiakasohjausta ovat usein aika monimutkaisia. Lapsi ei esimerkiksi ole käynyt puoleen vuoteen säännöllisesti koulua. On hankalaa, jos vasta tässä vaiheessa päästään tilanteeseen kiinni ja kasaamaan tiimiä lapsen ja perheen tueksi”, Siun soten neuvolatoiminnan ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ylilääkäri ja palvelupäällikkö Sanni Penttilä kertoo.  

Onnistunutta ennakointia: lapsen elämäntilanne selvitetään ennen ADHD-diagnoosia 

Perhekeskuksen yhtenä tavoitteena on kehittää toiminnasta ennakoivampaa, jotta lapsen muuttunut elämäntilanne ei jäisi aikuisilta huomaamatta. Pohjois-Karjalassa poikkeuksellisen monella lapsella on ADHD-diagnoosi ja siihen määrätty lääkehoito. Ennakoinnin avulla pyritään löytämään oikeanlainen apu lapselle ja hänen perheelleen mahdollisimman varhain.   

”Jos neuvolassa huomataan, että lapsella on kehitysviive tai hän on levoton, pysähdytään mahdollisimman ennakoivasti pohtimaan perheen ja varhaiskasvatuksen kanssa lapsen elämäntilannetta”, Sanni Penttilä kertoo. 

“Tavoitteena on selvittää arjen kuormitustekijät ja varmistaa, että lapsella on riittävästi suojaavia tekijöitä arjessaan. Tämä on erityisen tärkeää, jos lapsella on ADHD tai jokin muu kehityksellinen häiriö.”  

Haaveiden palvelujärjestelmässä lapsen arkea tuetaan kokonaisvaltaisesti   

Vaikka haaveiden palvelujärjestelmän toteutumiseen on Pohjois-Karjalassa vielä matkaa, on monta tärkeää etappia jo saavutettu ja uusia merkkipaaluja edessä.    

Sanni Penttilä korostaa lapsen hyvän arjen turvaamisen merkitystä.  

”Uskon, että tällä selätettäisiin myös iso osa niin sanotusta mielenterveyskriisistä. Vanhemmat saisivat psyykkisiin ongelmiinsa oikeanlaista apua oikeaan aikaan. Myös väkivalta ilmiönä tunnistettaisiin paremmin, ja meillä olisi vähemmän lähisuhdeväkivaltaa.” 

”Haaveilen kyläsairaalahenkisestä auttamisjärjestelmän kehittymisestä yhä pidemmälle. On yksi ovi, josta potilas tulee, ja hänen asiansa on kaikkien asia”, Sonja Hartikainen kuvailee.  

 Tuija Klingberg haaveilee elävästä perhekeskusrakenteesta, johon kaikki sitoutuisivat. 

”Verkostojohtamiselle olisi yhteiset pelisäännöt ja toimintatavat, joiden tuloksellisuutta seurattaisiin. Järjestelmää kehitettäisiin koko ajan.”

”Arvostamme yhteisövaikuttavuustyön lempeää sallivuutta ja joustavia ratkaisuja” 

Itlan alueellinen oppimisverkosto on tarjonnut tukea, innostusta ja apua kehittämismatkan varrella.  

”On loistavaa, kun voimme oppia, miten samoja asioita on ratkaistu muualla sekä jakaa kokemuksia. Tilanteissa, joissa usko on meinannut loppua, olemme saaneet verkostosta uutta intoa”, Sonja Hartikainen, Tuija Klingberg ja Sanni Penttilä kertovat. 

“Erityisen hienoa yhteisövaikuttavuustyössä on se, että asioita lähestytään joka alueen omista tarpeista lähtien. Arvostamme työn lempeää sallivuutta ja joustavia ratkaisuja.”  

Lisätietoja

Tiina Ristikari

Tutkimusprofessori

Kehitysjohtaja

Research Professor

Director of Development

050 917 7396

Uutiset

Selaa tuoreimpia artikkeleita tai katso kaikki artikkelit
Katso kaikki artikkelit
Blogi
|
26.06.2024
Asiantuntijoiden erilaisuus tuo vahvuutta työyhteisöön
”Ai sori, oletin…” Näin alkaa moni vastaus, kun on tehty yleistyksiä toisesta ensivaikutelman perusteella esimerkiksi työpaikalla. Välillä olettamukset osuvat toki oikeaankin. Usein ulkokuoren taakse kuitenkin kätkeytyy, tai kätketään, paljon.
Kaksi lasta leikkii lelulinnalla maton päällä.
Blogi
|
15.10.2024
Pohjois-Karjalassa rakennetaan haaveiden perhekeskusverkostoa   
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotessa on rakennettu uutta perhekeskusverkostoa seitsemän vuoden ajan, viime vuosina yhteisövaikuttavuusperiaatteiden mukaisesti.
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Uutiset
|
14.10.2024
Tutkimus: Matala tulotaso ja stressi lisäävät ylisukupolvisen köyhyyden riskiä
Matala tulotaso ja stressi lisäävät ylisukupolvisen köyhyyden riskiä, kertovat Irene Bucelli ja Abigail McKnight tutkimuksessaan, jossa he tarkastelivat köyhyyden siirtymistä sukupolvelta toiselle. Tutkimus on tehty osana Itlan Samalta viivalta -ohjelmaa, ja siinä tarkasteltiin keskeisimpiä mekanismeja ja malleja, jotka selittävät ylisukupolvista köyhyyttä. Tutkimus antaa myös suosituksia siitä, mitä toimia Suomessa kannattaisi tehdä ylisukupolvisen köyhyyden katkaisemiseksi.
Lapsiperheköyhyys
Samalta viivalta
Tapahtuma
|
09.10.2024
Lasten ja nuorten traumojen käsittelyyn sopivan TRT-menetelmän koulutus
Tervetuloa oppimaan uutta Teaching Recovery Techniques (TRT) -menetelmän hyödyntämisestä traumojen käsittelyssä! Olitpa sitten TRT-menetelmän konkari tai menetelmän käytöstä vasta kiinnostunut, saat koulutuksesta mukaasi uusia näkökulmia, tietoa ja käytännön vinkkejä.
8.11.2024
9.00-16.00
Helsinki ja etänä
Kasvun tuki
Kupillinen lattekahvia ja läppäri puisella pöydällä
Tapahtuma
|
09.10.2024
Alueellisen oppimisverkoston aamukahvit
Oletko hyvinvointialueen, kunnan tai kolmannen sektorin toimija, joka unelmoit vahvasti yhteen integroiduista palveluista? Merkitse kalenteriisi Itlan Alueellisen oppimisverkoston tämän syksyn ja ensi kevään huippukiinnostavat virtuaaliaamukahvit, jotka nautitaan kerran kuukaudessa perjantaisin.
22.11.2024-23.5.2025
8.15-9.00
Teams
Alueellinen oppimisverkosto
Yhteisövaikuttavuus
Tapahtuma
|
04.10.2024
 PANDEMICS-ohjelman päätöstilaisuus 
Tilaisuudessa esitellään ohjelman tuloksia ja toimenpidesuosituksia ja pohditaan sitä, miten seuraava koko yhteiskuntaa koskeva kriisi hallitaan Suomessa.
4.11.2024
13.00–15.00
Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki
PANDEMICS-ohjelma
Alakouluikäiset lapset leikkivät syksyisessä puistossa keltaisilla lehdillä.
Blogi
|
02.10.2024
Näkymä tuo lasten ja nuorten tueksi koko kylän  
Näkymä on digitaalinen työkalu, jonka avulla tamperelaisten ja oululaisten lasten ja nuorten arjessa mukana olevat ammattilaiset voivat kertoa anonyymejä havaintoja ja muutosehdotuksia lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista.
Näkymä
Yhteisövaikuttavuus